Inlägg från: Anonym (Stress) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Stress)

    Stressigaste jobbet?

    Jag tänker att det snarare handlar om vilken arbetsgivare man har än själva arbetsuppgifterna. På mitt jobb har de dragit ner sjukt mycket på personal vilket gör det stressigt. Jag jobbade ca 250 timmar övertid förra halvåret (gratis då jag har fast lön) för att försöka få det hela att gå runt, men hade behövt jobba betydligt mer för att prestera bra. Min arbetsgivare bryr sig inte om sin personal och har en rutten personalpolitik därav att det blir stressigt. Jag byter nu jobb till ett jobb inom kommunen men med samma arbetsuppgifter (personalfrågor). Tror att kommunen är en bättre arbetsgivare och har en bättre människosyn så jag förväntar mig mindre stress fast med samma arbetsuppgifter. Som sagt handlar det snarare om den personalpolitik arbetsgivaren har än att själva arbetsuppgiften är stressig.

  • Anonym (Stress)
    Anonym (En kille på ett jobb, 20 bast) skrev 2015-10-10 17:16:14 följande:
    Det skulle man kunna tro om man skrapar på ytan men verkligheten är något annat. Men visst, gör du ett längre försök. Blir fan provocerad av såna som dig. Kan uppenbarligen inte tänka i flera led och således inte passa annat än till att sortera julkort på posten.
    Jag har jobbat i klädbutik och den stressen var inget emot den stress jag har på mitt jobb idag. Men det kan ju vara olika från olika arbetsgivare. Tänker dock att det "jobbar" menar är att stressen på såna jobb släpper man när man gått hem medan om man har ett mer ansvarsfullt jobb så sitter stressen ofta kvar när man kommer hem. 
  • Anonym (Stress)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 17:23:24 följande:
    Varför jobbar du övertid gratis? Inget illa menat mot dig men jag fattar inte hur du tänker. Men vet att många gör så. Min bror driver ett företag och han drog ner på personalen med 50% för han visste att det skulle ordna sig ändå eftersom de andra skulle täcka upp obetalt. Dåligt att göra så jag vet, men alla vill ju tjäna pengar.
    Precis som många arbetsgivare så är det ett krav när de anställer. Om jag inte hade gått med på det så hade jag inte fått anställningen. Självklart sa de att det inte skulle bli så mycket övertid, osv, men det blev det ju självklart. Mycket därför jag söker mig vidare nu.
  • Anonym (Stress)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 17:44:17 följande:
    Så det är ett krav? Står det i anställningsavtalet du skrev på att du ska jobba flera timmar utan betalt? Och det står inte hur många timmar du ska arbeta utan betalning heller? Jag får inte riktigt det där att gå ihop? Om du jobbar övertid utan att få betalt så har du självklart rätt ta dom timmarna sen och använda som ledighet. Jag förstår inte varför du accepterar sånt?
    Inom tjänstemannasektorn så är det ofta så att man erbjuds en fast lön och att man istället får en extra semestervecka. Alla bolag lovar dyrt och heligt att det inte kommer vara så mycket övertid fast det är det. Det står i avtalet att man har en fast lön och att övertidsersättning inte utgår. 

    Sen var det för övrigt inte speciellt länge sen jag jobbade i butik och visst tyckte jag att det var stressigt då. Har även jobbat på snabbmatsrestaurang och det var såklart också stressigt. Men när jag började jobba inom tjänstemannasektorn (har haft två jobb inom det) så har jag kommit på att det är en helt annan stress en den jag haft i butik eller på snabbmatsrestaurang. Antagligen beror det mycket på att jobben jag haft de senaste två åren är sjukt mycket mer ansvarsfullt än butik och snabbmatsjobben jag haft.
  • Anonym (Stress)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 18:10:28 följande:
    Men även om viss övertid ingår så har du alltid rätt att få ut dom timmarna i ledighet. Du ska alltid skriva upp hur många timmar extra du har arbetat så att du kan kvitta mot ledighet sen.
    Jag skriver upp timmarna men vi har ingen komp eftersom att vi inte har någon övertid. Det är alltså ingen överenskommelse gjord att man kan ta ut det i tid istället. Även om det varit det hade det inte spelat någon roll eftersom att jag knappt hunnit gå på toa under dagarna och ännu mindre gå hem tidigare.
  • Anonym (Stress)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 18:18:37 följande:
    Okej, tyvärr men din arbetsgivare har blåst dig på samma sätt som min bror har blåst sina anställda. Troligtvis är inte avtalet lagligt heller.
    Jag jobbar själv med personalfrågor på företaget så jag är mycket väl medveten om hur företaget gör vad de kan för att hålla kostnaderna nere. I vissa kollektivavtal får man dock lagligt förhandla bort övertiden i utbyte mot semester men sen är det klart att det inte ska vara som på mitt jobb där jag jobbar otroligt mycket mer övertid än vad en extra semestervecka är värd. Tyvärr så är det så på alla arbetsplatser jag känner till genom vänner och bekanta, så det är vanligt förekommande inom den sektorn. Går man inte med på det så går jobbet till en annan.
  • Anonym (Stress)
    Anonym (weird) skrev 2015-10-10 22:26:47 följande:
    Jag läste precis igenom det lite på Unionens hemsida och där står det att arbetsgivaren är skyldig att registrera all övertid i arbetsmiljöaspekt. Jag kan inte riktigt köpa det du säger, absolut tror jag på dte du säger men jag tror att om ni skulle dra in facket så skulle ni få rätt. Har du pratat med dom? Har du pratat med ditt skyddsombud?
    Självklart skulle facket säga emot om du jobbar mer övertid än vad lagen säger att man får (50 tim/mån, 200tim/år). Ligger man under det kommer facket inte bry sig men arbetsgivaren är ändå den som tjänat på dealen gällande en 6e semestervecka i utbyte mot övertid. Dock jobbar många tjänstemän mer övertid än så per år och skulle man då blanda in facket är det klart att de skulle säga ifrån. Dock skulle man inte bli långvarig på ett jobb där man blandar in facket hela tiden. 
  • Anonym (Stress)
    Aniiee skrev 2015-10-11 15:14:43 följande:

    Det är ju skillnad på stress och stress. Min bror har ett stressigt jobb som lärare, trots att skolan han jobbar på är bra och väl bemannad med både lärare och kringpersonal. Ändå är det mycket, med obetald övertid ett antal timmar i veckan, prov- och läxrättning, mellanmänskliga relationer, kontakt med myndigheter, stödorganisationer, föräldrar osv. Stress, ibland konstant stress. Inte bra.... Mitt stressigaste yrke hittills har varit som kock. Helt annan slags stress. Stressigt är det, hålla reda på allt alla ska äta och när och allt ska serveras samtidigt och hålla reda på om något tar slut och specialbeställningar och.....MEN stress i form av kick. Man är hög på adrenalin ett par timmar och sen går man hem och kraschar. Positiv (i alla fall i fungerande kök), tillfällig stress istället för ständigt närvarande, långseg stress. 


    Jag har jobbat som servetris i ett par år när jag var yngre och håller med om att det är en helt annan stress (fast jag ofta jobbade 15-16 timmarspass). Man blir liksom hög på adrenalin och sen när man slutat jobba så släpper man jobbet och somnar som ett barn.
  • Anonym (Stress)

    Uppdatering gällande att jag nu har provat att jobba offentligt: Det är verkligen inte stressigt. Vi fikar bort en timme per dag och ändå klagar de anställda på att de är så stressade. Ingen övertid att prata om gör de heller. På mitt förra jobb inom de privata så han jag inte ens äta lunch, än mindre sitta och fika. Men allt är ju relativt.. De verkar ju vara vana att inte ha så mycket att göra och så fort de blir lite mer ett tag då så tycker väl dom att det är jättestressigt. Jag klagar dock inte skönt att hinna pissa när man behöver.

Svar på tråden Stressigaste jobbet?