• Rani

    SD öppnar för skolavslutningar i moskéer

    Jag tycker inte religionen har i skolan att göra ö h t om det inte handlar om icke-konfessionell religionsundervisning. Någon sommarpsalm kan jag leva med men vad vi ska i kyrkan att göra förstår jag inte. Vill folk gå i kyrkan med sina barn går det utmärkt att göra det på fritiden. Skolan ska vara neutral i religionsfrågor. Studiebesök är givetvis ok.

  • Rani

    Anonym (tufft läge):

    Vad säger kyrkan om att vara "bara en lokal"? Har niinga religiösa inslag? Hur hanterar man elever och vårdnashavare som inte vill gå i kyrkan?

    Varför måste man fira skolavslutning alla 1100 samtidigt? Där jag jobbar har vi tre pass, just för att kunna vara i skolans lokaler där alla vill vara med.

  • Rani

    Anonym (tufft läge):

    Nej vi är inte i ett klassrum utan i en öpen yta, typ uppehållsrum. Ibland har vi varit i matsalen.

    Har inte er skola någon större yta? Jympasal? Matsal?

  • Rani

    Nu tycker inte jag att vi ska eftersträva att efterlikna Danmark alls. De är inget föredöma för mig.

    Kyrkan är inte bara en "fin lokal". Den åsikten om någon är oerhört svensk. Att vilja ha kyrkan som något slags kuriosa och inte inse att det är en krisyen verksamhet. Vilket inte går ihop med att skolan ska vara konfessionsfri och att alla barn ska kunna delta. Vi har elever från olika religioner och kulturer. De flesta, även icke-kristna, skulle nog vara ok med att vara i kyrkan. Men alla skulle inte det. Och det tycker jag självklart att vi som skola ska respektera. Inte minst eftersom det står i skollagen att skolan ska vara konfessionsfri.

    De elever jag har som skulle vara mest kritiska är för övrigt inte elever med annan religion. De är oftast väldigt toleranta mot alla religioner eftersom de själva är troende och förstår vad det innebär. Nejdet är svennebanankids som definierar sig som ateister som inte vill delta i religiös verksamhet. Så det har ingen SD-koppling alls.

  • Rani

    Fri från religiösa inslag och neutral i religiösa frågor.

    Skulle du tycka att det var lika ok att din skola hade sin avslutsning i vilken religiös lokal som helst? Moské? Synagoga? Sikhtempel?

  • Rani

    Ok, nu har vi ju ingen statsreligion längre och majoriteten av svenskarna utövar inte religion ö h t. Utifrån det finns ingen anledning att förespråka att vara i en kyrka men inte i någon annan religiös byggnad, t ex en moské.

    Men du verkar inte tycka att skolan ska vara neutral i religionsfrågor utan föredra kristendomen och då har vi helt olika utgångspunkter.

    Skolverket har gått ut med riktlinjer som säger att om en skola bjuder in ett ruksdagsparti så måste man bjuda in alla. SD var i många skolor, inklusive min egen, inför valet i höstas på lika villkor som övriga riksdagspartier. Om skolan inte kan tänka sig att ta emot ett parti så måste man avstå alla.

  • Rani

    Sedan förstår jag inte varför man skulle gå till en synagoga eller ett tempel i saudiarabien. Det är en diktatur som förbjuder allt utom islam så hur man skulle kunna gå i en synagoga där förstår jag inte.

  • Rani

    Anonym (tufft läge):

    Du har ballat ur och kommit bort från ämnet.

    Dessutom verkar du inte förstå att det inte har med invandringen att göra att vi inte ska vara i kyrkan. Det har att göra med att skolan ska vara fri från religiösa inslag.

    Självklart ska inte Sverige vara som Saudiarabien och kräva att allahar samma religion och kultur. Det har inte i en demokrati att göra. Om du är för religionsfrihet så borde du inse det. Saudiarabien är dock på intet sätt representativt för islam.

    Du verkar vara sur över invandringen och där verkar den här skolavslutnings-grejen ha blivit någon slags symbolfråga. Men som sagt så har det inget med invandringen att göra. Det har att göra med sekulariseringen och att vi därmed skiljer på kyrka och stat, religionen är en privatsak som inte hör hemma i skolan. Vill folk ta dina barn till kyrkan/annan religiös lokal så är de mer än välkomna att göra det på sin fritid.

  • Rani

    Dessutom är kyrkan inte bara en lokal. Med ditt motstånd mot mosk3er så borde du inse att en helig byggnad, så också en kyrka, representerar en hel massa saker. För vissa människor handlar det om väldigt negativa associationer. Därför kan kyrkan vara "bara en lokal" oavsett hur stora bokstäver du använder.

  • Rani

    Suck. Är du säker på att du arbetar i skolan?

    Nej, de dör inte av att gå i kyrkan. Precis som du inte skulle dö av att förlägga delar av din arbetstid till en moské. Skulle du kunna tänka dig det?

  • Rani

    Du drar förresten inga paraleller- du passar på att pysa ur dig lite ogrundad frustration över sådant som inte hör till saken.

Svar på tråden SD öppnar för skolavslutningar i moskéer