Inlägg från: Anonym (jghjghjfgf) |Visa alla inlägg
  • Anonym (jghjghjfgf)

    Har jag ett tragiskt liv?

    Jag var i samma sits för tolv år sen, sjukskriven för social fobi och depression i tre år, fast värre eftersom jag inte hade någon sambo och ingen fanns på kartan heller. Antar att du är tjej, killar med social fobi har väldigt låg chans att hitta en partner utan lever ofta totalt socialt isolerade från motsatta könet.

    Av vad jag läser så verkar det som om du tagit till dig diagnosen. Vet inte om det är så bra. Visst, du har fobi men du är ju mycket mer än så. För min del tror jag att terapin jag fick gjorde mer skada än nytta, för den patologiserade mig när det egentligen inte är fel på mig. Jag är bara en relativt lustig typ som är högfunktionell på många områder men urusel på en sak. Som de flesta. Råkar vara ett jag suger på ett mycket viktigt område som får mig att framstå som ett totalt UFO men det är ju bara för att folk envisas med att vara så jävla tråkigt normala hela tiden. I vilket fall har jag inte gått till terapi sedan 2003, och jag saknar det inte, det gav mig ingenting utan tog istället från mig mycket självrespekt i en viktig ålder. 


    Något som däremot hjälpt mig var audioterapiserien Overcoming Social Anxiety Step by Step. Sextonveckorsprogram. Skaffa pdf-en som hör till också. Fuska inte utan gör övningarna varje dag hela programmet ut. Nyckeln är att vara konsekvent och uthållig. Om du slarvar och inte gör övningarna varje dag, eller ger upp mitt i så kommer det inte hjälpa ett skit. Då är det ditt fel, inte terapins. Du måste äga problemet själv. Det är inte ditt fel att du har det, men du är den enda som kan göra något åt det, för ingen anna fattar. Så ta ägarskapet. 
    Finns som torrent, betala när du blir rik.
    Jag har kommit till ett stadium nu där jag inte bryr mig så mycket. Jag har aldrig gillat människor ändå så att jag inte är bra på att snacka med dem är ingen större förlust för mig, jag har många andra intressen. Jag jobbar heltid numera så obehagskänslan finns kvar varje dag, men mildras av insikten att jag egentligen bryr mig väldigt lite om vad de tycker, och jag inser att de bryr sig väldigt lite om mig också, vilket är en befrielse. När man har social fobi är man lite paranoid och tror att folk ser igenom en och dömer en, men egentligen bryr de sig inte ett skit, de är upptagna med sitt eget trams precis som du är upptagen med ditt. 

    Försök inte fokusera på att du är "sjuk" och att du måste bli "frisk." Det är ett sätt att se det, men inte det enda. Du kan också acceptera att du inte kan göra vissa saker, och fokusera istället på sådant du kan göra. Social fobi är inte en "sjukdom". Det är som spindelfobi eller höjdskräck, det är bara ett problem i vissa specifika situationer. Givetvis värre eftersom det är omöjligt att undvika människor, men ändå samma typ av begränsning. 

    Tips på hur du kan planera din framtid för att göra livet lättare:
    Hitta en bransch där det råder brist på folk med din kompetens. Då har du lite av ett övertag gentemot arbetsgivaren, du kan komma undan med mer för de har inte råd att bli av med dig, cheferna kan inte köra över dig utan måste istället fjäska för dig. Plugga inte till något samhällsvetenskapligt eller mjukt tramsigt, plugga till något på ytan lite tråkigt men som gör att du lätt kan få jobb. Det ger dig social frihet. 
  • Anonym (jghjghjfgf)

    Har du testat audioterapin jag tipsade om? Det är övningar man gör hemma själv, ingen press på att du måste göra saker uta. Ge det en chans, har hjälpt mig otroligt mycket, man får mycket hälsosammare perspektiv, man lär sig släppa saker och mår bättre. 

  • Anonym (jghjghjfgf)
    Anonym (Samma här.) skrev 2015-10-20 20:36:46 följande:
    Får man snoka o fråga vad du jobbar med? Var det svårt att ta sig tillbaka i arbetslivet? Hade du fast tjänst som du kom tillbaka till eller började du med att söka jobb?
    Jag hamnade i en tvåårig depression och började programmera på fritiden. Upptäckte att jag gillade det, så istället för att leta nytt jobb med min första utbildning (humaniora) vilket jag också hade kunnat göra men inte ville eftersom de jobben varit en plåga för mig så bestämde jag mig för att sadla om och läsa en till treårig utbildning, systemutveckling.

    Nu jobbar jag som programmerare. Det var lätt att få jobb. Alla jag läste med hade jobb innan utbildningen var slut. Det är ofta stressigt men inte ett ångestfyllt helvete att gå till jobbet varje dag. Det smidiga är att ingen annan, inte ens andra programmerare, kan uppskatta hur lång tid en uppgift kommer att ta. Så man behöver inte stressa ihjäl sig i ett socialt sammanhang, man pinnar på med sin uppgift tills man är färdig. Det kanske tar 2-3 timmar eller 2-3 dagar, vem vet. Sen får man en ny uppgift.
     
    Man kan försvinna i en timme om man behöver det. Folk tror att du är på möte eller snackar med en annan avdelning. På nästan alla ställen jobbar man flex, vi jobbar 40 timmar men "måste" bara vara på kontoret mellan 9 och 3, i övrigt väljer man själv när man lägger timmarna så att man skrapar ihop sina 40, och man kan ta lunch lite hur man vill. 

    Jag har inga problem med att sitta med hörlurar på kontoret 8 timmar om dagen och knacka kod. Inget udda med det heller, alla runt omkring mig gör samma sak. De flesta man jobbar med är också påtagligt lugna och trevliga människor. 

    Just programmering är verkligen inte för alla, har jag märkt, men har man social fobi tycker jag man ska överväga några av de här lite obskyra "pyssliga" bristyrkena. Apotekare? Tandtekniker? Ett där man kan sitta själv och tramsa hela dagen. Det sociala kan man kompartmentalisera till fritiden, på sina egna villkor, utan stress. 
  • Anonym (jghjghjfgf)
    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Intressant! Humaniora-skolad här också... Precis de yrkena jag hittat som alternativ... Men systemvetare alltså. Vilka egenskaper bör man ha som systemvetare? 
    Det enda man behöver är att gilla att programmera. Och det kan man inte veta innan man prövat. Här är ett bra intro, med lite grejer man kan testa direkt i webbläsaren (Chrome):

    (Tryck F12 för att få fram konsollen.)
    Man behöver också vara flitig och det är bra om man gillar att lösa problem. Man behöver inte vara "smart". Varje del är väldigt simpel, men det är många delar så det tar tid att lära sig. Man kan inte vara lat eller lättfrustrerad, eller en person som lätt ger upp. 

    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Var yrket som du förväntade dig efter utbildningen?
    Ja, andra året hade vi skolprojekt med riktiga kunder, och jag fick sommar- och deltidsjobb via det. Jag hade redan jobbat i mer än ett år när jag blev färdig. 
    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Hur var utbildningen?
    Första terminen var mycket slitig, vissa senare kurser krävde också mycket jobb, och vissa moment var svåra, men överlag var det inte så kämpigt. Fast jag gjorde det mesta själv, det underlättar om man hittar en studiepartner. Jag hittade en studiepartner under andra året och mina resultat gick upp ganska rejält då, men risken är att om den andra personen bara är lite, lite duktigare än du så kommer du gå miste om rätt mycket lärande.

    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Vad är lönen?
    ~27-28k ingångslön, sen uppåt 40k med mer erfarenhet. Finns inget tak dock, man kan ju starta eget, bygga en webbutik t ex, eller sälja appar, och tjäna bra mycket mer (eller mindre) än som anställd. 

    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Vilka slags jobb sysslar man med?
    Man är en sorts ingenjör. Man sitter och bygger system. Det är ungefär som att sitta och lägga pussel. Fast det finns olika roller. Man kan vara designer, arkitekt, testare. Man kan jobba med säkerhet, databaser, etc, etc.

    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Är du datanörd sen tidigare? 
    Inte direkt. Jag spelade en massa spel i tonåren men jag hade aldrig "gjort" något med datorn, bara klickat runt i Windows. Men när jag väl bestämde mig för att jag ville läsa det här så förberedde jag mig flitigt i ett halvår och gjorde övningar i böcker, i samma språk som jag visste vi skulle lära oss i skolan. Så när skolan väl började hade jag det lättare än de flesta av mina klasskamrater. 

    Anonym (Tjej) skrev 2015-10-21 01:23:07 följande:
    Jag pallar inte med att "jobba med människor" längre. Speciellt inte med kass arbetsmiljö. Låter super med upplägget. Fler yrken borde ta efter de arbetstiderna (...)
    Jag tror inte det är ett medvetet upplägg egentligen, det råkar bara vara så att arbetsuppgifterna inte kräver att man sitter i knät på varandra och håller handen hela tiden, vilket är skönt för såna som oss. =) Brukar vara att de äldre som har barn kommer in kl 7 och går 15:30, och de yngre strosar in kl 9 och stannar till 18-snåret. Ekonomer måste ha studerat det och kommit fram till att produktiviteten inte lider av det, antar jag. 

    Är mer konstnärligt lagd så kanske technical artist kan vara ett intressant alternativ. Grafiska grejer och en del programmering. Men jag vet inte om det är lika lätt att få jobb dock eller hur arbetsvillkoren är med tanke på stress osv.
  • Anonym (jghjghjfgf)
    Anonym (Samma här.) skrev 2015-10-21 06:51:50 följande:
    Tack för svar. Hur "förklarade" du luckan i cv:t när du sökte jobb? Eller var det ens nån som frågade?
    Det spelar ingen roll, för har du utbildning inom ett bristyrke så kommer de inte rata dig för att du har lite gap i CV:t. De har inte råd att vara kräsna men det har du. Dessutom vill IT-företag väldigt gärna anställa tjejer. Du kommer få jobb, sen gäller det att visa framfötterna.

    Jag sa helt enkelt att jag inte hade trivts med mina tidigare jobb och tog en break för att ta reda på vad jag ville göra, och nu har jag hittat det och det råkar vara exakt det ni håller på med på det här företaget, vilket sammanträffande. 

    Och som jag skrev ovan så hade jag jobbat i ett år under skoltiden, så jag började inte helt från scratch.
Svar på tråden Har jag ett tragiskt liv?