• race

    Hur delade ni föräldraledigheten?

    Hur delade ni upp ledigheten?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2015-04-18 15:29
    Jag menar såklart föräldraledigheten, och inte ledigheten. Haha.

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Hur delade ni föräldraledigheten?
  • Studentpappa

    Med första barnet pluggade jag och sambon var hemma. Jag kunde dock vara hemma mycket så vi var ledig tillsammans till stor del. Med andra kommer jag jobba 80% första året, eller om hon vill börja jobba tidigare, så är jag hemma ett halvår eller vad dagarna räcker till.

  • Natulcien

    Svårt att säga, och jag orkar inte räkna ut det, så jag avstår från att rösta...
    Men jag var hemma på heltid i 2 år. Men de första 6 månaderna var vi hemma samtidigt båda två (sambon tjänstledig), sen var sambon hemma igen ca 3 månader från det att sonen var 8-9 månader, och då var han bara ledig (efter välbetalt konsultjobb). Sedan jobbade han deltid resten av tiden upp till 2 år.
    Någon kan ju räkna på det...

  • Ellie

    Jag är den som tar alla våra dagar (förutom de som är låsta till pappan).
    Jag var hemma ett år (7d/v) med första barnet och planerar detsamma med andra barnet. Sedan har jag inte möjlighet att vara hemma mer pga ekonomin.
    Mannen skall nu vara hemma 1,5 år med andra barnet. Han är alltså ledig samtidigt som jag under första året, sedan är det bara han som är hemma med bägge i ett halvår.
    Med första barnet var han hemma mycket i 1,5 år; ca 3-4 dagar per vecka samt helger.
    Mannen tar alltså mer ledigt än jag, men använder inga dagar så det ser ut som om det bara är jag som är ledig "på pappret".

  • Fröken K
    Orkide skrev 2015-04-18 15:57:47 följande:

    Jag var hemma ca 80-90% med båda barnen. Jag ville vara hemma mest och sambon ville vara hemma lite. Lite off topic

    men: Tråkigt om staten låser fast ytterligare en månad på pappor o inte låter folk välja själva..


    Staten låser inte fast det vid pappan, utan viker dagar åt vardera förälder. Om en tredje månad införs, det som felaktigt kallas för "pappamånad", innebär det att båda föräldrarna får ytterligare 30 dagar som inte kan ges bort. Att det finns en utbredd uppfattning om att det är en månad till papporna visar att det behövs en mer styrd föräldraförsäkring eftersom normen om den hemmavarande mamman uppenbarligen är så hårt cementerad. Du får välja precis hur mycket du vill ändå. Låt dagarna vikta för pappan brinna inne om det är ett sådant problem att ta ut dem. De allra flesta transfereringarna i Sverige är mer villkorade än föräldraförsäkringen.

    Vi kommer att ha delat ungefär lika när det är dags för förskolestart. Dock kommer pappa att ha tagit ut något fler dagar för att skydda SGI efter ettårsdagen.
  • Kim Possible

    Vi delade i princip helt lika, både på själva föräldradagarna och på tiden med barnet. Jag tog några extra dagar på lägsta nivå vid inskolningen eftersom den blev uppskjuten och min man redan var schemalagd. 

    Hemma tillsammans ungefär tre första månaderna, sen jag hemma i lite drygt tre månader, maken hemma runt tre månader och sen nästan tre månader tillsammans hemma igen. Ja, och så jag i två veckor under inskolning på förskola då. 

  • Kim Possible

    Vi delade i princip helt lika, både på själva föräldradagarna och på tiden med barnet. Jag tog några extra dagar på lägsta nivå vid inskolningen eftersom den blev uppskjuten och min man redan var schemalagd. 

    Hemma tillsammans ungefär tre första månaderna, sen jag hemma i lite drygt tre månader, maken hemma runt tre månader och sen nästan tre månader tillsammans hemma igen. Ja, och så jag i två veckor under inskolning på förskola då. 

  • Kim Possible

    Suck. Hatar när FL hickar på det här viset.

    Hann inte skriva klart, vi hade dagar kvar som vi tog ut under kommande sommar och när vi behövde ledigt i övrigt. 

  • Anonym (50-50)

    Vi var lediga lika länge (ett år var). Däremot har jag inte tagit ut någon föräldrapenning alls medan min man tagit ut alla sina och en hel del av mina.

    Med nästa barn som kommer i oktober om allt går bra planerar jag att vara hemma 10 månader och min man 12 månader. Jag kommer ta ut föräldrapenning denna gång, dock färre dagar än min man.

  • Orkide
    fluu skrev 2015-04-18 17:52:49 följande:

    Välja själv gör man även om vi får en till "pappamånad". Samhället kommer inte gå under för det.


    Jag är Narcissus, en fåfäng fakir SAVE ME KAIZER!
    Hur väljer vi själva om staten låser ytterligare en månad? Nej vi går inte under men vi får inte välja själva!
  • Anonym (annat)

    Vi har varit hemma lika länge men maken har tagit alla dagar på alla barn.

    Barn1 : Jag pluggade på distans och maken var föräldraledig så vi var hemma tillsammans

    Barn2: jag var hemma ett år utan att ta ut dagar och sedan var maken hemma ett år med föräldrapenning

    Barn 3: Jag är föräldraledig utan att ta ut föräldrapenning. Maken jobbar 7-7 skift och tar ut föräldrapenning på sina ledigveckor. När barnet fyller 1 kommer jag börja jobba deltid och maken kommer att vara hemma.

Svar på tråden Hur delade ni föräldraledigheten?