Inlägg från: Flickan och kråkan |Visa alla inlägg
  • Flickan och kråkan

    klassiska kvinnofällan?

    Jag resonerar precis som du. Jag VET vad det innebär för inkomst och pension inte minst, men jag gör det AKTIVA valet. Jag går inte i någon fälla. Min mamma blev oväntat, tidigt dement. Hon fick inte njuta av någon pension. Idag lever hon inte längre. Hon avled för inte länge sedan 73 år gammal. Hon har inte känt igen mig på 7 år. Jag VET att jag på min dödsbädd inte kommer att ångra att jag arbetat mer och varit mindre med nära och kära.

  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 08:46:32 följande:

    Varför tror du att kvinnor har lägre lön än män generellt? 


    Ja, nog är det bra mycket mer komplext än att kvinnor prioriterar tid med sina barn. Du kan ju titta på hur individualiserad föräldrapenning har slagit på Island. Det har gjort NOLL för jämställdheten på arbetsmarknaden. Skumt eller hur? Eller kanske ändå inte....
  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 09:02:14 följande:
    Utveckla gärna hur du anser att en jämställd fördelning av föräldraledighet inte skulle påverkar kvinnans position på arbetsmarknaden och mannens relation till sina barn. 
    Läste lite rapporter från Island där man har individualiserad föräldrapenning. Resultatet är - inte oväntat - att männen mår bättre och upplever en närmare relation till sina barn (vilket är jättepositivt givetvis). Resultatet är också att fler föräldradagar brinner inne (inte särskilt bra ur ett barnperspektiv) och att kvinnorna känner en ökad stress och mår sämre. Ur ett arbetsmarknadsperspektiv har man inte sett någon positiv förändring ur ett jämställdhetsperspektiv. Så på vilket sätt har kvinnorna/mammorna vunnit något på detta?

    Jag är helt och hållet för ett mer jämställt samhälle. Jag är bara så förbaskat trött på  förenklade analyser där allt bara magiskt löser sig om mammor arbetar mer. Bull shit säger jag. Det handlar om värderingar på ett mycket, mycket djupare plan än så.

    Sedan beror det givetvis på vilket yrke man har. Jag är grundskollärare. Jag kommer att bli fattigpensionär oavsett om jag jobbar livet ur mig eller inte. Någon skillnad lönemässigt har det inte heller om jag är föräldraledig ett eller tre år. Kvinnor är överrepresenterade i kommunala yrken där det är den ekonomiska verkligheten. Jag jobbar heller inte som lärare för att göra karriär. Jag älskar att undervisa och att jobba med tonåringar. Att jag gjorde valet att bli lärare - oavsett om man är man eller kvinna - är också att gå i en "kvinnofälla". 
  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 09:33:21 följande:
    Du tror inte att det kan vara så att den ordning vi har idag, där kvinnan i större utsträckning är betydligt mer hemma med barnen och mannen är den huvudsakliga försörjaren är djupt rotat i samhällsstrukturen och i människors beteenden?

    Män har högre status i arbetslivet. De får sällan om inte aldrig frågan om de planerar att skaffa barn inom en när framtid vid en anställningsintervju, därför att arbetsgivaren räknar med att det inte kommer att påverka arbetet i någon större utsträckning. Den frågan vet jag ställs alltför ofta till kvinnor i fertil ålder. Det gör kvinnor mindre anställningsbara. 

    Dessa föreställningar är djupt rotade i vårt samhälle, och det tar tid att förändra en inarbetad struktur. Genom en jämställd föräldraförsäkring kommer kvinnor på sikt att uppnå högre status på arbetsmarknaden, och män kommer att ses som fullgoda föräldrar, något som också kommer att minska den tyngd som idag ligger på kvinnan i familjen, där hon bär ett stort ansvar för att barnen inte spenderar för mycket tid i barnomsorgen. 

    Jag vet inte hur jämförbart Island är med Sverige, något som måste tas hänsyn till. Är samhällsstrukturerna lika? Har vi jämförbar jämställdhet? Hur ser kvinnans position ut på arbetsmarknaden på Island? Innan jag drar några växlar på rapporterna från Island vill jag se hur det slår ut i Sverige. Det är inte nödvändigtvis så att vi möter ett likartat resultat. 
    Jag håller delvis med dig, delvis inte. Ja, det handlar om djupt rotade samhällsstrukturer men dessa handlar inte enbart eller huvudsakligen om vem som arbetar mest. Vi har en riktigt lång historia bakom oss där kvinnor och mödrar inom såväl lantbruket som industrin jobbat lika mycket som männen/papporna, men med lägre lön och sämre arbetsvillkor. Hemmafruarna är ju enbart en mycket kort parantes historiskt sett. 

    Jag arbetar i ett yrke som jag skulle säga helt ärligt är jämställt i mycket hög utsträckning. Arbetsgivaren blir glad när nya barn är på gång. På de arbetsplatser jag har arbetat så har både män och kvinnor varit föräldralediga mycket och jag har inte en enda kollega med små barn - vare sig de är män eller kvinnor - som inte jobbar deltid. Men det är som sagt inget karriärsyrke och det är inte särskilt högavlönat. Det är dessutom ett yrke som i hög utsträckning handlar om relationer och alla har ett ett genuint intresse av barn och förstå vikten av att ha just tid med sitt barn. Att man arbetar mer eller mindre är inget som påverkar löneutvecklingen i någon större utsträckning. 

    Inom yrken där det är just viktigt att arbeta så mycket som möjligt och ständigt vara tillgänglig för arbetsgivaren.....ja, där kommer ju den som kan arbeta mycket alltid att vara den som drar längsta strået. Är lösningen då där att alla föräldrar - kvinnor som män - arbetar så mycket som möjligt. Vem blir lidande? Och blir vi så mycket lyckligare av det? Jag är på gång att byta arbetsplats då vi flyttat. Jag kommer att tacka nej till en friskola där det underförstått förväntas att man arbetar långt mycket mer än vad läraruppdraget kräver. Jag är engagerad i mitt arbete, men det är inte min hobby. Det är oväsentligt om det skulle ge högre lön. Som barnlös, ung vuxen hade jag säkert nappat, men inte nu som trebarnsförälder. Det hade jag inte gjort om barnens pappa varit hemma samtidigt på heltid heller. Jag har helt enkelt andra prioriteringar.

    Och nej, jag är faktiskt inte alls säker på att en individualiserad föräldraförsäkring skulle innebära några enorma skillnader på arbetsmarknaden. Det skulle kräva mycket mer styrning för att få effekt. Vem tror du är den som skulle vara hemma på heltid första tiden/året mest exempelvis? Det är ju just den tiden som man enligt studier VET är den som är avgörande för just positionen på arbetsmarknaden. Det handlar om något helt annat....som handlar om inställning. Manliga lärare kan vara föräldralediga mycket och arbeta deltid. Det är alltså inte något som ligger i den manliga genen på något vis. Det handlar inte heller om föräldraförsäkringens utformning, utan om andra faktorer på arbetsmarknaden. Och det är DET som är intressant och DÄR man ska sätta in insatser. Sedan är det nog svårt att komma ifrån konflikten föräldraskap - karriär, för dem som är intresserade av att göra just karriär (oavsett om man är man eller kvinna). 

    Frågan är enormt komplex och har otroligt svårt att förstå hur man kan tro att just en individualiserad föräldraförsäkring skulle få sådan enorm betydelse. Men det är jag .
  • Flickan och kråkan
    Anonym (Pär) skrev 2015-05-08 10:27:15 följande:

    Den farligaste kvinnofällan är väl ändå den där kvinnan blir totalt beroende av mannen. Många kvinnor sitter idag "fast" i dåliga förhållanden för att de inte kan ta sig någonstans. Ingen egen bostad, inga egentliga egna pengar, dåligt kontaktnät, otrygg anställning osv.. Mannen står för merparten av ekonomin och står som ägare på det mesta. DET gott folk är en kvinnofälla .


    Absolut. Alla borde vara självförsörjande på individuellt plan INNAN man skaffar barn. Då kan man göra val.
  • Flickan och kråkan
    Natulcien skrev 2015-05-08 09:25:54 följande:

    Att medierna gapar "kvinnofälla" i parti och minut är inte till hjälp för någon. Jag misstänker att det missunnar barnen vars mammor blir hyperstressade och återgår till arbete och heltid tidigare än de tänkt. Och har de då inte män som tar över och stannar hemma, ja då är det barnen som kommer i kläm.

    Jämställdhetsdebatten är oerhört viktig, men att dumförklara kvinnor och prata om "fällor" är inte en konstruktiv del i den debatten.

    Själv valde jag att vara hemma i 2 år, samt att jobba deltid efter det. Men jag är väl medveten om konsekvenserna av mina val, och anser att det är värt det. Pensionssparar gör jag/vi privat, så den biten oroar mig inte.

    Dessutom var min sambo också hemma, samtidigt som jag fast inte lika länge. Och även han jobbar deltid, och har tänkt göra det länge. Men gällande honom är det ingen som gapar "kvinnofälla!".

    Hur kan ett väl genomtänkt, smart och medvetet val bli en "fälla"?


  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Nu förstår jag inte riktigt. 
    Å ena sidan säger du att det inte beror på ojämställdhet i föräldraförsäkringen att kvinnor har lägre status på arbetsmarknaden. Å andra sidan säger du att det är den första tiden, första året på heltid, som är mest avgörande för positionen på arbetsmarknaden. 
    Nu får du tänka ett varv till. Föräldraförsäkringen är inte ojämställd. Båda vårdnadshavarna har exakt lika många föräldradagar att plocka ut = jämställt. Om man vill ha det på något annat sätt måste den ena föräldern AKTIVT AVSÄGA sig sin rätt till föräldraledighet. Den är däremot inte individuell eftersom det går att just överlåta dagar till den andre föräldern - åt BÅDA håll.

    Föräldraledighet är INTE det samma som föräldrapenning. Många är hemma utan att ta ut föräldrapenning beroende på reglerna kring just uttag, sgi etc. Eftersom det är kvinnan av rätt uppenbara och logiska skäl som vanligtvis är hemma mest första tiden så kommer detta att påverka föräldraledigheten rätt mycket utan att det syns i uttaget av föräldrapenning. Många är hemma en stor del av första året utan att ta ut någon eller mycket lite föräldrapenning. Detta brukar vanligtvis vara vem av föräldrarna?

    Det är första året då man är hemma på HELTID som ofta är det mest avgörande ur arbetsmarknadssynpunkt. Det är inte detsamma/inte samma störningsmoment för arbetsgivare, arbetstagaren halkar inte efter på samma sätt av att gå ner i tid och vara föräldraledig exempelvis 25-50% eller att förlänga semestern med föräldradagar. Även om man tar ut 50-50 av föräldrapenningen så innebär inte det att man tar ut 50-50 av föräldraledigheten. Och det är inte heller säkert att man förlägger den så att det påverkar ens position på arbetsmarknaden i samma utsträckning. Är du med?

    Föräldraförsäkringen är som sagt INTE ojämställd. Båda vårdnadshavarna tilldelas lika många dagar. Man måste aktivt välja bort jämställdheten.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Det är faktiskt så att kvinnan har lägre status på arbetsmarknaden. Därför att hon är hemma med barn i större utsträckning. 

    Att kvinnor alltid haft lägre status på arbetsmarknaden beror på att det är män som alltid varit de huvudsakliga försörjarna. Därför att kvinnor fött barn och tagit hand om dem. Så var också fallet med husmödrar före Dackefejden eller när du nu hänvisar till. Så har det alltid varit. 
    Nej, nu får du nog ta och läsa lite mer historia. Kvinnor har arbetat och i stor utsträckning bidragit till den gemensamma försörjningen i familjen under lång tid. Hur tror du att en torparfamilj överlevde, eller en arbetarfamilj i Stockholm? Tror du mamman satt hemma och lekte med kottar med barnen? Ja, kvinnan har haft större ansvar för barnen, så precis som idag så har kvinnor dubbelarbetat i hög utsträckning även historiskt.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    Nu har vi möjligheten att reducera orättvisan genom att ge oss män lika stort ansvar för föräldraskapet i en jämlik föräldraförsäkring. Det tror jag kommer att höja kvinnans status i arbetslivet - på sikt.  
    Vill man att att män ska ta större föräldraansvar så krävs det något helt annat än en individualiserad föräldraförsäkring. Det ligger faktiskt i mångt och mycket på männen själva, värderingar och inställning. Varför väljer män i hög utsträckning aktivt bort tid med barnen för högre lön och möjligheten att köpa prylar? Varför betraktas - huvudsakligen av andra män - män som väljer "kvinnoyrken", som ägnar sig åt traditionellt kvinnliga sysslor (däri ingår att vara föräldraledig givetvis) som fjolliga och omanliga och som de gör ett nedköp? Jag har två pojkar som tränar konståkning. Från vilka får de negativa kommentarer? Om vi säger så här; det är inte från mammor och tjejer (oavsett ålder). Hur kommer det sig, tänker du? Och vem ska ta smällen för att komma till rätta med detta? Barnen och kvinnorna? Ja, för lösningen är ju att mammorna arbetar mer ......trots att många högst medvetet väljer något annat för sin egen och barnens skull . Hur vore det om männen och papporna tog sitt naturliga ansvar och inte aktivt avsa sig sin föräldraroll och -ansvar ?
    Solidaritet skrev 2015-05-08 11:33:02 följande:
    "Inom yrken där det är just viktigt att arbeta så mycket som möjligt och ständigt vara tillgänglig för arbetsgivaren.....ja, där kommer ju den som kan arbeta mycket alltid att vara den som drar längsta strået. Är lösningen då där att alla föräldrar - kvinnor som män - arbetar så mycket som möjligt. "

    Menar du här att du anser att det är bättre om män ensamma fortsätter att bära det oket? Då låter det mer som om du personligen inte vill arbeta riktigt fulltid, och att det är motivet till att du argumenterar som du gör. Varför förväntar du dig då att män ska vilja det genom att behålla föräldraförsäkringen ojämställd?
    Nej, jag vill absolut inte arbeta heltid som småbarnsförälder. Varför anser du att jag ska göra det? Jag har inga som helst problem att försörja mig själv eller mina barn. Jag snyltar inte på barnens pappa för att jag arbetar deltid eller väljer att vara hemma mer än vad han är/har varit. hade jag varit ensamstående hade jag inte kunnat bo kvar i det hus vi gemensamt äger och bekostar, men då hade jag valt att byta boende. JAG väljer att ta smällen med lägre pension och lägre inkomst under småbarnsåren för att jag anser att det är viktigt för mina barn och för min livskvalitet. Varenda pappa kan fatta precis samma beslut. Föräldraförsäkringen är inte ojämställd. Papporna måste AKTIVT VÄLJA BORT sin rätt till föräldraledighet. Varje förälder VÄLJER SJÄLV huruvida han/hon vill prioritera tid med barn samt lön och karriär. 
  • Flickan och kråkan
    Fenna skrev 2015-05-08 12:18:21 följande:

    Så länge kvinnor har betydligt större risk än män att bli fattigpensionärer tycker jag absolut att man kan tala om en kvinnofälla. Vad tycker du är bättre TS, att det inte uppmärksammas alls, att det uppmärksammas men accepteras? Sen vet jag inte om du räknas till den gruppen kvinnor det handlar om med tanke på att du började jobba redan efter 5 månader.

    Kanske kunde man ha ett system där föräldrarna slår ihop och delar lika på sina pensionspoäng när barnen är små (finns på förslag tror jag). Det skulle åtminstone göra det lite rättvisare. 


    Fast orsaken till att de blir fattigpensionärer är föräldraledighet? Min syster har samma yrke som jag. Hon är 47 år. Hon har arbetat heltid hela sitt liv och har inga barn. Hon konstaterar att hon kommer att bli fattigpensionär. Precis som jag. Att jag varit föräldraledig och arbetat deltid ett par år kommer att göra marginell skillnad som det ser ut. Båda har vi långa universitetsutbildningar bakom oss - jag över 5,5 år....hon ligger nog på sådär 6-7 år . Vi har valt ett karriärslöst yrke med kommunanställning .
  • Flickan och kråkan
    Fenna skrev 2015-05-08 13:13:10 följande:
    Ja, det skulle jag också lägga under begreppet kvinnofällan. Det finns ingen regel som säger att människor inom offentlig sektor ska ha sämre villkor.
    Ja, fast ett problem inom offentliga sektorn är ju att jag  t.ex. som lärare inte konkret genererar någon direkt vinst (i alla fall inte inom detta budgetåret ). Vård, skola och omsorg bekostas av skatteintäkter och dessa är begränsade. Däremot borde man kunna ordna ett pensionssystem som vore mer rimligt kan man ju tycka, även om man inte kan räkna med samma nivå på löner som inom vissa andra yrkeskategorier.

    Att välja "fel" yrke är en större kvinnofälla än att vara föräldraledig. Fast samtidigt så valde jag med öppna ögon. Jag ville arbeta med det jag arbetar med. Vill fortfarande det.
  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 13:06:35 följande:
    Finns det en retorisk poäng med nedlåtande tillmälen? Jag tycker mest att det visar på ett dåligt ordförråd och dålig impulskontroll. 

    Kvinnor har i alla tider varit barnaföderskor, tagit hand om barnen och hemmet, medan männen har varit familjeförsörjare. Sedan stenåldern. 

    Med det säger jag att mannen alltid varit den primäre försörjaren. Inte att han ensam stått för allt arbete. 

    Du har rätt i att föräldraförsäkringen i sig inte är ojämställd. Resultatet av den är ojämställt eftersom det leder till att kvinnor avskärmas från arbetsmarknaden och män avskärmas från sina barn.  

    Ja, jag tror att lösningen är att kvinnor arbetar mer. Att kvinnor precis som män arbetar heltid som norm, och att kvinnor precis som män får tillgång till alla vägar på arbetsmarknaden på lika villkor. För de kvinnor som faktiskt önskar det. Du som inte önskar det kan välja bort det. 

    Problemet är att papporna faktiskt aktivt väljer bort föräldraledighet för att de anser att de inte kan vara lediga från sina arbeten. Därför är det viktigt att papporna får sina egna månader vilka vi inte kan välja bort riktigt så enkelt, för att kvinnor och män ska ha samma förutsättningar på arbetsmarknaden. 

    Ingenting hindrar dig från att arbeta deltid, eller för den delen inte arbeta alls, bara du kan försörja dig. Detta är lika mycket för oss pappor, för att vi ska få tillgång till våra barn, som för din skull, för att du ska få tillgång till arbetsmarknaden. 
    Vilka nedlåtande tillmälen använder jag? Är jag nedlåtande för att jag anser att män generellt tar dåligt ansvar för sin föräldraledighet? Är jag nedlåtande för att jag anser att män generellt har en tendens att trycka ner andra män som på något sätt bryter mansrollen? 

    Jag tycker att dessa saker är något som vuxna män faktiskt är fullt kapabla att ta ansvar för själva och bör göra. Föräldraförsäkringen är helt och fullt jämlik. Jag är övertygad om att män i Sverige år 2015 är medvetna om att de faktiskt kan vara borta från sina arbeten. De måste ju trots allt skriva på att de avskriver sig sin föräldraledighet. Det är ju att direkt dumförklara män att säga att de inte förstår att de har rätt till ledighet. Givetvis kan man inte alla regler kring föräldraledighet innan, men då tar man väl reda på det om man är intresserad? Och givetvis finns det sådant som kan kännas begränsande när det gäller att vara ledig....sådant som är obekvämt och negativt som lägre pension - men det gäller ju både män och kvinnor.

    Är jag nedlåtande för att jag att jag tycker att dina påståenden är något tveksamma ur ett kvinnohistoriskt perspektiv? Kvinnor har arbetat OCH tagit hand om barn. Du ger en bild av ett hemmafrusamhälle, som faktiskt var något väldigt kortlivat. Människor var mycket medvetna om vikten av båda parter för försörjning och överlevnad. Fast jag kanske missförstod dig?

    Att sätta ett likhetstecken mellan föräldraledighet och föräldrapenning, liksom att tro att antalet dagar som tas ut i föräldrapenning är det avgörande för jämställdheten vad gäller just föräldraledigheten och arbetsmarknaden är direkt fel och alldeles för förenklat.

    Ja, självklart är det viktigt att de som vill arbeta heltid får den möjligheten, men poängen som TS gör är ju att många kvinnor faktiskt inte vill det som småbarnsförälder. De gör ett aktivt val. Detta tycker jag är sunt. Det vore sunt om det vore så bland män också på ett mer generellt plan. Det är så i mitt yrke. Män är föräldralediga och arbetar deltid som småbarnsförälder. Jag tycker inte lösning på jämställdheten på arbetsmarknaden är att män och kvinnor tillsammans arbetar mer och är mindre med sina barn. Jag anser att lösningen ligger i att män i större utsträckning också prioriterar tid med sina barn och faktiskt arbetar mindre . Jag ser hellre insatser som förenklar föräldraledighet bland de anställda för arbetsgivaren. På en stor offentlig arbetsplats är det oftast lättare med föräldraledighet än ett litet privat företag. 

    Men man måste inte tycka lika. Fast jag står fast vi att jag tycker att det är naivt att tro att jämställdheten i någon större utsträckning skulle påverkas av just individualiserad föräldrapenning. Mycket mer komplext än så. Oavsett var det inte meningen att vara nedlåtande. Jag respekterar din åsikt, men delar den inte.
  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    När har jag satt likhetstecken mellan föräldraledighet och föräldrapenning? Mig veterligen har jag inte diskuterat föräldrapenning alls. 
    Jodå, det gör du...i inlägg 21. Det var också därför jag bad dig att tänka ett varv till. Det var inte av nedlåtande orsak utan för att det var precis det jag menade. Att du missat det faktum att uttaget av föräldradagar - och det är ju det som ska öka jämställdheten är tanken - inte är kopplat till hur mycket man är ledig eller på vilket sätt eller när. Eller är det något annat än just individuella FP-dagar du menar när du talar om en individuell föräldraförsäkring?
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Där finns ett klar och tydligt samband mellan ojämställdheten i uttaget av föräldraledighet och kvinnors låga status på arbetsmarknaden. Observera att jag inte påstår att det är den enda orsaken, bara att där finns ett tydligt samband. 
    OK, så hur kommer det sig att en individualiserad föräldraförsäkring inte påverkat jämställdheten på arbetsmarknaden på Island? Är du säker på orsak och verkan? är det det ojämna uttaget som är orsaken till ojämställdehet eller är det ojämställdheten på arbetsmarknaden som är orsaken till det ojämna uttaget?
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Det vore betydligt sundare om valet gjordes för att familjen kommit överens om det på lika premisser, och inte för att de förlorar minst pengar på det och för att kvinnan upplever att hon bär ett större ansvar för hem och familj.  

    Varför tror du att man fattar beslutet pga dessa orsaker. Det har inte vi och ingen annan jag känner heller. 
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Onödigt och visar på problem att kontrollera negativa impulser. 
    Flickan och kråkan skrev 2015-05-08 14:33:38 följande:
    Jag tycker att dessa saker är något som vuxna män faktiskt är fullt kapabla att ta ansvar för själva och bör göra. Föräldraförsäkringen är helt och fullt jämlik. Jag är övertygad om att män i Sverige år 2015 är medvetna om att de faktiskt kan vara borta från sina arbeten. De måste ju trots allt skriva på att de avskriver sig sin föräldraledighet. Det är ju att direkt dumförklara män att säga att de inte förstår att de har rätt till ledighet. Givetvis kan man inte alla regler kring föräldraledighet innan, men då tar man väl reda på det om man är intresserad? Och givetvis finns det sådant som kan kännas begränsande när det gäller att vara ledig....sådant som är obekvämt och negativt som lägre pension - men det gäller ju både män och kvinnor.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Dock har jag förstått då jag läst dina inlägg att det finns kvinnor som trivs i ojämställdheten för att de är lite lata. Se där. 

    Du vet mycket om mig du . Hur var det nu med att komma med nedlåtande tillmälen och inte kunna kontrollera negativa impulser
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Dock har jag förstått då jag läst dina inlägg att det finns kvinnor som trivs i ojämställdheten för att de är lite lata. Se där. 
    Ja, just det. Se där. Så högt värderar du umgänge och relation förälder - barn. Prioriterar man tid med barn så är man lat. Ja, det är ju sådana lättsamma, oviktiga sysslor som kvinnor ägnat sig åt genom historien.
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Det vore intressant att få veta hur du menar att kvinnor deltagit på arbetsmarknaden i lika utsträckning som män. Förklara gärna. .
    Kvinnor har i alla tider arbetat i lika hög grad som män. Det var det vi diskuterat och som du inte höll med om. Männen hamnade dock i en besvärlig sits när lönearbete blev allt viktigare och försökte på många sätt att stänga och begränsa den möjligheten för kvinnor. Och då är vi inne på ganska ny historia och 50-talet var ju just "hemmafru-perioden", men i ett historiskt perspektiv är den inte särskilt lång.

    www.ub.gu.se/kvinn/portaler/arbete/historik/
    Solidaritet skrev 2015-05-08 15:08:57 följande:
    Jag anser att det är naivt att tro att dina val nu inte påverkar din framtid. För det gör de. Du väljer mindre arbete nu, vilket innebär att din partner arbetar mer. Han säkrar sin ställning på arbetsmarknaden och sin pension, du gör det inte. Arbetsmarknaden är en hård plats i dagens samhälle. Den dagen du ångrar dig och vill stärka din position kanske dina meriter inte räcker till eftersom du prioriterat som du gjort. 
    Nej, det innebär inte att min partner måste arbeta mer - felslut. Min pension påverkas inte nämnvärt. Jag blir fattigpensionär oavsett. Vad är det du tycker att jag ska säkra? Jag har inget karriärsyrke. På vilket sätt tänker du att jag ska stärka min position? Mina meriter räcker mycket längre än de flestas i mitt yrke då jag vidareutbildat mig och har bredare behörighet än de flesta. Det är helt ointressant om jag varit föräldraledig et eller två år....faktiskt . Varför anser du att ditt sätt att prioritera är bättre än mitt? Är inte det lite förmätet? Varför tar du för givet att jag är lat och inte fattar medvetna beslut på god grund?

    Så ja, jag tycker absolut att du ska tänka ett varv till .


  • Flickan och kråkan
    Solidaritet skrev 2015-05-08 16:43:30 följande:

    Jag har diskuterat antalet dagar, inte penningen. Som i jämställd fördelning av antal dagar. Penning har med pengarna att göra, och även om de naturligtvis är betalningen för var dag är det inte penningen i sig jag diskuterar. Förstår du avgränsningen?

    Angående Island väntar jag fortfarande på att du ska svara på hur det är jämförbart med Sverige. Du verkar säker på det, förklara. 

    Naturligtvis är det så att det är ett tvåvägssamband. Det ojämna uttaget påverkar kvinnans möjligheter att konkurrera på arbetsmarknaden på lika villkor som män, och det faktum att hon inte kan det, utan att män generellt tjänar mer än kvinnor och det gör att familjer väljer att lägga större föräldraledighet på kvinnan. Då är vi tillbaka på att det ojämna uttaget påverkar hennes möjligheter att konkurrera på arbetsmarknaden. Därför är det än viktigare att upprätta en jämställdhet på arbetsmarknaden, vilket vi inte kan göra utan att män tar ett större ansvar för hem och barn. Om en prioriterar bort arbete för att ta så mycket en kan av föräldraledigheten, är en inte lite lat då? Vad kallar du det? 

    Kvinnor har inte förvärvsarbetat, på arbetsmarknaden, i tillnärmelsevis lika hög grad som män. 

    Det är arbetsmarknaden jag pratar om. Att kvinnors större ansvar för hem och barn leder till en utestängning från arbetsmarknaden. Inte från oavlönat hemarbete, eller arbete i den gemensamma bondgården, utan från arbetsmarknaden, från en anställning utanför hemmet. Hur i hela friden skulle jag kunna vara insatt i din arbetssituation eller hur din pension i verkligheten ser ut?

    Jag förklarar varför det är av yttersta vikt att föräldraförsäkringen blir individuell, för att de kvinnor som vill delta på arbetsmarknaden kan få göra det på samma villkor som män, utan att begränsas av det större ansvaret för hem och barn, och för att män ska ta den stafettpinnen och bära upp halva ansvaret för hem och barn och därmed bli fullgoda föräldrar i samhällets ögon. 

    Jag förklarar det för att du verkar tro att kvinnors låga status på arbetsmarknaden är helt frånkopplat från det faktum att ni genom tiderna alltid burit ansvar för hem och barn. 

    Smilisarna du lägger in här och där ger dina inlägg ett spydigt och ganska otrevligt intryck, och det kombinerat med dina små spydigheter får mig att instinktivt uppfatta dig som en oerhört otrevlig person, om du undrar varför min ton emellanåt blir lite vass. 

    Nu tar jag helg. 

    Trevlig fredag.


    Trevlig helg på dig med. Som sagt du tar dig friheten at tycka en väldig massa om mig som person. Precis som du talar om varför du anser att individualiserad föräldraförsäkring är avgörande för jämställdheten så talar jag om varför jag inte tror att det kommer att göra någon större skillnad. Och nu säger du ju faktiskt igen att du pratar om just antalet föräldradagar och det är dom man får föräldrapenning för. Det finns inga andra föräldradagar. Det är dem man vill individualiserad. Och om man tror att ett jämnt uttag av dessa dagar innebär jämställdhet i föräldraledigheten och konsekvenserna för ens position på arbetsmarknaden så gör man ett felslut eftersom man då gör en grov förenkling. När och hur uttaget sker är oerhört viktigt liksom första året då man kan vara ledig utan att ta en enda dag. Och det faktum att du ser den föräldralediga som lat? Jag vet många - både kvinnor och män - som inte vill vara föräldralediga för att det är jobbigt. Vi får helt enkelt vara ense om att vara oense. Jag tänker däremot inte uttala mig om dig som person. Den biten får du stå för.
  • Flickan och kråkan
    Anonym (först en rejäl lön) skrev 2015-05-08 21:26:40 följande:

    Men nu är det långtifrån alla män som gör så, och inte alla kvinnor som har förstånd nog att förhandla om det heller.

    Förlorarna är alla vi som jobbar och tjänar ihop till vår egen pension och sen som lök på laxen även måste betala bidrag för dessa nobla familjekvinnor via skattsedeln.


    Men det är ok att betala för nobla hemmapappor? Tanken är ju att papporna ska ta större del av den tid som mammorna idag är hemma inte att försämra föräldraförsäkringen eller minska antalet dagar föräldrar har rätt till ledighet. Eller hur tänkte du nu?
  • Flickan och kråkan
    Anonym (först en rejäl lön) skrev 2015-05-08 21:50:10 följande:

    Jag tänkte att vem som helst kan räkna ut att det inte drabbar män lika mycket att vara hemma en tid eftersom de generellt har en högre lön och då även en högre pension.

    Men jag hade uppenbarligen fel.

    För din info: Männen kommer i allmänhet inte att behöva bidrag som äldre över sina kanske 7 månader hemma per barn, medan den kvinna som kramar spisen i 3-4 år och redan ligger dåligt till har betydligt större risk att hamna där.

    Folk tänker helt uppåt väggarna, det är ju givetvis den med lägst inkomst som inte har råd att sitta på röven i flera år och tappa pensionspengar! Och just därför pensionsväxlar mer intelligenta individer om de gör det valet.


    På ett generellt plan visst, men det finns ganska många män som inte heller har superlöner och som också ligget risigt till inför pension med det system vi har idag. Det du egentligen menar är att du inte via skatten vill betala till någon som inte är högavlönad och som varit föräldraledig....oavsett kön. Jag lever i ett förhållande där vi har väldigt lika löner....medelinkomsttagare....jag ligger något högre (inte jätteovanligt scenario).
  • Flickan och kråkan
    Anonym (först en rejäl lön) skrev 2015-05-08 22:18:19 följande:

    Men det är stor skillnad tycker jag mellan att arbeta och slita för sitt företag eller samhället för den låga lön en del får på en heltid, och att stanna hemma med barnen i flera år och sedan tycka att samhället ska ta notan för ens val att vara superförälder när man blivit gammal.

    Ser du skillnaden mellan de två valen?


    Fast trådstartaren och diskussionen handlar inte om hemmafruar utan om hur föräldraledigheten fördelas. Så du tänker att en offentliganställd som utför ett otroligt viktigt (för alla andra medborgare nödvändigt) arbete ska straffas för att dennes arbete lönemässigt lågprioritera av staten. Personen i fråga ska inte bara ha dålig lön och med det dålig pension, han/hon ska dessutom fråntas rätten till föräldraledighet inom föräldraförsäkringen ramar. Menar du verkligen det?
  • Flickan och kråkan
    MEE83 skrev 2015-05-09 02:43:38 följande:
    Ju längre du är borta från arbetsmarknaden, desto mindre kommer du ju tjäna, det har också negativ påverkan på din löneutveckling, den oförklarliga löneskillnaden mellan män och kvinnor är rätt liten, att löneskillnaderna till större delen har fullständigt logiska förklaringar brukar dock ofta ignoreras, och klumpas istället ihop med den "lönediskriminering" som då är den oförklarliga löneskillnaden. Är kvinnan borta betydligt mer än mannen, jobbar hon då naturligtvis in mindre pengar. 

    Fattigpensionärer existerar för att de inte jobbat in tillräckligt med cash till sin egen pension av diverse olika anledningar, missbrukare, oavlönade hemma arbetande tjänstehjon etc.

    Som förälder i Sverige är man ganska så privilegierad. Frivilligt barnlösa får ta den ekonomiska smällen, då de pröjsar för andras ungar. 

    Öronmärkta pappamånader etc motsätter jag mig dock starkt, då det är frihetsberövande. Jag bestämmer naturligtvis i samförstånd med min sambo, hur mycket jag skall vara hemma. 
       
    Fast nja, säger jag. Jag skrev tidigare i tråden att min syster har samma yrke som jag. Hon är 47 år, barnlös och har arbetat heltid hela sitt liv. Hon kommer att bli fattigensionär. Hon är inte missbrukare. Hon är inte inget oavlönat hemma arbetande tjänstehjon. Hon har aldrig varit arbetslös, sjukskriven eller liknande. Däremot är hon en välutbildad (över 6 års universitetsstudier) grundskollärare.

    Jag kommer också att bli fattigpensionär som det ser ut - oavsett om jag är föräldraledig ett, två eller tre år eller arbetar heltid. Jag är också relativt välutbildad. Universitetsstudier under drygt 5,5 år. Så mitt val är att jobba heltid och missa väsentlig och viktig tid med mina barn och bli fattigpensionär eller faktiskt prioritera barnen under en kortare period och bli fattigpensionär. Vad tror du jag väljer? 

    Jag har förresten precis förlorat min mamma som blev oväntat dement tidigt. Hon fick aldrig njuta av någon pension över huvudtaget. Två år efter sin pension vid 65 så visste hon inte vem jag var. 

    Vårt yrke tillhör de jämställda. Jag har en pappa som redan på 70-talet delade föräldraledigheten med min mamma. Det var ganska ovanligt som man på den tiden. Båda mina föräldrar var också lärare. Pappa är en pigg 74-åring som inte ångrar tiden med oss barn på något sätt. Det är tid han idag talar varmt om. Vill inget hellre än att umgås med sina barnbarn idag. 

    Ja, frivilligt barnlösa får pröjsa för andras ungar. Jag trodde länge att jag skulle vara barnlös livet igenom, men jag måste säga att det finns bra mycket annat jag hellre skulle slippa betala genom skattesedeln än det faktum att barn får tid med sina föräldrar. Jag får exempelvis pröjsa för nissar som väljer att röka och betungar vården med ofantliga summor. Jag får pröjsa för omständliga omläggningar av byråkratiska system som var bra för att.....ja, vad var det bra för? Inte alltför genomtänkta, men kostsamma militära investeringar för at....ja, för att vaddå? 

    Frivilligt barnlösa, precis som ofrivilligt barnlösa och föräldrar och alla andra får ju använda de demokratiska kanaler vi alla har för att påverka och förändra förhållanden vi är missnöjda med. Och om den frivilligt barnlösa blir sjuk och behöver dyr specialistvård ska då alla friska belastas med dessa kostnader? Den frivilligt barnlösa kanske var arbetslös något år....kanske velade som ung huruvida han/hon skulle studera eller arbeta, reste och upplevde världen under ett år och på så sätt förlorade tid på arbetsmarknaden och pensionspengar etc etc. Varför ska alla andra som gått raka vägen pröjsa för det? Varför ska den som valt att inte studera utan hederligt arbeta pröjsa för dem som studerar? Varför ska vi överhuvudtaget stötta varandra på något sätt? 

    Kommer verkligen någon att ligga på sin dödsbädd och ångra att man inte arbetat mer - barn eller inte? Och jag förespråkar som sagt absolut inte att man inte arbetar, men att det som förälder finns en tid då det finns annat i livet som har högre prioritet än heltidsarbete. Både som man och som kvinna. Det märkliga är väl snarast att män i så pass hög grad inte känner att det inte är en prioritering man vill göra. Vad säger det om vårt samhälle?!
Svar på tråden klassiska kvinnofällan?