• Anonym (keke)

    Är det ok att min man gör så här?

    Anonym (Delat ansvar) skrev 2015-07-19 14:12:38 följande:

    Hej, verkar som om lite familjerådgivning borde vara på sin plats, att med en neutral part gå igenom ansvarsfördelningen i hemmet. Vi läser din version där du gör allt och din man får glädjen att ha en hustru och familj vid behov. varje historia har minst två versioner, tveklöst är att du tycker din är den rätta. Men om ni vill fortsätta vara gifta med varandra måste ni kunna förstå varandras behov och önskningar. Jag tycker inte dina önskningar verkar så konstiga, men det är ert förhållande och er familj och ni måste hitta en väg där ni båda är nöjda.

    Lycka till


    Jag håller med dig! Fast...man måste vara två om att vilja gå på familjerådgivning och att jobba med relationen. Det känns ju inte riktigt som om TS make har det som en prioritet? Å andra sidan kan det intrycket komma från de omständigheter som TS berättat om.

    Det kan vara bra att ta upp äktenskapsrådgivning med din man, TS. Ni verkar fastlåsta i sättet som ni pratar till varandra. Du klagar/anklagar och han flyr/slår ifrån sig och ju mer du tjatar (på samma sätt) desto mer låser han sig vid att inte ändta sig.
  • Anonym (keke)
    Anonym (Delat ansvar) skrev 2015-07-20 09:01:00 följande:

    Finns det några av hans vänner som också är dina vänner, eller kanske att deras fruar är dina vänner. Bjud hem dem och försök få igång en diskussion där du säger hur roligt det är att göra saker gemensamt hela familjen.

    Ni håller på att glida ifrån varandra och det är väl först nu som när du skriver på FL du verkligen förstår det. Ni måste hitta tillbaks till varandra, fråga din man vad han vill ha ut av sin familj. Du vet inte vad han pratar med sina vänner om. jag ska inte vara klok och Besserwisser för jag vet hur svårt det är med dessa samtal, man är för rädd att ta upp dem så man ältar samtalen i sitt huvud, rädd för att det ska bli bråk och gräl. Därför kanske du ska skriva ned dina tankar och ge honom brevet när du faktiskt tar en drivkälla från barnen.


    Jag förstår att dina råd är välmenade, men i realiteten förstår ingen sådana "välplacerade vinkar" som de du föreslår. Du är kvinna? Just kvinnor vill gärna tro att sånt funkar. Vi har en övertro till andras analytiska förmåga och tror att folk snappar upp saker och tänker/resonerar som just vi, på ett individuellt plan. Nej, hade du bjudit in mig och börjat prata om gemenskap i familjen hade jag antingen 1. inte förstått vad du var ute efter eller 2. trott att du ville förmedla vilken lycklig familj ni har. Principiellt tycker jag också att det är fel att gå genom andra och försöka påverka relationer.

    Nej, inga brev! Skriva kan man göra för sin egen skull, men för allt i världen: ord skrivna i affekt blir ALDRIG bra och ska inte överlämnas till någon annan.

    Som någon annan i tråden skrev: raka rör och fakta, det är sånt som funkar på män.
  • Anonym (keke)

    TS, det låter bra att åka iväg till föräldrarna ett tag. Däremot tycker jag inte att du ska fatta beslut efter vad folk skriver i denna tråd. Det skriks högt och likriktat här, men du och din man har barn ihop och ni behöver komma överens för era barns skull. Det är lätt för folk att skriva "gör si! gör så!" men i realiteten har du allt att vinna på ett städat avslut, om du bestämmer dig för att lämna. Ta en time-out och betrakta läget innan du agerar.

    Det är förstås aldrig okej att någon lappar till den andre och jag vill inte förminska att han slog dig på huvudet (dina ord). Ett slag är ett slag (eller en dask osv). Men jag tycker att många verkar dra i lite väl stora växlar här nu.

  • Anonym (keke)
    Anonym (Delat ansvar) skrev 2015-08-07 05:44:59 följande:

    En skilsmässa kan aldrig handla om att vinna. Se till att skilja er med vett och hjälp av familjerådgivning. Familjerådgivning är inte bara till för att lappa ihop äktenskap utan kan mycket väl hjälpa till med samarbetsavtal.

    Din man måste ju ha något gott i sig annars hade du väl inte gift dig och skaffat barn med honom. Se till att ta fram positiva bitar om honom, inte minst för dina barns skull, annars framstår du bara som en bitter ensamstående mamma.


    Jag håller med dig. Ett avslutat äktenskap - om det nu blir så - ska väl inte övergå i en kamp? Sedan vet man ju själv hur saker ligger till. Det kanske får räcka så? Andra blir ju bara övertygade eller förstående i den omfattning som de låter sig övertygas eller är beredda att lyssna, begrunda och bemöta. Man kan inte tvinga andra till insikt, hur rätt man själv än anser sig ha (eller faktiskt har).

    TS, jag tror inte att du kan "vinna över" hans föräldrar. De kommer troligen bara att se dina ansträngningar med misstänksamhet. Så om du tänker "berätta allt" kanske det slår helt fel om/när de går i försvar för sin son. Berätta sakligt, vid tillfälle, men inte mer än det. Och var försiktig när du gör det. Det är ju barnens farföräldrar och de har också en plats i barnens liv. Tänk "städade relationer". Det är väl bättre att hans föräldrar - om möjligt - fortfarande har kvar en god bild av dig och era relationer.

    Slutligen, om du har bestämt dig för att lämna, gör då det. Lyssna inte till hetsarna här som ska "anmäla hit och anmäla dit". Vad leder det till? Något konstruktivt? Nej, det blir troligen bara början på ännu sämre relationer och en nedåtgående spiral av sabotage och bråk. Med detta sagt så försvarar jag inte att han gav dig ett slag på huvudet, även om det så skedde en gång i affekt.
  • Anonym (keke)
    Anonym (TS.) skrev 2015-08-09 21:32:23 följande:

    Jag kommer att träffa hans föräldrar snart där vi kommit överens om en träff ensam med mig. De vet om att jag har saker att berätta för dom. Dom har i förväg berättat att de vill ge förslag på hur vi kan rädda vårt äktenskap och se ifall det går att rädda. Men framför allt så har de lovat att lyssna på vad jag har att berätta.

    Jag har förklarat att det finns saker som måste diskuteras och att "sanningen" ska fram.


    Det låter ju som bra och förståndiga föräldrar. Vi får hoppas att de klarar av att lyssna till det som du har att säga och att de har kloka tankar att komma med, att de inte slår ifrån sig, tillämpar selektiv lyssning eller går i blint försvar.

    Du bör vara beredd på frågan hur du själv bidragit till situationen. Den brukar man få när det blivit ett låst krisläge - helt normalt. För visst är man två om att bidra till något även om en part kan bidra mer än den andre. Och även om den som felar mest är din man så vore det bra om du reflekterade över vad du kunde ha gjort annorlunda.

    Utan att lägga ord i din mun, men kan det vara så att du (obs! tänkvärda exempel) varit för passiv, för överseende och inte sagt ifrån i tid innan dina egna resurser (tålamod, energi osv) tog slut? Kunde du ha konfronterat på annat vis? Har du varit okonstruktiv i era gräl, varit den som anklagar, spårar ur och surar eller tror att han "borde fatta" trots att han inte kan läsa dina tankar? Du har nämnt att han kallat dig hysterisk. Har du varit det? Osv.

    Notera att jag inte är ute efter att göra dig illa eller att komma åt dig genom att ta upp det här perspektivet. Jag är inte ute efter att "skuldbelägga offret" (vilket ofta händer i samband med exempelvis brott). Men du framstår även som mognare och mer balanserad om du i samband med kritiken mot din man kan säga något om dina egna tillkortakommanden i äktenskapet. Förstår du hur jag menar? Det är förstås bara mina reflektioner och förslag.

    Hoppas att ni får ett gott samtal.
  • Anonym (keke)
    Anonym (Delat ansvar) skrev 2015-08-16 22:50:20 följande:

    tycker det är bra att det hela lugnat sig, ibland driver FL på frågor. Klokt att du vill fundera mera. Tycker att oavsett hur du gör ska ni gå på rådgivning för att ni ska lösa era problem och prata med en utomstående.

    Lycka Till


    ..och vi fortsätter att dela åsikt!

    TS, om du ger din man en chans till så bör ni absolut gå på äktenskapsrådgivning! Ni har troligen dåliga mönster i sättet som ni kommunicerar på. Sedan är det mönster som du beskriver att han har (egocentrisk och omogen i sina prioriteringar) inte något som man bara ändrar från en dag till en annan (för det låter nästan som om hans föräldrar tror det av det du skriver). Han har ju varit så här under hela er tid tillsammans. Han har ju rätt mycket att bearbeta och ställa tillrätta. Det verkar inte vara något litet problem. Här måste du vara fast.
  • Anonym (keke)

    Fast om han trots tidigare tillsägelser inte har brytt sig om vad hans fru tycker (eller ens om hon är lycklig) och inte ansett sig behöva spendera tid med fru och barn utan prioriterat polarna (!), så kanske har inte "kan" ändra sig i grunden. Han måste ju vilja spendera tid med dem, inte bara göra det (och samtidigt längta sig bort). Beteenden kan ju ändras, men inte personlighet. Frågan är hur mycket som " sitter fast".

    Mycket knepigt läge.

  • Anonym (keke)
    Anonym (TS.) skrev 2015-08-28 16:54:11 följande:

    Ville bara berätta att jag och min man har gjort slut för gott! Han har inte ändrats och kommer aldrig att göra det. Jag klarar mig utmärkt utan honom!


    TS, jag förstår att det är motigt och tufft, men jag nämnde lite tidigare att det ÄR svårt att förändra mönster. Ni har era roller i relationen etablerade sedan lång tid nu (delvis för att du låtit det pågå) och ni behöver förmodligen professionell hjälp att lösa era problem. Om du verkligen vill/ville ge relationen en chans så är det lite tidigt att kasta in handduken? Kom ni iväg på familjerådgivning? Kan du inte skriva mer om vad som hänt nu?
  • Anonym (keke)

    Det är säkert ok med barnen. Jag såg och hörde mina föräldrar bråka under min uppväxt och det har inte traumatiserat mig även om det förstås var obehagligt. Tror att andra har upplevt samma sak. Du kan lugna och avdramatisera det efteråt, förklara att ibland bråkar vuxna och att relationer inte är så lätta alla gånger?

    Var det anspänningen inför ett eventuellt uppbrott och att gå till äktenskapsrådgivning som gjorde att ni grälade? Kan förstå att det var upplagt för gräl.

Svar på tråden Är det ok att min man gör så här?