• ArthurDent

    Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?

    Man får liksom en "blind spot". Jag tyckte att jag noga övervägde all lämpliga alternativ, men programmering var liksom aldrig på kartan. Ända upp i gymnasiet så var jag övertygad om att jag skulle bli veterinär (ett kryss i statistiken för ett vååårdande yrke alltså ).

    Det krävdes att ett gäng teknis-tjejer ordnade en programmeringskurs för gymnasietjejer för att jag skulle inse att här fanns ett oerhört roligt yrke som jag varit helt blind för. Jag och min plånbok tackar så mycket! 

    Jag läste om en försöksstudie man gjorde i något sammanhang, två grupper med kvinnor fick se i princip samma promotion-video för en påhittad konferens. Den enda skillnaden var att den ena gruppen fick se en version där alla bilder från (fejkade) tidigare förekomster av konferensen hade en nästan helt manlig publik. I versionen som den andra gruppen fick se så var fördelningen mellan män och kvinnor mer jämn.
    Kvinnorna fick sedan ge en bedömning av hur intressant de tyckte att konferensen var för dem. Konferensen fick en högre genomsnitts-rating av intresse från gruppen som fått se videon med den jämnare fördelningen. 

    Jag tror att ovanstående psykologiska fenomen definitivt spelar in. 

  • ArthurDent
    Annelie 76 skrev 2015-07-01 08:02:53 följande:
    Tror du missuppfattat vad feminism är och vad feminister jobbar för. En kvinna inom ett mansdominerat yrke som är för jämställdhet ÄR en feminist även om du inte tycker det. Särskilt om du stöttar andra kvinnor. Feminist är inget skällsord även om vissa försöker få dig att tro det.
    Genusvetenskap handlar om just varför kvinnor och män gör de val de gör och jobbar för att bryta de negativa mönster så alla kan välja att jobba med precis vad de vill oavsett kön. Så det blir fler kvinnliga programmerare och fler manliga sjukskötare...
  • ArthurDent
    sextiotalist skrev 2015-07-01 07:45:23 följande:

    Kodning är trist och sällan nära verkligheten.


    Skilj på din subjektiva uppfattning och fakta. DU tycker att kodning är trist. 
    Jag och många med mig skattar oss lyckliga att någon är villig att betala oss för att göra det vi tycker om.

    Och eftersom datorer är en del i princip varenda del av samhället i dag så kan du komma så nära verkligheten du vill.
  • ArthurDent
    EnAnonumius skrev 2015-07-01 10:11:03 följande:
    Ytterligare en till som tycker det är helt okey att dumförklara andra människor bara för att man skriver på ett visst sätt..

    Bara för att man inte är feminister så ger det inte feminister någon rätt att sitta och hitta på om personen bakom datorn och utgå att man är okunnig om feminismen bara för att de inte får höra och läsa som de anser är "korrekt sätt" enligt deras preferensramar.
    Det är ju lite svårt att se vad du ar tolkat som dumförklaring eftersom du inte inkluderat information om vilket av mina inlägg du invänder emot.
     
    Men jag skulle rekommendera dig att bemöta meningsmotståndares inlägg med motargument istället för att på lösa boliner anklaga dem för att dumförklara
  • ArthurDent
    sextiotalist skrev 2015-07-01 10:22:15 följande:
    Såklart det är subjektivt. Men min erfarenhet och orsaken till de jag känner lämnade kodning var att man uppkevde att man var långt från verkligheten. Sedan finns det självklart arbeten där man är betydligt närmare. Men jag gillar att arbeta med projekt där man har snabb återkoppling till verkligheten.
    Kanske verkade ni i en verksamhet där det var så.

    Men som konsult så har jag alltid känt mig mitt i verkligheten. Jag har kunnat gå förbi tidningsbuntarna i affären och vetat att jag hjälpt till att få dit dem. Jag har gått runt på Arlanda och kollat hur vår lösning funkat för bagagelastarna. En vän jobbar med programvara som kalibrerar strålknivar som används i sjukvården. Liv hänger på det hon gör. 

    Och även om det inte var direkt relaterat till just kodningen så var det ganska mitt i verkligheten att behöva bryta ett telefonmöte med den amerikanska delen av projektet för att delar av World Trade Center ramlade ner på deras tak.
  • ArthurDent
    joje skrev 2015-07-01 12:03:34 följande:
    Du kanske missade det jag skrev först om samhällets påverkan, så genom att ändra på normer i samhället kan man ändra på vad kvinnor o män sysslar med till viss grad.

    Frånsett miljöns påverkan så tror jag att bl a östrogen o testosteron avgör vad vi får för intressen.
    Tror Sextiotalist menade att om det var nästan 50/50 manliga resp kvinnliga programmerare i Kina så kan man nog utgå från att i just det här fallet så spelar hormonerna inte någon betydande roll.
  • ArthurDent
    EnAnonumius skrev 2015-07-01 13:51:56 följande:
    Jaha så det är ANDRAS fel att du skiter i att lägga med text i inlägg #60 (det jag citerade)  så det inte kommer med text när man citera dig? Drömmer

    Du satt och gav tummen upp åt "Aneli76"'s inlägg..
    Jag lade reflektion åt ditt "tummen upp" som du gjorde där. Genom att citera det inlägget.

    Att du skiter i att läsa tidstämplar och inte kan förstå att att lägger man ingen egen text när man citera någon så blir det "blankt" vid nästa citering, och är knappast din motparts fel, och något du kan hålla emot din motpart.
    Inte för jag vill dumförklara dig nu, men du uttrycker dig ganska osammanhängande. Om du ogillar ett inlägg men inte ids bemöta det så är det ju ganska udda att sen angripa någon som "tummen upp":at det.

    Jag upprepar min rekommendation att du koncentrerar dig
    på att bemöta meningsmotståndares inlägg med motargument istället för att förolämpa dem (eller de som gjort tummen upp)
  • ArthurDent
    joje skrev 2015-07-01 14:40:07 följande:
    Nej det gör nog inte det i det fallet, för samhället kan i många fall styra folk till vilka val de ska göra, framför allt när det handlar om jobb som i de flesta fall är en nödvändighet. Forskning visar i alla fall på att kvinnor och män har generellt sett olika biologi och olika mängd hormoner. Hormoner styr i viss mån vilka val vi gör i livet.
    Jag passar på att svara på din tidigare fråga om "allmänna feminismen", genusvetenskap och deras inställning till biologiska skillnader här med, hoppas det går bra!
    Jag har inte hört någon som påstått att biologiska skillnader inte har någon betydelse alls. Däremot att de för det första menar att den (precis som i fallet programmering som yrke) spelar en mycket mindre roll än miljö och för det andra inte ska tas som underlag för att förutsätta något om vad individer vill eller kan eftersom det redan med existerande miljöskillnader de facto finns många kvinnor/flickor/män/pojkar vill och kan så att säga "tvärtemot".
    (Tänk om man skulle säga att vi inte ska uppmuntra elever med europeiskt ursprung att träna löpning om forskning visade att människor med afrikanskt ursprung i medel sprang fortare!)
    Det finns dock ett par problem med de studier som visar på biologiska skillnader mellan könen. 
    Det främsta är kausaliteten, att påvisa i vilken grad en viss skillnad i hormoner eller annat verkligen påverkar beteenden och intressen. Det ska t ex finnas en studie som visar en viss skillnad i preferens för rosa hos flickor (mest attraherade) och pojkar som är så  nyfödda att den måste anses vara medfödd.  Denna, enligt studien alltså medfödda skillnad, har inte hindrat t ex 1700-talets modemedvetna män att klä sig i rosa i lika stor utsträckning som kvinnorna. I själva verket så är det bara sedan 50-talet som rosa har ansetts vara en flickfärg. Så uppenbarligen så räcker det med något så simpelt som mode (miljö mao) för att motverka just denna biologiska skillnad.

    Extra svårt att utreda hur mycket just de medfödda skillnaderna verkligen påverkar är ju för att det måste trasslas isär från påverkan av miljön.  
    Ibland, tex vad det gäller skillnader i hjärnan så är det svårt att se vad som är hönan och ägget. Hjärnan är plastisk, förändras av beteende. Skillnader i beteende orsakade av miljö skulle alltså kunna orsaka skillnader i hjärnan.
    Det är lättare att se hur miljön faktiskt påverkar beteendet. T ex din kollegas iakttagelse av de kinesiska programmerarna. Eller kolla upp förskolan Tittmyran.
    Min egen åsikt är att de uppmätta biologiska skillnaderna är ganska ointressanta innan vi reducerat de miljömässiga. När vi kan vara HELT säkra på att barn och vuxna bemöts som de individer de är och inte utifrån någon förutfattad mening om vad de borde vara utifrån sitt kön så är åtminstone jag helt cool med om det finns någon rest skillnad kvar beroende på biologi.
Svar på tråden Varför är kvinnor inte intresserade av programmering?