Inlägg från: Anonym (ring föräldrarna) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ring föräldrarna)

    Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter

    Sånt här ska du inte behöva stå ut med! Om jag var du så hade jag skrivit ner namnen på dom som var värst eller varför inte alla förresten och pratat med rektorn, berättat vad som hänt och sedan ringt/skickat hem papper till föräldrarna. Kanske är det rektorns jobb att göra sånt?

    Berätta även för den ordinarie personalen som du hoppade in för så att hon kan prata med dom nästa lektion.

    Det var inte så längesen jag själv gick i högstadiet och när vi hade vikarie var det vissa som hade det som en sport att få vikarien att börja gråta.

    Tro mig, du är inte den första personen som dom gör såhär mot,det är inte dig det är fel på!

    För att få stopp på det tror jag att ända lösningen är att verkligen visa att deras handlande får konsekvenser.

    Kram på dig och lycka till !

  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 16:46:34 följande:

    Jag har tänkt att jag ska prata med läraren i fråga nästa gång jag ser henne och förklara hur jag upplevde situationen. Det kändes väldigt tungt att få den lappen av en hånflinande elev framför hela klassen, nästan lite förnedrande..

    då jag varken är fastanställd eller färdigutbildad så känns det väldigt svårt att ta upp detta med hela arbetslaget och bli tagen på allvar.. tyvärr.


    Men om ingen vikarie vågar stå upp för sig och berätta så kommer det inte bli någon förändring. Du har ju rätt här, tror inte att någon skulle ha kunnat hantera den situationen som du var i bättre. Dom ordinarie vet inte hur det är för att dom är just ordinarie,eleverna skulle aldrig bete sig så mot dom för det är dom som sätter betygen. Just för att du är vikarie och ej färdig utbildad så är det extra svårt att hantera situationen,det måste dom ju förstå!

    Säg till ordinarie att du önskar att det skickas hem lappar med posten till föräldrarna för att du är orolig att det ska hända igen mot någon annan vikarie.

    Minns när några äldre killar kallade mig hora dagligen i korridoren, då pratade jag med min mentor och då ringde dom hem till föräldrarna och dom blev så arga så att dom ställde in deras skolresa!

    Du har rätt här, stå upp för dig själv och nästkommande vikarier!
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (L) skrev 2015-04-23 18:09:31 följande:

    Fast problemet är att elev som beter sig så här har sällan föräldrar som bryr sig...

    Och även ordinarie lärare kan få utstå liknande... Tyvärr betygsätts inte uppförande i skolan.

    Sen kan jag tycka att den ordinarie läraren (om det nu verkligen va den som skrev lappen) betedde sig konstigt!


    Fast nu var det inte bara en person som betedde sig illa, ts skriver "killarna" och tror säkert några av dom ur vettiga föräldrar. Då kanske dom som har bra föräldrar inte vågar hänga på busen i klassen nästa gång, en eller två stökiga elever är lättare att hantera än en halv klass! Tycker det ändå är värt ett försök, att bara ge upp är ett dåligt alternativ.
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 17:51:46 följande:

    Tack för att du satte detta i lite annat ljus för mig och större perspektiv! Jag ska ta en ordentlig funderare ikväll och försöka ta tjuren vid hornen och gå vidare med detta..


    Bra, tror det kommer kännas bättre än att bara ge upp! Vik dig inte och förminska det som hände oavsett vad dom ordinarie säger, då går du till rektorn. Om du inte får något gensvar då så är det väl dags att ge upp men då har du iaf försökt ! En person som står upp och säger till när något är fel respekteras iallafall av normala människor,resten kan du skita i. Och det handla ju inte bara om dig här utan om andra vikarier dessutom har du en lösning på problemet (ringa föräldrarna) vilket ofta uppskattas av alla chefer när man inte bara kommer med problem utan också förslag på en lösning!
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (ring föräldrarna) skrev 2015-04-23 18:44:55 följande:

    Bra, tror det kommer kännas bättre än att bara ge upp! Vik dig inte och förminska det som hände oavsett vad dom ordinarie säger, då går du till rektorn. Om du inte får något gensvar då så är det väl dags att ge upp men då har du iaf försökt ! En person som står upp och säger till när något är fel respekteras iallafall av normala människor,resten kan du skita i. Och det handla ju inte bara om dig här utan om andra vikarier dessutom har du en lösning på problemet (ringa föräldrarna) vilket ofta uppskattas av alla chefer när man inte bara kommer med problem utan också förslag på en lösning!


    tillägg: du behöver ju inte direkt storma in och göra en scen av det när du berättar för att få gehör, berätta bara sakligt och lugnt vad som hände och hur dom betedde sig, du behöver inte säga att du blev ledsen och grät osv. Deras beteende är det viktigaste här, du hade inte kunnat hantera situationen annorlunda för det var en ohanterbar situation, inget du hade sagt skulle ha hjälpt och du kan ju inte tvinga dom att bete sig med våld direkt.
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (P Nice) skrev 2015-04-23 19:21:46 följande:

    Killarna hade rätt i en sak. Varför ska du bry dig? Du får cash ändå.

    Det är inte dig det är fel på. Det är systemet.

    Det ögonblick du avviker från systemet och brusar upp eller argumenterar emot är det kört för dig. Du kommer ALDRIG att vinna den fighten.

    Det bästa läraren kan göra är att ge upp. Och förhandla sig till en bra lön. Allt annat är lönlöst.


    Vilken tråkig attityd, lite "sköt dig själv och skit i andra" om alla som tänkte som dig så skulle det inte finnas någon rättvisa i världen. Hon kanske inte bara vill ha pengar? Hon kanske vill trivas på jobbet och känna att hon gör sitt bästa? Man spenderar så mycket tid av sitt liv på jobbet,att få pengar är kanske inte det enda man behöver för att trivas på jobbet? Det tar bara några minuter för henne att berätta vad som hänt, det är inte direkt så att hon behöver ta på sig att rädda hela skolsystemet.
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (P Nice) skrev 2015-04-23 21:13:28 följande:

    Personligen tycker jag det vore bättre med ett effektivt skolsystem som ger bra resultat i form av välutbildade individer än ett rättvist skolsystem, men jag kan vara ganska ensam om den åsikten.

    Jag menar att hon (?) gör sitt bästa genom att anpassa sig efter rådande system. Därmed inte sagt att det på något sätt är bra, bara att det krävs en grundläggande förändring för att åstadkomma förbättringar (om det nu skulle vara någon som tycker att det rådande systemet inte är särskilt bra).


    Klart att det är bättre med ett fungerande skolsystem men nu är det ju inte så? Ska man som individ bara ge upp då? Man kan alltid skylla på systemet och skjuta ifrån allt eget ansvar men jag tror att det är något vi måste lösa tillsammans. Att sitta och hoppas på att "dom som bestämmer" ska lösa allt utan att själv lyfta ett finger tror jag är att sitta och vänta på att allt kraschar. Det är vi,medborgare som är samhället det är vi som bestämmer hur framtiden ska bli. Tycker inte det är något fel att anpassa sig,det måste man men man måste inte acceptera vilken skit som helst när man faktiskt har rätt att säga till föräldrarna när eleverna beter sig dåligt. Det är inte att anpassa sig, det är att lägga sig platt utan att ens försöka.

    Håller dock med dig att hon inte behöver brusa upp och lägga en massa energi på de känslomässigt, då blir det för mycket för henne. Man kan vara lugn och sansad och ändå få effekt,
  • Anonym (ring föräldrarna)
    molly50 skrev 2015-04-23 22:02:13 följande:

    Ja,det tror jag med. Skulle jag få reda på att något av mina barn beter sig illa så skulle jag,som sagt,vilja veta det och försöka komma fram till en lösning på problemet.

    Och jag skulle göra allt som står i min makt för att få barnen att förstå att ett sådant beteende inte är ok.


    Ja precis! Jag tror också att även föräldrarna vars barn inte har gjort något skulle vilja veta att deras barn blir störda på lektionerna av andra elever. Tror att föräldrarna hade kunnat gå ihop och få det att sluta! Föräldramöten osv.
  • Anonym (ring föräldrarna)
    Anonym (vikarie) skrev 2015-04-23 22:53:10 följande:

    Min kollega är ledig imorgon och jag funderar på att skriva ihop ett mail till hen. Vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig för att det inte ska bli dåligt stämning på måndag när vi träffas igen? Hen har en ganska så stor inverkan på ifall jag kommer att få förlängt eller ej så vill helst inte brusa upp för mycket..


    Skriv bara hur dom betedde sig och sa och vilka det var. Gå inte till angrepp mot henne utan fokusera på eleverna. Skriv att situationen var svår att hantera då dom vägrade göra det som var förväntat av dom och att dom störde dom andra eleverna vilket du tycker är allvarligt. Det där med lappen kan du ju fråga om hon verkligen hade skrivit den eller ej för att du är osäker eftersom hon inte sagt något till dig om det. Säg att du tyckte att det var tråkigt för alla att dom betedde sig så här och att du undrar om det är såhär varje gång dom har vikarie?

    Slutligen kan du ju säga att du har som förslag att kontakta föräldrarna för att dom ska förstå att det inte är ok eller om hon har ett annat förslag? Inget aggressivt eller angrepp mot henne utan bara saklig beskrivning av vad som hände,vad du ser för problem i det t,ex, att dom andra blir störda, dom som var delaktiga riskerar att inte nå målen osv. Och förslag på vad du tror en lösning skulle vara,
Svar på tråden Vikarie på skola- kom nyss hem och bara gråter