Inlägg från: Anonym (Sara) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Sara)

    Är det sant att invandrarna får så här mycket pengar?

    Farfallos skrev 2015-11-08 09:49:57 följande:

    Det förra blev ju oläsligt...

    Lite fakta:

    Som nyanländ får du maximalt 308 kronor om dagen fem dagar i veckan i etableringsersättning Det förutsätter att man följer en etableringsplan man gjort tillsammans med Arbetsförmedlingen.

    www.notisum.se/rnp/sls/lag/20100407.htm

    Utöver det så kan du få bostadstillägg, och på försäkringskassans hemsida står att läsa:

    Den som bor ensam i en egen bostad och är folkbokförd där kan få bostadsersättning. En egen bostad kan avse såväl en hyresrätt som en bostad som man äger.

    Man kan få bostadsersättning även om man bor i andra hand förutsatt att hyresavtalet är skriftligt och att hyresnämnden eller bostadsrättsföreningen har godkänt uthyrningen. Om man har en inneboende eller bor tillsammans med någon har man inte rätt till bostadsersättning.

    Bostadsersättning kan betalas ut för den bostadskostnad som överstiger 1 800 kronor per månad. Om man har en bostadskostnad som överstiger 5 700 kronor per månad har man inte rätt till ersättning för den överskjutande delen av kostnaden. Bostadsersättning kan maximalt uppgå till 3 900 kronor. Man ansöker om bostadsersättning på blanketten FK 6703 Ansökan om bostadsersättning.

    Så som ensam flykting så kan man få dessa bidrag på ca 10500 kr i månaden, vilket då förutsätter att man deltar i de aktiviteter som etableringsplanen säger och att man har en bostad som kostar mer än 5700 kr i månaden.

    Har man barn så finns det fler bidrag och tillägg.


    Du har blandat ihop vad man får som nyanländ och vad man kan få när man har får asyl här. Man får inte både och. Asylsökande hanteras inte av försäkringskassan utan av Migrationsverket.
  • Anonym (Sara)
    Farfallos skrev 2015-11-08 10:03:05 följande:

    Exakt vad har jag blandat ihop? Detta gäller sådana som fått uppehållstillstånd. Jag använde kanske lite felaktigt "nyanländ" på ett ställe men föreskriften gäller ju den som har fått uppehållstillstånd.

    ...och har jag i sak fel när det gäller ersättningen?


    När man har uppehållstillstånd har man ju rätt till samma ersättningar som svenskar. När man inte har uppehållstillstånd har man 24 kr om dagen för en ensamstående om man bor på ett boende där mat ingår och 71 kr om dagen om man bor på ett boende där mat inte ingår.
  • Anonym (Sara)
    Farfallos skrev 2015-11-08 09:59:49 följande:

    Men fan vad knas det blir när man klistrar in då!!!  Orkar inte krångla mer, men det innebär alltså att en ensam nyanländ får betala en hyra på 1800 kr ur egen ficka (och mer om hyran överstiger 5700 kr).

    308 x 21 dagar -1800 = 4668

    Så en ensam nysvensk har knappa 4700 kronor kvar att leva på varje månad under dessa förutsättningar. Men barn tillkommer ökade kostnader och bidrag. Men det är inget lyxliv direkt. 


    Okej jag måste ha missuppfattat. De där 1800 man betalar ut egen ficka för hyra ska inte de dras bort från normen?
  • Anonym (Sara)
    IDIOTERNArabblarVIDARE skrev 2015-11-08 10:42:20 följande:

    FK säger att uträkningen stämmer.

    FK är en myndighet. Du är en random på internet. Troligen inte särskilt begåvad heller. Tror jag litar på FK.


    Det stämmer som drottningen skriver. Asylsökande har inte med fk att göra. Ni pratar om olika saker.
  • Anonym (Sara)
    Farfallos skrev 2015-11-08 10:50:15 följande:

    Det står det visserligen inget om, men jag pratar inte primärt om en person med barn, utan om en ensam person. Har han inte rätt till både etableringsersättning och bostadsersättning?


    Jo man kan få både och. Vilket inte är konstigt extremt svårt att leva på 4700 om man ska betsla hyra med de pengarna.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Maja) skrev 2015-11-08 11:01:39 följande:

    Vilken "norm". Om man har rätt till etableringsersättning (och ev bostdstillägg) är man ju med i etableringen - vilket inte har något med försörjningsstöd och detta stöds norm att göra.

    Eller jag kanske missförstår dig?


    Ja det tror jag fast jag använde nog fel term för att slippa skriva etableringsersättning för min mobil är inte vän med det ordet. Menade den summa pengar man kan få. Om du läser det inlägget jag citerade så förstår du nog sammanhanget.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (...) skrev 2015-11-08 11:08:10 följande:

    Har man fått uppehållstillstånd och ingår i en plan hos AF så får man etableringsersättning i max 2 år. Om man bor ensam (med kraven egen ingång,eget kök och toalett) får du alltid betala 1800kr hyra själv och kan därefter få upp till 3 900kr i bostadsersättning varje månad. Bostadstillägg är en helt annan förmån.

    Har du barn som du är vårdnadshavare för och bor ihop med kan du få etableringstillägg. Där varierar summorna beroende på barnets ålder och hur många de är. Man kan få bidrag för max tre barn och man räknar då de äldsta barnen.

    Bostadsersättning och etsbleringstillägg kan man inte kombinera. Båda kombineras ihop med etableringsersättning som är ett av grundkrav.


    De där 1800 var ska man ta dem ifrån? Från sin etableringsersättning?
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Så är det (och ännu värre)) skrev 2015-11-09 18:55:15 följande:

    På att du är på riktigt? Har väldigt svårt att tänka mig att det finns så misunsamma, avundsjuka, orättvisa människor på riktigt. Men, men. Man blir väl inte förvånad längre. Bor man i ett land som styrs av löven och har en utrikesminister som är lika diplomatiskt bevandrar som en hybrid mellan en skunk och ett piggsvin, är det inte mycket som förvånar en längre.


    Har svårt att tänka mig att det finns så egoistiska, empatilösa och orättvisa människor på riktigt. Men men vi får väl hoppas att du aldrig drabbas av sjukdom eller arbetslöshet så att du kan fortsätta leva ditt liv i den perfekta bubblan.
  • Anonym (Sara)
    Anonym (Så är det (och ännu värre)) skrev 2015-11-09 21:51:02 följande:

    Och vad snackar du om? Helt obegripligt i sammanhanget. 


    Om du läser det du själv skrev och det jag svarade så kanske, kanske du förstår. Men om man helt saknar förmåga att tänka på någon annan än sig själv så förstår jag att det blir obegripligt.
  • Anonym (Sara)
    Fröken Apelsin skrev 2015-11-13 20:07:52 följande:

    Då var det mer än jag mindes, men det är fortfarande inte tiotusentals kronor i månaden som vissa tror.


    Mindre än du mindes om maten ingår så helt ute och cyklade var du inte.
Svar på tråden Är det sant att invandrarna får så här mycket pengar?