Inlägg från: Kvinna30plus |Visa alla inlägg
  • Kvinna30plus

    Portionsstorlek 4 månader

    Sommar15 skrev 2015-12-30 23:48:41 följande:

    Jag har en bebis som precis blivit fyra månader och har börjat få smakportioner en gång per dag (grönsakspuré av olika slag). Är utomlands nu men tänkte börja med gröt också (för att introducera gluten) när jag är tillbaka i Sverige om en dryg vecka.

    Enl BVC så ska man inte ersätta ett mål förrän vid sex månaders ålder, vilket jag är med på. Nu får hon lite puré och sedan amning + ersättning (hon blir inte nöjd på enbart amning). Men hur mycket är en lagom smakportion? Tycker jag läser olika överallt i broschyrer från BVC och på nätet - allt från en liten skål till att doppa fingret i sås liksom. Hon älskar maten hon fått och slukar det glatt och bara gapar efter mer. Har nu begränsat det så att inte magen ska reagera (vilket den inte har) men hon vill ha mer och blir arg när vi slutar mata. Är det ok att öka på?

    Till saken hör att jag helst vill sluta amma, i alla fall dagtid. Det är så krångligt och bökigt och hon får ändå flaska efter nästan varje mål så det är bara ett ytterligare moment nu med puré också. Ska jag köra puré+ersättning enbart på dagtid (a la frukost, lunch, middag) och amning+ersättning däremellan? Tycker detta är så svårt med så många olika bud så tar tacksamt emot råd från erfarna mammor!

    Amningsfanatiker undanbedes :) ska börja jobba när hon är 9 månader så då senast måste jag ha slutat, men tänker fasa ut allteftersom nu redan.


    Hej vår bebis är 5 månader BVC frågade oss nu om vi börjat med gröt. Å de hade vi inte och hon menade att vi kunde byta ut ett mål mot gröt. Tittar man vad gröt från 4 månader innehåller är det ju inte olikt från ersättning, så sådan gröt kan du börja med från 4 månader. Vi började dock med smakportioner tidigare. Från ca 3 månader (rekommendation 4 månader men har en tjej i min föräldragrupp som har hela tio barn och hon brukade börja redan vid 2,5-3 och tyckte barnen då fick lättare att äta d mesta å mindre kinkiga så vi har följt det lite :) vi har som sagt gett smakportioner från vår mat. Som vi mosat. Lax å potatis, sås potatis å kyckling, mosad kokad morot, äggula, rånkex osockrade etc lycka till!
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2015-12-31 19:21:03 följande:

    Fast att en person med 10 barn gör på ett sätt betyder ju inte att det är bra. Det finns en mycket känd person (författare) som har 9 barn, men ändå ger helt vedervärdiga råd om barnuppfostran. Har man så många barn så gör man kanske inte det som är bäst för barnet utan det som är mest effektivt för en fungerande vardag med så många barn...

    Vi väntade länge med att introducera mat, men vår son äter nästan allt.


    Nej visst men nu har jag läst på en hel del om just med att introducera mat också och ser man tillbaka i tiden är det naturligt å det är ett beslut efter det som vi gjort det. Hur DU gör lägger jag mig inte i. Men att vänta länge ser jag inte några som helst varför man gör. Men som sagt jag tror inte barn far illa av att vänta länge men jag förstår inte heller varför man väntar länge.
  • Kvinna30plus
    Mooomin skrev 2016-01-01 01:42:29 följande:

    Hellre vänta liiiite längre än att börja för tidigt. Är 6 månader länge? Deras magar är knappt färdigutvecklade, det känns ju dumt att "belasta" magen mer än nödvändigt, för tidigt. Det kan orsaka problem.. Jag skulle iaf inte chansa med det, men slla gör som de vill. Men jag tror att ju mer man tar reda på hur kroppen funkar destå längre vill man vänta. Sen ska man ju heller inte vänta FÖR länge.. Men nog skulle jag följa rekommendationerna ist för hur någon i nån mammagrupp har gjort.. Folk gör mycket med/mot sina barn och de lverlever, men det betyder inte att det är bra för det.. En liten tanke bara.


    Rekommendationerna från Livsmedelverket säger att man ska börja vid 4 månader.....SENAST 6 månader.... Å så lite som en smaksensation vid 3 månader, nej det belastar inte magen, det är så extremt lite. Och jo har ngn fått över 10 barn så ger det respekt för vad dom kan, men sen är alla barn olika, men är ett barn nyfiken å man ger dom en ' smaksensation' på fingret så nej det krabbar inte magen. Sen är alla bebisar olika vissa har kolik osv man får ju anpassa sig efter sin å det gör troligtvis föräldern bäst.
  • Kvinna30plus
    Rani skrev 2016-01-01 03:17:19 följande:

    Hur ger man ens smakisar till en 3-månaders? De kan ju inte sitta i en matstol ens. Varför mata en liten bebis som knappt kan sitta upp med grlt? De har ju hela livet på sig att äta det. Vänta tills de kan sitta upp själva och äta. Vid 5 månader har mina kunnat sitta i matstol korta stunder. Men de har ju inte fattat det här med att svälja mat. Pyttrsmå mängder har åkt in och ut i munnen. Att byta ut mål har känns långt borta. Varför stressa?


    Vår 5 månaders nu har vi för första ggn igår ersatt ett mål m gröt enligt rekommendation från BVC hon var nästan förvånad att vi inte börjat tidigare alltså från 4 månader. Har du kollat innehållsförteckning på gröt på 4 månader ser du att basen är samma som ersättning. Å vår bevis har kunnat sitta i sin tripp trapp stol från 3 månader när vi bullat upp m kuddar. Varför skulle hon inte sitta med när hon vill vara med. Inte varje gång givetvis. Å det är absolut inga problem å ge smakusat till 3 månaders man gör ju liksom inte det VARJE DAG Å VARJE GÅNG å det är så lite på fingret är dom nyfikna så är dom, om inte finns ju ingen anledning, det ska ju inte vara tvång! Vår 5 månaders gapar å sväljer.
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2016-01-01 09:50:25 följande:

    Jag har också läst på en hel del, och av den anledningen skulle jag aldrig ens komma på idén att introducera fast föda vid 3 månaders ålder. Visst gjorde man det "förr i tiden", men vetenskapen går ju framåt tack och lov, och idag vet man bättre.

    Vi väntade inte "länge", utan helammade i 6 månader och sen introducerade vi maten sakta, sakta och började byta ut mål runt 8-9 månader. Det är enligt rekommendatonerna, men jag skrev "länge" i jämförelse med 3 månader som är på tok för tidigt.


    Det är ju vad DU anser. Jag hoppar väl inte på dig för dina åsikter. Att du vill gå emot Livsmedelsverkets rekommendation 'åt andra hållet' lägger jag mig inte i. Tror både dina å mitt barn mår bra! Trodde tråden handlade om att dela med sig av sina erfarenheter å inte propagera för sin ståndpunkt. Jag bryr mig faktiskt inte om vad du tycker å det tror jag inte ts gör heller.
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2016-01-01 09:54:03 följande:

    Nej, rekommendationerna säger att man tidigast kan (inte ska) börja vid 4 månaders ålder. Och då gäller s.k. smaksensationer d.v.s. nån liten slick då och då och att det inte ska inkräkta på mängden bröstmjölk/ersättning. Sen smakportioner från 6 månader och börja byta ut något mål vid 8 månader.

    Läs här: 

    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/


    Det vi gett vårt barn har aldrig ersatt hennes riktiga mat, VART läser du det? Om du läser vad gröten för 4 månade innehåller ser du att det är samma bas som ersättning. Vår BVC sköterska sa att vi kunde byta ut ett mål mot gröt å jag lyssnar hellre på henne än ngn i ett forum. Vår tjej åt det med god aptit å mår bra! :) det är huvudsaken för mig!
  • Kvinna30plus
    Rani skrev 2016-01-01 10:06:14 följande:

    Jamen att barnet gärna vill äta är ju inte samma som att det är bra för barnet. Jag tror mer på Livsmedelsverkets rekommendationer än egna spekulationer.


    Som sagt alla gör som man vill jag lägger inte i några värderingar hur DU gör eller ngn annan här heller. Ett skick på fingret vid tre månader har inte varit dåligt för vårt barn å inte av de i min föräldragrupps alla barn heller. Man måste få känna efter å göra det som man själv märker funkar på sitt barn, alla är olika. Någons barn här kunde ju varken gapa eller svälja vid 5 månader vår gjorde det vid 4 så DET är olika.
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2016-01-01 10:16:20 följande:

    Oj, nej det är stor skillnad på gröt/välling jämfört med ersättning. Du kan inte bara jämföra basen, utan måste se till alla vitaminer och mineraler och deras mängd om du ska kunna jämföra. Ersättning är ju just ersättning för bröstmjölk, d.v.s. en fullvärdig måltid för en bebis, medan gröt/välling bara är berikad spannmålsmat och ingen fullvärdig kost. Stor skillnad.


    Ok så du vet bättre än folk som jobbar med detta? Du hävdar att de på vår BVC har fel som säger att vi kan byta ut ett mål mot gröt som är till från 4-månaders?
  • Kvinna30plus
    aleydis skrev 2016-01-01 10:19:22 följande:

    Nej,natulcien överdriver inte åt andra hållet och gör vad hon anser utan har helt följt Livsmedelsverkets och WHOs riktlinjer.

    Sen är många på BVC fast i det gamla att man absolut ska börja vid 4 mån, men enl rekommendationerna så står det att man FÅR börja med smaksensationer från 4 mån dvs slick på fingret och börja med smakportioner vid 6 mån


    alltså WHOs riktlinjer är till för att i stora delar av världen är det förorenat vatten. Det vet man om man satt sig in till bakgrunden av deras rekommendationer. Sen vet jag inte hur du menar om Bvc s rekommendationer??? Är dom felaktiga menar du??? På vilket sätt?? Dom rekommenderar det Livsmedelsverket säger....
  • Kvinna30plus
    Natulcien skrev 2016-01-01 10:41:11 följande:

    Ja, faktum är att oroväckande många BVC-sköterskor är ganska dåligt uppdaterade. Av den anledningen tycker jag att det är bättre att läsa på själv än att blint lita på en enda sköterska.


    ja å det jag läst mig till är att det är bättre att börja introducera mat tidigt. Du har uppenbarligen läst dig till tvärtom, men eftersom jag själv vet hur jag granskar mina källor litar jag mer på vad jag själv läst än ngn på ett forum som hävdar att alla BVC sköterskor har fel som följer Livsmedelverketsäger rekommendationer
Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader