Inlägg från: Anonym (Ssk psyk) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Ssk psyk)

    Sertralin- Livrädd!!!

    Det är bra att du känner att Sertralin hjälpt dig att må bättre. Som någon tidigare skrivit kan det vara så att du blir hjälpt av att få din dos höjd.

    Det låter även som att du skulle bli hjälpt av att få bearbeta dina känslor och rädslor för att åter drabbas av ångest och depression. Att acceptera ångesten är något som får den att minska i längden medan en rädsla för den gör den benägen att öka. Antidepressiv medicinering är en god hjälp men det betyder inte att man "blir av" med alla depressiva känslor och ångest. Du ska inte behöva känna att medicinen är din enda livlina. Prata med din läkare om en remiss till psykolog/terapeut.

  • Anonym (Ssk psyk)
    Anonym (?!?!?!) skrev 2015-05-10 14:59:12 följande:

    Min doktor vill ge mig Sertralin. Jag vågar inte ta det för jag har just hört det ts pratar om att man kan bli så fruktansvärt deprimerad och jag litar inte på att jag kan ta hand om mig om det händer och att jag kommer att rasa ner så djupt och plötsligt att jag får för mig att ta livet av mig. Jag har inga planer på självmord men tänk om hjärnan blir galen så att jag inte vet vad jag gör?!?!? Hjälp mig.


    Medicinen kommer inte att göra din hjärna galen. Ibland kan man inledningsvis må sämre de första veckorna när man börjar med ssri men det är övergående. Du behöver inte vara rädd att medicinen ska försämra ditt mående i längden. Däremot ska man ju själv överväga behovet av att börja medicinera. Vid en lindrigare depression kan det räcka med livsstilsförändringar såsom motion, tillräckligt med sömn, förbättrad kost. Även terapi kan vara gott nog vid depressioner. Men om du har svårt att klara av vardagen pga depressionen kanske antidepressiva bör övervägas.
  • Anonym (Ssk psyk)
    amoremio skrev 2015-05-10 16:29:46 följande:

    Tack för ditt svar.

    Jag känner precis som du säger. Jag behöver verkligen tala med någon för min rädsla har blivit nästan paranoid. Som i en skräckfilm

    Jag har precis tänkt samma angående doshöjning.

    Hur blir det med biverkningar om jag exempelvis höjer till 100 mg? Har hört att många går upp i vikt av sertralin, framförallt högre doser... Har ätit mina tabletter i 2 månader och inte gått upp något alls- trots ett hemskt "sug" stundtals. Hur är det med sertralin och viktuppgång? Låter kanske fjantigt men att fläska till sig skulle faktiskt göra mig deppig...


    "Paranoian" och overklighetskänslorna du beskriver är klassiska ångestsymtom. Ångest är helt ofarligt MEN bland det mest obehagliga man kan uppleva. Därför är sk förväntansångest (rädsla att drabbas av ångest) väldigt vanligt. Att få hjälp att hantera denna rädsla är det absolut mest effektiva för att bli bättre.

    Vad gäller din rädsla för viktuppgång är inte Sertralin det läkemedel som förknippas specifikt med viktuppgång. 50 mg är en ganska låg dos så en dosökning till 100 mg bör inte göra så stor skillnad vad gäller vikt. Depression och ångest i sig kan ju ge aptitlöshet och blir man av med de symtomen och får tillbaka suget på mat (godsaker) kan det ju givetvis märkas lite på vågen men Sertralin är inte förknippat med någon stor eller okontrollerad viktuppgång. Det antidepressiva som är mer förknippat med detta är Mirtazapin som ibland kan ges som tillägg till ssri.
Svar på tråden Sertralin- Livrädd!!!