• Anonym (Dr A)

    Venlafaxin - utsättningssymptom? mår skit

    Venlafaxin/Effexor är hemsk i biverkningar och vid uttrappning. Många upplever att den har riktigt bra ångestlindrande effekt....i början. Sedan blir den gradvis sämre, och man får istället fler bieffekter. 

    Om man verkligen vill minimera bieffekterna kan man göra så här på slutet. Man öppna kapseln som innehåller 12 st små minitabletter. Sedan tar man bort en och lägger i 11 st och stänger kapseln. Sedan tar man en vecka av 11 st tabletter/kapsel, en vecka av 10 st, 9 st osv....tills dess att man tagit bort alla. 

    Så fick min sambo göra, och trots det mådde hon dåligt under uttrappningen. 

    Av detta skäl sätter jag inte in Venlafaxin på mina patienter faktiskt, om det inte är så att det verkligen inte finns någonting annat. Men det finns många antidepressiva som har mindre biverkningar än den, och lika bra effekt.

    Av samma skäl skall man inte använda Lyrica, fruktansvärd uttrappning och extremt beroendeframkallande.

  • Anonym (Dr A)

    Vad jag ger mina patienter istället handlar om verkningsmekanismer:
    SSRI (Citalopram,Sertralin, Cipralex,Fluoxetin) slår endast på Serotoninnivåerna
    SNRI (Velafaxin, Effexor, Cymbalta/duloxetin) slår i lägre doser på Serotonin, men i högre doser >175 mg även på noradrenalin.
    Mirtazapin - specialpeparat som går på dopamin+noradrenalin
    Voxra - går på Dopamin+Noradrenalin.

    Inom SSRI- gruppen är Cipralex bäst för ångestbaserade tillstånd, Citalopram bäst för depressiva tillstånd. Sertralin är det som många börjar med, men fungerar oftast bara på mycket lätta depressioner. För bulimiker fungerar Fluoxetin bäst då det minskar lusten att hetsäta. Det är också det enda SSRI som egentligen är godkänt på pat <18 år.

    Som ni förstår går det alltså tex att kombinera SSRI med tex Voxra och då få verkan på serotonin, noradrenalin och dopamin - men ingen överaktivering av något ämne. Det man skall vara mycket försiktig med är kombination av SSRI+SNRI eftersom man då kan få för mycker serotonin i kroppen och riskerar sk serotonergt syndrom.

    Jag brukar i första hand om SSRI inte hjälper pröva att kombinera med Voxra. Gillar Mirtazapin också, men den kan öka aptiten kraftigt och därmed ge viktuppgång vilket inte är positivt för alla.

    Hoppas att ni förstod svaret, jag brukar undervisa mina patienter noggrant, man skall veta vad man stoppar i sig och varför/vad syftet är.

  • Anonym (Dr A)

    Eftersom jag inte är din behandlande läkare som valt att sätta in eller trappa ut preparatet så vill jag helst att den som gjort det tar ansvar för situationen.

    Skule säga att symptomen är avtagande på 1-2 veckor spontant. Man kommer ju in i en abstinensfas som sedan långsamt avtar. 
    Jag vill helst att din egen läkare bedömer om du skall ta smådoser eller om du skall hantera bröstsymptomen du beskriver. Det är ju också bra om han/hon själv får höra din beskrivning. 

  • Anonym (Dr A)
    Anonym (ssri) skrev 2015-04-06 14:34:22 följande:

    Hej! jag undrar om man kan kombinera escitalopram med  fluoxetin eller sertralin, eller blir det för mycket ssri?


    Det blir för mycket serotonerg effekt, samtliga är SSRI-preparat. Om man ska kombinera får man använda mediciner med olika verknningsmekanismer på olika substanser. Depression anses ju (bortsett från livsstilsförändringar, psykoterapi etc) bero på för låga nivåer av endera serotonin, noradrenalin eller dopamin. Det är alltså dessa ämnen man vill påverka med preparaten, men det är skadligt att höja nivån av samtliga dessa för mycket. 
Svar på tråden Venlafaxin - utsättningssymptom? mår skit