• Mrs Green

    Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?

    Varför kvinnor inte vill utbilda sig till programmerare har jag ingen aning om, jag är själv systemvetare och tyckte det var jättekul att programmera de första åren. Men sen blev jag, som så många andra kvinnliga programmerare, istället projektledare. Och att det är så vanligt tror jag beror på att för att bli riktigt bra på att programmera så måste man ju ha det som så stort intresse att man vill ägna en stor del av fritiden åt det, och som med de flesta intressen är det mycket vanligare att män "snöar in" och ägnar sig helhjärtat åt något. Kvinnor tycker jag oftare har fler intressen och ägnar inte lika mycket tid åt en och samma sak. Och om man bara programmerar 40 timmar i veckan så hamnar man ju så småningom på efterkälken och då är det lättare att halka in som projektledare eller kravanalytiker eller något annat.

    Men jag tycker ju fortfarande att programmering är kul :) och jag brukar göra små program med min dotter i Scratch. Jag hoppas att hon blir riktigt intresserad.

  • Mrs Green

    På min utbildning (4-årig systemvetarlinje) på 90-talet var vi förresten nästan 25% tjejer. Men jag tror inte någon idag jobbar som programmerare utan har andra roller inom IT.

  • Mrs Green
    joje skrev 2015-06-29 21:43:45 följande:
    Ja just det, kvinnor är i regel bättre på "multitasking" sägs det väl? Och män bättre på att fokusera på en sak i taget. Intressant kommentar.

    Jag tror dock att bara man har ett intresse och gör sin utbildning klart så klarar man av ett programmeringsjobb. Man behöver då inte programmera mer än 40 timmar i veckan för att matcha snittet bland programmerare. 

    Jag tror det borde  finns något mer i det hela varför kvinnor inte är intresserade av programmering.
    Ja "klarar av" gör man ju, men åtminstone jag tyckte inte det var lika roligt längre när jag märkte att jag inte var lika bra som (de manliga) kollegorna som hobbyprogrammerade halva nätterna. Trots att jag var bland de bästa på programmering när vi pluggade. Då var det roligare att satsa på att bli en jäkla duktig projektledare istället :) Där man förstås har stor användning av att ha en bakgrund som programmerare.

    Men en annan anledning är säkert bristen på förebilder. Man känner inte så många kvinnliga programmerare så man kommer liksom inte på tanken att man själv kan göra det. Själv hade jag inte en tanke på det förrän jag av en tillfällighet halkade in på en programmeringskurs på komvux (för att fylla ut antalet timmar till heltidsstudier...) och upptäckte att det var jättekul :)
  • Mrs Green
    jaghopparhögt skrev 2015-06-29 22:56:46 följande:
    Tycker det är resonemanget är lite dumt faktiskt (menar inget illa mot dig) och visar mycket varför kvinnor ofta skräms bort från att bli programmerare.
    Man måste absolut inte sitta och skriva kod mer än 40 timmar per vecka för att bli riktigt bra. Ärligt talat så tror jag det är väldigt få män över 30 i branschen som gör det. Det känns ärligt talat som en myt som har skapats, att man måste vara helt insnöad och sitta hela kvällarna annars är man inte värd något. Att dom enda programmerarna som kan något är ensamma män som inte har något annat att göra än att koda på fritiden. Den här bilden tror jag är en stor orsak till att många tjejer väljer bort en karriär inom IT.
    Jag vet massor av kvinnor som producerar otroligt bra på sitt jobb men som aldrig skriver en rad kod efter jobbet, de är precis som männen i samma ålder upptagna med sina familjer och hem. Men dom är ändå otroligt bra på det dom gör.

    Programmering som yrke är inte som det var för 20 år sen, att man sitter och skriver kod som en robot hela dagarna. Det är mycket varierat och socialt, den ensamma killen som sitter i ett hörn och skriver kod hela dagarna finns inte längre. Dom uppgifterna skeppade vi inte till Indien för 15 år sedan.
    Du har nog rätt i att det jämnar ut sig när man blir lite äldre och skaffar familj, då har ingen tid med någon hobby :) Men då är det redan för sent om man som kvinna har tröttnat på programmering eftersom kollegorna har sprungit förbi. Jag såg också en annan intressant aspekt i en av länkarna här ovan, att kvinnliga programmerare är eller förväntas vara mer sociala och därför oftare rekryteras till någon form av managerroll (projektledare, produktägare, team lead etc) medan manliga programmerare fortsätter utvecklas inom tekniken och istället blir specialister, systemarkitekter osv.
Svar på tråden Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?