• sextiotalist

    Anser ni att gemensam ekonomi i ett förhållande alltid är det bästa?

    Nix. Sambon hade gemensam ekonomi i hans förra förhållande och de bråkade jämfört med om pengar. Vi har inte gemensam ekonomisk och trots kärva perioder så är det ytterst sällan vi tjafsar om ekonomi.

    Däremot gäller generositet mot varandra oavsett vilken ekonomi man än väljer.

  • sextiotalist

    Många har fått för sig att om man har separerat ekonomi att man sitter och räknar på kronor och ören, samlar kvitton etc. Visst, det finns säkert de som gör det. Men jag har ju flera vänner, son liksom vi, har separat ekonomi, och inte sitter och detaljräknar.

    Genom andras erfarenheter så har jag lärt mig en sak, man bör inte ha gemensamt konto. Jag vet de som blivit skinnade och att man vid dödsfall inte kommer åt pengarna utan en massa krångel.

  • sextiotalist
    mzhyde skrev 2015-04-27 16:14:43 följande:

    att man "absolut" måste ha delat hur gör ni vid föräldraledighet/sjukdom?

    När någon kanske går ned i tid för att schemat inte går ihop hemma för barnen eller om man är i ett yrka är man inte har rätt till t.ex. heltid ?

    Hjälps man inte åt då? Kan lika välnhända en själv en vacker dag..


    Vi har kört procentuellt mellan tummen och pekfingret. Jag upprepar, oavsett hur man väljer så är generositet viktigt. Självklart utifrån förutsättningarna

    Numera så skiljer det lite. Det är jag som har rm högre inkomst.
  • sextiotalist
    Anonym (B) skrev 2015-04-28 08:50:27 följande:

    Det är väl säkert inget som passar alla förhållanden.

    Dock anser jag att det underlättar. Tycker det känns fruktansvärt att höra hur den ena parten i förhållandet inte har råd att följa med på aktiviteter och då antingen får bli hemma eller låna pengar av den som har mer pengar.

    Jag ser det som så att har vi valt att leva tillsammans så ska vi dela "allt". Det underlättar verkligen nu medans jag studerar på högskolan och han jobbar. När jag är klar och får ett jobb efter min utbildning så kommer jag tjäna X antal tusenlappar mer. Ditt är mitt och mitt är ditt är mitt motto!


    Visst kan vissa förhållanden vara så. Men jag har aldrig mött detta och då har de flesta jag känner inte gemensam ekonomi.
  • sextiotalist
    Flash Gordon skrev 2015-04-28 09:02:35 följande:

    Ja, begreppsförvirring råder men du behöver du nog inte omformulera så mycket.

    Gemensam ekonomi anser jag innebär att man läggar alla inkomsterna i en stor hög och sedan betalar räkningarna från den högen. Det är grunden i det gemensamma. Det finns inte "min inkomst" och "hans inkomst" utan bara vår inkomst.

    DÄREFTER kan var och en, i samförstånd, få ta ett par tusenlappar från högen som man kan göra vad man vill med utan att den andra lägger sig i. Man har "egna" pengar att röra sig med men de kommer ändå från de samlade gemensamma inkomsterna efter gemensamt beslut.

    Hur mycket man tar ur högen relaterar normalt sett till hur mycket familjen har råd med att avvara på "leksaker" och inte sällan har man även ett extra sparande från de gemensamma intäkterna till den person som tjänar minst (ex får minst pension).

    .
    Förspråkare för separat ekonomi talar oftare om att jag får in mitt på mitt lönekonto, han får in sitt på sitt lönekonto. Sedan betalar vi en uppgjord andel av räkningarna från respektive lönekontor och resten är mitt/hans att göra som vi själva vill med.
    Det är också min definition. Man har självklart ett gemensamt ansvar över gemensamma kostnader (ska väl lägga till, för mig är barn sedan tidigare inte gemensamma kostnader) och sedan kan man fördela de gemensamma kostnaderna efter förmåga.
  • sextiotalist
    Anonym (eko) skrev 2015-04-29 07:14:32 följande:
    På Handelsbanken fungerar det inte så i alla fall.
    Kan inte svara på det är nu, men mina föräldrar hade ett gemensamt konto i Handelsbanken och det blev spärrat och spärren släpptes först när bodelningen var klar.
    En kompis till syrran (sambo) hade gemensam ekonomi och gemensamt konto, hon kom inte åt det kontot alls när hennes sambo dog.

    Så jag varnar än en gång för gemensamma konton
  • sextiotalist
    Anonym (tjejen) skrev 2015-05-01 07:54:19 följande:

    man kan inte leva i framtiden så. då blir livet fruktansvärt tråkigt. jag gifter mig för att aldrig skilja mig så klart.


    Man ska leva i nuet men alltid ha framtiden i åtanke. Vissa gör det pga framförhållning andra måste åka på en eller två smällar innan. En del glider genom livet.

    Det kan vara bra att veta att vi har inte samma skydd som de som är pensionärer idag.
  • sextiotalist
    Anonym (tjejen) skrev 2015-05-01 21:04:58 följande:

    Herregud va tråkiga ni låter. Är ni på riktiga som pratar om pensionärstiden?


    Hur gammal är du.

    Jo jag lovar att man blir "tråkig" när man haft en riktig kärv period och man dessutom har barn.

    Du kommer också bli tråkig när du får barn eller blir singel. Än tråkigare kommer du bli när du, när du är 50, och du öppnar det oranga kuvertet och inser att det du får ut kommer inte ens räcka till din hyra ( gäller inte mig, men en släkting till sambon som har arbetat minimalt för att inte ha tråkigt)

    Ja, så fungerar det. Ju tidigare man tänker på sin pension desto bättre. Jag har pensionssparat sedan jag var 30 och alltid haft egen ekonomi
Svar på tråden Anser ni att gemensam ekonomi i ett förhållande alltid är det bästa?