Inlägg från: sextiotalist |Visa alla inlägg
  • sextiotalist

    Dagis kräver oss på pengar

    Det var inget som ingick i avtalet när er dotter började på dagis?
    Då tror jag knappast att det finns någon grund för detta.
    I din sits så skulle jag skriftligt fråga var i avtalet mellan er som det framkommer att ni ska arbeta två dagar alternativt betala 500 kronor per dag ni inte ska arbeta. Begär att få ett skriftligt svar.

  • sextiotalist

    Är det bara jag som reagerar på den korta tidsvarslet, att man lägger sådana aktiviteter under semestertiden.
    Det självklara för mig hade varit att man informerade om detta i god tid (inte i början av juni), gav flera alternativ.
    Såvida det inte är en konkurs, så bör styrelsen vetat om detta betydligt tidigare och informerat  god tid.

    Jag var tvungen att fråga en kollega som har sitt barn på ett föräldrakooperativ, de lägger alla möten på kvällstid, information om beslut som påverkar föräldrar skickas ut direkt.

  • sextiotalist
    emliz skrev 2015-06-02 11:46:55 följande:
    En som reagerar som jag :)

    Japp två veckor har vi på oss att ändra/omboka semestern annars får vi "böta" 1000 kr för att vi inte kan. O dagarna man skulle jobba isf skulle vara under de två första veckorna i juli så det kunde ju bli när som helst. Vi får heller inte jobba samtidigt ist för två dagar för barn är inte tillåtna där.

    Dom har vetat om länge att verksamheten ska läggas ner. Först röstade dom för att föräldrarna skulle köpa fastigheten tsm för ca 900 000 kr. Tur att det inte blev av. Denna lapp fick vi ju som sagt igår och det finns inget alternativ.

    Vi har tagit upp tiderna själva med styrelsen men dom lovade att ha ett möte som aldrig blev av då dåvarande chef plötsligt slutade. Frågade dom på nytt då en ny chef tillsatts men hon sa upp sej med och engagerar sej inte i det. Vi fick bara ett nej.

    Jag kan tänka mej att kompensera på något sätt men tycker inte att 1000 kr/familj är en skälig summa och på tok för kort varsel för att lägga obetalt arbete under semestern.
    Åh, jag hade tvärvägrat av den enkla anledningen att man gör inte så bara.
    Nej, man kan inte kräva att folk bokar om sina semestrar, de kanske inte ens få göra det, det är ofta en logistik som ska fungera.
    Nej, man kan inte boka om resor på detta sätt heller, en resa kan ju kosta upp till 50 000 om inte mer och omboka med sådant kort varsel fungerar ytterst sällan.

    Hade det varit jag, så hade jag bett dom förhandla med min uppdragsgivare och även frågat om de stod för skadeståndet för de förseningen som blivit (några miljoner eller så).

    Hur gör de med de som är ensamstående, ställer de upp med barnvakt?
  • sextiotalist
    Belzon skrev 2015-06-02 11:56:51 följande:
    Hej jag vet inte, det var jätte många som sket i det som skulle göras så styrelsen fick fixa det mesta dom hyrde även in städare.

    Jag förstår inte hur man tänker när man bara skiter i allt ,vi kunde ha gjort vår 1/3 av jobbet men hade inte samvete att lämna resten till styrelsen som redan slet som djur med allt annat.

    Så har du nåt samvete så gör det du ska göra eller betala.
    Varför ska du slippa? Och vem tycker du ska göra din del? 
    Så du tycker det är OK med det agerande? Att med kort varsel bestämma datum och även kräva att föräldrar ska ställa in semestrar/ta semester, boka av resor etc. Ts har ju försökt få information, men inget har hänt.

    Rent krasst, har man så kort varsel, då får man räkna med att folk blir arga
  • sextiotalist
    BeanBag skrev 2015-06-02 13:49:29 följande:
    1000:- för två dagars jobb för två personer måste ju ändå anses extremt billigt.
    Måste vara en jäkligt stor förskola om det behövs två dagars arbete för att städa den.
  • sextiotalist
    Donum skrev 2015-06-02 14:27:54 följande:
    Man får inte göra Rut-avdrag som ekonomisk förening. Utan Rut-avdraget kostar vår städhjälp 1200 kr för att städa - enbart. Inte för att röja ut möbler och saker som du skrev att ni skulle göra. Jag tycker att det låter rimligt med 1000 kr för att tömma huset på allt, transportera till soptipp, anlita någon som säljer (om nu ingen förälder tar på sig det) och därefter städning. Någon måste ju göra detta och om inte föräldrarna gör det så ska ju den betalas som gör det. Skulle det bli pengar över så lär det gå ut till medlemmarna efter att allt är klart.
    Aha, så det är ts och hennes man som ska göra allt. Då verkar det ännu mer konstigt, att man ålägger en familj att göra allt, dessutom då den ena är gravid (vilket troligen inte undgått någon).

    Ts, ett tips, säg att ni kan fönstren  innan ni åker iväg på semestern, men att ni kommer göra det med barn med, eftersom ni inte har någon barnvakt, och under en helg
  • sextiotalist
    emliz skrev 2015-06-02 15:38:43 följande:
    Jag svarar alla här.

    Vi är väl runt 19 familjer minus de i styrelsen, gångra det med 2.det blir mkt. Huset är väl runt 200 kvm, 2 plans, så det är ju inte stort. Dom vill att vi ska ha en dag med loppis, sedan städa huset, köra till tippen / secondhand (som för övrigt ligger över 3 mil bort) ja det är typ det som det står. Något mer exakt vet jag inte. O jag kan inte tänka mej att det krävs så mkt folk

    Vi kommer att ta ur henne en vecka innan.

    Ja men 1000 kr är 1000 kr o under semestern får jag ingen lön. Då vill jag hellre lägga de pengarna på viktigare saker. Det är ju inte så heller att man får något för att man ställer upp.

    Bara för att visa hur mkt 1000 kr är för oss; vi tankar för 1000 kr i veckan för att jobba. Hade kunnat sänka den kostnaden med 200 kr om dom hade kunnat öppna tidigare .... men nej
    Kör på fönstertvätt, det bör räcka.
  • sextiotalist
    Lavish skrev 2015-06-02 15:46:02 följande:

    Men varför i hela friden gå med i ett föräldrakooperativ när ni är direkt avogt inställda till hela idén om det?

    Tycker ärligt det är helt ert eget fel och att 1000 kr är billigt för er att komma undan med efter ett sånt misstag. 


    Och jag baxnar när jag ser vilka knepiga krav de ställer.
    Smart nog hade varit att förklara vad man behöver hjälp med, låta föräldrarna välja vad de vill göra och även när.
    Låta föräldarna har mandat att göra det under sina förutsättningar och framför allt framförhållning.
  • sextiotalist
    Lavish skrev 2015-06-02 15:54:49 följande:
    Går man med i ett kooperativ så finns det som sagt inga "de". TS med make hade ett eget ansvar att delta i beslutsfattandet och vara med vid planeringarna vilket skulle ha lett till att de känt till vad som planerades.

    Hade TS eller mannen gått på mötena och där blivit brutalt och totalt överkörda på ett taskigt sätt hade jag hållit med. Men nu gick de med i ett föräldrakooperativ men sket i att ta det ansvar som det medför och då tycker jag de fick skylla sig själva. 
    Jag anser att dagiset gör fel. Jag har hört sådana historier förut, och vet att folk har tagit ur barnen då, inte för att det är arbetet som det gäller, utan att det inte är alltför vanligt att det är en liten klick som är extra högljudda som driver sådant. Det brukar vara samma klick som blir klassföräldrar och kör sitt eget race där också.
    Min syster hade sina barn i ett föräldrarkooperativ och det fanns föräldrar av den sorten där också. Nu satt min syster i styrelsen och stoppade dessa föräldrar tidigt. Jag var tvungen att ringa henne och fråga om något sådant hade kunnat uppstå, ja, svarade hon, om vissa andra hade suttit i styrelsen, så hade det kunnat bli sådana beslut.


  • sextiotalist
    Ving skrev 2015-06-02 16:28:53 följande:

    Ts, du och din man är meddelar i en ekonomisk förening och med detta följer en hel del förpliktelser och ansvar. Du skriver att förskolans verksamhet ska upphöra, vet du på vilket sätt? Är det ett planerat avslut eller i värsta fall en konkurs? Gå gärna in på bolagsverket och läs på om olika avslut av ekonomiska föreningar. När föreningen upphör behöver ekonomin vara i balans. Särskilt utsatt är situationen för styrelsen och de behöver göra allt för att avslutet ska gå rätt till. Finns ett underskott kan medlemmarna bli ekonomiskt skuldsatta. Jag skulle sätta mig in i vad det är som är planerat att ske om jag var du och inte fokusera för mycket på de här 1000 kronorna (även om det kan svida), ni behöver inse att det inte finns något "dom" att vända sig emot utan att det är "ni" i föreningen. Prata med styrelsen och försök förstå läget. 


    Men är föräldrakooperativ automatiskt en ekonomisk förening? Där alla föräldrar har ett ekonomiskt ansvar?
    Kan det inte finnas andra former också?
  • sextiotalist
    Catti41 skrev 2015-06-03 13:46:18 följande:

    Tycker lappen är oerhört rimlig. Ni är medlemmar i den ekonomiska förening som ska avvecklas. Föreningen har inte pengar till att leja ut arbetet. Alltså måste alla tillsammans göra sin del eller betala för sin del till den ekonomiska föreningen. Om alla nu jobbar kanske det kommer finnas en peng över som alla kan dela på när kooperativet är avvecklat, även om det kanske inte verkar så, men förhoppningsvis slipper ni betala mer sem.

    Att styrelsemedlemmarna inte behöver "jobba" innebär ju inte att de inte gjort en massa annat jobb.

    Kontentan: så här är det att ingå som en medlem i en ekonomisk förening, något som ni borde satt er in i när ni gick med.


    Oerhört rimlig att under semestertid (som de flesta troligen ha bokat in det de ska göra sedan tidigare) förvänta sig att folk ska komma loss. Att kräva att folk tar semester är inte heller något man kan kräva. På många arbetsplatser är semestertider ofta ett logistikproblem.

    Det rimliga hade varit att man i god tid gick ut och kollade av hur man skulle kunna fördela arbetsuppgifterna och inom en rimlig tidsplan.


     

Svar på tråden Dagis kräver oss på pengar