Inlägg från: Anonym (Lärare) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Lärare)

    Stressigaste jobbet?

    Jag jobbar som lärare på högstadiet. Det är utan tvekan det stressigaste jobbet jag har haft. Jag har tidigare jobbat i butiker (inklusive leksaksaffär under julhandeln), inom LSS och på camping. Det som stressar är alla möjliga arbetsuppgifter som inte ens borde ligga på oss lärare och som inte hinns med i vårt smockade schema. Vi jobbar 35 timmar på plats och 10 timmar hemma eller var vi vill. För mig är det stressande att inte vara klar när mitt schema slutar för dagen. Då ska jag alltså jobba två timmar till, vilket ofta blir omöjligt för att man är så trött efter sin stressiga arbetsdag med sjukt hög ljudnivå. Med andra ord jobbar jag i princip varje söndag för att hinna med det viktigaste. Jag går runt med konstant dåligt samvete eftersom jag känner mig otillräcklig. Jag vill vara en bra lärare och mentor för mina elever men alldeles för ofta blir det någon typ av tröskelpedagogik istället för något bra och genomtänkt. Jag har svårt att hitta tid till att ringa föräldrar när det behövs. Det är svårt att hinna ge de svaga eleverna rätt stöd. Som sagt: konstant dåligt samvete. För detta stressiga och viktiga yrke får jag dessutom en sjukt pinsam lön med tanke på min utbildning. Loven är inget vi får utan något vi jobbar in varje vecka. Utan dem hade nog fler lärare gått in i väggen.

    Efter det här läsåret vill jag försöka hitta ett jobb på gymnasiet. Om det inte är bättre än högstadiet kommer jag nog lämna läraryrket trots att jag älskar att lära ut mina ämnen. Jag vill jobba för att leva, inte leva för att jobba. Jag kan verkligen inte förstå hur mina kollegor med barn lyckas med sina jobb.

  • Anonym (Lärare)
    Anonym (lärare 2) skrev 2015-10-11 16:07:38 följande:

    Jag har jobbat som lärare i flera olika skolformer och nivåer och varje variant av yrket är stressigare än den andra. I alla fall om man är någorlunda ambitiös i sitt yrke, jag är också säker på att det finns lärare som tar det ganska lugnt, men det skulle aldrig funka för mig.

    Man måste hela tiden vara påläst på sitt område, planera de pedagogiska aktiviteterna, möta varje elev/student på sin egen nivå, ge bra feedback och göra relevanta och rättvisa bedömningar. Sammantaget inte särskilt enkelt eftersom förutsättningarna för arbetet förändras hela tiden, för att världen förändras och kunskaperna med den och man möter nya elever varje år.

    Över huvud taget tror jag att yrken där man möter människor och på något vis har ansvar för deras liv är stressiga. Jag tycker nästan att det är för mycket att bära när jag tänker på att läraryrket faktiskt är myndighetsutövning, och att hur jag sköter mitt jobb påverkar mina elevers möjligheter att lyckas i framtiden. Jag är bara tacksam för att jag inte gör skillnaden mellan liv och död, som vissa andra människoyrken gör...


    Precis såhär känner jag också!
Svar på tråden Stressigaste jobbet?