Inlägg från: Embla twopointoh |Visa alla inlägg
  • Embla twopointoh

    Vidriga hemska fördomsfulla förskollärare!

    Flygfotogen skrev 2015-09-11 13:47:20 följande:
    Så de barn som faktiskt behöver kortare dagar och mer föräldrakontakt för att minska stressnivåer och utåtagerande beteende... Hur ska de få sina behov uppfyllda? Hur ska de kunna höras? Ska de tvingas foga sig vad än det kostar dem?

    Här ser du då en som inte har några problem med att göra sig obekväm uppåt.
    Anonym (wtf) skrev 2015-09-11 14:11:00 följande:
    Hur ska en ensamstående lågavlönad förälder ha råd att arbeta mindre?
    Lösningen ligger i att göra det ekonomiskt möjligt för åtminstone en förälder att jobba mycket mindre, och likaså ensamstående ska ha den möjligheten.

    Jag anser att det är här problemet ligger, nämligen att dagens system förutsätter att det är två föräldrar som bägge jobbar heltid, annars får många det svårt att gå i hop ekonomiskt. Detta i jämställdhetens namn. Missförstå mig inte, jämställdhet är bra, men inte till vilket pris som helst (i detta fallet barnens väl och ve, och även föräldrarnas). Tyvärr är detta en helig ko hos många partier, främst de åt vänster, och det finns varken insikt eller vilja att lösa detta problem.

    Hur detta ska lösas, med skattelättnader, bidrag eller något annat, har jag inte någon egentlig åsikt om. Men detta ekorrhjul som skapar psykiskt dåligt mående, stressrelaterade sjukdomar och ekonomiskt utanförskap, det måste förändras.

  • Embla twopointoh
    En annan Anna skrev 2015-09-11 15:36:59 följande:
    Jag tror att vi kommer att få se fler och fler angrepp på mödrar som lämnar sina barn på förskola då de jobbar. Inte på fäderna, oh nej. Men mödrarna. Det är ett sätt att genom skuldbeläggning stoppa kampen för jämställdhet. 

    Jag delar inte den uppfattningen att barn generellt far illa på förskolan. 
    Förskolan är i mitt tycke en bra pedagogisk verksamhet där barnen utvecklas bra mycket bättre än vad de gör hemma i ensamhet med en hemmavarande förälder. Barn behöver vara med andra barn och lära sig socialt samspel. Alla barn har inte syskon att umgås med. Barnen lär sig betydligt mer på förskolan idag, utvecklas betydligt mer, än vad som var fallet då jag gick på dagis, som det hette då. 

    Jag tror snarare att den isolering som kärnfamiljen innebär idag, om barnen skulle vara hemmavarande länge istället för att gå i förskola, är skadlig för barnens sociala utveckling. 
    Du har misstolkat mitt inlägg. Jag svarade två inlägg (de finns citerade i mitt), varav ena frågade hur man skulle lösa det för de barn som faktiskt behöver kortare dagar.

    Kärnfamiljen innebär per automatik verkligen inte någon isolering. Bara för att man är en kärnfamilj, och inte har barnen i förskola, betyder inte det att man sitter hemma hela dagarna med fördragna persienner och inte träffar andra barn. Dessutom, om fler som vill ges möjlighet att vara hemma med barnen, så kommer det ju också att finnas fler hemmavarande barn att umgås med.

    Det finns ju undersökningar på det där också, som säger att barn som varit i förskola visserligen har ett försprång gentemot de barn som varit hemma när de börjar första klass, men att det försprånget kommer "hemmabarnen" ifatt mycket snabbt.
  • Embla twopointoh
    En annan Anna skrev 2015-09-11 16:14:19 följande:
    Jag tycker inte att jag har misstolkat ditt inlägg.

    Alla är inte isolerade. Men kärnfamiljen är generellt bra mycket mer isolerad idag än vad den var förr. Numera är familjen generellt mindre, ofta består den av 3 eller 4 personer. 

    Även om de hemmavarande barnen kommer ifatt, innebär det inte att det är att föredra att hålla dem hemma. Förskolan stimulerar barn, även om många verkar vilja demonisera förskolan. 
    Jo, eftersom du verkar läsa mitt inlägg som att jag anser att barn generellt sett far illa på förskolan. Som sagt, det jag skrev var ett svar på undran hur man ska lösa det för de barn som har behovet att vara mer hemma.

    Jag tycker att föräldrar ska kunna välja om de vill vara hemma eller jobba, allt utifrån just den familjens behov. En förskoleplats kostar stora pengar, och föräldrarna betalar endast en bråkdel av vad det kostar. De som väljer att vara hemma längre får ingenting av dessa pengar, utan får bekosta det själv. Det vore skillnad om föräldrarna betalade förskoleplatserna ur egen ficka, då kan man prata om att ha ett val på ett annat sätt.

    Familjerna är mindre idag, ja, men hur det skulle vara samma sak som isolation förstår jag inte.

     Man kan inte prata om vilka behov "barn" har i detta sammanhang, eftersom det är sådan otrolig skillnad vad en ettåring och en femåring behöver, förutom rent individuellt. Barn kan få tillräckligt med stimulans hemma också, speciellt små barn (typ 1-3 år).
  • Embla twopointoh
    mammalovis skrev 2015-09-11 20:45:24 följande:
    Förstå mig rätt. Det är inte politikernas fel, men vi har alla möjlighet att påverka politikernas beslut. Att barngruppernas storlek har ökat, samtidigt som persontätheten har minskat över tid är ett faktum och att det ger mindre tid per barn, det borde även du inse. Så på så vis är det väl inte konstigt om förskollärare beklagar sig. Att du och många andra ser det som en personlig förolämpning är ju upp till var och en. Det FINNS fortfarande föräldrar som utnyttjar systemet och är och handlar när vi ringer och påtalar att deras barn är sjuka, det kan vara en grund till upprördheten över föräldrarna.

    Sedan kan inte jag påstå att jag mött någon arbetsplats där förskollärare uttrycker sig som du ser på diskussionsgrupperna. Då har jag ändå jobbat på åtskilliga avdelningar i 4 olika kommuner. Så i en diskussionsgrupp är nog åsikterna mer hårda, då det är mer anonymt än de föräldrarna möter på respektive förskola. Många ser ju också utifrån hur de själva prioriterade för sina egna barn som norm. Sedan är väl ett önsketänk att små barn kunde få lika mycket tid med sina föräldrar som de har på förskolan, eller?

    Jag ser att mina barn har lärt sig oerhört mycket i interaktionen med andra barn och personal på förskolan som är kontinuerlig jämfört med en öppen förskola där det är en annan genomströmning av olika familjer, så jag tror en kombination av vistelsetid i grupp med jämnåriga och mycket tid med föräldrarna är det optimala. Sedan har familjer olika förutsättningar att efterleva sina önskningar och olika familjer har olika prioriteringar. En del föräldrar längtar ut i arbetslivet igen, medan andra gör allt för att vara hemma så länge som möjligt och hellre downshiftar.
    Ja, med dagens system är det ett önsketänk tyvärr.

    Jag är övertygad om att större valfrihet skulle skapa bättre hälsa hos både föräldrar och barn. Men det får man inte säga, för då ifrågasätter man den heliga kon jämställdheten och kallas kvinnofientlig. Det är så trist att "jämställdhet" har blivit så viktigt att allt annat, även mående och hälsa hos barn och deras föräldrar, är underordnat detta (ibland tomma) slagord.
  • Embla twopointoh
    Penida skrev 2015-09-11 23:29:42 följande:

    Vi har redan rätt arbeta deltid till det år våra barn blir 8 år, vi har världens generösaste föräldraförsäkring. Jag undrar vad mer ni vill? Något eget ansvar måste vi väl ändå ta som föräldrar också i detta land?


    Att ha laglig rätt till det är inte samma sak som att det fungerar i praktiken. Många arbetsgivare sätter sig på tvären, vissa till och med avskedar dem som vill utnyttja denna rätt (med en annan ursäkt, såklart).
  • Embla twopointoh
    Penida skrev 2015-09-12 00:04:36 följande:
    Det förstår jag men vad är det mer ni önskar förutom detta och att det sköts rätt vilket givetvis bör. Vad vill ni mer än rättan att arbeta deltid och ta del av världens generösaste föräldraförsäkring?
    Jag vill ha rätten till valfrihet eftersom jag är en vuxen människa som är kapabel till att ta mina egna beslut om vad som är bäst för mig och mina barn.

    Det är sant att vi har en av de generösaste föräldraförsäkringarna, men den kan fortfarande bli bättre.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Förskollärare) skrev 2015-09-12 00:17:59 följande:
    Sorry men barnen trivs oftast väldigt bra på förskolan, det är inte samma sak som att verksamheten tröttar ut dem. Var med en vecka på förskolan och lev barnens liv så får du se! Jag som vuxen gör oftast färre timmar i veckan än de flesta barnen och  utan min 30 minuters rast så skulle jag inte klara jobbet...det ska barnen göra...även de som nyss fyllt ett år...jag gör 36 timmar i barngrupp per vecka som heltidsarbetande (har äldre barn) och barnen kan göra ända upp till 60 timmar.

    Jag jobbar också med att se enskilda individer i gruppen, jag älskar både barnen och mitt jobb. Det tar inte bort det jobbiga med yrket. Bara det att vara 50 timmar i den höga ljudnivån är direkt skadligt både för öron och stressnivåer. Det påverkar anknytningen och utvecklingen av empatiska förmågor. Fortsätter det som det är nu, så lär psykolog vara framtidsyrket...om det nu finns pengar till sånt. De blir väl svikna av samhället även som vuxna.
    Redan nu ser man en ökad psykisk ohälsa bland barn och ungdomar. Alt för många timmar per vecka på förskola/för tidig förskolestart kan mycket väl vara en del av denna negativa utveckling.

    Jag har flera vänner som är psykologer/liknande kompetens inom barn (som inte känner varandra inbördes), och de är rörande överens om att det är uppenbart att barn idag ofta sätts för tidigt på förskola/har för långa dagar för tidigt, men att det är "förbjudet" att tala om då det är viktigare att bägge föräldrarna arbetar. Inte heller får man "skuldbelägga" föräldrar eller "arbeta emot" jämställdheten, vilket denna åsikt genast stämplas som.
  • Embla twopointoh
    Penida skrev 2015-09-12 00:27:05 följande:
    Du kan säga att du inte önskar vara en del av denna generösa föräldraförsäkring  om det inte passar dig. Ingen tvingar dig.

    Jag håller med, den kan bli bättre. När pappor också ses som likvärdiga föräldrar.
    Så, har man någon typ av kritik eller förslag på förändring så ska man hålla tyst och/eller ställa sig utanför? Tänker du så i fler frågor och applicerar du det tänket även i de fall där du inte är nöjd med tingens beskaffenhet? Tvivlar på det.

    Med tanke på hur det ekonomiska systemet ser ut har man i praktiken inget annat val än att vara en del av det. Om man nu inte råkar ha flera miljoner på banken så man kan leva på den räntan.

    Man kan arbeta för att pappor ska ses som likvärdiga föräldrar och ändå vilja ha valfrihet. De två sakerna har inget med varandra att göra.
  • Embla twopointoh
    Anonym (Förskollärare) skrev 2015-09-12 00:33:21 följande:
    Jag anser att de flesta föräldrar inte är kapabla till att ta de rätta besluten. inte för att de inte har kompetensen, utan för att förskolan är belagd med munkavle och inte tillåtna att informera föräldrarna om den faktiska situationen. Dessutom är föräldrarna oftast stressade och fyllda av krav, så de kanske inte ens reflekterar över deras situation utan kör på så som det ska vara...villa, fin bil, fina kläder (gärna en massa funktionsmaterial så det syns att de bryr sig om sina barn), mobiltelefon, utlandsresor osv. Barnen får liksom bara följa med i farten vare sig de vill eller inte.
    Jag antar att du inte räknar med dig själv i gruppen av föräldrar som inte är kapabla att ta egna beslut. Denna typen av resonemang brukar föras på detta "de flesta utom just jag"-tänket.

    Om förskolan nu inte får informera föräldrarna, så är det där problemet ligger och det är där man måste börja jobba för en förändring. Annars blir saker såsom större personaltäthet och mindre barngrupper bara halvdant och löser inte allt. (Dessutom, beslut kan man ju faktiskt ta redan innan barnen börjat på förskolan, så dessa har ju ingenting att göra med vad personalen får informera om...)

    Jag tror också att många föräldrar är stressade över alla krav som finns. Då måste man jobba för att få bort dessa krav. Man måste även här börja i rätt ände.
  • Embla twopointoh
    Penida skrev 2015-09-12 01:00:09 följande:
    Var sa jag att du ska hålla tyst? Klaga är bra men vänd dig dit det bör.
    Jag sa att du redan kan välja fritt, passar dig inte kan du säga nej. Ingen tvingas ta del av vår föräldraförsäkring.
    Jag har bara två ord som svar på det där: Hobson's choice
  • Embla twopointoh
    Nenne666 skrev 2015-09-12 05:00:20 följande:
    Ja, vad bra! Nu har du berättar att du har ett gäng låtsaskompisar som du inte kan ge underlag för. Vi kommer inte längre på ditt inlägg. Du gör dig icke trovärdig och diskuterar gärna, men jag diskuterar helst inte med utgångspunkt av låtsaskompisar . Sorry!
    Det var inte min mening att använda min bekantskapskrets som en klar källa och rent bevis för min ståndpunkt. Jag vet mycket väl att det inte är verifierbart.

    Däremot behöver du inte använda dig av nedvärderande språk såsom "låtsaskompisar", nöj dig med att säga att vi inte kommer vidare på detta spår eftersom det inte är en verifierbar källa, du behöver inte trycka ned mig och insinuera att jag ljuger bara för det.
  • Embla twopointoh
    TeresB skrev 2015-09-12 09:00:36 följande:
    Men måste ha råd att leva. Så för oss flesta är förskolan nödvändig. Vi har snålat och varit hemma tills sonen är strax över två. Och han snittar 36 timmar i veckan. Men mindre än så är icke genomförbart. Och de timmarna har han det bra på förskola som vi valt med omsorg.

    Sen tror jag inte att har det bättre där än han haft det hemma med oss. Det är få idag som klarar sig på en inkomst.
    Läs resten av mina inlägg.
  • Embla twopointoh

    "Barn mår dåligt av för långa dagar i för stora barngrupper." är ett sakligt påstående som inte är skuldbeläggande. (Sedan behöver det nödvändigtvis inte vara sant, det kan man ju ha olika åsikter om, men skuldbeläggande är det definitivt inte!) Att sedan en del reagerar på saklig information med att gå in i försvarsställning är en annan sak.

  • Embla twopointoh
    Anonym (wtf) skrev 2015-09-13 16:51:10 följande:
    Vilken tur ni förskollärare har som aldrig behöver arbeta heltid. Det skulle vara en dröm för många föräldrar.

    Mår du bra av att lägga skuld på föräldrarna?
    Återigen, att säga att något inte är bra eller inte fungerar med förskolan är inte samma sak som att skuldbelägga föräldrar.
Svar på tråden Vidriga hemska fördomsfulla förskollärare!