• Zpree

    Svensk kvinna i slöja

    Varför inte? Folk konverterar mellan alla religioner

  • Zpree

    En hijab är väl hela klädseln från slöjan på huvudet till resten som ska vara heltäckande. Slöja har man på huvudet och det finns ortodoxa kristna och även yezider har jag sett som använder slöja. Hijab är slöjan som täcker allt hår, halsen och nacken och en heltäckande klädsel till som inte visar hud vad jag vet iallafall

  • Zpree
    sextiotalist skrev 2015-04-20 13:32:28 följande:
    Hijab kan sluta vid axlarna också, den behöver inte täcka hela kroppen

    Här är det en som rätt ut de olika begreppen (i varje fall gjort ett mycket seriös försök)

    http://www.dagensmedicin.se/blogg/ing-britt-persson/2011/09/12/hijab-burka-och-niqab-i-varden/
    Det stämmer inte riktigt det som står i artikeln. Hijab är ett arabiskt ord och betyder avskärma eller beskydda. Det finns ett annat ord för slöja som alla kan ha, men till hijab räknas att täcka allt utom händer och ansikte.
  • Zpree
    Anonym (Hijab) skrev 2015-04-20 13:43:04 följande:
    Hijab är islamisk täckande klädsel i allmänhet, men idag används ordet hijab främst när man ska beskriva slöjan som muslimska kvinnor använder, som täcker hår och hals.

    Så hijab syftar egentligen på täckande klädsel inom Islam (inget specifikt plagg), men används idag mer av muslimer när man pratar om själva plagget, slöjan. "Jag hade en blå hijab igår", t.ex.
    Jo det stämmer säkert fast jag har även hört många "skälla" på tjejerna som kallar sin slöja för hijab för att inte vara en hijab. Jag och många andra har slöja när vi besöker begravningsplatser och jag anser inte att jag har hijab då
  • Zpree
    sextiotalist skrev 2015-04-20 13:51:33 följande:
    Men vi är i varje fall överens om att slöja även finns inom den svenska kulturen eller hur?
    Personligen så tycker jag många gånger att de slöjorna/hijab ofta är väldigt vackra och ser det sällan som en religiös symbol, inte mer än andra traditionella klädslar från andra kulturer. Om sedan kvinnan har på sig denna av religiösa skäl är hennes privatsak och inget jag har med att göra.

    Ja slöjan finns inom alla kulturer. Förr var slöjan vanlig här i Sverige tror jag och jag har sett att vissa har det med folkdräkten på midsommar. Och nej det ska inte angå någon hur folk väljer att klä sig.
  • Zpree
    Anonym (Hijab) skrev 2015-04-20 13:53:47 följande:
    Har själv inte märkt av att någon blir arg eller så.

    Jag kallar slöjan oftast för hijab när jag talar arabiska.

    Sök på youtube, "hijab tutorial", många använder ordet när de syftar på just slöjan. Sedan om man anser att det är dåligt/bra att försöka sudda ut den riktiga betydelsen av ordet är en annan sak.
    Jag skrev otydligt. Jag menade tjejer som klär sig i tighta kläder eller har knälånga kjolar och säger att de har hijab.
Svar på tråden Svensk kvinna i slöja