• joje

    Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?

    Jag är man och utbildad inom programmering och jobbar som programmerare, och på min utbildning var där ca 3 % kvinnor och på de jobb jag haft har där varit nästan uteslutande män. Och så ser det också ut på andra arbetsplatser också. Det är väldigt trist tycker jag!

    Vad tror ni det beror på? Är kvinnor helt enkelt inte intresserade av programmering? IT-branschen skriker ju efter kvinnor.

  • Svar på tråden Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?
  • joje
    Mrs Green skrev 2015-06-29 21:28:55 följande:

    Varför kvinnor inte vill utbilda sig till programmerare har jag ingen aning om, jag är själv systemvetare och tyckte det var jättekul att programmera de första åren. Men sen blev jag, som så många andra kvinnliga programmerare, istället projektledare. Och att det är så vanligt tror jag beror på att för att bli riktigt bra på att programmera så måste man ju ha det som så stort intresse att man vill ägna en stor del av fritiden åt det, och som med de flesta intressen är det mycket vanligare att män "snöar in" och ägnar sig helhjärtat åt något. Kvinnor tycker jag oftare har fler intressen och ägnar inte lika mycket tid åt en och samma sak. Och om man bara programmerar 40 timmar i veckan så hamnar man ju så småningom på efterkälken och då är det lättare att halka in som projektledare eller kravanalytiker eller något annat.

    Men jag tycker ju fortfarande att programmering är kul :) och jag brukar göra små program med min dotter i Scratch. Jag hoppas att hon blir riktigt intresserad.


    Ja just det, kvinnor är i regel bättre på "multitasking" sägs det väl? Och män bättre på att fokusera på en sak i taget. Intressant kommentar.

    Jag tror dock att bara man har ett intresse och gör sin utbildning klart så klarar man av ett programmeringsjobb. Man behöver då inte programmera mer än 40 timmar i veckan för att matcha snittet bland programmerare. 

    Jag tror det borde  finns något mer i det hela varför kvinnor inte är intresserade av programmering.
  • joje
    Brunhilde skrev 2015-06-29 21:48:21 följande:
    Hur mycket tid uppskattar du själv att du lagt ned? 
    Jag har för visso under perioder lagt ner över 40 timmar i veckan på programmering (på min fritid enbart), eftersom jag tycker det är skoj att skapa spel.

    Jag blev faktiskt intresserad av programmering för att jag såg att man kunde skapa väldigt mycket om man kunde programmera. Det är just det att man skapar och bygger något från grunden och till slut når ett slutresultat som jag tycker är skoj inom programmering. För mig är det lite samma känsla som när jag målar en tavla. Däremot skulle jag inte säga att jag är en expert på att programmera, trots många timmar i veckan, men jag har intresset för det.
  • joje
    puss skrev 2015-06-29 22:12:37 följande:

    För att det är skapat efter hur mäns hjärnor fungerar.


    Hur menar du då?
  • joje

    Kul att så många kommenterat i tråden och intressant läsa vad ni tycker och tror. 

    Jag tror en stor orsak till den lilla andelen kvinnor är att programmering fortfarande i samhället anses vara ett manligt intresse, så det håller nog borta en del kvinnor som annars skulle hålla på med programmering. Samhällets påverkan tror jag är större än man kan tro. 

    T ex jag har en kompis som jobbar i Kina, och där säger han att det nästan är 50/50 mellan manliga och kvinnliga programmerare. 

    Däremot tror jag att, oavsett miljöpåverkan, att det finns fler män som har ett naturligt djupare intresse för just programmering än kvinnor. Kvinnor och män är olika helt enkelt, och hormoner styr nog en del vilka intressen vi får.

    Sen undrar jag när vi ändå pratar om genusvetenskap och feminism, varför verkar det som den allmänna feminismen och genusvetenskapen i Sverige (och främst den som syns i media) inte vill ta hänsyn till forskning som gjorts kring biologin av män och kvinnors biologi? Hur resonerar ni som är feminister?

  • joje
    Annelie 76 skrev 2015-07-01 08:02:53 följande:
    Tror du missuppfattat vad feminism är och vad feminister jobbar för. En kvinna inom ett mansdominerat yrke som är för jämställdhet ÄR en feminist även om du inte tycker det. Särskilt om du stöttar andra kvinnor. Feminist är inget skällsord även om vissa försöker få dig att tro det.
    Genusvetenskap handlar om just varför kvinnor och män gör de val de gör och jobbar för att bryta de negativa mönster så alla kan välja att jobba med precis vad de vill oavsett kön. Så det blir fler kvinnliga programmerare och fler manliga sjukskötare...
    Jag tycker feminism har fått en väldigt förvirrad betydelse, och det finns dessutom flera olika riktningar inom det. Kan du förklara vad feminism står för?

    Så här står det på Wikipedia:
    "Feminism är en samling rörelser och ideologier vars målsättning är kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter samt kvinnans likställighet med mannen."
  • joje
    sextiotalist skrev 2015-07-01 10:39:06 följande:

    Och ändå ser det annorlunda ut i kina. Har de annorlunda hormoner i Asien eller?

    Nej jag ser inte kodning som något specifikt manligt. Men däremot arbetsmiljön som påfallande manlig med många manliga sätt att se på arbetslivet. Man ska helst vara gift med sitt arbete


    Du kanske missade det jag skrev först om samhällets påverkan, så genom att ändra på normer i samhället kan man ändra på vad kvinnor o män sysslar med till viss grad.

    Frånsett miljöns påverkan så tror jag att bl a östrogen o testosteron avgör vad vi får för intressen.
  • joje
    ArthurDent skrev 2015-07-01 13:18:45 följande:
    Tror Sextiotalist menade att om det var nästan 50/50 manliga resp kvinnliga programmerare i Kina så kan man nog utgå från att i just det här fallet så spelar hormonerna inte någon betydande roll.
    Nej det gör nog inte det i det fallet, för samhället kan i många fall styra folk till vilka val de ska göra, framför allt när det handlar om jobb som i de flesta fall är en nödvändighet. Forskning visar i alla fall på att kvinnor och män har generellt sett olika biologi och olika mängd hormoner. Hormoner styr i viss mån vilka val vi gör i livet.
  • joje
    ArthurDent skrev 2015-07-01 16:13:23 följande:
    Jag passar på att svara på din tidigare fråga om "allmänna feminismen", genusvetenskap och deras inställning till biologiska skillnader här med, hoppas det går bra!
    Jag har inte hört någon som påstått att biologiska skillnader inte har någon betydelse alls. Däremot att de för det första menar att den (precis som i fallet programmering som yrke) spelar en mycket mindre roll än miljö och för det andra inte ska tas som underlag för att förutsätta något om vad individer vill eller kan eftersom det redan med existerande miljöskillnader de facto finns många kvinnor/flickor/män/pojkar vill och kan så att säga "tvärtemot".
    (Tänk om man skulle säga att vi inte ska uppmuntra elever med europeiskt ursprung att träna löpning om forskning visade att människor med afrikanskt ursprung i medel sprang fortare!)
    Det finns dock ett par problem med de studier som visar på biologiska skillnader mellan könen. 
    Det främsta är kausaliteten, att påvisa i vilken grad en viss skillnad i hormoner eller annat verkligen påverkar beteenden och intressen. Det ska t ex finnas en studie som visar en viss skillnad i preferens för rosa hos flickor (mest attraherade) och pojkar som är så  nyfödda att den måste anses vara medfödd.  Denna, enligt studien alltså medfödda skillnad, har inte hindrat t ex 1700-talets modemedvetna män att klä sig i rosa i lika stor utsträckning som kvinnorna. I själva verket så är det bara sedan 50-talet som rosa har ansetts vara en flickfärg. Så uppenbarligen så räcker det med något så simpelt som mode (miljö mao) för att motverka just denna biologiska skillnad.

    Extra svårt att utreda hur mycket just de medfödda skillnaderna verkligen påverkar är ju för att det måste trasslas isär från påverkan av miljön.  
    Ibland, tex vad det gäller skillnader i hjärnan så är det svårt att se vad som är hönan och ägget. Hjärnan är plastisk, förändras av beteende. Skillnader i beteende orsakade av miljö skulle alltså kunna orsaka skillnader i hjärnan.
    Det är lättare att se hur miljön faktiskt påverkar beteendet. T ex din kollegas iakttagelse av de kinesiska programmerarna. Eller kolla upp förskolan Tittmyran.
    Min egen åsikt är att de uppmätta biologiska skillnaderna är ganska ointressanta innan vi reducerat de miljömässiga. När vi kan vara HELT säkra på att barn och vuxna bemöts som de individer de är och inte utifrån någon förutfattad mening om vad de borde vara utifrån sitt kön så är åtminstone jag helt cool med om det finns någon rest skillnad kvar beroende på biologi.
    Tack för kommentaren. Intressant att läsa. 

    Angående löpning... Det handlar inte bara om ifall man är bra på något utan ifall man har ett intresse för det. Jag är inte bra på biljard men älskar att spela det flera gånger i veckan, Varför vet jag inte? Ingen vad jag vet har påverkat mig till att gilla det. Jag är medioker programmerare men älskar att programmera. 

    Miljön påverkar i hög grad våra beteenden, vi är ju trots allt flockdjur och beroende av att inte bli utstötta från gruppen. Oliktänkare kan lätt bli det. Så därför kan det hända att man väljer jobb utifrån vad som är normen. Men det betyder ju inte att man är passionerad av just det ämnet.

    Miljön/samhället kan ju också göra att man hindras från att utföra sina intressen som man egentligen älskar att göra, för att inte verka märklig. En kille kanske gillar att leka eller samla på dockor, men normen säger att det gör inte en kille. Det borde vara så att alla kan få möjlighet att göra vad de vill utan att bli utskrattad eller uttittad.

    Ja det är ju alltid en ständig fråga i hur hög grad som biologin spelar in jfm miljön och vi kommer nog inte få något definitivt svar på lång tid framöver. Jag har en god vän som är en framstående hormonläkare/forskare i Sverige och hon tror att det är ca 80% biologi och resten miljö som påverkar hur vår personlighet och våra intressen blir.
Svar på tråden Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?