• Anonym (sambo)

    Ska man behöva bli särbo?

    Hej!
    Jag har problem jag inte vet hur fan jag ska lösa. Bakgrund...

    MIn sambo och hennes son kommer ifrån ett tidigare väldigt trasigt förhållande där mannen missbrukade alkohol och misshandlade henne. Kort sagt har båda ett ganska rejält bagage att släpa på. Mina barn har alltid haft en trygg uppväxt med fungerande rutiner och uppfostran.

    Ett av våra absolut största problem är att hennes son enligt min mening (och andras) är extremt dåligt uppfostrad. Han har ingen som helst respekt för sin mamma, behandlar henne som han vill och kommer undan med det, ligger långt efter i utvecklingen bla pga sin dåliga uppväxt (trauma) men även pga att mamman skämt bort honom och gjort allt åt honom och skyddat honom från allt. Han kunde inte ens bre en macka själv när vi träffades och alla framsteg han nu gjort i att bli självständigare har skett efter tjat från min sida. Konsekvenser existerar inte i hennes världsbild, det är tjat som gäller om och om igen varje gång pojken inte vill samma sak som mamma vill. Han kan säga saker till henne som får mig att haja till men som hon verkar acceptera, jag tror hon är så van vid det att hon inte ens lägger märke till det. Allt tar väldigt lång tid för att det ska tjafsas i evigheter, det skapar en väldigt dålig miljö för alla andra som hela tiden tvingas lyssna på eller delta i tjafset.

    Mina barn är uppfostrade med konsekvenser och har alltid haft gränserna klara för sig, våra rutiner har alltid fungerat bra och både jag och deras mamma har ett harmoniskt förhållande till barnen med god kommunikation och mycket kärlek.

    Man kan nog lugnt påstå att det blev lite av en "kulturkrock" när vi flyttade ihop, att få ihop en gemensam syn på uppfostran och rutiner har varit omöjligt, jag har bråkat , tjatat, bokat in oss på hjälp hos kommunen för att försöka få henne att förstå att det är ohållbart att leva som vi gör men ingenting har hjälpt, mamman håller med och vi är rörande överens vid varje diskussion och möte men när det kommer till kritan gör hon precis som hon alltid gjort och raka motsatsen till vad vi sagt. Jag har slutligen insett att det inte längre är någon idé att försöka komma överens om det och har under senare tid mest försökt undvika lägga mig i, i den mån det går.

    För ett par år sen började min son (jag har en son och en dotter) ge signaler om att han inte trivdes med att leva med dem och han och sambons sons relation har alltid varit kyligt och har med tiden sakta men säkert blivit sämre, jag tog upp detta med min sambo och har som sagt försök med alla medel att lösa det, men inget har hjälpt. Det senaste halvåret har frågan kommit upp på tal mer och mer, nu är båda mina barn trötta på sambons son och vill inte leva med dem längre, de accepterar mitt val och kommer till mig för att de älskar mig och saknar mig, men har gjort det klart att de inte vill leva med dem och tycker att vi hade det mycket bättre när vi levde själva. De har alltid haft en bra relation till min sambo, men svårare för hennes son.

    Jag har den senaste tiden börjat fundera mer och mer på om det börjar bli dags att separera och om möjligt fortsätta vårt förhållande men inte längre bo tillsammans, jag har tagit upp det med min sambo och förklarat problemet Hon blev såklart ledsen. Men vad fan har jag för val? Jag har i åratal pratat om problemen, försökt lösa dem, försökt hjälpa henne, sökt extern hjälp men inget har hjälpt, nu sitter jag i en situation där jag tvingas välja mellan deras välmående och mina barns välmående.

    Jag är fullständigt medveten om att ett uppbrott skulle innebära ett hårt slag mot dem, hon är timanställd utan någon fast inkomst, har innan det gått på aktivitetsstöd i 4 år, det kommer inte bli lätt för henne att hitta en bostad och klara ekonomin, hennes son har gjort framsteg både i sig själv i skolan sen de flyttade in hos oss och att tvingas byta skola om de skulle tvingas byta kommun skulle innebära ett hårt slag för honom. Detta är inget jag gärna vill göra, något jag med alla medel försökt undvika, jag älskar min sambo men vad har jag för val?

    Jag har själv märkt hur min relation till mina barn försämrats pga att jag blir stressad och irriterad över det eviga bråkandet mellan min sambo och hennes son,  och över hans beteende, irritation som tyvärr går ut över mina barn, mitt tålamod med dem blir lidande pga problem med sambon och bonussonen. Jag har märkt hur miljön hemma blivit mycket mindre harmoniskt och mer kaotiskt sen vi flyttade ihop. Jag känner att min och mina barns tillvaro blev mycket mer komplicerat än vad det var tidigare fyllt med problem som jag hela tiden förväntas lösa, jag känner att allt hela tiden hänger på mig och att jag hela tiden ska springa omkring och lösa andras problem, att ansvaret för allt hela tiden läggs på mig.

    Sambon säger sig nu förstå allvaret, jag har själv tagit upp det med hennes psykolog (var med på ett av deras möten), BUP är inblandat och ska göra hembesök med jämna mellanrum. Men jag är väldigt skeptisk, jag har som sagt tjatat om detta i åratal utan någon effekt, blivit besviken så många ggr att jag har väldigt svårt att tro att de någonsin kommer bli bättre och även om det skulle bli det så är jag rädd att det kommer ta väldigt lång tid och är försent i mina barns ögon, de har redan gjort sig en uppfattning om bonussonen som är ganska negativ och det tror jag kommer bli svårt att vända.

    Vad tror ni? Är jag alldeles för negativ, går det att vända en så situation eller är det kört? Har någon egna erfarenheter, förslag, synpunkter som ni kan dela med er av?

  • Svar på tråden Ska man behöva bli särbo?
  • Anonym (Cilla)

    Oj vad du har slitit för att alla andra ska må bra! Problemet är väl bara att din sambo nu har vant sig vid att inte behöva ta något eget ansvar för sina och sonens problem. Det verkar ha blivit mer som att du är hennes pappa som fixar åt henne och talar om för henne vad hon ska göra.

    I mina ögon kan situationen aldrig bli bättre så länge du fortsätter curla henne, du blir medberoende i situationen och blir den som gör det möjligt för henne att fortsätta slippa ta ansvar för sig själv eller sonen.

    Att flytta isär låter som en bra idé, det tvingar din sambo att ta eget ansvar. Var tydlig med att det har gått för långt redan och att du inte är beredd att fortsätta bo ihop i väntan på att hon ska ändra sitt beteende.

  • Anonym (sambo)
    Anonym (Cilla) skrev 2015-08-27 07:47:58 följande:

    Oj vad du har slitit för att alla andra ska må bra! Problemet är väl bara att din sambo nu har vant sig vid att inte behöva ta något eget ansvar för sina och sonens problem. Det verkar ha blivit mer som att du är hennes pappa som fixar åt henne och talar om för henne vad hon ska göra.

    I mina ögon kan situationen aldrig bli bättre så länge du fortsätter curla henne, du blir medberoende i situationen och blir den som gör det möjligt för henne att fortsätta slippa ta ansvar för sig själv eller sonen.

    Att flytta isär låter som en bra idé, det tvingar din sambo att ta eget ansvar. Var tydlig med att det har gått för långt redan och att du inte är beredd att fortsätta bo ihop i väntan på att hon ska ändra sitt beteende.


    Ja, du har nog rätt, jag har gått i de tankebanorna ganska länge nu, insett att även hon behöver lära sig ta konsekvenserna av sina handlingar, eller icke-handlingar i detta fall. Så länge jag gnäller, bråkar, pratar men är kvar ändå trotts att hon inte gör något åt problemen så lär det fortsätta.

    Tycker bara det är så jäkla synd att det ska behöva gå åt skogen pga av hennes passivitet, jag vet hur jobbigt det kommer bli för dem båda och speciellt för grabben som redan har en massa problem, men samtidigt så blir jag förbannad över att hon haft alla chanser att ändra på detta men valt att inte göra det, valt att stoppa huvudet i sanden.
  • Stiina

    Hej! Jag tror att man klarar av allt om kärleken finns där.

    Jag tänker som så att barn är spegelbilder av sina föräldrar, kan det vara så att dom känner av din irritation kring dina tankar om hennes son? Barn gör som sina föräldrar, barn lär sig av sina föräldrar och barn är lojala sina föräldrar så du kan ju lätt föra över det du känner på dom.

    Det känns som om du delar upp er, ni och dom ( dina barn och din sambo med son), gör ni saker som en familj? För att era barn ska tycka om och respektera varandra måste man behandla alla lika samt så ska alla ha samma regler och konsekvenser, man kan ha familjemöten där alla i grupp pratar om vad som känns fel och sen löser man man problemen, man måste lära barn att lösa problem.

    En fråga? Gör du ofta som dina barn vill? Om du gör slut med din sambo och dom på något sätt vet att dom är delaktig i dina beslut så kan du få problem framöver, en tanke bara.

    Hembesök låter som en superid'e!

    Går du och sambon på familjeterapi tillsammans? en tredje part som lyssnar och kommer med råd är nog bra, det kan ta tid.

    Som sagt, du sa att du älskar din sambo. Du kanske ska byta taktik bara. I bland kanske det bara är så enkelt att umgås alla tillsammans, göra något kul och bara vara. Om alla bara trippar på tåna, gnäller, ignorerar, gnäller så blir det inget bra.

  • Påven Johanna

    Ja, det är ju inget konstigt att din sambos son behandlar henne respektlöst eftersom pappan gjorde det och din sambo ändå var tillsammans med honom. Så blir det då. Att mamman "skämt bort honom" är en del av hennes beteende förstås. Att vara tillsammans med någon som misshandlar en innebär förstås en rad krumbukter i stil med vad man kan tolka som akter för att behaga. Sådana beteenden verkar sitta djupt och fast förankrade hos kvinnor som din sambo. 

    Synd att ni inte var särbos redan från början, det hade förmodligen varit det bästa för er. 

  • Anonym (sambo)
    Stiina skrev 2015-08-30 21:42:10 följande:

    Hej! Jag tror att man klarar av allt om kärleken finns där.

    Jag tänker som så att barn är spegelbilder av sina föräldrar, kan det vara så att dom känner av din irritation kring dina tankar om hennes son? Barn gör som sina föräldrar, barn lär sig av sina föräldrar och barn är lojala sina föräldrar så du kan ju lätt föra över det du känner på dom.

    Det känns som om du delar upp er, ni och dom ( dina barn och din sambo med son), gör ni saker som en familj? För att era barn ska tycka om och respektera varandra måste man behandla alla lika samt så ska alla ha samma regler och konsekvenser, man kan ha familjemöten där alla i grupp pratar om vad som känns fel och sen löser man man problemen, man måste lära barn att lösa problem.

    En fråga? Gör du ofta som dina barn vill? Om du gör slut med din sambo och dom på något sätt vet att dom är delaktig i dina beslut så kan du få problem framöver, en tanke bara.

    Hembesök låter som en superid'e!

    Går du och sambon på familjeterapi tillsammans? en tredje part som lyssnar och kommer med råd är nog bra, det kan ta tid.

    Som sagt, du sa att du älskar din sambo. Du kanske ska byta taktik bara. I bland kanske det bara är så enkelt att umgås alla tillsammans, göra något kul och bara vara. Om alla bara trippar på tåna, gnäller, ignorerar, gnäller så blir det inget bra.


    Intressant fråga, jag tror inte att det är så, de hade en helt annan inställning till honom från början, men med tiden har deras tålamod nöts ner, från början tyckte de han var lite busig, speciell, osv, men hade ändå en relativt nyfiken och positiv inställning. Dessutom kommer de med konkreta anledningar till att de tycker det är jobbigt att leva med honom och det stämmer ganska bra överens med det jag sett och det jag samtalat med min sambo om. 

    Ja det stämmer att jag delar upp oss i två läger, jag har som sagt försökt i flera år att ha en gemensam syn på uppfostran för att få till gemensamma rutiner både själva och med extern hjälp men inget har hjälpt, till slut gav jag upp, våra rutiner fungerar deras rutiner är kaotiska, det går inte att blanda dem båda utan att allt förfaller i kaos och det har jag ingen lust med. Jag kan heller inte bara se allt ifrån hans synvinkel och vad som är bäst för honom, det finns två andra barn som jag också måste tänka på och ta hänsyn till. I början försökte jag hjälpa till mer aktivt, hjälpa henne med uppfostran, men efter ett antal år utan några framgångar har jag släppt det. Man orkar bara stånga huvudet mot en vägg så länge, ok om väggen åtminstone rörde sig lite, men när det inte händer något så tappar man till slut modet.

    Om jag ofta gör som mina barn vill? Till och från, jag gör väl som de flesta föräldrar, man får avväga om deras önskemål är rimliga och ta beslut baserat från det, både jag och deras mamma är noga med att inte skämma bort dem. I detta fall tycker jag faktiskt att deras missnöje är befogat, de har som sagt gett pojken en ärlig chans i flera år, men på senare tid tröttnat.

    Nej vi går inte på familjeterapi, hon har egen psykolog och vi har gått på gemensam terapi hos kommunen. jag har varit med i samtal med hennes psykolog, min sambo verkar vara medveten om sina problem men oförmögen att göra något åt det, på samtalen verkar hon förstå och lovar att göra något åt det, när det kommer till kritan så faller hon tillbaka till invant beteende, Enligt hennes psykolog så är det vanligt att kvinnor med den bakgrunden utvecklar ett överbeskyddande beteende och skämmer bort sina barn som ett sätt att kompensera för skuldkänslorna de känner för allt barnen fått stå ut med.

    Göra gemensamma saker gör vi, vi har tältat, åkt på semester hit och dit, åker och badar, etc, problemet är att de ganska ofta blir tjafsigt och irriterat mellan sambon och sonen vilket påverkar alla andras humör med, att sitta och lyssna på ett konstant tjatande i flera timmar när pojken vill bada igen och vill att mamma ska följa med igen efter 5 minuter på land, eller att han flippar för att han ska behöva blåsa upp sin madrass själv som de andra barnen gjort och vill att någon annan ska göra det åt honom blir lite jobbigt för alla, speciellt när det händer var och varannan gång vi gör något, Det förtar lite av entusiasmen i att göra gemensamma saker, jag märker på de andra barnen hur blir stressade av det, undviker honom när han är på det humöret.
  • BonusP

    Har det gjorts en utredning på pojken? Han kanske mår dåligt och inte förmår ändra på sig. Lider av någon diagnos där det blir problematik vid att lära sig saker. Handlar kanske inte om bortskämdhet alls? Och en mor som inte kan hantera det. Och som säkerligen är stressad över situationen som ni hamnat i samtidigt som hon ska få "bukt" på pojken för hon vet att ni andra mår dåligt. Ni måste bena upp allt i en sak i taget, fundera på var ni ska börja och ha Samtal med barnen tillsammans om er situation och alla får komma med förslag på lösningar.

  • Anonym (sambo)
    Påven Johanna skrev 2015-08-30 21:49:33 följande:

    Ja, det är ju inget konstigt att din sambos son behandlar henne respektlöst eftersom pappan gjorde det och din sambo ändå var tillsammans med honom. Så blir det då. Att mamman "skämt bort honom" är en del av hennes beteende förstås. Att vara tillsammans med någon som misshandlar en innebär förstås en rad krumbukter i stil med vad man kan tolka som akter för att behaga. Sådana beteenden verkar sitta djupt och fast förankrade hos kvinnor som din sambo. 

    Synd att ni inte var särbos redan från början, det hade förmodligen varit det bästa för er. 


    Ja det stämmer nog, vi blev sambos av omständigheter, hon blev av med lägenheten och fick bo hos mig, sen rullade det på så att säga. Hade det inte varit för det hade vi nog inte blivit sambos.
  • Anonym (sambo)
    BonusP skrev 2015-08-30 23:17:21 följande:

    Har det gjorts en utredning på pojken? Han kanske mår dåligt och inte förmår ändra på sig. Lider av någon diagnos där det blir problematik vid att lära sig saker. Handlar kanske inte om bortskämdhet alls? Och en mor som inte kan hantera det. Och som säkerligen är stressad över situationen som ni hamnat i samtidigt som hon ska få "bukt" på pojken för hon vet att ni andra mår dåligt. Ni måste bena upp allt i en sak i taget, fundera på var ni ska börja och ha Samtal med barnen tillsammans om er situation och alla får komma med förslag på lösningar.


    Ingen riktigt utredning, det har gjorts tester och de har kommit fram till att han ligger ett par år bakom i utvecklingen samt att han har problem med närminnet. Det kommer på inrådan av psykologen göras en traumautredning på både mamma och son.

    Ja jag tror heller inte han mår bra av situationen, han känner nog sig inte omtyckt, till exempel om de andra barnen undviker att leka med honom till och från och reagerar genom att bli på dåligt humör vilket inte gör saken bättre, blir en ond cirkel
  • Påven Johanna

    Hur gamla är barnen?

    "problemet är att de ganska ofta blir tjafsigt och irriterat mellan sambon och sonen vilket påverkar alla andras humör med, att sitta och lyssna på ett konstant tjatande i flera timmar när pojken vill bada igen och vill att mamma ska följa med igen efter 5 minuter på land, eller att han flippar för att han ska behöva blåsa upp sin madrass själv som de andra barnen gjort och vill att någon annan ska göra det åt honom blir lite jobbigt för alla, speciellt när det händer var och varannan gång vi gör något, Det förtar lite av entusiasmen i att göra gemensamma saker, jag märker på de andra barnen hur blir stressade av det, undviker honom när han är på det humöret."

    Det du berättar om här är ju inga väldigt konstiga saker. Beroende på ålder (och då måste man ju i det sammanhanget ta hänsyn till att din sambos pojke är ett par år efter i utveckligen) så är det inte direkt ovanligt att vilja bada igen, få hjälp med luftmadrassen (jag får aldrig till det heller, och jag är ju medelålders) och vill att mamma ska följa med och bada. Det låter som tämligen normala och harmlösa önskemål (eller på barns sätt - krav). 

    Det går ju inte att flytta ihop några barn och sedan kräva att alla ska reagera och agera på exakt samma sätt. Det kan ju finnas barn som faktiskt behöver mer hjälp än vad ett annat barn i samma ålder behöver.

    Mina barn är helt oproblematiska och mycket duktiga och har så varit i alla år. Trots det så var min mans barn ännu mera självständiga och ännu duktigare på en hel rad saker. Det barn av dem som var och är mitt emellan mina i ålder klarade makalöst mycket - imponerande mycket. Han ställde klockan, lade sig själv, gick upp själv och skötte en massa andra saker som mycket äldre barn brukar ha svårt för. Det hade inte varit rimligt av mig att kräva detsamma av mina barn vid det tillfället. 

  • Anonym (xet)

    Jag hade definitivt prioriterat mina egna barn och bett sambon flytta. Att pojken krånglar hade jag kunnat leva med om han har en diagnos, men inte att han krånglar tack vare att mamman skiter i att uppfostra honom. Hon har haft sin chans att få er familj att funka, den har hon inte tagit.
    Skulle inte leva med en person som inte tar ansvar för den gemensamma relationen.

Svar på tråden Ska man behöva bli särbo?