Inlägg från: Anonym (Maja) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Maja)

    Är det sant att invandrarna får så här mycket pengar?

    Anonym (Sara) skrev 2015-11-08 10:13:31 följande:

    När man har uppehållstillstånd har man ju rätt till samma ersättningar som svenskar. När man inte har uppehållstillstånd har man 24 kr om dagen för en ensamstående om man bor på ett boende där mat ingår och 71 kr om dagen om man bor på ett boende där mat inte ingår.


    Nyanländ är den korrekta termen för personer som har fått uppehpllstillstånd och kommunplacering och haft detta i max 2 år. Så begreppen är ibte sammanblandade i Farfallos inlägg. Som asylsökande är man inte nyanlän begreppsmässigt utan just asylsökande. Så en nyanländ flykting är inte asylsökande utan har redan fått asyl.

    Och nej det är inte exakt samma regler som gäller för nyanlända som för andra. Som nyanländ har man som Farfallos skriver rätt att ansöka om att vara med i etableringen Denna varar i två år. Under dessa två år är man inskriven hos AF och ska vara sysselsatt med olika åtgärder som bestäms genom en etableringsplan. Planen omfattar 40 timmar per vecka. Oftast är halva tiden SFI och andra halvan annan skola eller praktik. Ersättningen utbetalas av FK så kommunen betalar ej denna ersättning (såsom med försörjningsstöd). Denna reform har funnits sedan 2010 då ansvaret överfördes från kommunerna till AF. Tanken är att man ska ha en gebomtänkt plan så att man på dessa två år ska etablera sig i arbetslivet.

    Etableringen gäller som sagt i två år och efter detta är det samma regler som gäller som för alla andra (men då är de heller inte nyanlända flyktingar längre i statistiken).
  • Anonym (Maja)
    Farfallos skrev 2015-11-08 10:22:08 följande:

    Jag är inte expert på detta, och vad det gäller dem som bor i flyktingförläggningar så har jag inte pratat om dem över huvud taget. 

    ....men tillbaka till min fråga; menar du att jag har fel i sak? Går det inte att samtidigt få "etableringsersättning" (som förutsätter etableringsplan av Arbetsförmedlingen) och "bostadsersättning" (vilket förutsätter att du är folkbokförd)?


    Jag är inte helt säker men tror att bostadstillägg är för ensamstående - alltså för de som bo helt ensamma eller har barn hos sig bara ibland. Föräldrar som har rätt till etableringstillägg (för sina barn) har inte samtidigt rätt till bostadstillägg. Så har jag uppfattat det.
  • Anonym (Maja)
    Farfallos skrev 2015-11-08 10:50:15 följande:

    Det står det visserligen inget om, men jag pratar inte primärt om en person med barn, utan om en ensam person. Har han inte rätt till både etableringsersättning och bostadsersättning?


    Ja, förlåt då missförstod jag. Ja som jag förstår är bostadatillägget istället för bostadsbidrag för vuxna som bor ensamma.

    Hur vanligt det är att detta betalas ut vet jag dock ej Med tanke på hur svårt det är att få bostad delar nog de flesta med en annan vuxen.
  • Anonym (Maja)
    Anonym (Sara) skrev 2015-11-08 10:42:05 följande:

    Okej jag måste ha missuppfattat. De där 1800 man betalar ut egen ficka för hyra ska inte de dras bort från normen?


    Vilken "norm". Om man har rätt till etableringsersättning (och ev bostdstillägg) är man ju med i etableringen - vilket inte har något med försörjningsstöd och detta stöds norm att göra.

    Eller jag kanske missförstår dig?
  • Anonym (Maja)
    Anonym (...) skrev 2015-11-08 11:08:10 följande:

    Har man fått uppehållstillstånd och ingår i en plan hos AF så får man etableringsersättning i max 2 år. Om man bor ensam (med kraven egen ingång,eget kök och toalett) får du alltid betala 1800kr hyra själv och kan därefter få upp till 3 900kr i bostadsersättning varje månad. Bostadstillägg är en helt annan förmån.

    Har du barn som du är vårdnadshavare för och bor ihop med kan du få etableringstillägg. Där varierar summorna beroende på barnets ålder och hur många de är. Man kan få bidrag för max tre barn och man räknar då de äldsta barnen.

    Bostadsersättning och etsbleringstillägg kan man inte kombinera. Båda kombineras ihop med etableringsersättning som är ett av grundkrav.


    Väldigt bra sammanfattning.
  • Anonym (Maja)
    Anonym (Sara) skrev 2015-11-08 11:09:22 följande:

    Ja det tror jag fast jag använde nog fel term för att slippa skriva etableringsersättning för min mobil är inte vän med det ordet. Menade den summa pengar man kan få. Om du läser det inlägget jag citerade så förstår du nog sammanhanget.


    Ah då fattar jag (använde själv fel begrepp i ett inlägg ovan)

    Ja etableingsersättningen på heltid blir 6468 kr på en månad. Hyran är minst på 1800kr. Så efter hyran har personen kvar 4668:-.
  • Anonym (Maja)
    Nonym skrev 2015-11-08 20:50:43 följande:

    Jag säger att 4700 till mat och övriga utgifter inte är lite pengar, att ha 3000 över att "göra vad man vill för" är lyx.

    Att jobba 40 timmar i veckan och spendera 15 timmar i bil till och från jobbet och ha mindre över, bara för att man vill göra rätt för sig, det känns orättvist!

    Har man försörjningsstöd har man inget jobb man måste köra till och då måste man heller inte ha någon bil. Är man arbetslös och blir erbjuden ett jobb så måste man ta det, ÄVEN om det betyder att man får mindre över än vid a-kassa när alla nödvändiga utgifter för att ta sig till och från jobbet är betalda.


    För att vara berättigad till fullt etableringsstöd måste man också "arbeta" 40 timmar i veckan och man måste också ta sig till och från jobbet. Det är en reform som bygger på att första mötet med svenska mynfigheter inte ska vara socialen utan Arbetsförmedlingen. Därför är det heller inte försörjningsstödman får utan etableringsersättning som alltså i normalfallet är något högre än ett försörjningsstöd. Googla på etableringsreformen för mer info.

    Efter dessa två år gäller precis samma för de som invandrat som alla andra. Har man själv en mycket låg lön och ligger på gränsen till att ha rätt till försörjningsstöd kan jag på ett sätt förstå din känsla av "orättvisa", samtidogt som jag tror att vara beroende av försörjningsstöd och den process det innebär nog för se flesta människor är riktigt riktigt jobbigt. Men denna känsla av orättvisa borde väl i så fall gälla alla som av en eller annan anledning inte klarar att försörja sig själv, oavsett ursprung på denne.

    Man kan ju absolut ha synpunkter på vårt välfärdssystem, det är ju en politisk fråga vilket samhälle man vill och och vilket skyddsnät man anser är tillräckligt. Vill man ha ett samhälle med ett mindre omfattande skyddsnät kan man ju arbeta politiskt för det. Vet inte om det finns något parti som vill sänka försörjningsstödet under nuvarande norm, men det får du väl ta reda på pm det är en viktig fråga för dig.
  • Anonym (Maja)

    Det som jag skriver om ovan gäller de som fått uppehållstillstånd och kommunplacering, för asylsökande gäller helt andra regler. Deras ersätnningar kan du läsa om på Migrationsverkets hemsida.

  • Anonym (Maja)
    Anonym (Så är det (och ännu värre)) skrev 2015-11-09 10:18:55 följande:

    Det stämmer vad de får. Utöver det, om hon kommer från ett land där FP inte fanns kan hon få retroaktiv föräldrapenning för barn under 8 år. 480 dagar, precis som för de som betalat skatt i Sverige hela sina vuxna liv (tycker inte att det fanns med i uppräkningen). De som är gamla när de kommer får pension trots att de alrig betalat ett enda öre till någon pott i Sverige. Men det gäller enbart nyanlända. D.v.s. folk som har invandrat tidigare och arbetat här och betalat skatt får exakt samma villkor som du och jag. De som påstår att det här är inte sant, be dem att bevisa med hjälp  av fakta från myndigheter att det inte stämmer. Att det stämmer står ju redan i länken som TS bifogat, plus kan man hitta all info man vill på myndigheternas hemsidor. Annars kan folk ringa och fråga istället för att mörka fakta in absurdum.


    Det är inte dessutom utan istället för. Du kan givetvis inte vara föräldraledig och få föräldrapenning samtidigt som du är en del av etableringen och får etableringsersättning.
  • Anonym (Maja)
    mirjaha skrev 2015-11-09 14:41:54 följande:

    Poängen är att under den tiden slipper de arbeta, dvs 480 dagar om barnen är yngre än 8 fast barnen är inte födda här. Hur i hela friden kan det vara rättvist någonstans?


    Min poäng var att förtydliga att man inte kan vara föräldraledig och tillhöra etableringen samtidigt. När man skriver "få föräldrapenning retroaktivt" tror jag att en del kan missuppfatta detta och tro att vissa föräldrar kan få föräldrapenningen som en klumpsumma. Alternativt att.man kan få etableringsersättning och samtidigt vara föräldraledig och få föräldrapenning. Min poäng var därför att förtydliga att så ej är fallet.
Svar på tråden Är det sant att invandrarna får så här mycket pengar?