Inlägg från: Johanna89 |Visa alla inlägg
  • Johanna89

    En tråd för alla som påbörjar/påbörjat Pergotime-kur vintern 2015/2016

    Hej!

    Ny i tråden. Slutade med p piller för 1,5 år sedan. Började "försöka" få barn för nästan exakt ett år sedan. I somras efter 6 månaders försök tänkte jag det kunde vara bra att kolla att allt såg bra ut så gick till gynekologen. Hon sa att jag hade många fina ägg men att jag har små äggblåsor som ett pärlband, det kallas pco sa hon.

    Kort och gott beskrev hon det inte mycket mer än så och att vi skulle gå hem och försöka mera. Jag har läst på en hel del om pco och går nu sen 3 månader tillbaka på LCHF kost.

    Jag har mens varje månad men snittar på 40 dagar långa cyklar. Läste någonstans att har du längre än 35 dagar så har du antagligen ingen egen ägglossning? Jag har tempat sen i maj så har rätt bra koll på mina långa månader.

    I december tog jag min första pergotime enkelkur. Fick svullna äggstockar som ömmade och växlande humör. Men annars inget speciellt. Skillnaden denna månaden för mig var att tempen gick upp och låg på hög nivå i över flera dagar efter "ÄL" ,om jag nu hade någon, det ska tydligen vara ett tecken på att man haft ÄL iaf. Igår gjorde jag gravtest negativt och fick pytte lite rosa på pappret. Räknas det som mens? (dag 35 i cykeln, trodde man skulle få kortare cykel med pergotime?)

    Blev lite långt :) bor i Stockholm är 26 år. Skönt att läsa om er som är i liknande situation!

    En fråga, min gynekolog sa att man inte kan se på ultraljud om ÄL sker så jag åkte inte in för det under första pergo kuren. Gjorde ni?

  • Johanna89
    Jossan1986 skrev 2016-01-06 11:02:50 följande:

    Hej hej! :)

    Hmmm skumt! Men som sagt kan ju ÄL ske senare än beräknat också. Så inte helt omöjligt att du hade ÄL där när tempen var högre kan jag tänka. Även om pergo ska fungera som en klocka , så är det ju ändå kroppen som bestämmer i slutändan om tidpunkt och så. Men pergo väcker väl upp kroppen ur dvalan och pushar på. Men bara som jag gissar såklart.

    Angående UL så sa min gyn att man inte kan se EFTER en ÄL om den har skett eller inte. Däremot kan man se någon-några dagar innan (tack vare pergon) om det finns någon prick (dvs ett ägg) i ngn äggblåsa som är betydligt större än de andra blåsorna. Då är det stor chans att den blåsan spricker ngn gång under de följande dagarna, och ut kommer då ägget. Via detta UL kan man ju se också om det är fler än bara ett ägg som är på gång. Tydligen vanligt vid pergo-behandling. Och därför är det viktigt att göra detta UL (enl min gyn) för att se så att det inte är just åtta (eller liknande) ägg på gång...! Jag vet dock ej hur denna stora äggblåsa med en prick i ser ut, då jag enligt ultraljudet inte verkade få ngn ägglossning efter denna pergotime-kur. Så ännusålänge är allt detta jag skrivit bara vad jag hört av min gyn. :)

    Men ja precis. Du är inte ensam... :p Men den som väntar...! :) Hoppas btw att du plussar snart, för rosa på pappret skulle jag inte räkna som mens. Om det nu skett ÄL så att säga.


    Har mens idag. Så inget plus denna gång. Den är dock inte lik min "vanliga" mens. Som jag brukar vakna med på morgonen rikligt. Nu är det som blod varje gång jag går på toa och kissar men rinner knappt något i trosorna eller något i tampongen. Kanske mensen är annorlunda med pergotime. Tänker ringa min gynekolog och rådfråga imorn om nästa dos! Svårt att veta om jag ska höja eller inte när jag inte vet om jag haft ÄL ju? Vill oxå göra ultraljud innan!
  • Johanna89
    Anonym (Hejhej) skrev 2016-01-06 12:12:28 följande:

    Hej! Jag hänger på här! Tog min första pergokur i dec + ägglossningsspruta. Fick då två fina äggblåsor och tror vi prickade ägglossning så förväntningarna var höga, men det blev tyvärr inget. Första barnet kom till på andra försöket med pergo (en kur, alltså den tablettfria månaden ).

    Några frågor : vet ni hur man gör med ägglossningsspruta, tas de också varannan månad som pergotime? Eller tas de varje månad?

    Undrar även över kosttillskott som bidrottninggele, kan man ta det samtidigt som pergo? Är egentligen skeptisk till naturläkemedel och annat "hokuspokus", men kanske värt att prova?

    Lycka till alla!


    Hej!

    Förstår jag dig rätt, måste det gå en månad mellan kurerna? Dvs fick mens i december, tog Pergo på femte Mensdagen osv. Fick idag min mens, kan jag inte börja med Pergo på 5 mensdagen nu då? Ska man vänta en månad imellan? Tacksam för svar!
  • Johanna89
    Jossan1986 skrev 2016-01-06 14:35:39 följande:

    Aha.. rackarns! :(

    Ingen aning hur man blöder efter pergo... skulle ju kunna vara annorlunda faktiskt. Och om man inte får hormonet som gör att man får mens efter ÄL ( dvs rimligt om ÄL uteblir), så kan ju den tjocka nyuppbyggda hinnan i livmodern "läcka" lite, men inte stötas ut helt som vid mens. Startknappen saknas liksom. Så har det varit för mig alla dessa år utan mens. Så den supertjocka hinna som byggdes upp i livmodern under ett år kunde inte hålla tätt alltid. Därav småblödningar i tid och otid. Kanske det som händer för dig nu direkt efter pergo-kuren. Och då är det nog bara provera som behövs så är du tillbaka på banan igen! :) Eller så får du börja med pergo på en gång. Har hört att man måste invänta mens bara för att det ska vara så fräsch slemhinna som möjligt när ägget sedan ska kunna fastna. Men kan kanske funka annars ändå också. Dock alltid bäst att höra med gyn innan! :)

    Och svårt att veta med dosen... men kräv ultraljud du! Säg att du är rädd för åttlingar! ;D

    För mig är det också skumt, då jag nu inte har fått ngn blödning alls efter den ägglösa pergo-kuren där jag tog sista tabletten den 9/12... trots att min gyn tyckte det såg ut som att jag skulle få en blödning även utan ägglossningen. Längtar till imorgon så jag kan ringa och höra om jag ska börja med provera för att få igång blödningen, och sedan en dubbel pergo på det!


    Jag tog min sista tablett 11 dec och fick min mens idag/igår, så din borde ju komma snart?

    Jag har svårt att tro att det jag har inte är riktig mens då jag alltid har den varje månad (fast 5 dagar senare då, kr ing dag 40)

    Håller tummarna för dig på nästa kur! :)
  • Johanna89

    Hej gänget!

    Nu behöver jag eran hjälp här för blir alldeles snurrig.


    Min läkare skrev ut två pergo kurer till mig i höstas. Det tog två månader innan jag började med dem då min sambo var bortrest endel.


    Min gyn sa att vi skulle höra av oss sen och säga hur det gått.


     


    I december tog jag första kuren. Jag har nu fått mens och vet inte hur jag ska göra efter att ha läst så olika här. Ska man vänta en cykel imellan eller ska jag börja med pergo kur nr två nu på lördag då jag är inne på min 5 mensdag? 


    Jag ringde självklart gyn idag för att rådfråga men ingen gynekolog fanns tillgänglig förrän nästa vecka och barnmorskan som jag pratade med hade ingen koll på pergotime. 


    Tror ni effekten är bäst med pergo om man inte gör uppehåll mellan kurerna eller ska jag vänta en månad ytterligare på nästa mens? 


    Månaderna är verkligen långa när man är i bebistankar så man vill ju verkligen ta vara på varje månad!


     


    Tacksam för svar och hjälp i frågan från er som knaprar pergo! 

  • Johanna89
    Brennda skrev 2016-01-12 08:07:12 följande:

    Hej jag hoppar in här! Jag har nu fått pergotime utskrivet efter att jag ringt min läkare och sagt att jag vissa månader inte har ägglossning trots att jag hade äl just den månaden blodprov gjordes för att se om jag har.

    Så ikväll ska jag börja ta min första tablett och jag tycker att detta ska bli så spännande! Den 20e ska jag in för att göra vul. Är det sexförbud som gäller fram tills dess eller? Min läkare är rätt så otydlig och går inte alls in på detaljer. Blev så chockad igår när jag var på apoteket och hämtade ut och receptarien sa att jag hade 4 kurer kvar!

    Får jag fråga hur länge alla försökt här inne?


    Lycka till! :)

    Jag har ätit en pergotime kur, inget positivt äl test dock.

    Har en månad uppehåll nu då jag ska prata med min Gyn på fredag om eventuellt dubbel dos vid nästa mens!
  • Johanna89

    Jag skulle tagit pergo nu! Så gjorde jag! Jag har ätit pergo kur nr två nu, dubbel dos. Är på cd 17, ingen ÄL än. Fungerar inte det här blir nästa steg fertilitetsklinik. Jag har mens varje månad men ungefär 35 dagar långa cykler. Har pco och försökt i 1,5 år själva utan resultat. Troligtvis har jag ingen egen ÄL alls, trots att jag tempar och appen påstår att jag har det nästintill varje månad. Hur mycket kan man lita på temp? Kan det vara så att ägget inte släpper bara?

  • Johanna89
    Lindaas skrev 2016-03-20 11:52:11 följande:

    Ja det känns som att det är lika bra, så får han säga vad han vill.. Vad konstigt att det kan vars så, att man får mens men inte har äl. Vet inte hur mycket man kan lita på Temp? Min läkare sa att det var säkraste alternativet men jag har ingen aning. Jag fick mens nu av mig själv men innan så var det i maj förra året. Har haft provera mens däremellan dock men inte av mig själv. Lämnar du blodprov för äl varje månad?


    Ja, jag har läst att om man har över 35 dagar eller däromkring så har man troligtvis ingen ägglossning oftast. Men jag vet inte. Så svårt. Pco kan ju ge falska positiva resultat på äl test dessutom. Så hur ska man veta =/ har du pco? Jag lämnar inget blodprov. Ringde min Gyn som sa att dom inte kollar sånt. Det gör man på fertilitetsklinik sen. Men hade ju verkligen velat veta!
  • Johanna89
    Lindaas skrev 2016-03-25 15:29:46 följande:

    Jag ska ta sista tabletterna pergotime imorgon, någon som vet när äl borde ske på ett ungefär efter kuren? Har försökt googla men står olika överallt. :)


    På min enkelkur fick jag aldrig positivt äl test, med enligt natural cykles appen hade jag äl på cd 20. Fick tyvärr inget positivt utslag på min dubbelkur nu heller. Men enligt natural cykles appen hade jag äl på cd 17. Håller tummarna för dig!
  • Johanna89
    Lindaas skrev 2016-03-29 18:48:42 följande:

    Okej , så du hade iaf äl bara att inte testen visade det? :)


    Det är det som är problemet, enligt appen och min temperatur, ja. Enligt äl tester, nej. Eftersom jag inte går på ultraljud eller blodprov kontroll kan jag aldrig veta säkert om jag haft äl eller ej :( . Min Gyn gör inte sånt utan säger att man får göra sånt först om vi behöver gå vidare till en fertilitetsklinik =/
  • Johanna89
    Lindaas skrev 2016-03-30 17:05:29 följande:

    Men herregud vad konstigt! Om han vet om att det visar äl på tempen och appen men ej på äl testerna, varför får du inte göra blodprov då? Måste ju va en jätte stress! Men du får mens varje månad?

    4 dagar efter sista Pergo tabletten nu, har inte känt någonting! Inga tecken på äl..


    Ja, min Gyn tar inte så seriöst på det känns det som. Svarar mer "ja det finns ju många appar och sånt nu för tiden, tror det kan vara stressande" säger hon typ. Hon tycker man provar pergo 2 ggr. Blir man inte gravid så ska hon skicka oss vidare till kö på fertilitetsklinik, och där antar jag att dom är mycket mer noggranna och engagerad gällande koller, blodprover, ultraljud och så. Jag har mens varje månad, 35 dagar långa cykler ungefär. Beräknad mens i helgen. Har mensvärk och ömma bröst just nu. Så tror tyvärr mensen kommer dyka upp snart....

    Du frågade förut om biverkningar på pergon! Jag får sånna svettningar av dem, värst på natten. Har även fått väldigt svullna äggstockar och mensvärksliknande smärtor i magen.
  • Johanna89

    Mensen kom prick på dagen som natural cykles antog. Cd 30 (kortaste cykeln jag haft) antar att det är för jag åt dubbelkur pergo. Nu funderar jag på att skita i appen, skita i strikt lchf och bara försöka leva så normalt som möjligt... Tror det sitter i huvudet på mig mycket. Och blir inte bättre av att man är kontroll freak och försöker kontrollera allt för bästa möjlighet att bli gravid. Nu har vi fått svar från Gyn att sambons spermier är bra så nu ställer dem oss i kö till fertilitetskliniken. 3-6 månader gissade dem på att kön var. Men dem ska ringa nästa vecka så vi får mer info. Håller tummarna för att ett mirakel sker nu när man "ligger i händerna" hos sjukhuset att ta kontakt med oss. Men lättare sagt än gjort att försöka släppa allt..

    Lycka till alla ni!

Svar på tråden En tråd för alla som påbörjar/påbörjat Pergotime-kur vintern 2015/2016