Inlägg från: Daniel12 |Visa alla inlägg
  • Daniel12

    Hysteriska petnoga föräldrar - är detta verkligen normalt / vanligt?

    För någon månad sedan var jag hemma hos min äldste sons kompis föräldrar då jag var bjuden till dem på middag. Jag förstår om föräldrar vill lära sina barn vett och etikett och ordning osv, men dessa föräldrar visade prov på något av den mest petnoga och skitnödiga uppfostran jag sett.

    För att börja med middagen - Barnen var tvungna att äta med både gaffel och kniv, hela tiden. Inte en enda tugga de fick ta med bara gaffeln, för det är bara slarviga och ouppfostrade människor som äter med bara gaffel, ansåg modern.

    Min son uppmanades av kompisens mor att inte slicka på kniven, för det var "äckligt". Jag sa inget om det, eftersom man ju tar seden dit man kommer, men tyckte det var fel av henne att tillrättavisa min son på det viset.

    Familjens yngsta pojke på 4 år blev undervisad av mamman att man alltid ska ta olika delar mat på gaffeln. En del kött, en del potatis och lite sallad och doppa det i sås. Man fick inte äta bara potatis, bara kött eller bara sallad, nej det skulle vara lite av varje på varje tugga. Jag skrattade nästan åt det för jag tyckte det verkade oerhört överdrivet enligt "etikettregler".

    Alla i familjen gick med inneskor, den yngste med mockasiner, för "annars blir det smuts i sängen om det hela dagen samlas smuts under strumporna". Mamman sa för övrigt att hon skurade golven minst varannan dag för att hålla så rent som möjligt.

    De hade ingen diskmaskin, då de ansåg att det är bra om barnen får lära sig diska för hand, eftersom de lätt blir lata om allt är för enkelt. Barnen får inget lördagsgodis, eftersom de vill att barnen ska få så lite problem med tänderna (hål, plack m.m.) som möjligt. De får inte äta godis överhuvudtaget. Alla barn hade så gott som kliniskt rent på sina rum och allt i prydlig ordning.

    Jag fick intrycket av att de kände sig hunsade och förtryckta och det syntes på dem att de inte mådde speciellt bra någon av dem.

    Är det verkligen vanligt / normalt att föräldrar är såhär petnoga eller tillhör det undantagen?

  • Svar på tråden Hysteriska petnoga föräldrar - är detta verkligen normalt / vanligt?
  • Daniel12
    mteriksson skrev 2015-04-04 09:35:03 följande:

    Lite av en klassfråga också tror jag. I Djursholm kan alla barn bete sig och äta rätt. Rummen är städade innan läggdags. Ganska hårda rutiner som förhoppningsvis skapar barn som vågar ta för sig i livet och är inte rädda för att jobba hårt. Oftast "lyckas" dessa barn bättre än andra. De har oftast en bättre utbildning, bättre lön som vuxen osv.
    Visst håller med om att vissa saker låter hårda som att aldrig äta godis, men å andra sidan godis är inget bra. Kan inte komma på något positivt med godis. 

    Inneskor är ett vanligt fenomen i finare kretsar. 

    Hur är dina barn? Är dom lika duktiga på att plocka undan och fixa disken? 


    Ja men detta är en vanlig medelklassfamilj (villasvensson), mamman jobbar som sjuksköterska och pappan som långtradarchaufför. Ja mina barn har förvisso fått lära sig bordsskick, men inte så extremt att jag tvingar dem äta med både gaffel och kniv eller att de måste ta lika delar av all mat på gaffeln. Inneskor tycker jag bara är jobbigt att behöva tänka på att ta på och av, om man har en massa annat att tänka på.

    Något positivt med godis är väl att det är gott? Men det är väl också det enda, samtidigt att det är bra för människor med lågt blodsocker. Men annars är det ju något man helt klart kan vara utan, och speciellt barn bör ju måna om sin tandhälsa, för tänderna ska ju hålla hela livet.

  • Daniel12
    Smarthuvud skrev 2015-04-04 10:31:34 följande:

    En del kan säkert förklaras i det att de hade besök, och vill, i sitt tycke, visa sig från sin bästa sida.

    Jag är av den skolan att jag tror på disciplin. Men allt har sina gränser. Jag är inte en hårdför barnhemsföreståndare, utan en förälder.

    Sedan tycker jag att föräldrar har sin rätt att ha sin egen vision om hur barnen ska uppfostras, så länge de inte far illa. De barnen far inte illa av att ha inneskor och att inte äta godis. Låt dem ha sin vision, på samma sätt som du vill ha din.


    Jo, jag är till stor del med dig i ditt resonemang. Men samtidigt lever vi ju år 2015 och att tvinga på barn strikta gamla etikettsregler idag känns en aning malplacerat. De här barnen kommer förmodligen när de flyttar hemifrån att äta på det sätt de känner för istället för att känna sig tvingade att följa gamla etikettsregler..

  • Daniel12
    Anonym (hyfs) skrev 2015-04-04 11:16:48 följande:

    Jag får det intrycket att ditt barn är äldre än 4 år, men har inte fått lära sig att man inte sätter kniven i munnen? I så fall

    tycker jag nästan att ni båda förtjänade den tillrättavisningen.

    Jag skulle ändå inte påpeka en sådan sak till ett annat barn om barnets föräldrar är närvarande. Dessutom är ordet "äckligt" högst olämpligt i sammanhanget. Däremot, om ditt barn skulle sticka fingrarna i serveringskärlen eller busa vid matbordet, då skulle jag inte tveka att tillrättavisa.

    Mitt barn var yngre än 4 år när jag började "undervisa" om att man ska ta av alla sorter. Annars tar korven slut först, och sedan finns det bara potatis och grönsaker kvar.

    Äta med både kniv och gaffel bör man också lära sig. Ju tidigare desto bättre. Vuxna som äter bara med gaffel ser tölpiga ut.

    Jag tror du drar förhastade slutsatser när du säger att barnen var förtryckta. Du kände väl dig en aning hunsad, men för barnen var det normalt. Barn brukar tycka att så som de själva har det, det är normalt, och till det anpassar de sig. Den kan ju också hända att de bara tyckte att mamman var pinsam som påpekade att gästerna var ouppfostrade samtidigt som hon skröt på sig själv.


    Tack för din åsikt. Jag har ofta fått höra att människor som håller hårt på etikettsregler är gammalmodiga och inskränkta, och därför har jag varit mer liberal vad gäller mina egna barns bordsskick. Har inte velat tvinga dem att bete sig på något konstlat sätt "bara för att", och jag tror de uppskattat detta.

  • Daniel12
    Hugful80 skrev 2015-04-05 01:54:24 följande:
    Jaha, så alla som inte har diskmaskin hemma är troll då, eller hur menar du?

  • Daniel12
    Anonym (mellanväg) skrev 2015-04-04 22:01:21 följande:

    Din vän var kanske lite väl sträng men du är nog lite väl slapp.

    Här får man inte heller bara plocka det godaste och lämna resten, utan man äter varierat från tallriken, lite kött, lite potatis, lite grönsaker (t.ex.). Men allt behöver inte vara på gaffeln samtidigt. Varför? Jo det är så man förväntas äta i skolan och i vuxenlivet. Det är så man får i sig olika näringsämnen och vitaminer.

    Här måste man plocka undan efter sig och städa rummet när man lekt klart för dagen eller stunden. Varför? Jo det är så man förväntas göra hos kompisar och i vuxenlivet. Det är så man underlättar inför lekandet nästa dag och hitta sina saker nästa gång. Det är så man slipper bli av med saker och storstäda i timmar istället.

    Här stoppar vi inte kniven i munnen. Varför? Kniven skär man med, inget annat. Den är vass och kan vara farligt att ha i munnen.


    Men vad spelar det för roll i vilken ordning man äter maten kontra hur mycket näring man får i sig? Näringen finns väl i maten oavsett? Ja jag vet att barn förväntas äta så i skolan, men jag ställer mig frågande till varför det ska vara så jävla noga. Räcker det inte om man t.ex. äter lite kött, sen nästa gaffel lite potatis och sen grönsaker, dvs att man varvar? Varför måste det vara så perfekt?

  • Daniel12
    nozpa skrev 2015-04-04 19:05:20 följande:

    Kniven i munnen är det förbud på här hemma. Både av anledning att det ser lite slibbigt ut när någon slickar eller suttar av t ex såsen från kniven. Men också för att barnen faktiskt kan skära sig på lite vassare knivar när dom äter. Barnbestick är ju ingen risk, men min blivande 4 åring gav upp barnbesticken för 2 år sedan.

    Men man får äta i vilken ordning man vill från tallriken. Inneskor är för mig en gammal grej när golven var kalla. Och vi använder inte inneskor då vi inte har kalla golv. Nu springer iofs både 2 och 4 åringen runt i div dansskor och prinsesskor här hemma. Men just inneskor används inte.

    Deras sovrum ska vara iordning innan dom ska sova. Ibland hjälps vi åt, ibland fixar dom det själva. Och innan man tar fram andra saker att leka med ska det man höll på med innan vara bortplockat.

    För mig är det där livet, det är så det är. Och det bör man se till att ens barn snappar upp. Precis som att torka sig, spola och tvätta händerna efter toabesk. Eller att man säger tack, att man hänger upp jackan, lägger smutskläder i tvättkorgen, ställer sigg glas i diskmaskinen (eller på bänken om man är liten) osv.

    Tycker att dom lät lite väl hårda, men kanske gjorde dom det också för att ni var där och dom ville visa upp sig som felfria.


    Men ser det inte lika slibbigt ut om man slickar sås från gaffeln då? Jag tror att detta med att man inte bör slicka på kniven endast bottnar i att man har ansett det vara farligt för barn att stoppa kniven i munnen, sedan har det blivit någon sorts allmän bordsskicksregel som ingen egentligen vet ursprunget till.

    Att barnen bör städa sina rum innan läggdags kan vi dock vara överens om. Det mesta andra är också självklarheter.

  • Daniel12
    Lindsey Egot the only one skrev 2015-04-05 01:42:05 följande:

    Tycker det verkar konstigt att hon så detaljerat fostrar sina barn när hon har gäster hemma. Som om hon vill påvisa hur duktig hon är på att fostra och vill höra publikens hurra rop


    Jag uppfattade det inte som att hon ville spela duktig. Hon är verkligen ingen högfärdig typ, men ganska hysterisk och mycket ordningspolis, men ja, jo det ligger nog något i det du säger.

  • Daniel12

    Tack för alla svar. Ja, det verkar råda delade meningar. Det är tydligt att det kan skilja sig mycket mellan olika familjer och deras regler. Själv anser jag att visst ska man lära sina barn gott uppförande och bordsskick när de vistas/ äter bland folk, men hur de gör hemma borde inte ha så stor betydelse? När det gäller familjen jag beskrev i TS så anser jag att de går mycket till överdrift när de ska lära ut "rätt" beteende till barnen... jag menar det viktigaste bör väl vara att barnen mår bra och trivs hemma istället för en massa påtvingade uppföranderegler som mest får dem att må¨dåligt och skämmas över sina föräldrar?

Svar på tråden Hysteriska petnoga föräldrar - är detta verkligen normalt / vanligt?