• Anonym (tja)

    Varför är män så rädda för att gifta sig?

    Anonym (Ella) skrev 2015-03-15 18:59:00 följande:

    För jag har själv inte varit typen som vill gifta mig. Inte förrän jag träffade rätt kille nu känner jag att jag vill allt med honom. Har också sett många exemplar i min omgivning, killar som sagt till sina tjejer att de inte är den typen men sen när de träffat den rätta så vill de såklart göra det.

    Tror många killar fortfarande vill känna att de har en "dörr öppen" genom att inte gifta sig eller att de inte vill känna sig låsta.


    Men du utgår ju från dig själv och - enligt mitt perspektiv obs - ungdomligt och lite smånaivt romantiskt tänkande. Jag och min sambo har levt tillsammans i över tio år. Vi har tre barn. Vi har nyligen byggt hus på landet. Vi mår bra tillsammans. Vad skulle förändras i vår relation tänker du av ett äktenskap? Det är ju inte direkt svårt att skilja sig.
  • Anonym (tja)
    Anonym (Ella) skrev 2015-03-16 09:31:31 följande:
    förstår inte varför ni blir så provocerade.
    Det är provokativt att säga att de som inte vill gifta sig egentligen inte älskar tillräckligt. Eller det är snarare rätt förmätet .

    Äktenskap har för mig inget romantiskt symbolvärde. Att det har det för just dig innebär ju inte att det har det för alla andra. Skiljsmässostatistiken talar väl ändå ett rätt tydligt språk. Det är knappast det äktenskapliga bandet som gör ett förhållande eller inte .
  • Anonym (tja)
    Jorunn2 skrev 2015-03-16 10:00:14 följande:

    Fast det finns statistik på att samboförhållanden spricker betydligt oftare än äktenskap. (Allra oftast spricker "ombildade familjer" där det finns barn sedan förr.) Sedan kan man ju diskutera hur länge som helst om det är själva det faktum att de är gifta som gör att gifta par kämpar ett extra varv, eller om det är mer ansvarsfulla människor från början som väljer äktenskap framför samboförhållande.


    Fast då måste man ju titta på vilka äktenskap som håller och vilka som inte gör det. Giftermål relativt sent där parterna är äldre, färdigutbildad, har fasta jobb etc etc håller i högre utsträckning. Jag skulle tippa på att det ser likadant ut om man tittar på samboförhållanden. Om man då funderar lite över var samboförhållanden är överrepresentativt (åldersmässigt) så får det hela en rätt naturlig förklaring. Att många väljer att gifta sig i äldre ålder har inte helt sällan juridiska orsaker och inget romantiskt. Vi har planer på att gifta oss av just praktiskt, juridiska orsaker. För vår relation h a r det ingen betydelse.
  • Anonym (tja)
    Anonym (Ella) skrev 2015-03-16 09:56:34 följande:

    Men jag måste ju gå skriva vad jag tror o känner, inte vad jag tror ni vill höra.

    Ok att vissa kanske verkligen inte vill gifta sig av vissa specifika anledningar, men ni tror alltså inte det finns ganska många som lever med fel partner?

    Viktigaste är väl att ni vet själva vad ni känner, jag vet vad jag känner så då spelar det ingen roll vad andra tror.


    Du får tycka precis vad du vill. Du undrade vad som var provocerande och då förklarade jag att dina slutsatser, som inte handlade om dig utan du generaliserade, var rätt förmätna.
  • Anonym (tja)
    Jorunn2 skrev 2015-03-16 10:22:34 följande:
    OK - ja, jag vet inte om det finns sådan statistik.Dock känner jag många par som gifte sig tidigt och har förblivit gifta i 20, 30 år nu. Samt naturligtvis många i de äldre generationerna, 20- och 30-talister, men det kan ju ha andra förklaringar delvis (som att det ansågs skämmigt att skilja sig ända in på 1970-talet, och att kvinnan inte skulle ha klarat sig själv).
    Det finns statistik på vilka äktenskap som statistiskt håller länge och dit hör inte dem som gifter sig tidigt. Men det innebär ju inte att det inte finns par som gifter sig unga som har långa förhållande. Man tittar ju generellt.
  • Anonym (tja)
    fluu skrev 2015-03-16 19:14:17 följande:

    Jag har också stött på det fenomenet, alltså att det går bra att skaffa barn, men att gifta sig är "för stort". Dock hos både män och kvinnor. Jag begriper det inte. För mig är att skaffa barn med någon så mycket större och "allvarligare" än att gifta sig.


    Det kanske är "för stort" på så sätt att det finns så mycket förväntningar, krav, måsten och normer från omgivningen vad gäller äktenskap/giftermål som man inte delar själv. Massa "prål" och mycket för fasaden så att säga. Man kanske har erfarenheter från familj och vänner där det inte var så fantastiskt.
  • Anonym (tja)
    Anonym (stort?) skrev 2015-03-16 20:31:36 följande:

    Visst är det större att skaffa barn än att gifta sig.

    Kanske är det därför det inte känns så viktigt längre...?

    En del (många) tänker inte i första hand att det är en juridisk fråga att gifta sig, man kanske är lite traditionell och tänker att det handlar om att man knyter band, bestämmer sig för att leva ihop.

    Har man gå och gått och blivit med barnfamilj så kanske det känns som att man har bestämt sig för att kampera ihop ett tag.. Varför gifta sig då?

    Lägger man till att väldigt många avskyr uppmärksamheten, att stå i centrum etc. så tycker jag det är logiskt att en del väljer att avstå.

    Lite trist kanske (om man är romantiker) men begripligt


Svar på tråden Varför är män så rädda för att gifta sig?