• kämpandemamma

    Recept mot förstoppning hos barn

    Hej
    Mitt barn lider av förstoppning. Hon är tre år. Vi försöker med diverse lösande matprodukter och ger movicol dagligen. Vi är inne i den ökända "onda spiralen", dvs vägra toalett pga smärta/tidigare smärta vilket leder till mer förstoppning, ja ni vet ju säkert... Ibland flyter det på bättre, ibland sämre.

    Det finns många trådar om detta men hittar ingen aktiv (tipsa gärna om ni vet ngn) men jag tänkte att här behövs det en tråd som samlar bra recept för dessa magar. Nu är jag inte direkt ute efter de vanliga tipsen, dvs katrinplommon, mogna päron, kiwi, fibrer i kombo med mkt vatten osv utan vad jag skulle behöva är riktiga maträtter/mellanmål osv. som är bra för dessa magar.

    Så i denna tråd tänkte jag vi skulle dela med oss av våra tips på matrecept. En del recept blir väl på vanliga maträtter som finns därute och en del recept görs om så att man kan stoppa i diverse önskvärt för dessa magar.

    Även tips på vad man kan smyga ner movicol i önskas. Vi kör med movicol junior dagligen men hon är en finsmakare och känner på lång väg om vi häller på för mycket på en gång. (Skulle aldrig kunna få henne att dricka det utan att blanda). Vi blandar detta i olika maträtter, köttfärssås är tacksamt tex, soppor fungerar bra, potatismos oxå. Vi ger även vuxen movicol ibland (då detta ska vara samma som barnens fast dubbelmängd i påsen, enda skillnaden är smaken som ju är "apelsin", detta blandar vi i "sött", tex yoghurt, smoothie osv.

    Behöver man prata av sig går det ju oxå bra men fokus gärna på mat i samband med förstoppning åkomma.

  • Svar på tråden Recept mot förstoppning hos barn
  • Grävling 75

    Hela linfrön i yoghurt/fil varje morgon och sitta länge med ipad (som förmån!) på toa efter kvällsmaten. Har funkat för oss!

  • ElinLa

    Min dotter har problem med sin mage och har haft det jätte länge, vi blandar hennes movixol i en juice som heter glocken gold då tycker hon att det är gott. vet inte om du skrev hur stor dos av movixol hon får men Har ni provat höja dosen? dotterns läkare pratade om att man inte får ge för mycket fibrer då det även kan skapa förstoppning hos barn. Har du provat att massera magen på din dotter?prova och se om hon tycker om det, man masserar från höger till vänst efter tarmen det kan hjälpa tarmen att arbeta.

  • LisenLi

    Måste informera om att vi verkar vara på rätt väg, då situationen det till viss del löst sig för min dotter.

    Hon är väldigt känslig för smaker och då har det varit svårt att få i henne movicolen då denna ändå ger en viss smak. Nu har det dock kommit ut en ny produkt på apoteket som är likvärdig men inte ger samma smak, dulcosoft (receptfritt på påse, från 12 år och uppåt dock, dvs samma som movicol receptritt). Denna smakar visserligen väldigt illa om man inte blandar den i något men i vaniljyoghurt, som min dotter älskar och dricker varje morgon och kväll blir den smaklös!!! Så äntligen kan vi få i henne bra mängd med magmedicin. Så nu har hon inte haft hårt bajs på flera veckor!! Hon säger fortfarande att det gör lite ont i magen men dels är det knip, som medicinen kan ge och dels tror vi att hon kopplar allt som känns ví magen och vid bajsning till ont (då hon haft problem så länge).

    Eftersom hon även hållit sig för att bajsa införde jag toalettschema, hon får ett klistermärke varje gång hon övar att sitta på toaletten, det behöver dock inte komma bajs eller kiss och hon behöer inte sitta länge, bara hon får in känsla att det inte behöver vara jobbigt att sitta på toaletten, och när hon suttit typ 20 gånger får hon välja en grej (slajmburk, klistermärken, en glass, eller ngt sådant som vi kommit överens om innan).
    Vi har även infört muta för bajsning, som hon fortfarande gör i blöjan (vilket är helt ok bara det görs ). Mutan består i att hon får ett kinder suprice egg varje gång hon bajsar. Hon gillar inte choklad men hon gillar supricen och vill verkligen ha den.
    Nu har hon till och med bajsat flera dagar i rad, vilket inte hänt på mycket länge innan . Å hon är förvånad över att det inte gör så ont, och att det går så snabbt. Hon är gladare! 

    Dock att påpeka att hon fortfarande klagar på ont i magen som sagt. Vi hoppas detta försvinner med tiden. Jag har alltid varit nog med att påpeka att det inte är ngt farligt att ha ont i magen, en del har ont i magen, andra ryggen osv. Jag har ju själv ont i magen ibland. Man kan ta det lugnt ett tag när det kniper men inte göra för stor grej av det heller.

    Jag har sagt till henne att någon dag kommer hon sitta på toaletten å bajsa, men att hon styr när. Hon kanske till och med gör det utan att säga till oss först. Att hon kanske ropar på mig, "mamma jag är klar" och så har hon bajsat och allt gick bra. Detta får henne att le, å se finurlig ut. Ett mål hon själv styr över när det ska uppnås. Då har vi ytterligare en belöning, hon ska få torka sig med hello kitty toalettpapper.

    Vi hoppas att det inte kommer något bakslag.

    Måste även skriva att jag helt slutat tänka på lösande mat vilket tråden egentligen skule handla om. Försöker undvika för mycket stoppande men jag har slutat kämpa med maten på det sättet. Jag mår själv mycket bättre av att inte göra allt till en kamp mot hårt bajs.

    Vi kommer fortsätta med dulcosoft dagligen, hon får nu en halv påse på morgonen och en halv på kvällen. Dock missade vi ngn dos då vi var bortresta i helgen men det gav inget bakslag som tur är. nästa steg är att dra ner på medicinen till halv dos dagligen och se hur det blir ngr dagar. Antingen går vi upp igen eller så fortsätter vi så tills hon går på toaletten och bajsar och får rutin på detta. när rutinen har pågått länge och problemen är ett minne blott, försöker vi ta bort dulcosoften helt.

    Viktigt med belöning och små delmål, uppmuntran men inte tjat!, men framför allt förståelse och respekt! kramar oxå såklart!!

    Vill även tillägga att vi valde att inte dra in sjukvården för mycket (fick movicol junior på recept men ingen mer hjälp) då jag tror det skulle skapa för mycket påtryckningar för henne och göra problemet värre då nästa steg enligt bvc var specialist på sjukhus. förståelsen hos "vanliga" läkare på vårdcentral och likn är ofta dålig, man får movicol men ingen övrig hjälp. lös det själva liksom! min inställning till det, som till vården i övrigt är mycket god, besannades då vi fick rådet att ge vätska och katrinplommon av en läkare som tittade på lillebror. ja som vi inte gjort det, liksom.

  • stormfågel

    Vi blev tipsade om psylliumfrön av vår sons läkare. Sonen har haft problem med magen i mååånga år (är nu 8) och dricker movicol (eller andra likvärdiga produkter) i apelsinjuice.

    Men med psylliumfrön i muslin så har vi kunnat sänka dosen ngt.

  • london

    Har själv problemmage med återkommande förstoppning och kan bara tänka mig hur jobbigt det måste vara för så små.
    Något jag har börjat med är mjölksyrabakterier i tablettform. Läste en artikel där en överläkare sa att vi får i oss alldeles för lite av dessa bakterier och att vi måste få i oss ofantliga mängder genom kosten för att få i oss vårt basala behov och att tabletterna bl.a. hjälper mot förstoppning. Testade dom, nu har jag inte ätit dom länge, men det har faktiskt hjälpt. Jag har gått på toaletten varje dag sedan dess. Nu är dom ju ganska stora att svälja men kanske finns de i olika storlekar eller om man kan öppna dom och hälla i pulvret i maten?

  • annox

    Världens mest korkade fråga men jag ställer den ändå!
    Min son på 3,5år har varit trög i magen länge och nu senaste tiden har det varit lite sämre. Igår började ett riktigt helvete och han skrek och grät och hade ont. I morse åkte vi in till närakuten och hon kände i rumpan att det var ett stort och hårt bajs där samt att hon kände genom magen att det var hårt där med.
    Fick en lösning att spruta upp i rumpan och sen fick vi utskrivet laxido junior (är typ lika som Movicol tror jag...? ). Vi körde upp lösningen hemma och det kom ut bra!
    Vi ska då nu köra igång med Laxido och han ratade ju det med vatten förstås. Han är inte förtjust i juice/saft som de skriver i förteckningen att man lan blanda med, men ni skriver att ni blandar med typ fil/yoghurt. Häller ni i pulvret rätt i yoghurten? Eller ? Behöver man inte blanda det med vatten alltså?

    Förlåt för korkad fråga. :)

  • Aileen Allannah

    Åh, ts, vad härligt att läsa att det verkar ordna sig för din flicka! Jag vet hur jävla jobbigt det är att kämpa och trassla och ingenting hjälper, men också hur skönt det är när allt bara flyter på.

  • mathildis

    Hej!

    Har du provat att ge henne aloe vera?
    De hjälpte min son med hans hårda mage.

    Hör av dig på pm om du vill veta mer!
    Jag hoppas de löser sig för din dotter, vet hur jobbigt de
    är med onda och hårda magar.

    Varma Hälsningar
    Mathilda

  • LisenLi
    annox skrev 2016-04-17 22:15:52 följande:

    Världens mest korkade fråga men jag ställer den ändå!

    Min son på 3,5år har varit trög i magen länge och nu senaste tiden har det varit lite sämre. Igår började ett riktigt helvete och han skrek och grät och hade ont. I morse åkte vi in till närakuten och hon kände i rumpan att det var ett stort och hårt bajs där samt att hon kände genom magen att det var hårt där med.

    Fick en lösning att spruta upp i rumpan och sen fick vi utskrivet laxido junior (är typ lika som Movicol tror jag...? ). Vi körde upp lösningen hemma och det kom ut bra!

    Vi ska då nu köra igång med Laxido och han ratade ju det med vatten förstås. Han är inte förtjust i juice/saft som de skriver i förteckningen att man lan blanda med, men ni skriver att ni blandar med typ fil/yoghurt. Häller ni i pulvret rätt i yoghurten? Eller ? Behöver man inte blanda det med vatten alltså?

    Förlåt för korkad fråga. :)


    Inte alls ngn korkad fråga, vi blandar lösningen med lite vatten först, häller på vatten i glas ca 1/2 cm upp och låter lösningen lösa upp sig lite och häller sedan på yoghurten å skakar om.

    Hoppas det löser sig för er!! Allt var en kamp för mjukare bajs här under en lång tid men nu har vi kommit en bra bit på vägen, trodde aldrig hon skulle bajsa frivilligt (fortfarande i blöja) varje dag.
  • annox

    Tusen tack! :)
    Det gick i! Men han tyckte att det smakade lite konstigt sa han... det var med filmjölk, ska testa med yoghurt imorgon som har lite mera smak om man säger så...
    Håller tummarna för att det ska fungera!

  • LisenLi

    Ja tyvärr var det så för oss oxå, alltså att hon kände smaken då hon fick movicol junior, men hon inte visste att hon fick medicinen (då hade hon inte velat äta den eftersom den hjälper bajset ut å hon verkligen gjorde allt för att inte bajsa). Movicol junior (å kanske då oxå laxido tror jag) har en liten smak av salt, vi använde tillslut movicol vuxen (samma som junior fast mer i påsen) som har en liten smak av citrus å var godare, men det var oxå krångligt att dölja, döljs/smakar bäst med jordgubb har jag lärt mig. Efter allt krångel å experimenterande å slängande av äckliga försök, gick jag över på eget bevåg till dulcosoft pulver, från 8 år tyrr, som inte har saltsmak, vätskan för barn smakar oxå. Vuxen pulvret smakar verkligen inte gott om man inte blandar ut den men i vaniljyoghurten blir den smaklös !!! Rekommenderar inte att göra som jag utan läkares förfrågan men jag var desperat och det fungerade .

Svar på tråden Recept mot förstoppning hos barn