• aronia

    Ingen vila på förskolan för 2,5-åring?

    Jag känner att jag blir irriterad på hur vilan ser ut på förskolan för min 2,5-åring. Vet inte om jag hetsar upp mig i onödan och tänkte höra hur andra ser på saken, innan jag ev tar upp det med personalen.

    Såhär är läget.
    Mitt barn på 2,5 år går på förskolan (grupp med barn 2-5 år) tis-tors 9-14. Är hemma med föräldraledig förälder och lillasyskon övrig tid. Kliver upp vid 6:30-7:30 på dagarna och somnar vid 20:30-21:30. Vi föräldrar tycker att barnet behöver sova dagtid fortfarande eftersom hen annars blir gnällig, får kort stubin och börjar bråka. När barnet är hemma brukar det behöva sova vid 13-14-tiden, men har svårt att somna i sängen utan vi brukar gå en sväng med vagnen. På förskolan har de dagsvila vid 12. Första månaderna på förskolan sov barnet med de andra men i takt med att det blev mer hemmastadd (min tolkning) blev det svårare att få det att somna. Nu lägger inte personalen barnet längre eftersom det sjunger för mycket så att de andra barnen inte kan somna (som behöver vilan mer enl personal eftersom de är där hela dagar). Så då får barnet vara vaket istället. Jag känner att det blir inte bra heller, för när vi hämtar vid 14 är barnet gapigt men behöver äta mellanmål (eftersom lunchen var vid 11.30) så det kanske inte blir dags att sova förrän vid 15 och då sover det gärna över en timme om vi inte väcker och är ledsen och grinig när det blir väckt efter 45-60 min.

    Jag önskar förstås att barnet kunde sova på förskolan för jag tycker att det verkar som att det behöver det för att orka med resten av dagen (blir ibland så trött att hen inte orkar äta middag om hen inte får sova under dagen). Att sova kl 15 tycker jag blir sent då vi egentligen skulle vilja att det kunde somna tidigare än 21 alla kvällar. Men jag kan kanske inte kräva att personalen får barnet att somna heller. Blir bara besviken när de säger att barnet inte kan vara med i sovsalen och somna eftersom hen sjunger.  

    Sedan kommer vi till en annan sak som gör mig irriterad och det är att som "uppevila" får de ofta se på film. Vi begränsar TV-tittandet hemma så jag blev förvånad när barnet sa att det hade sett "Den lilla sjöjungfrun", "Bilar" och "Knatte, Fnatte och Tjatte". Kanske har  jag någon romantiserad bild om att de barn som är vakna ska få lyssna på sagor eller något annat så jag undrar hur det ser ut på andra förskolor. Är film/TV ett vanligt/vettigt alternativ till sova för barn? Kanske har jag för stort kontrollbehov, men jag hade inte valt t.ex. "Den lilla sjöjungfrun" som program för mitt barn när det är hemma så då känns det lite jobbigt att inte veta vad det ser på på förskolan. 

  • Svar på tråden Ingen vila på förskolan för 2,5-åring?
  • hondendärtjejen

    Om han har svårt att somna inför vilan både på förskolan och hemma då börjar han kanske bli för stor för det.

    Det kan vara en lite tuff övergångsperiod, där barnet är för piggt för att sova, men samtidigt trött för att vara på topp! Om det tar en timme att somna dom kvällarna så kanske han inte behöver sova på dagen?

    Lycka till!

  • Zero

    Inte lätt för personalen att tillgodose allas behov. På vår förskola behöver de vara två sittvilor och en liggvila, så finns absolut inte utrymme att en personal lägger ett barn bara utan de måste vara i grupp för att fungera. Sjunger ditt barn förstår jag att inte de andra sover och att den då blir förpassad till sittvila.. Men hämta kl13 istället eller lägg tidigare på kvällen! Hoppas de löser sig..

  • Natulcien
    hondendärtjejen skrev 2015-05-13 17:56:09 följande:

    Om han har svårt att somna inför vilan både på förskolan och hemma då börjar han kanske bli för stor för det.

    Det kan vara en lite tuff övergångsperiod, där barnet är för piggt för att sova, men samtidigt trött för att vara på topp! Om det tar en timme att somna dom kvällarna så kanske han inte behöver sova på dagen?

    Lycka till!


    Jag tänkte samma sak. Han har svårt att somna på vilan. Han har svårt att somna på kvällen. Det låter som om barnet är stort nog att skippa dagvilan?
    Prova en period och se?

    Vad gäller film för de som inte sover så låter det väldigt konstigt? Är det personalen som vill fika den tiden? På vår förskola har barnen som inte sover alltid haft läsvila = personalen läser för dem.
  • Jennie med ie

    Har de provat att låta barnet sova i vagnen på förskolan?

    Vilan kan vara ett bekymmer. Vi har egentligen behov av 4 olika vilor hos oss varav en vaken men är bara 3 personer så det är ju svårt att få ihop, men med lite knixande och trixande och provande av olika varianter så får vi till det hyfsat ändå. Så, visst finns det gränser för hur förskolan kan anpassa sig efter enskilda barn och ibland så måste helt enkelt de barn med störst behov av sömnen prioriteras så som här, men ibland kan också förskolan vara lite för tidig med att säga "det går inte!".

  • Rani

    Ta med en banan eller en macka och ge vid hämtning. Låt sedan barnet sova en stund i vagnen på väg hem. Hepp!

  • Flygfotogen

    Personalen kan inte tvångssöva ditt barn och barnet kan inte ligga i sovsalen och sjunga när de andra ska sova. Sannolikt finns små möjligheter att söva ditt barn någon annanstans så den lösning jag kan se är att du hämtar 13:00 den period det behövs och söver själv.

  • Biib

    Kan det va så att han e övertrött på kvällen o inte kan somna just för att han behöver sin dagssömn? Min son e mkt lugnare o somnar lättare på kvällen när han har fått sova på dagen.. Tror att man ska låta barn få sova då de känner att de behöver det o inte försöka trixa med deras kroppar genom att hålla dem vakna i onödan i tron om att de somnar tidigare på kvällen.

    Däremot e det självklart att ni kan lägga honom tidigare på kvällen o då kanske han tom går upp tidigare på morgonen oxå o blir trött lagom till 12 på dagis.

    Annars tycker jag att du kan hämta honom kl 13 o låta han sova i vagnen om inte dagispersonalen kan hjälpa till på något sätt..

    Hoppas verkligen det löser sig! Det värsta jag vet är när barn inte har det bäst.

  • isolande

    Tycker helt klart det låter som att ditt barn är inne i den där jobbiga perioden innan man helt slutar sova på dagen. De är jobbigt, men det går ju över och barnet ställer förmodligen om sig så att ni kan lägga tidigare istället. 

    Just det där med att inte somna på vilan var det som gjorde att vår äldsta fick sluta sova på dagis. Hon "hann" liksom inte somna innan det var dags för alla att gå upp igen. Hade man lagt henne senare hade hon somnat såklart, men det tyckte vi inte blev optimalt.

  • tulip79

    Min son på drygt 3,5 år sover fortfarande på dagis (aldrig hemma). På vårt dagis sover alla alltid ute i vagn. Han knölar ner sig oxå, trots sina 106 cm, o somnar gott. Barnen som är kvar inne har sagoläsning o mysstund.

  • hallonhopp

    Min dotter slutade sova dagtid när hon var två år. Förskolan försökte istället tvinga henne att sova vilket ledde till att hon hamnade helt ur fas och var uppe till 10-11 på kvällen och sedan var trött på dagen. Till slut sa jag ifrån och sa att vi provar utan vila i två veckor och spårar det helt ur får vi prova annat men annars kör utan vila. När hon missat vilan somnade hon kring 7 och sov djupare och längre på natten och efter 2 dagar var hon plötsligt inte trött på dagen längre eftersom hon nu kunde sova ordentligt på natten och förskolan var nu "konverterad" och tjatet slutade.

  • amalie79

    Testa att skippa vilan och lägg tidigare på kvällen. Min systers små som är två och fyra lägger sig vid 18:30-19. Den läggtiden som ditt barn har har vår elvaåring!

Svar på tråden Ingen vila på förskolan för 2,5-åring?