Inlägg från: Anonym (*) |Visa alla inlägg
  • Anonym (*)

    Söker föräldrar till sängvätare i skolåldern för tips

    Jag har en 7-åring här hemma som inte är natt-torr. Fast här var vården (utreddes förra året) helt ok med att han hade blöja på natten så länge han inte själv tycker det är något problem. Varför är sjukhuset emot? Vad blir bättre av att de kissar i sängen varje natt och måste upp och byta sängkläder? 

  • Anonym (*)
    Anonym (Tror) skrev 2015-05-06 12:14:21 följande:
    Vi har problem med toalettbestyren, både dag och natt, med vår 5,5-åring. som jag fattat det är det bättre att vara utan blöja för att med blöja så får ju nattkissandet ingen som helst konsekvens, och barnet lär sig ingenting av det utan kan sova vidare hur djupt som helst. Om barnet har sjukvården här kallar för en omogen blåsa så behöver de ju lära sig att vakna när blåsan börjar bli full och gå på toaletten. Med blöja på lär de sig ingenting. Och ju äldre barnet blir, desto svårare är det att rubba vanorna.

    Min son kissar i sängen, men vanligen högst en gång per natt. tar vi upp och nattkissar klarar han sig oftast. Vi har en färdigbäddad extramadrass stående på högkant, som vi drar fram och lägger på golvet. Pojken får nya pyjamasbyxor. Även extra kudde och täcke finns färdigbäddad. På morgonen tas allt blött bort och läggs i tvättmaskinen, efter jobbet lägger vi lakanen i torktumlaren och bäddar upp sängen igen.

    Inga gosedjur i sängen, och Kiss på väggar ha vi aldrig fått. Jag bäddar med flera lager, för att undvika att tvätta madrassen. Både lättvadderade bäddskydd, vätskestoppande som är som ett dra på lakan, ytterligare ett vätskestoppande lakan med resår i hörnen över det, sedan engångsbäddskydd och vanligt lakan. 50 % av gångerna räcker det med att ta bort engångsskyddet och lakanet. 45 %av gångerna får jag ta bort översta skyddet också. 5 % av gångerna Får jag tvätta mer...

    Har för övrigt en mental lista med allt annat som hade kunnat strula med mitt barn. Fyller på den allt eftersom jag hör vad andra berättar om... Mitt barn behöver inga andra mediciner, är inte sjuk så ofta, äter bra, sover (uppenbarligen) nästan för bra, gillar att vara ute och röra på sig, inga tendenser till övervikt, bra å bokstäver och siffror och verkar inte få svårt för sig i skolan, inga extrema ilskeutbrott, trivs bra på förskolan, är inte åksjuk o.s.v. Sådant som jag sett att andra föräldrar kämpar med i större eller mindre utsträckning. Vi har fått den här svårigheten. Inte rolig, men det kunde varit värre...
    Fast läser man på t.ex 1177 och även andra håll så verkar det inte spela någon roll. Det är därför jag undrar. Att gå upp och rutinkissa sitt barn på nätterna påverkar inte. Vården sa till oss att det var helt ok med nattblöja så länge han inte var besvärad själv och att det var att föredra framför störd nattsömn. Att väcka och rutinkissa avrådde de från.
  • Anonym (*)

    Vår 7-åring har verkligen inget problem med att ha nattblöja. Han är väldigt medveten om sitt problem och blöja besvärar honom inte nämnvärt. Han slipper känna att han ständigt misslyckas. Att kissa i sängen varje natt skulle vara oerhört jobbigt för honom. Och här är det konsekvent varje natt....oftast mer än en gång. Inga torra perioder någonsin. 

  • Anonym (*)
    Anonym (kissisängen) skrev 2015-05-12 13:16:57 följande:

    Till Anonym (*) Då har jag äntligen fått kontakt med någon som verkligen förstår! Det känns lite skönt att inte vara helt ensam... Vi har ju samma läge då vi aldrig har haft en torr natt, och aldrig heller en liten skvätt utan rejält blött, varje natt. Och det är inte kul, varken för sonen eller oss andra i familjen... Så det blir nog blöja en tid nu... Har ni kontakt med sjukvården kring detta? Och är er son frisk för övrigt? Vi har haft en sjukvårdskontakt i över ett år, men inget har blivit bättre tyvärr...


    Hej! Han är frisk så vitt vi vet. Han har alltid haft problem med att hålla tätt. Han blev blöjfri dagtid i helt "normal" ålder. Han var mellan 2,5 och 3 år. Han blev torr väldigt snabbt, men han har alltid haft problem med att läcka lite även å dagarna. Han har egentligen nästan aldrig kissat på sig ordentligt, men det kan bli en blöt fläck och vi har alltid reagerat på att han behövt kissa väldigt ofta och då även mycket. Av den anledningen - och för att diabets typ 1 finns i släkten - så har vi kollat socker många gånger, men aldrig några konstigheter.

    I samband med att han fyllde 6 år (inte detta årsskiftet, utan förra) så var vi på barnmottagningen för sängvätningen och för att han även läckte dagtid. Dock hade dagarna blivit mycket bättre då så det kändes inte som något större problem. De tog en massa prover, men allt var bara jättebra. De var av åsikten att det inte var någon panik alls. Så länge han ville ha blöja på natten så var det inget problem utan vi skulle återkomma när det blev ett problem för honom själv. Och att det oftast huvudsakligen är en mognadsfråga. Han har alltid varit tidig rent "akademiskt", men däremot tillhör han inte de tidiga på andra plan och har inte varit tidig rent fysiskt. Kanske kan hänga ihop, jag vet inte.

    Vi var väl allmänt sett mest fundersamma över att vi upplevde att all vätska gick rakt igenom. Dricker han ett glas vatten så behöver han kissa (och kissar då massor, så inte bara en känsla av trängning) sådär 3-4 gånger inom den närmsta timmen. Detta var enligt läkaren, hon rådgjorde även med fler läkare, inget problem så länge inget annat visade på tokigheter. Att kissa mycket och ofta var inget problem.

    I dagsläget har det börjar bli ett problem med att han läcker dagtid. Sedan han började ettan har han haft en klocka med larm för att just påminna honom att gå riktigt ofta, men har han inte klockan så glömmer han bort sig. Jag kommer att ringa  VC här i morgon. Problemet som jag ser det är inte att han ibland glömmer, men att måsta gå så ofta som han verkligen måste känns inte normalt...och det är som sagt inte enbart en känsla av trängning utan det kommer verkligen mycket. Han dricker inte mycket heller så varifrån all vätska kommer ifrån begriper jag verkligen inte. Han har ju en yngre bror som inte heller är natt-torr, men han har torra nätter ibland. Han kan läcka ibland också på dagen, men då har han hållit sig lääääänge. Äldsta måste ju kissa sådär varje timme och som sagt dricker han ett helt glas vatten eller en festis på 2 dl när han är jättetörstig så måste han springa och kissa massor närmsta timmen. Nu börjar han tycka att det är riktigt jobbigt. 
  • Anonym (*)
    Anonym (8åringen) skrev 2015-05-28 20:00:19 följande:

    Har en 8årig tjej med samma bekymmer. 

     

    Nu har vi fått det konstaterat att hon lider av förstoppning och det är det som är grundproblemet vilket har gjort att hon sängväter. 

     

    NEJ hon har inte visat några som helst symptom på förstoppning utan det var vid läkarundersökning för urinläckaget detta märkets på. Hon hade även pg av detta fått bakterier i urinet. men ej uvi.

     

    Så nu äter hon medicin, men det blir inte bra ändå så vi försöker lägga om hela våran kost och.... dricka dricka dricka massor av vatten - tvärtemot vad vi fick till oss ibörjan - 


    Lurigt. Skönt kanske att få något konkret svar på orsaken ändå. Vi har fått läkartid....i augusti.
  • Anonym (*)
    Anonym (hm) skrev 2015-06-05 11:30:57 följande:
    Oavsett om man har blöja eller inte ligger man som sängvätare i sitt eget kiss, tills man kliver ur sängen. Föreställ dig själv hur det skulle vara att sova med blöja.
    Min son kissar ibland så att det läcker ur blöjan. Det är en ledsen kille som vaknar på morgonen och upptäcker att pyjamas och säng är nedkissad. Jag kan tänka mig hur det är. Jag har sovit i blöja efter förlossning. Aldrig att jag själv skulle välja utan om jag visste att det var konsekvent.
Svar på tråden Söker föräldrar till sängvätare i skolåldern för tips