• Emmy_

    Behöver svar! Mycket kränkt/diskriminerad på sommarjobbet pga diagnos... Skadestånd?? anmäla?

    Tjosan!! ;)

    (BEHÖVER VERKLIGEN RÅD/TIPS OCH SVAR PÅ DENNA TRÅDEN!!!!!)


    Okej, vet inte riktigt vart jag ska börja egentligen men men..

    Okej, det började med att jag fick ett sommarjobb beviljat genom/utav kommunen (deras ungdomsjobb som är i 3 veckor för ungdomar) och skulle börja jobba på Röda Korset i deras butik. (fyller 18 nu i höst)

    Innan jag skriver resten av "händelsen" vill jag bara hinna säga innan att jag har en diagnos, ADD bl.a.,
    vilket innebär bl.a. att jag har mycket (!!) svårt att förstå instruktioner av hur jag ska genomföra något och behöver alltså väldigt tydliga instruktioner och därför brukar jag dubbelkolla med personen om hur jag ska göra/vad jag ska göra så det inte blir fel.. Det kan även gälla instruktioner som andra tycker är mycket enkla som jag ändå behöver ha förtydligande.


    Iallafall.., så var det min allra FÖRSTA  dag idag på det här sommarjobbet och det gick ändå bra ändå överlag tycker jag, (har mycket erfarenhet inom handel innan också, då jag innan har både sommarjobbat och haft ca 6-månaders praktiker i flera, många olika klädaffärer för stora kedjor (t.ex. H&M, Willys, Bikbok etc) , mataffärer, som parkeringsvakt för strand, hästgård, växthus, skoaffär, bl.a. så jag är väldigt van med att jobba i butik och Dom har varit väldigt nöjda med mig på de andra ställena!

    Just den här arbetsplatsen är VÄLDIGT noga med att det inte får förekomma någon typ av  mobbing eller diskriminering på jobbet. 

    Idag när jag var på jobbet fick jag höra hur en av "mina kollegor" utbrister till en annan kollega:
    "FATTAR HON INGENTING ELLER!?!?!"
    och syftar på mig, med verkligen hur arg och svinig ton som helst. (och hon var verkligen inte ironisk elr skojade, utan var hur arg som helst)
    (Jag stog precis bakom henne och hörde det, hon såg nog inte att jag var där)

    Detta var eftersom hon hade sagt till mig att jag skulle göra en sak med brickorna och hon gjorde även likadant själv (!) därför gjorde jag det men det skulle jag tydligen inte ha gjort då.

    När hon utbrister/nästan "skriker" ut "fattar hon ingenting eller!?" så kände jag mig verkligen otroligt kränkt eftersom att jag vet att det är på grund av min diagnos som gör att jag har svårt att uppfatta instruktioner rätt! Hade jag inte haft den hade jag inte tagit lika mycket illa vid, men när man har en diagnos eller sjukdom som gör så att man har svårt med vissa saker och man inte kan hjälpa det.


    Jag kände verkligen hur tårarna verkligen bara brände innanför ögonlocken under arbetspasset och hur mycket jag fick kämpa för att dom inte skulle komma rinnandes eftersom det är på grund av min diagnos som jag inte förstod hennes instruktioner (jag har tidigare mått väldigt dåligt över att jag har den och har skämts otroligt mycket över den i hela mitt liv så det gör ju det sämre), så vräker hon ur sig saker hur som helst (och det var min första dag)

    Vill verkligen inte gå tillbaka dit egentligen, då jag är orolig att dom ska säga något nedvärderande igen som har med mina svårigheter o diagnos o göra..

    Snälla ge mig råd, Vad tycker ni jag borde göra ??? 
    Tror ni man kan få något skadestånd eftersom att det var ju diskriminering av funktionshindrade.!? (eller va de kallas)
    (haar redan berättat för min handledare)
    men kan man få skadestånd för det här?

  • Svar på tråden Behöver svar! Mycket kränkt/diskriminerad på sommarjobbet pga diagnos... Skadestånd?? anmäla?
  • Maria 434

    Nej, du kan inte få skadestånd för det där lilla.

    Du har inte blivit kränkt.

    Vet dina kollegor om att du har en diagnos? Har du förklarat för dom hur du fungerar?

    Om jag hade en kollega som hade svårt att förstå instruktioner så hade jag nog också reagerat om jag inte fått information om att denna kollega hade ett funktionshinder.

  • Tow2Mater

    Men snälla nån. Det där kan ju en otrevlig person vräka ur sig om vem som helst. Inte diskriminering. Alls.

  • Eleonor01

    1 beklagar att du mår dåligt över uttalandet
    2 hur spelar din diagnos in här?
    3 oavsett vad man har för diagnos kan man ha svårt att förstå eller missuppfatta saker
    4 du kommer att se mycket av sånt i ditt liv å då handlar det inte om diagnosen utan att människor är olika
    5 skadestånd? Hade jag begärt skadestånd så fort jag tror någon pratat bakom min rygg så hade Jah inte gjort något annat
    6 gå å prata m en kurator om din upplevelse så du får professionell hjälp med dina känslor
    7 förstår att du tog illa upp men detta kommer som sagt hända många ggr i ditt liv oavsett att du har diagnos.
    8 det kanske är fel arbetsställe för dig?

  • viseversa

    Oj du överdriver ENORMT. Sen skyller du och gömmer dig bakom din diagnos HELA tiden. Jag har en vän med adhd som inte använder sin adhd som en ursäkt eller låter den stoppa henne. Du verkar nästan tycka du kan använda din adhd som en ursäkt på något underligt vis.

  • Anonym (Pamp)

    Nej du bör inte anmäla eller kräva skadestånd. Sluta överanvända ordet kränkt, du blev inte kränkt du är överkänslig.

    Någon sa något negativt om dig. Sånt händer, du måste lära dig hantera sådant i livet utan att få panik. Du är nästan vuxen nu. Det funkar inte att gömma dig så fort du stöter på hinder här i livet. Allt du bör göra är att prata med henne, förklara din problematik och hur hon kan göra för att underlätta så du förstår bättre nästa gång.

  • Eleonor01

    Du kanske är ny diagnoserad å inte förstår din roll i livet ännu. Du borde verkligen tala med en kurator så du förstår att livet är mer än en diagnos å att skrika så fort man inte får som man vill. Precis som jag skrev tidigare, vad har diagnosen m ditt arbete att göra?

  • Emmy_

    Okej, för de första så har jag INTE ens adhd som du säger? och har inte sagt att jag har de

    Det där med skadestånd tänkte jag att man säkert Inte skulle få, men jag bara undra OM och ville bara veta OM isåfall

    Jag menar, det fanns ju folk som inte fått sitt jobb pga av att doms namn inte lät svenskt i deras arbetssökan eller CV så det har ju varit "nedvärderande" elr så. och hon har ju fått över 220 000 i skadestånd??

    I hela mitt liv har jag verkligen försökt att "intala mig själv" att jag INTE har den osv och skämts över de sjukt mycket och inte alls kunnat prata OM den. 
    Så nej, jag har verkligen inte skyllt allt i mitt liv på den då jag inte "kunnat" nämna/prata om den ens. Har t.ex. en skolsköterska frågat om jag hade någon diagnos eller liknande på hälsokontrollen, då sa jag alltid nej, det har jag inte! så det är bara den här gången..

  • Emmy_

    Jag trodde att ordet kränkt betydde bara 
    att man känner sig dåligt bemött över huvudtaget oavsett vad personen har sagt/gjort, bara om man känner sig så.?

  • Emmy_

    Nej, men det är ju på grund av den diagnosen som gjorde att "det blev fel"..
    jag har jättesvårt verkligen att fatta instruktioner, och då så blir hon skitsur o typ pissed off för att jag inte hade förstått (eller hört?) vad hon hade sagt till mig att jag skulle göra. och ni undrar vad det har med en diagnos på jobbet o göra, jaa, man har stora svårigheter med vissa saker som andra lätt skulle ha klarat av.?

  • Eleonor01

    Oavsett vad du upplevt så är vi i tråden ganska överens om att du överdriver iaf. Sen har du en upplevelse man inte ska förneka. Den upplevelsen borde du få hjälp med att tolka å förändra så du mår bra! Skadestånd nej, kränkt ja det är upp till betraktaren i situationen att avgöra. Skulle du fråga mig om jag skulle känna mig kränkt så säger jag nej. Tror fortfarande att du gömmer dig bakom diagnosen. Berätta för dina arbetskamrater hur det ligger till å hur du upplever din vardag. Det blir lättare att förstå varann om man kommunicerar. Sen kanske som sagt du borde ha ett annat arbete?

Svar på tråden Behöver svar! Mycket kränkt/diskriminerad på sommarjobbet pga diagnos... Skadestånd?? anmäla?