Inlägg från: Natulcien |Visa alla inlägg
  • Natulcien

    Portionsstorlek 4 månader

    Rekommendationen vid 4 månader är ju att de smakar lite, någon liten slick eller kryddmått här och där, men att man ammar/ger ersättning som tidigare.
    Från 6 månader kan man ge smakportion, vilket innebär att man ger någon/några teskedar och sakta ökar. Byta ut mål kan man börja med runt ca 8 månader. Märkligt att BVC ger andra råd än Livsmedelsverket. Kanske är din sköterska inte så påläst?
    Du kan läsa mer här:
    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/å smakprov
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2015-12-31 16:48:54 följande:
    Hej vår bebis är 5 månader BVC frågade oss nu om vi börjat med gröt. Å de hade vi inte och hon menade att vi kunde byta ut ett mål mot gröt. Tittar man vad gröt från 4 månader innehåller är det ju inte olikt från ersättning, så sådan gröt kan du börja med från 4 månader. Vi började dock med smakportioner tidigare. Från ca 3 månader (rekommendation 4 månader men har en tjej i min föräldragrupp som har hela tio barn och hon brukade börja redan vid 2,5-3 och tyckte barnen då fick lättare att äta d mesta å mindre kinkiga så vi har följt det lite :) vi har som sagt gett smakportioner från vår mat. Som vi mosat. Lax å potatis, sås potatis å kyckling, mosad kokad morot, äggula, rånkex osockrade etc lycka till!
    Fast att en person med 10 barn gör på ett sätt betyder ju inte att det är bra. Det finns en mycket känd person (författare) som har 9 barn, men ändå ger helt vedervärdiga råd om barnuppfostran. Har man så många barn så gör man kanske inte det som är bäst för barnet utan det som är mest effektivt för en fungerande vardag med så många barn...

    Vi väntade länge med att introducera mat, men vår son äter nästan allt.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 01:07:17 följande:
    Nej visst men nu har jag läst på en hel del om just med att introducera mat också och ser man tillbaka i tiden är det naturligt å det är ett beslut efter det som vi gjort det. Hur DU gör lägger jag mig inte i. Men att vänta länge ser jag inte några som helst varför man gör. Men som sagt jag tror inte barn far illa av att vänta länge men jag förstår inte heller varför man väntar länge.
    Jag har också läst på en hel del, och av den anledningen skulle jag aldrig ens komma på idén att introducera fast föda vid 3 månaders ålder. Visst gjorde man det "förr i tiden", men vetenskapen går ju framåt tack och lov, och idag vet man bättre.
    Vi väntade inte "länge", utan helammade i 6 månader och sen introducerade vi maten sakta, sakta och började byta ut mål runt 8-9 månader. Det är enligt rekommendatonerna, men jag skrev "länge" i jämförelse med 3 månader som är på tok för tidigt.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 08:44:10 följande:
    Rekommendationerna från Livsmedelverket säger att man ska börja vid 4 månader.....SENAST 6 månader.... Å så lite som en smaksensation vid 3 månader, nej det belastar inte magen, det är så extremt lite. Och jo har ngn fått över 10 barn så ger det respekt för vad dom kan, men sen är alla barn olika, men är ett barn nyfiken å man ger dom en ' smaksensation' på fingret så nej det krabbar inte magen. Sen är alla bebisar olika vissa har kolik osv man får ju anpassa sig efter sin å det gör troligtvis föräldern bäst.
    Nej, rekommendationerna säger att man tidigast kan (inte ska) börja vid 4 månaders ålder. Och då gäller s.k. smaksensationer d.v.s. nån liten slick då och då och att det inte ska inkräkta på mängden bröstmjölk/ersättning. Sen smakportioner från 6 månader och börja byta ut något mål vid 8 månader.
    Läs här: 
    www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/barn-och-ungdomar/spadbarn/
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 01:07:17 följande:
    ... och ser man tillbaka i tiden är det naturligt ...
    Det beror föresten på hur långt tillbaka i tiden du vill se? I perioder i historien har barn ammats i flera år, och det är väl lika naturligt i så fall!?
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 09:56:01 följande:
    Det är ju vad DU anser. Jag hoppar väl inte på dig för dina åsikter. Att du vill gå emot Livsmedelsverkets rekommendation 'åt andra hållet' lägger jag mig inte i. Tror både dina å mitt barn mår bra! Trodde tråden handlade om att dela med sig av sina erfarenheter å inte propagera för sin ståndpunkt. Jag bryr mig faktiskt inte om vad du tycker å det tror jag inte ts gör heller.
    Jag gick inte emot någon rekommendation, jag följde ju rekommendationerna. Sen är det upp till var och en hur de väljer att göra.
    Jag vände mig bara emot att du skrev att man ska börja vid 4 månaders ålder, eftersom det inte stämmer.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 09:59:56 följande:
    Det vi gett vårt barn har aldrig ersatt hennes riktiga mat, VART läser du det? Om du läser vad gröten för 4 månade innehåller ser du att det är samma bas som ersättning. Vår BVC sköterska sa att vi kunde byta ut ett mål mot gröt å jag lyssnar hellre på henne än ngn i ett forum. Vår tjej åt det med god aptit å mår bra! :) det är huvudsaken för mig!
    Oj, nej det är stor skillnad på gröt/välling jämfört med ersättning. Du kan inte bara jämföra basen, utan måste se till alla vitaminer och mineraler och deras mängd om du ska kunna jämföra. Ersättning är ju just ersättning för bröstmjölk, d.v.s. en fullvärdig måltid för en bebis, medan gröt/välling bara är berikad spannmålsmat och ingen fullvärdig kost. Stor skillnad.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 10:29:30 följande:
    Ok så du vet bättre än folk som jobbar med detta? Du hävdar att de på vår BVC har fel som säger att vi kan byta ut ett mål mot gröt som är till från 4-månaders?
    Ja, faktum är att oroväckande många BVC-sköterskor är ganska dåligt uppdaterade. Av den anledningen tycker jag att det är bättre att läsa på själv än att blint lita på en enda sköterska.
  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 10:38:12 följande:
    Sen vet jag inte hur du menar om Bvc s rekommendationer??? Är dom felaktiga menar du??? På vilket sätt?? Dom rekommenderar det Livsmedelsverket säger....
    Nej, det är tydligt att BVC inte alltid följer rekommendationerna.

    Så här skriver man på LMV's hemsida:

    "Tidigast från fyra månaders ålder kan du låta barnet få smaka små prov av vanlig mat, så länge det är så små mängder att de inte konkurrerar med amningen. Även om du ger små smakprov är det alltså viktigt att fortsätta amma fullt eller ge ersättning som vanligt ända tills barnet är sex månader. [...] 
    Om barnet inte verkar intresserat behöver du inte ge några smakprover. Bröstmjölken eller modersmjölksersättningen ger all näring barnet behöver under hela första halvåret, utom D-vitamin. Det går därför lika bra att vänta tills barnet är sex månader. [...]Om man har ett barn som vill äta mycket kan det vara svårt att veta när man ska sätta stopp. Är barnet fortfarande hungrigt kan det vara bättre att fylla på med bröstmjölk eller ersättning än att öka mängden mat för fort. [...] Från cirka åtta månader: När barnet vill ha större smakportioner ökar man successivt mängderna till små måltider. Bröstmjölk eller modersmjölksersättning innehåller fortfarande mycket av den näring barnet behöver."


  • Natulcien
    Kvinna30plus skrev 2016-01-01 10:45:44 följande:
    ja å det jag läst mig till är att det är bättre att börja introducera mat tidigt. Du har uppenbarligen läst dig till tvärtom, men eftersom jag själv vet hur jag granskar mina källor litar jag mer på vad jag själv läst än ngn på ett forum som hävdar att alla BVC sköterskor har fel som följer Livsmedelverketsäger rekommendationer
    Nej, jag har inte läst "tvärtom", jag har läst att man kan börja med små smaksensationer från 4 månader om man vill, eller vänta tills 6 månader och då börja med smakportioner, vilket vi alltså gjorde, helt enligt rekommendationen. Det är inget "tvärtom". Och jag har länkat till källan. Men länka gärna till den källan som säger att det är bättre att börja med mat tidigare än så.
Svar på tråden Portionsstorlek 4 månader