• Anonym (psyk)

    Sertralin- Livrädd!!!

    Av det du beskriver låter det som om du definitivt ska fortsätta med Sertralin. Vad bra att du så påtagligt fick uppleva att depressionen gick tillbaka. 

    Många får SSRI och även ett ångestdämpande medel utskrivet. Då tar man SSRI (Sertralin i ditt fall) löpande under lång tid (du vet att du inte får ändra dosen utan läkares ordination eller hur), men medicinen mot ångest kan man ta vid behov. Du kanske har en känslighet som gör att du får ångest och ökade depressionssymtom vid ökad belastning, såsom om något jobbigt händer, om det är mycket på jobbet, om du har en infektion eller sovit dåligt osv osv osv. Du behöver vara noga med att inte ha det för stressigt kring dig, och du behöver vara noga med att äta, sova och motionera ordentligt och regelbundet samt inte ta några droger eller dricka alkohol i någon större utsträckning. Undvik socker. 

    Du ska i detta läge kontakta din läkare och beskriva att symtomen ökat trots behandling, och då kommer läkaren troligen att föreslå ångestdämpande samt ev en ökning av din SSRI-dos. 

    Det är normalt i ditt läge att symtomen kommer och går, men man strävar förstås mot att du ska ha så lite symtom som möjligt. Att medicinen plötsligt inte är verksam är i princip uteslutet. 

    Lycka till och hoppas du snart mår bättre!

  • Anonym (psyk)
    Anonym (Ssk psyk) skrev 2015-05-10 22:09:59 följande:
    "Paranoian" och overklighetskänslorna du beskriver är klassiska ångestsymtom. Ångest är helt ofarligt MEN bland det mest obehagliga man kan uppleva. Därför är sk förväntansångest (rädsla att drabbas av ångest) väldigt vanligt. Att få hjälp att hantera denna rädsla är det absolut mest effektiva för att bli bättre.

    Vad gäller din rädsla för viktuppgång är inte Sertralin det läkemedel som förknippas specifikt med viktuppgång. 50 mg är en ganska låg dos så en dosökning till 100 mg bör inte göra så stor skillnad vad gäller vikt. Depression och ångest i sig kan ju ge aptitlöshet och blir man av med de symtomen och får tillbaka suget på mat (godsaker) kan det ju givetvis märkas lite på vågen men Sertralin är inte förknippat med någon stor eller okontrollerad viktuppgång. Det antidepressiva som är mer förknippat med detta är Mirtazapin som ibland kan ges som tillägg till ssri.
    Bra och kunnigt svar! Jag vill lägga till att Fluoxetin ofta skrivs ut till dem som ber att få ett SSRI-preparat som inte påverkar vikten (viktuppgång). 
Svar på tråden Sertralin- Livrädd!!!