• Swagger

    klassiska kvinnofällan?

    beccagranen skrev 2015-05-08 08:39:58 följande:
    Hörde en diskussion på radio igår, ang den klassiska kvinnofällan. Att kvinnor är hemma mer/längre tid med barnen. Dom la fram det som om det skulle vara ett fult knep från mannens sida, eller att kvinnan är så dum som går på denna fälla än och förlorar så mycket ekonomiskt. Att man borde vara smartare och trygga sin egna ekonomi och framtid osv.

    Och jag tänker bara, är pengarna ens jämförbara med upplevelsen av att få vara heltidsförälder? 
    Jag var hemma i två år med första barnet, dels pga att jag var studerande och maken hade inkomsten att dra in, samt att han började nytt jobb strax efter förlossningen och inte kände möjlighet att starta med föräldraledighet.

    Med barn två gick jag tillbaka till arbetet på deltid efter fem månader, och då var mannen hemma 3 av 5 dagar. Jag gick aldrig tillbaka till en heltidstjänst, utan jobbar 80% (är ledig fredagar) med minstingen som fyller 3 i år. Jag har fortfarande SGI dagar kvar på fp. Men även när dom är slut är jag gärna hemma på fredagar. Givetvis förlorar jag några tusenlappar i månaden, men jag anser att det är värt det. 
    Jag tycker det är skönt att bara jobba fyra dagar, det är trevligt att få ensamtid med minstingen och umgås själv med båda barnen efter lunch. Jag tycker jag har det lite lyxigt som faktiskt kan ha denna möjligheten. All den tid jag har fått ägna åt barnen, hela detta kapitlet av livet kommer jag bära med mig till graven. Det är inget som är ekonomiskt jämförbart enligt mig.

    Hur ser ni  på det hela? 
    Ja, men kan inte mannen få vara hemma på heltid? Tycker du det är fel att dela helt lika? Varför? Personligen tror jag det är bra för barnen om båda föräldrarna är hemma vid olika tidpunkter. Jag tror det främjar relationen mellan föräldern och barnet och jag tror det främjar barnets utveckling, dels för att barnet får en bra relation till båda föräldrarna och dels för att olika personer gör olika saker med barnen. Sist, men inte minst tror jag det är bar för föräldrarnas relation till varandra. Båda får lika möjlighet att "satsa" på sitt jobb och båda får en förståelse fför hur det är att vara hemma 100%.

    Jag skulle tom välkomna om det lagstadgades att man inte får ge varandra dagar, så viktigt tror jag det är att båda föräldrarna är engagerade i barnen. Varför vill en man ha barn, alternativt gå med på att skaffa barn om han inte tänker ta hand om barnet?
  • Swagger
    MEE83 skrev 2015-05-09 02:03:21 följande:
    Vad jag tycker?
    Jag tycker det är upp till individerna. 
    Jag kan se fördelar med att ha ett förhållande med en kvinna som inte har några direkta ambitioner i yrkeslivet, då det kan vara mer förenligt med ens egna prioriteringar, livspusslet kan gå att få ihop lättare, då kvinnan prioriterar sitt liv på ett sätt som är mer förenligt med hur man kanske själv prioriterar sitt liv. Jag älskar mitt jobb, och jag jobbar också mycket. Träffar man en kvinna som är lika driven, och båda arbetar långa dagar, för att de tycker om det, så blir det lätt tidsbrist, både för potentiella barn och varandra. Den teoretiska dagislärarinnan kanske jobbar deltid, och har ett mer flexibelt schema, medans en förvaltare som jobbar med Emerging Markets kanske jobbar betydligt mycket mer, och också reser väldigt mycket, Kazakstan ena månaden och Taiwan nästa. 
    i detta scenario har alltså den teoretiska dagislärarinnan betydligt större möjlighet att anpassa sig mer till mitt schema, det kommer att bli lättare att få livet att gå ihop. Så livet blir bokstavligen lättare. Frågan är varför inte kvinnor som gör karriär letar efter män som kan tänka sig att ta ett steg tillbaka, bland de drivna och ambitiösa kvinnor jag känner privat eller genom jobbet så har i praktiken alla väldigt höga krav att potentiella partners är lika drivna och/eller framgångsrika som de själva. Att samordna det och få ett fungerande liv blir svårare, så ibland undrar jag varför de inte dejtar någon snubbe som arbetar i en bokhandel och som kan sköta mer av markservicen hemma.
    Sedan har vår ekonomi rätt snabbt blivit en "knowledge economy" i vilken de finansiella belöningarna för smarta människor som verkligen är jobb orienterade kan vara väldigt stora. Smarta, rationella kvinnor svarar på detta genom att spendera mer tid på att skaffa sig de verktyg de tror att de behöver i den kunskapsbaserade ekonomin, och när de väl är på arbetsmarknaden, så arbetar de mer och hårdare. Belöningarna och avkastningen för de mindre begåvade och mindre drivna kvinnorna i att studera och skaffa sig specifika kvalifikationer för arbetsmarknaden är betydligt mindre, så deras rationella beslut är att välja mer fritid.
    Jag kan berätta hur vi har gjort.

    Vi delade lika på  föräldraledigheten. När dottern var 14 månader började vi båda jobba 100% och dottern började på förskolan. Det gick jättebra, hon gillar verkligen förskolan och alla de andra barnen.

    Vi båda föräldrar är välutbildade (samma utbildning faktiskt) och gillar våra jobb. Vi har turen att ha jobb där vi kan flexa. Så ena veckan lämnar den ena på förskolan vid kvart i nio och är på jobbet vid nio (jobbar sent), den andre föräldern hämtar, lämnar jobbet vid 15 (började jobba tidigt istället), så byter vi varannan vecka. Ibland får vi täcka för varandra för att den ena har dead-line och måste jobba över hemifrån. Men det är oftast inga problem.

    Så vi båda jobbar heltid, vår dotter är ca 6,5 h på dagis per dag och vi får båda njuta lika mycket av både jobb och dottern. Om vi vill ha ett mer jämnställt samhälle, så innebär INTE det, i mina ögon i alla fall, att kvinnor ska börja bete sig på det sätt som männen gjort tidigare, då blir det ju bara omvända roller och inte mer jämnställt. Därmed tycker jag att de välutbildade kvinnorna i din närhet är kloka.
  • Swagger
    MEE83 skrev 2015-05-09 14:59:21 följande:
    Ja, att det fungerar för många är jag helt säker på, men jag kan fortfarande se fördelarna i ett förhållande där work-life balansen är, låt oss kalla det ojämställd, där en part jobbar mer, och den andra mindre, men drar en större del av lasset hemma. 

    Jag har väl aldrig tyckt att oambitiösa människor är speciellt intressanta dock, och jag pushar min sambo rätt mycket, på ett positivt sätt, just nu är inkomstfördelningen väldigt ojämställd, och det är väl inte direkt så att jämställdhetsivrarna skulle hurra om de analyserade vårat förhållande hehe, då hon tar betydligt mer av föräldraledigheten, jag har tagit 3 månader, totalt. Hushållssysslorna delar vi rätt lika dock. 

    Nu skall hon dock börja plugga på universitet efter mammaledigheten, så då kommer hon förhoppningsvis kunna bidra med mer, rent ekonomiskt, än vad hon gör just nu. Hon har ambitioner och planer, både för sig, och för vårat förhållande.

    Jag ser inte några problem med att ha barn på dagis/förskola, jag växte upp med en ensamstående mamma, hon har förvisso haft en särbo, nu sambo, i många år, men de har alltid haft separata ekonomier, och försörjnings och föräldraansvaret har vilat på henne, och då hon alltid har älskat sitt jobb, och jobbat mycket, så var dagis, förskolan, dagmamma/eftis en vital service för att få det att funka för henne, och det funkade bra, sedan drog hon även med mig precis överallt såklart, så det har aldrig varit någon direkt brist på umgängestid för oss, trots hennes jobb, så jag förstår inte riktigt varför det skulle vara ett problem att låta barn vara på dagis/förskola, men jag antar att det är något individuellt, vissa kanske inte fixar det, och mår dåligt, för andra, som mig, så har det aldrig varit några problem.  
    Du skriver att du hoppas din fru kommer bidra mer ekonomiskt, men du vill ha ett förhållande som inte är i balance när det gäller hushållssysslor?

    Mitt barn går på förskola sedan en tid tillbaka och formligen älskar det. Varifrån fick du att jag är emot förskola?
Svar på tråden klassiska kvinnofällan?