• snedtak

    Frugal/Thrifty/Tightwad/återbruk/offgrid/Lifehacks

    Jag tänker att det spänner över väldigt många olika kategorier av leverne. En del är baddare på att få ut så mycket för pengarna som möjligt, gör kap, fyndar osv. För andra handlar det om att stå utanför prylsamhället, minska konsumtionen, hålla det enkelt.

    Jag har blivit mer restriktiv med prylar med åren, men visst har jag mycket grejer fortfarande. Det jag främst har försökt bli "bättre" på är att inte köpa sådan som jag inte vill ha eller behöver samt att göra mig av med sådant som jag redan har, men som egentligen inte ger mig något. Framförallt böcker sm jag köpt billigt på rea är min stora last... Men nu blir det tex. inga gardiner eftersom jag redan har gardiner => inget behov.

  • snedtak

    Idag sparade jag 18 kr genom att inte köpa kaffe på väg till jobbet trots att jag var sugen, utan använde kaffemaskinen i fikarummet istället. Däremot fick jag punga ut med 228 kr i moms när jag hämtade ut ett paket, då det skickades från Jersey (jag trodde att det skulle skickas från UK fastland). Inte så roligt.

    Toapappret på min vanliga matbutik kostar 30 kr så jag tycker verkligen inte att 32 kr är extremt mycket. Mina krav på toapapper är att det ska vara miljömärkt, inte smulas sönder och inte rivas.

  • snedtak
    Aniiee skrev 2015-06-05 15:35:48 följande:
    I alla fall om man har lite fantasi och basic kunskaper i matlagning =)

    Jag får ut... 10 maträtter på de ingredienserna, off the top of my head. Ink dessert.
    Och ett basskafferi kanske

    Jag har nog velat ha pasta, couscous eller liknande till även om det går att laga mat utan. Sen är jag nyfiken på vilken dessert du får ut?

    OnT: För mig är en viktig del i ett ett skönare liv även tidsbudgetering. Jag jobbar i en bransch där övertid är vanligt så får mig är det viktigt vad jag med mig lediga tid. Dels försöker jag att inte ha så många kvällsaktiviteter¨och också begränsa helgerna så att jag alltid ha "dötid" eller lugn tid över.
  • snedtak
    Tacksamt skrev 2015-05-31 10:14:53 följande:

    lägre priser, erbjudanden,osvkan spara mycket pengar och samtidigt ge mycket glädje.
    Ett erbjudande jag tog nu nyligen va för jag behövde gåvorna ;)
    Två handukar,tvål och doftljus,det piffar upp i vardagen,och kommer till nytta.
    Så för 133kr totalt får jag :
    4nummer av favorit tidningen
    2handukar
    Fin tvål
    Doftljus

    Good deal.


    Hur kommer sig att du handlade handdukar? Hade du inga handdukar?

    Jag har funderar på att skaffa ett par stycken disktrasor i lin för att ersätta wettextrasor. Även om jag brukar tvätta wettex några gånger (och jag har läst att de är komposterbara) så känns det bättre att inte ha förbrukningsartiklar.
  • snedtak
    Tacksamt skrev 2015-06-06 10:50:34 följande:
    självklart! hur kan man ens gå på det där med matkasse...jösses...sunt förnuft kommer man lååååångt med.
    Jag har kollegor som handlar mat med hemleverans och för dem funkar det bra. En har 2 barn under 4 år som hen brukar hämta på vägen hem från jobbet i cykelkärra. Att stanna till i en mataffär på vägen hem skulle liksom inte funka. Skickar shoppingordern gör hen ofta på kvällen när barnen lagt sig.

    Sedan är det klart att det blir dyrare om om hen hade handlat på stormarknaden, men jag funderar på om inte kostnaden för att ha bil (vilket hen antagligen hade velat ha för att storhandla) inte hade varit högre än frakt och prispåslag.
  • snedtak
    Tacksamt skrev 2015-06-06 13:47:52 följande:
    ja,som sagt alla gör ju sina val,men om man väljer att köpa matkasse ska man ju inte klaga på priserna
    Nej så klart :) Min kollega är supernöjd med att slippa gå på Maxi eller Coop med grininga småbarn och betalar gärna extrakostnaden.
  • snedtak
    Tacksamt skrev 2015-06-06 18:15:24 följande:
    nej det va aniee som i inlägg #62 pratade om priser på matkassar.
    jagha aldrig klagat pånåt pris på en matkasse ,eftersom jag inte es är intresserad utav att köpa det,mitt sunda förnuft skriker rakt ut att det är för icke tänkande människor.
    Njae, det är för människor som inte tänker som du inte nödvändigtvis att de är "icke-tänkande".

    Jag skulle nog i första hand vara intresserad av att köpa mitt val av varor online och få det levererat och i andra hand av att köpa en komplett kasse. Å andra sidan tänker jag att färdigkassen kan vara väldigt bra om man är inne i en period när man inte kommer på något att laga men ändå vill ha variation.
  • snedtak
    Tacksamt skrev 2015-06-07 10:43:06 följande:
    inte kommer på nåt att laga? kan inte se att det nånsin hänt mig faktiskt.
    Det brukar inte hända mig heller eftersom jag är intresserad av matlagning. Däremot är jag fullständigt ointresserad av andra saker såsom handarbete, sömnad, osv.
    Jag tycker det är bra att de som inte är intresserade av matlagning kan betala för hjälp att få en mer varierad kost än falukorv och makaroner.

    Appropå matlagning är ett bra tips att lära sig när grönsaker är i säsong. Frukt och grönt som är i säsong blir både billigare och godare. Nackdelen är att man får leva en del av året utan äpplen, rabarber, grönsallad eller vad det nu kan vara.
  • snedtak

    Haft en ganska bra helg på det viset att jag inte köpt några prylar alls - bästa sättet att leva enkelt. Däremot blev det sushilunch ute, fika ute och rödtunga till söndagsmiddag, vilket inte är billigt men däremot gott. Blir inga rester heller med portionsfiléer så det är jag nöjd med.

    Det här med att inte slänga mat eller råvaror är en kul utmaning - dvs. hur man planerar sina rätter så att inget går till spillo. Selleri tycker jag är lurigt eftersom man måste köpa mycket men jag oftast använder 1-2 stjälkar. Så alla tips på goda sellerirecept är glatt välkomna :D

Svar på tråden Frugal/Thrifty/Tightwad/återbruk/offgrid/Lifehacks