• emliz

    Dagis kräver oss på pengar

    Hej. Vår dotter har gått mindre än ett år på ett föräldrakooperativ och nu till sommaren slutar hon för att börja skolan. Förskolan ska dock lägga ner i samma veva och vill nu att vi ska jobba två fulla dagar gratis under semestern. Om man inte kan komma då debiteras man 1000 kr!

    Är detta okej?!

    Jag är höggravid under den tiden och vi har faktiskt semesterplaner. Lappen fick vi idag och semestern är bokad sedan länge. O jag känner inte för att både betala för platsen plus 1000 kr för att jag inte kan/vill jobba 2 dagar gratis.

    Någon som kan hjälpa mej eller varit med om liknande?

  • Svar på tråden Dagis kräver oss på pengar
  • emliz

    Jag ska be om en kopia av kontraktet imorgon när jag lämnar och se vad det står exakt. Men jag vet att det stod "arbeta 2 ggr/år" o det gäller då gräsklippning. Sedan är vissa familjer "befriade" från alla dessa uppgifter inkl. dessa två nya påhittade dagar eftersom dom sitter i styrelsen. Det tycker jag är fel.

    O dom vill att vi dessa två dagar ska sälja deras möbler på loppis samt flyttstäda hela huset.

  • emliz
    förundrad skrev 2015-06-01 22:33:22 följande:

    Det finns inga DOM i föräldrakooperativ, det är DU som är medlem och ägare i kooperativet. Styrelsen har DU själv varit med och valt fram (antingen aktivt eller genom ditt ointresse)


    Alla säger att det är jag som är medlem och ägare för dagiset, hur kommer det sej då att vi inte kunnat bestämma/föreslå något? När vi pratade om inskolning frågade vi om dom kunde öppna 30 min tidigare o dom sa att det var ok, det skulle gå att lösa. Men när hon väl började kunde dom inte alls öppna tidigare, dom hade inte ens tagit upp det med styrelsen. Då känner man sej inte alls delaktig. Sen har vi förlorat 6 arbetstimmar pga att dom har försovit sej, o detta på ett halv år. Det är inget vi får kompensation för men nu ska dom kräva oss på ytterligare 1000 kr?

    Jag har inte valt någon styrelse då mitt barn inte ens gått där ett år ännu.

    DONUM: alla möten dom har hållt har alltid varit lagda under arbetstid så vi har inte kunnat medverka. Vi har bett dom skjuta möten till ex. Helger så vi kunnat vara med men utan framgång. Vi har heller inte fått någon skriftlig info om vad som beslutats på mötena. Då har ju inte informationen kommit fram ordentligt. Men jag ska vara ärlig jag är inte intresserad av att jobba gratis vid sidan av mitt jobb utan lön för nåt som andra får betalt för. Jag är redan hemifrån 12h per dag.
  • emliz
    Belzon skrev 2015-06-02 10:02:47 följande:

    Vi la ner vårat föräldrakooperativ förra året och tyvärr va dom flesta föräldrar som dig

    Vi delades in i grupper med tre familjer i varje och hade en vecka på oss att

    göra uppgifterna men dom andra föräldrarna var omöjliga att få tag på så istället för att vara sex vuxna så fick jag och sambon göra allt.

    Det är väll inte deras problem att du har semester eller är gravid.


    Tog ni inte o debiterade de som inte hjälpte till med 1000 kr/familj?

    @sportpappa vi har ju försökt med bland annat tidigare öppettider samt lägga om mötena till senare/helger. Sen var det någon som skrev att dom aldrig hört något dagis tidigare lägga möten på helger, nej jag har heller aldrig hört nåt dagis lägga två fulla arbetsdagar under semestern heller. O eftersom dom stänger verksamheten from. V27 så borde vi medlemmar/ägare inte längre vara med från den veckan. Dom vill att vi ska jobba långt in i juli.

    Jag vet hur ett kooperativ fungerar. Det dom sa till oss var att det endast skulle ingå gräsklippning 2 ggr per år vilket vi redan har jobbat. O tro mej, barn nr två ska ej gå i kooperativ. Inte för att det kommer finnas något kvar. ...

    Grejen är att jag kan inte minnas att varken jag eller min man har sett något papper med "regler /förpliktelser " o heller inte undertecknat något som binder oss. Därför har jag bett personalen ta fram ett sådant med våra signaturer på. För finns det inget kan dom ändå inte kräva något sådant, eftersom alla är ju olika o har olika regler. Deras borde ju finnas nerskrivna o vi måste ju ändå ha skrivit under vid inskolningen/ansökan tycker jag?
  • emliz
    sextiotalist skrev 2015-06-02 11:15:23 följande:

    Är det bara jag som reagerar på den korta tidsvarslet, att man lägger sådana aktiviteter under semestertiden.

    Det självklara för mig hade varit att man informerade om detta i god tid (inte i början av juni), gav flera alternativ.

    Såvida det inte är en konkurs, så bör styrelsen vetat om detta betydligt tidigare och informerat  god tid.

    Jag var tvungen att fråga en kollega som har sitt barn på ett föräldrakooperativ, de lägger alla möten på kvällstid, information om beslut som påverkar föräldrar skickas ut direkt.


    En som reagerar som jag :)

    Japp två veckor har vi på oss att ändra/omboka semestern annars får vi "böta" 1000 kr för att vi inte kan. O dagarna man skulle jobba isf skulle vara under de två första veckorna i juli så det kunde ju bli när som helst. Vi får heller inte jobba samtidigt ist för två dagar för barn är inte tillåtna där.

    Dom har vetat om länge att verksamheten ska läggas ner. Först röstade dom för att föräldrarna skulle köpa fastigheten tsm för ca 900 000 kr. Tur att det inte blev av. Denna lapp fick vi ju som sagt igår och det finns inget alternativ.

    Vi har tagit upp tiderna själva med styrelsen men dom lovade att ha ett möte som aldrig blev av då dåvarande chef plötsligt slutade. Frågade dom på nytt då en ny chef tillsatts men hon sa upp sej med och engagerar sej inte i det. Vi fick bara ett nej.

    Jag kan tänka mej att kompensera på något sätt men tycker inte att 1000 kr/familj är en skälig summa och på tok för kort varsel för att lägga obetalt arbete under semestern.
  • emliz
    Donum skrev 2015-06-02 12:37:32 följande:

    Här tänker jag tvärtom. Föräldrarna har vetat länge att verksamheten ska läggas ner, men inte engagerat sig i hur avvecklingen ska ske rent praktiskt. Jag förstår om engagemanget sviktar när verksamheten "ändå" ska läggas ner, men gissningsvis är det också därför alternativet att betala finns. Hjälp till eller betala - det tycker jag är helt i sin ordning.


    Instämmer men tycker du inte att priset är lite väl högt? Jag betalar ju redan 900 kr varje månad. Nu är det helt plötsligt 1900 kr som ska pungas ut. O till råga på det har vi (som jag tidigare har skrivit) förlorat 6-7 arbetstimmar på bara 6 månader. Det vill dom ju knappast kompensera.
  • emliz
    Donum skrev 2015-06-02 13:10:23 följande:

    De 900 går väl till pågående verksamhet och har inget att göra med avvecklingen?

    Jag vet inte vad det kostar att betala någon annan för att röja ut och städa ett hus så jag kan inte avgöra om det är mycket med 1000 kr men jag tycker inte att det låter mycket. Vi betalar 600 kr för bara städning av vårt hus och då är det privat med Rut-avdrag.


    Kanske inte men pengarna hamnar ju ändå hos styrelsen.

    Jag vet inte heller, jag har inte den ekonomin att jag kan hyra in en städfirma ens med rut.
  • emliz
    Donum skrev 2015-06-02 13:29:13 följande:

    Förtydligande: Det är inte styrelsen du betalar utan du betalar den ekonomiska föreningen för att avveckla verksamheten. Styrelsen kan inte nyttja några pengar för "privat bruk", så att säga. Alla pengar som kommer in till den ekonomiska föreningen ska bokföras och granskas sedan av revisorerna. Hänger du med?


    Ja det vet jag väl. Jag menade mest att pengarna går till förskolan och inte kommunen, därav borde dom kunna använda de sista slantarna till att betala städfirma om det nu behövs. Dom behöver ju inte direkt köpa mer mat, blöjor etc. Sen att dom/vi säljer alla möbler borde ju oxå kunna gå till det? Eller vart hamnar alla dom pengarna? Som någons sommarbonus?

    Men om ni betalar 600 ink. Rut förstår jag verkligen inte varför dom ska ha 1000 per familj!
  • emliz
    metervara skrev 2015-06-02 14:59:50 följande:

    Hur många föräldrar är ni förresten? Om alla föräldrar ska städa och dona i två dagar så måste förskolelokalen vara ENORM?!


    Jag svarar alla här.

    Vi är väl runt 19 familjer minus de i styrelsen, gångra det med 2.det blir mkt. Huset är väl runt 200 kvm, 2 plans, så det är ju inte stort. Dom vill att vi ska ha en dag med loppis, sedan städa huset, köra till tippen / secondhand (som för övrigt ligger över 3 mil bort) ja det är typ det som det står. Något mer exakt vet jag inte. O jag kan inte tänka mej att det krävs så mkt folk

    Vi kommer att ta ur henne en vecka innan.

    Ja men 1000 kr är 1000 kr o under semestern får jag ingen lön. Då vill jag hellre lägga de pengarna på viktigare saker. Det är ju inte så heller att man får något för att man ställer upp.

    Bara för att visa hur mkt 1000 kr är för oss; vi tankar för 1000 kr i veckan för att jobba. Hade kunnat sänka den kostnaden med 200 kr om dom hade kunnat öppna tidigare .... men nej
  • emliz

    Hade jag vetat att dom skulle ta ut en straffavgift för de tillfällen man inte kan ställa upp på hade jag aldrig satt henne där. Men som jag tidigare sagt, varken jag eller min man har läst och godkänt några regler, skyldigheter. Om det nu är så viktigt att alla gör sin del borde dom informera om det vid inskolningen. Men som sagt,det gjorde dom inte. Muntligt sa dom "2 ggr / år"

Svar på tråden Dagis kräver oss på pengar