Inlägg från: Anonym (Flexi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Flexi)

    köttätning känns som ett psykopatiskt drag

    Anonym (raia) skrev 2015-11-18 10:13:37 följande:
    Är själv vegan sen födseln och i verkliga livet är jag positiv och försöker inspirera folk på ett bra sätt med saklig info och goda recept, men här är jag anonym. Alla vet vad köttproduktion innebär: ett djur växer upp, göds till orimliga proportioner, lever oftast i misär, ser aldrig solen eller får vistas utomhus. Hönorna övergöds såpass att de knappt kan gå, grisarna bor så trångt att de utvecklar galna beteenden och bla biter av varandra svansarna. För att undvika detta knipsar de sonika av svansen hos kultingarna utan bedövning. Tuppkycklingar mals ned levande och blir djurfoder. Kor går ständigt dräktiga och lakterande från 1-2 års ålder och kalven tas ifrån dom det första dygnet, andra om det är en ekogård. Sen slaktas de vid fem år, trots att deras naturliga livslängd är 15-20 år.

    Detta är bara ett fåtal exempel på hur köttet produceras. Med all denna fakta kan jag inte låta bli att tänka att folk som vet detta som ändå fortsätter äta kött, ägg och mjölk måste ha nåt fel i huvudet.

    Hur kan nån rationalisera det? Det är dessutom enormt skadligt för människor att äta kött. Kan nån förklara? (Att bacon är gott är inte en anledning, nej...)
    Jag rationaliserade det genom att tänka att majoriteten faktiskt har det bra, det värsta är i andra länder, Danmark, Tyskland, USA, Australien, men visst, har vi ganska mycket misär vi med.

    (

    jag va och är kanske fortfarande lika med publiken i videon.)

    Men när jag lärde mig om köttets miljöpåverkan då brast det. (ca 2012) Påverkan på alla områden på hela våran planet, som dessutom även är djurens planet! övergödsling (kiss och bajs i våra sjöar och hav), vattenmängderna som går åt till köttindustrin, odla flera miljoner ton mat per år, så mycket att det skulle kunna mätta hela världens befolkning, ingen skulle gå hungrig! och det mattar vi till våran mat! Det är helt befängt!

    Jag tror att majoriteten som försvarar köttindustrin inte känner till belastningen den industrin har på jorden.
    Och ja, då kan de låta som de är helt psykopatiska av sig när de försvarar något sådant. (som de faktiskt inte ens känner till hur det verkligen fungerar och vad för konsekvenser det bidrar med.)

    Jag tycker det är stort att bli vegan, men jag är bara en så kallad flexitarian, äter ca 2-4 kilo per år. enbart kravmärkt, helt kyckling för de idisslar inte och bidrar inte till växthusgaserna som kor gör. ja ekologisk kyckling kan orsaka större utsläpp av växthusgaser än konventionell eftersom kycklingarna föds upp under längre tid och därför behöver mer foder. men då hoppas jag att den kycklingen har haft ett mycket bättre liv.

  • Anonym (Flexi)

    Men ni fattar väl själva att fastän Sojan vi äter är odlad i regnskogsområdet så är det bara en fis i rymden med tanke på att man behöver ca 10 kg spannmål/soja för 1 kilo kött!!

    Människor äter bara en fraktion av sojan som odlas, och då kan man fan inte ta och klaga på att veganer/vegetarianer faktisk använder den resursen på ett vettigt sätt.

  • Anonym (Flexi)
    Anonym (Hmmm) skrev 2015-11-19 15:18:28 följande:
    Jag tror knappast att kon jag äter, som betat i norra Skåne på ett ekologiskt jordbruk, ätit soja från regnskogen.
    Då är det bra kött, men vad tror du om det tyska och danska köttet som finns hos exempelvis willys för bara 39:90 kr kilot. Det har knappast varit där nere i Skåne och betat.
  • Anonym (Flexi)
    Lord Hans skrev 2015-11-19 16:55:40 följande:
    Nej.
    Till 1kg nötkött går det åt ca 7kg spannmål.
    1kg svinkött ca 4kg
    1kg fjäderfä ca 2kg.
    Jag brukar tala om nötkött, inte svin, fågel eller fisk.
    Varierande siffror, precis som med hur mycket vatten det förbrukar.
    Det brukar stå mellan 7 och 13 kilo för att ta medelvärdet blir det väl 10 kilo då.

    http://www.energiradgivningen.se/miljo-klimat/minska-klimatpaverkan (där står det 10 kilo)
    https://miljodoktorand.wordpress.com/tag/kott/  (3 till 17 kilo)
    det fanns flera ställen det står på, googla efter hur många kilo spannmål till ett kilo kött.

    Men fast det skulle gå bara 7 kilo så är det väl bättre att äta 7 kilo "spannmål" än bara 1 kilo kött.


  • Anonym (Flexi)
    Konservativ skrev 2015-11-19 16:26:04 följande:
    Ingen hejd på patriotismen här. Bara svenskt kött är bra! Bara svenska bönder är goda, bönder i andra länder är i förbund med djävulen! Tror ni verkligen att folk i andra länder är onda?
    Nja, bättre är de väl än andra, definitivt inte bäst eller "goda", om man nu ska se det svart/vit och filosofiskt.
    och så har du tagit religiösa påståenden ur luften och det är ett nyktert och intelligent inlägg? intressant.

    Jag tror inte att det är "onda" utan de kör sitt race de tjärnar pengar på, MRSA och andra saker de inte har haft förmågan att tänka långsiktigt eller kanske inte haft möjligheten att agera långsiktigt då det är priskrig på kött, vilket det inte borde vara.

    Svenska bönder ska (vad jag har läst) inte ge antibiotika till sina djur i förebyggande syfte och det ser jag som nåt positivt, men skenet kan bedra, jag är kanske lurad på den punkten? och de svenska korna ska vara ute i hagar på sommaren ett vist antar veckor, men det kanske de inte får? så jag kanske är lurad där med?
  • Anonym (Flexi)
    Furienna skrev 2015-11-19 19:15:50 följande:
    Människor har ätit kött i hundratusentals år, kanske till och med miljoner år. Så det är inget psykopatiskt med det. Men jag tycker självklart också att djuren ska ha det så bra som möjligt.
    Ja precis, det psykopatiska är självaste uppfödningen.
    och ja, vi har käkat kött i hundratusentals år..men!!. inte varje dag och inte i dessa ofantliga mängder.

    Julbord/påskmiddag och midsommarbord var fina måltider för man fick om man hade råd med dessa lyxiga varor som julskinka, prinskorvar, sill ect. jag tror garanterat att julbordet /andra bord skulle se annorlunda ut historiskt sett om inte köttet hade varit en sådan.. kan man säga.. raritet.
  • Anonym (Flexi)
    HenryIronstead skrev 2015-11-19 19:49:58 följande:
    Förklara gärna när prinskorv var "lyx". Under FattigSverige eller?
    Syftade främst på kött i alla dess former. Det är kanske nåt alla inte tänker på fören man drar ner på kött konsumtionen att typ allt på dessa högtidliga bord är kött/animaliska produkter och då kanske man frågar sig varför det är så? därför att kött var en lyx vara. 1930-tal och bakåt i tiden. med tiden har det blivit en tradition som har hängt kvar.
  • Anonym (Flexi)
    Aniiee skrev 2015-11-20 21:22:59 följande:
    Inte i Sverige. Och knappast i Brasilien heller. Och definitivt inte i Australien.

    Cowspiracy har fel. Sorry.
    Anonym (Lantbrukaren) skrev 2015-11-20 22:19:53 följande:
    Grönsakerna som odlas på den mark som korna betat bort, behöver den varken gödsel eller bekämpningsmedel?
    Hur blir det med mångfalden? Många djur och växter är beroende av att mark betas, hur gör vi med dem?
    Istället för köttprotein behöver vi odlavproteinväxter, menar du att de ska odlas på den mark som nu används till foder?
    Vilka grödor är optimala för människan att äta, alltså vad ska vi odla? Och går dessa att odla i hela världen utan att spruta och gödsla mer än nu?

    Men återigen verkar det som att man glömmer bort att det mesta av sojan som odlas i världen går till köttindustrin. När vi verkligen kunna leva av det själva och då är det även i överflöd.

    Där har de inte fel som tänker på att det går åt foder, spannmål/soja/majs för att göda upp ett köttdjur (främst kor). När det de käkar skulle likaväl kunna vara helt duglig mat för en människa istället, har du icke hört att det går ca 7-13 kilo soja/spannmål för enbart ett kilo kött?

    Hur blir det med mångfalden när de skövla felar hundra tusen hektar med regnskog för att odla soja? kan jag då undra. och det kan man se som ett område som korna/djuren betar bort då det ges främst och mest djuren/ och korna.
    ( https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/konsument/miljoochklimat/miljoeffekteravsoja.4.5125de613acf69a0f680001623.html )

    ( http://latinamerikagrupperna.se/sv/sojabonor-till-svenska-kor-skovlar-amazonas )

    Det är svårt att inte nämna att svenska kor som får vara ute på bete under sommaren är "bättre" än andra som lever i en fullbordade industrier. Tydligen får man inte klanka ner på andra länder och man kan inte tala om industrin generellt då svenska kor faktiskt ses ute på bete av allmänheten, (Den återkommande frågan: Har du aldrig varit på en bondgård?) sen får man icke vara patriotisk och säga att det är bra att det får vara ute, för det är ju bra. Det är lite av ett antingen eller scenario, antingen så är allt bra eller dåligt, men allt kan inte vara dåligt för "jag har varit på en bondgård och sett att de är bra".

    Typ alla dödliga sjukdomar och epidemier som fågelinfluensan, svininfluensan och MRSA.. för ca ett år sedan så doh det folk i MRSA, har typ alla härstammat av den usla djurhållningen vi människor har.  Nytt scenario senast i förrgår 19 nov 2015: http://www.metro.se/nyheter/ny-resistens-skrammer-forskarna/Hdzoks!ijcc22Bxhe62i@lg86jkhA/  förvisso om grisar men dock ändå om köttindustrin!"

    frågan: Hur är det mångfald att skövla felar hundra tusen hektar med regnskog för att odla soja?
    Men det är icke en bra fråga, för det går emot en vis form av önsketänkande.
  • Anonym (Flexi)
    Anonym (Lantbrukaren) skrev 2015-11-21 09:58:26 följande:
    Jag har inte kritiserat. Jag har frågat.
    Om alla ska äta vegetariskt hur går det för de familjer runt om i världen som har jordbruk enbart till familjen. Familjen Mwanza i Arushaområdet i Tanzania som har två kor ett gäng hönor och några getter som får beta i bergsluttningen. De odlar lite kaffe och banan upptill sina spannmål de har till husbehov som sedan byter de dessa puss ägg och kött, mot andra gryn och bönor på marknaden. Om de inte får ha kvar djuren, vad ska de äta och hur ska de kunna få pengar. Det finns inte åkermark i bergen, men däremot bete året runt.

    Eller familjen Qiu i Kina som lever på kyckling och ris. Vad ska de äta istället?

    Och här i Sverige knallar det runt vilda djur, ska vi inte längre skyddsjaga dem? Eller ska vi skjuta av och låta de ligga till kråkorna?
    Jag bara undrar...

    Det absolut bästa i min värld vore om vi tillsammans utnyttjade de resurser vi har på ett hållbart vis och låter de som är beroende av sitt kött ta det och de som inte vill kan låta bli. Är det inte bättre att försöka se till att alla i världen får mat? Vi kan helt klart dra ner på köttkonsumtionen i västvärlden och ge fasen i att importera från andra länder så att dessa istället kan satsa på dina egna fattiga.
    Visst tänker du likadant?
    Hur tänker du nu? Alla kan inte leva och ha det som familjen Mwanza i Arushaområdet i Tanzania som har två kor ett gäng hönor och några getter som får beta i bergsluttningen, hur skulle det se ut om varje familj hade det så i Sverige? De lever relativt lyxigt med tanke på hur världen ser ut. De har kanske inte ekonomin men det är det många här i världen som inte har några som helst ekonomiska tillgångar. men Den familjen har iallafall tillgångar.

    Vi i "västvärlden" äter tok för mycket kött, jag talar inte om en fattig bonde ute i kina eller i tanzania. men hur ofta äter de kött? i vilka mängder?
    Ja vi i "västvärlden" har ju inte farmar med djur som behöver skyddsjakt? eller det är kanske korna då? Jakt är en svår fråga att ta ställning till, för det finns för- och nackdelar med det. men alla i Sverige kan inte skyddsjaga för kött, speciellt inte när vi äter ca 80-87 kilo per år.

    Bara för Sverige i princip är ett tredje världs land betyder det inte att vi kan relatera och jämföra våra levnadsstandard med folk i Kina/ flera länder i Afrika eller syd Amerika.
    Det är inte hållbart att hugga ner hela Amazonas för att odla soja. som mänskligheten äter knappt 10% av.

    Absolut är det bättre att se till att alla i världen får mat, men hur gör man det när våran mat äter upp deras mat?

    Men helhet tänker vi nog ganska lika. bara att det finns luckor i informationen.

  • Anonym (Flexi)
    Flash Gordon skrev 2015-11-24 16:29:35 följande:
    Vi äter fortfarande inte några "80-87" kilo kött om året.

    Redan avhandlat i tråden, vil jag minnas.

    Runt 25 kilo rött kött och möjligen runt 40 kilo totalt.
    Då är det svensk kött? eller vad beror siffrorna på? vad vi faktiskt äter och inte sådant som har gått till spill?

    Enligt Jordbruksverkets statistik konsumerar vi i genomsnitt 48,6 kilo rent kött per person i Sverige. Till detta kommer 23,4 kilo charkvaror och 10,8 kilo frysta produkter som innehåller kött, exempelvis färdigmat. 2013
    om man räknar ihop det blir det mer än 50-55 kilo.

    Det står även att "Det är också vanligt att siffran för den totala förbrukningen av kött ca 87 kilo används, men den speglar förbrukningen i industrin och inte hur mycket kött vi äter. Den siffra som kommer närmast det vi faktiskt äter är Livsmedelsverkets siffra på 50-55 kilo, som beräknas utifrån matvaneundersökningen."

    men samtidigt har de själva siffran 80-87 skrivet på sin sida. vilken flik på sidan ska jag lita på?

    Och 50-55 kilo är dock mer än "runt 40 kilo totalt".
  • Anonym (Flexi)
    Flash Gordon skrev 2015-11-24 17:42:58 följande:
    Det där med runt 80 kilo (82 ibland - 87 någon annan gång) är en produktionssiffra ur slaktledet. Irrelevant om man ska prata om våra matvanor.

    Jordbruksverkets 46,8 är dessutom rått kött. Köttet minskar i vikt vid tillagning.

    Vi äter 23 kilo rött kött om året.
    www.mynewsdesk.com/se/svensktkott/news/myt-at...

    Sedan äter vi ca 20 kilo fågel (nästan bara kyckling) och ca 8 kilo korv/skinka på det.

    (Fisk räknas överhuvudtaget inte in här.)

    Så någonstans mellan 40-50 kilo om året. Totalt. Allt kött (utom fisk). Det är en rimlig siffra om man vill debattera saken.
    Faktum är att ingen vet exakt hur mycket vi äter men just den där siffran runt 80+ kilo är tokfel men har ändå använts många gånger av köttmotståndare.
    Ja, jag är villig att gå ner med mängden kött från 80+ dels för att det är en siffra som är från 2013? och jag har uppfattat att konsumtionen är på väg ner. ( http://www.dn.se/nyheter/sverige/var-femte-svensk-vill-minska-sin-kottkonsumtion/ ) sen vet man inte hur mycket det kommer att märkas i den obefintliga statistiken.

    Att vikten krymper när vi tillagar köttet är irrelevant, för vi skulle egentligen kunna krympa köttet till små buljongtärningar. Dessutom tilläggs det (ofta) en del vatten för att köttet ska vara mer och fräschare i disken.

    Jag litar inte heller fullt ut på "my news desk". Jag tar ändå snäppet högra ändå, 45-55 kilo.  :)

    Men att äta ett kilo i månaden är dock mer åtråvärt och hållbart. (som de är nu är det ca ett kilo i veckan, 4 på en månad om vi äter ca 50 kilo per år.)

    250 grams hamburgare på fredagar. då skulle vi kanske vara nere på 15-20 kilo per år och det överlever man på. (typ som vi äter ca 17 kilo godis per år, bara för att göra en irrelevant jämförelse. och godis kan vara animaliskt.)
  • Anonym (Flexi)
    Aniiee skrev 2015-11-25 00:19:52 följande:
    Om du äter upp min kompis Maria så är det inte ok, av flera anledningar, en av dessa är din egen hälsa. Kannibalism kan vara lite (eller rättare: extremt) farligt. Människor är dessutom inte särskilt lätt att tillvarata allt av. Ration hel människa/användbar människa är ganska dålig (minst 50%, men snarare 60+%, skulle bli helt oanvändbart spill), rent om man tittar på människan som "köttdjur". Människan är mer värt i 50+ år som levande "nyttodjur" än som "mat- och användbart spilldjur"

    Om du äter upp min kompis Bessie Ko så gör det inte så mycket, eftersom jag också skulle äta av Bessie Ko. Det är inte farligt på samma sätt att äta Bessie, och det är lättare att ta Bessie tillvara. Bessie lever ett antal år (allt mellan 4 och 10) som nyttodjur, och när Bessie går till slakt så kan vi använd bortåt 85% av henne. Hon skulle inte bara bli middagsmat (som många tror).

    Och, ja, jag är fullt medveten om att detta inlägg kommer få ett antal läsare att anta att jag på allvar är en sociopat.....
    Ja kannibalism kan vara farlig för sin egen hälsa, speciellt om man håller på med det en längre tid, att äta en kompis lär inte göra nån skillnad till eller från. men gu va bra! Att det mesta är spill, då kan man sätta delarna som går att äta i delikatess disken.

    Men jag kanske tycker att val, delfin, haj, lejon, hund och elefant är gott.
    Man kan dessutom se det som skyddsjakt. Vilken bonus!

    Och de släpper inte ifrån sig metan eller behöver flera ton soja. win-win!

    Vilken tur att "det är gott" är en giltig och bra anledning till att käka vad jag vill. liksom varför skulle andra bry sig om hur jag väljer att leva mitt liv? det är ju som rökning, det drabbar ju baaaaaraa mig själv.
  • Anonym (Flexi)
    Aniiee skrev 2015-11-25 00:44:34 följande:
    Ät du val. Det finns (mycket få) valarter som inte är utrotningshotade. Lika så finns det delfiner. Lejon och hundar är, igen, ingen bra mat (skrivit om att äta karnivorer på forumet vid något tillfälle, vilket även stämmer in på människan). Lejon är dessutom utrotningshotade.  Så, nej, ingen skyddsjakt på lejon. Sorry. 

    Igen, många är verkligen drabbade av "gullighetssydromet", vilket du bevisar starkt här.
    Du missade logiken. Vilket inte var gullighetssyndromen. poängen var att "smakar gott" är en bra anledning till att äta kött.

    Köttindustrin är en hög uppsatt industri när det gäller miljöförstöring. Både när det gäller vatten, skövling av skog, utsläpp av metan, koldioxid, ect, fraktande av varor, djur hit och dit.

    Som att: "Vadårå? Jag får väl äta kött för det är gott, det påverkar ju bara mig!" är en giltig anledning. -nej, det påverkar hela jorden. precis som med valar, lejon och delfiner så påverkar deras död andra ekosystem som måste tas i hänsyn av globala anledningar.


  • Anonym (Flexi)
    Flash Gordon skrev 2015-11-25 14:52:12 följande:
    Så länge man använder rätt siffra till rätt argumentation.

    Alla siffrorna är ju rätt - på sitt sätt. De bara visar olika saker.

    Är det prat om WHO:s kostråd och cancer så är det vikten efter tillagning som är det intressanta. Hur mycket vi faktiskt stoppar i magen. Till exempel.
    ur miljö-och klimataspekter är det som är mer intressant, kan vi verkligen leva på denna planet om alla människor ska äta ca 50 kilo kött per år.

    Cancer är en annan sak, tex om en rökare röker 5 cigg om dagen eller 4 paket så drabbar det i största grad bara den personen. vs kött som är en global fråga.
     
    Flash Gordon skrev 2015-11-25 15:57:32 följande:
    Högst tveksamt om det finns ett behov av skyddsjakt på dessa djur, annat än möjligen något enstaka exemplar.

    Elefant går bra att äta men det är ju ingen som bedriver jag på dem i det syftet nu.

    Val är inget problem att äta. Går att köpa i Norge som skjuter av några hundra exemplar varje år av ett bestånd på miljoner vikval. Sverige beskattar sin älgstam mycket, mycket hårdare än så.

    Haj ska man vara försiktig med. De flesta hajarter behöver skyddas medan vissa tål beskattning. Men det är svårt att veta vilken sorts haj du äter.
    Då har alla i värden rätt att käka val, elefant, haj bara för att det är gott, skit i konsekvenserna om- och när det dör ut, det va ju gott så det argumentet ses ju som en bärande pelare i debatten.
    Det är ju just det som händer när man skövlar Amazonas för våra köttdjur. Flera system rubbas när de skövlar regnskogen till odlingsmarker för bla soja. fast kanske inte haj och val bor just där. Flört

    Vi i västvärlden har inte en exklusiv rätt att leva över våra resurser, speciellt inte när flera länder får en starkare ekonomi och vill och kan leva som vi i väst. Vad har vi då för argument till att inte bidra till att Amazonas ska skövlas ner? när vi själva lever på det.
  • Anonym (Flexi)
    sextiotalist skrev 2015-11-26 15:21:41 följande:

    Kan vi inte försöka skilja mellan äpplen och päron nu.
    Det är nog ingen härinne som anser att man ska skövla skogar i amazonas för att vi ska få vår biff på tallriken och vi är nog alla eniga om att man vill att djuren ska ha det bra.
    Vi är nog medvetna om att man kanske äter för mycket rent kött rent generellt.
    Så där är det nog ingen som protestera.

    Men fortfarande. Om vi håller oss till vårt eget land, vårt landskap, vår flora, vår biotop, vårt klimat, så finns det inget som säger att nötkreaturen inte borde få finnas.
    De äter på mark som inte är lämpliga att odla på, att försöka odla på mager skogsmark eller ängsmark skulle troligen ge en större miljöpåverkan (i form av tillsatt gödsel etc).
    Dessutom så kan nog ni veganer och vegetarianer tacka köttätarna för att ni kan få era ekologiska växter. För tack vare kossorna som finns det tillgång till gödsel (inga växter mår så bra som när de får en dos av brunnen kodynga eller hönsgödsel).
    Det optimala för en odlare är nog att man släpper ut ett gäng grisar på marken man ska odla på. De betar och bökar bort allt ogräs, de gödslar friskt och dessutom bearbetar jorden nog bäggre än vilken grep eller harvare som helst. Sedan odlar de vad de behöver, jorden får vila ett år, då kan kossorna beta och bidra med lite gödsel och så kan man odla igen.
    Ett perfekt jordbruk mår bäst att man både brukar jorden och även låter den vara betesmark.
    Bonden kan även ha ett bra skogsbruk, där de kan låta de betande djuren hålla undan sly.

    Nu fungerar det tyvärr inte så optimalt som det skulle kunna göra. Men det jag försöker få fram är att man behöver både de djur som till slut hamnar på vår tallrik för att få fram bra odlingar.
    Det går inte att säga att "ta bort korna så odlar vi istället" för då tar man bort det som gör att vi får bra grönsaker och annat.
    Så köttbiten vi har på tallriken har säkert i sitt liv bidragit till moroten som du har på din tallrik, med lite gödsel.
    Och när det gäller vatten, så har vi ingen vattenbrist, så våra kor kan dricka hur mycket vatten som helst, utan att det sinar i din kran
    Ändå köps soja till våra köttdjur, då de behöver det, vi kan inte odla tillräckligt med proteinrik mat till våran mat i norden.
    Jag tror inte att alla är medvetna om att vi äter för mycket kött generellt. vilket motstånd och ramaskri det blev med förslag och test på vegetariska måndagar i skolan. vet inte om det fortfarande har veg måndagar eller ej.

    De borde få finnas nötkreatur men inte i dessa mängder som vi har idag. Mycket av näringen går till spill, tas inte till vara på bästa sätt, många gånger. Jordbruket är den främsta orsaken till övergödning av Östersjön.

    "Kött- och mjölkproduktion ger större näringsförluster i relation till mängden näringsämnen i det färdiga livsmedlet, än vad växtproduktion gör, eftersom det blir ett extra förädlingsled. Bland annat kommer en stor del av jordbrukets ammoniakutsläpp, som bidrar till kvävenedfallet, från djurproduktionen. Vad vi väljer att konsumera har därför stor betydelse för mängden näring som förloras på vägen från jord till bord. Vi äter idag 40 procent mer proteiner än vi behöver och köttkonsumtionen ökar."

    Och ang vatten så är ca 2,5% av värdens vatten färskvatten och ca 97% är saltvatten och inte drickbart, det är torka i Australien och delar av USA, bland annat, översvämningar på andra ställen dock.
    Ja, jag kan bokstavligt talat dricka ihjäl mig på vårat vatten, så bra kvalité att man skulle kunna skratta sig lycklig när man inser värdet av det. Det är en skör tillgång vi har lyckan att ha, än så länge.

    Sojan bland annat, som korna äter har brukat vatten till att bli färdiga, det va någon som sa ca 4 liter = 1 kilo soja, och ca 7 liter = 1 kilo kött men den hade glömt att det går åt ca 10 kilo soja för 1 kilo kött och då blev köttet redan 10 gånger mer vatten än bara 7 liter vatten.
  • Anonym (Flexi)
    Flash Gordon skrev 2015-11-28 20:25:56 följande:
    Svar: ja. Vi kan äta 50 kilo om året och planeten överlever fint. Om vi äter rätt sorts kött.
    Vem har argumenterat för att vi ska utrota arter?

    Men det har inga negativa miljökonsekvenser att skjuta av ett par tusen valar om året ur en population på kanske en miljon. Lika lite som det har negativa konsekvenser att skjuta av 80000 älgar om året från Sveriges älgstam på runt en 350000 älgar.
    Jag tvivlar starkt på att alla, cirkus 7,300 000 000 000 kan äta 50 kilo om året på ett hållbart sätt.

    Om alla ska ha rätten att skjuta ett par tusen valar om året så lär inte populationen hålla sig på ca en miljon. nu är det bara ett fåtal länder som tar sig friheten.

    För om vi får leva så, då har de andra också rätten att leva så.
  • Anonym (Flexi)
    Flash Gordon skrev 2015-11-29 21:58:30 följande:
    Får du väl tvivla på om du vill, men så är det. Vi behöver bara välja rätt animalier att äta.

    Nä ingen har förespråkat utrotning av någonting men du envisas med de att blanda in den saken hela tiden. Oklart varför.
    Kyckling kanske i så fall. men det skulle absolut inte hålla om det handlar om nötkött.

    Okej, tänk i Amazonas, det är relevant då för att det är ett område som skövlas ner för soja = kött. Det bor massor med olika djurarter där, det är ett stort och mångfaldigt ekosystem. om de skövlar ner det för att mänskligheten ska ha kött då blir det utrotade- och hotade arter som konsekvens. Hänger du med i logiken och sambandet nu? jag vet inte riktigt hur jag skulle kunna formulera det tydligare än såhär.

    Och samma sak med andra djur vi jagar för mat, valar som exempel, om vi i väst har rätten att äta det, då har alla andra också rätten. vi har inte ensamrätt på jorden.
Svar på tråden köttätning känns som ett psykopatiskt drag