• maja1190

    Familjehem gör olagligt?

    Anna B: Vad snällt, gör det kan behöva alla råd hur vi kan gå tillväga. Att ringa anonymt kan man ju också göra, men han har så svårt att formulera sig och blir så nervös när han ska ringa. Så jag har tänkt att ringa men vet inte riktigt vad jag ska säga.
    Kjell 2: Det är därför vi vacklar hit och dit hur vi ska agera. Han vet ju idag hur han har det men inte vad som händer om vi anmäler eller han skriva av sig från familjehemmet. Eftersom familjehemmet gör olagligt som undanhåller och mörkar saker och pengar för sociala.....väcker man den björn som sover vart leder det för hans del?

  • maja1190

    En sak till som jag har fått reda på om familjehemmet är senast man gjorde en utredning om dem var 2011. Det kan hända mycket på 5 år, ska man inte följa upp det här regelbundet?

  • maja1190
    Kjell2 skrev 2016-01-20 17:00:30 följande:
    Vad spelar det för roll?

    Ni kan anmäla och då går saker ur era händer
    Han kan säga att han inte vill vara familjehemsplacerad och fixa eget. Inget mera med familjehemmet att göra
    Han kan acceptera familjehemmet i två år till och gilla läget.

    Familjehemmet har säkert gjor massor med fel och bör både anmälas och sluta  vara familjehemt men att sitta och leta fel för inte saken frammåt. Då gäller det att anmäla och sen gå vidare däifrån.

    Allterntivt, lägg ner och gilla läget!
    För killen (och de andra barnen) som de är placerade hos spelar det en VÄLDIGT stor roll om familjehemmet är olämpligt, ganska självklart
  • maja1190

    Det kommer jag göra så fort killen har kommit därifrån (för hans skull) då han inte vill det så länge han är placerad hos dem. Däremot så tycker jag att sociala borde ha ett ansvar för de barn som de placerar ut i familjehem. Det här är min enda erfarenhet av familjehem och de kan väl inte vara de enda som är olämpliga familjehem?

  • maja1190

    Killens biologiska mamma som har svåra missbruksproblem anmälde familjehemmet för flera år sedan och de la ned anmälan. Killen träffar inte sin biologiska mamma mer än någon gång per år men han pratar med henne emellanåt i telefon och berättade att familjehemmet inte ger han ens fickpengar. Då ringde hans mamma upp familjehemmet och de kallade henne för j-vla knarkare. Det slutade med en anmälan mot familjehemmet där man enbart tog deras parti. Sociala tog inte ens kontakt med killen för att höra hans sida. Sociala har inte träffat killen på 2-3 år de har ju ingen ANING om hur han mår när de enbart pratar med familjehemmet per telefon.
    Inte konstigt att man läser om familjehemsbarn som far illa.....det vet ju inte ens om de lever...

  • maja1190

    Anna B: tack bra tips, och hemskt för bio mamman om man blir skötsam och verkligen vill ha sina barn tillbaka. En andra chans verkar vara svårt att få, hemskt. Har själv barn och skulle jag mista någon av dem vet jag inte hur jag skulle klara mig...

  • maja1190
    Anonym (Anna B) skrev 2016-01-20 18:19:39 följande:

    Socialnämndens uppföljning ska innehålla regelbundna personliga besök där barnet eller den unge vistas.

    Enskilda samtal med den placerade ungdomen/ barnet.

    Samtal med den eller de som tagit emot placering i sitt hem.

    Samtal med vårdnadshavare.

    Det känns som om något är väldigt fel här.. Både socialtjänst och familjehem gör fel.

    Om jag vore som du skulle jag läsa in mig på vad som gäller och sen ta kontakt med socialtjänsten. Du sa att det är 50 mil mella killens ort och den socialtjänst som placerat? Hur kommer det sig, jag menar hur började det?


    Ja den information som du nämner har ju uppenbarligen inte följts upp i killens fall. Han kommer ifrån en av Sveriges största städer och blev placerad ca tio mil ifrån sitt hem. Ett par år senare flyttade familjehemmet ytterligare ca 40 mil bort och det är den kommun som han kommer ifrån som har hand om placeringen. Jag har bara funnits i hans liv ett par år men känner han väldigt väl. Tycker det är konstigt att soc inte åker till dem och gör ett besök när de inte kommer på uttalade tider. Familjehemmet spelar på hans känslor för varje gång han har ifrågasatt något har antingen mamma blivit sjuk eller någon av hennes bio barn mår jättedåligt.
  • maja1190
    Anonym (Anna B) skrev 2016-01-20 18:57:12 följande:

    Jag önskar att jag hade bott i er stad. Den "gamla" kontaktpersonen i mig har vaknat. Jag minns hur jag var när jag jobbade som mest med ungdomar och sprang runt på olika myndigheter med dom. Då hade jag så mycket kontakter så man visste alltid vart man skulle vända sig. Jag hade iaf börjat med en kontakt med hans "gamla" soc. Fast eftersom han är 18 år så får ni kontakta vuxenenheten.

    Men du, innan ni gör nåt, rådgraga nån annan vuxen. Kuratorn på hans skola eller om han har nån lärare som han tycker om och känner att han kan lita på. Syvarna brukar också vara engagerade i sina elever. Att rådfråga nån annan vuxen innan ni tar kontakt med soc tror jag kan vara bra.


    Nu bor jag långt ifrån killen också annars hade han varit mer än välkommen att bo hos oss (fast han har sovit hos oss många gånger). Han litar tyvärr inte på myndigheter/lärare/kurator etc han misstror alla och tror alla vill han något ont. Säkert på grund av hans uppväxt. Däremot så trivs han i skolan på den gymnasielinje han går med sina kompisar och den linjen finns inte i den kommun vi bor i.
    Hans största dilemma är vart han ska ta vägen med två år kvar i gymnasiet och STOR bostadsbrist i kommunen där han bor om han inte är placerad hos familjehemmet.
    Jag letar med ljus och lykta efter ett alternativt boende för honom och vill att han ska komma därifrån så fort som möjligt.
    Samtidigt har jag blivit allt mer engagerad utav hur familjehemmet har betett sig och därför intresserad av information om vad det är som egentligen gäller.
  • maja1190
    Fru Tant skrev 2016-01-20 21:15:04 följande:

    Ta kontakt med familjehemmet och utöva lite utpressning för att inte polisanmäla?


    Precis det har varit vår tanke också. Sist de krävde han på pengar för en del av hyran sa jag till han att han skulle säga att innan han betalar dem något ville han se utbetalningarna till dem för honom. Då svarade de inget. De har hotat med att de kan säga upp honom om han inte gör som de säger. Det är sådant som gör mig så förbannad eftersom de vet att han har svårt att hitta ett annat boende i kommunen som han trivs så bra med skola och kompisar.
  • maja1190

    Kan tillägga att min man har varit väldigt nära många gånger att ringa upp familjehemmet och säga både det ena och det andra, det är jag som har stoppat honom för vad händer då med killen?

  • maja1190

    Han klarar sig bra utan familjehemmet för de har aldrig varit något stöd för honom men det är som är anledningen till att varken jag, min man eller killen har ringt sociala ÄNNU är att det är så svårt att hitta en alternativ bostad i kommunen som han går i skola i.
    Sedan att man vill ringa och skälla ut familjehemmet är mer än känsla när man blir förbannad och någon har betett sig väldigt illa, en ganska naturlig känsla som ligger hos de allra flesta som jag känner i alla fall Skrikandes

  • maja1190
    Anonym (anonym) skrev 2016-01-21 16:12:10 följande:
    Eftersom han är myndig och ändå är familjehemsplacerad så bedöms han inte klara sig själv för då skulle placeringen ha avslutats nr han blev myndig eftersom det är en kostnad för kommunen. 
    Och dem pengarna går i fickan på familjehemmet som kan sitta på ändan och inte göra ett skit för pengarna, klart de vill ha kvar killen då de bara bryr sig om pengarna....
  • maja1190
    Anonym (anonym) skrev 2016-01-21 18:10:43 följande:
    Nu minskas ju deras ersättning med den ersättning killen får i aktivitetsersättning+studiebidrag och av deras ersättning betalar de kostnaden för lägenheten. Det går alltså bort kring 7 000 kr + vad lägenheten kostar.
    Det lär bli betydligt mindre pengar kvar för killen själv om han ska betala hyra själv.
    Det finns säkerligen goda skäl till att han anses behöva familjehem trots att han är myndig, kommuner brukar nämligen se till att placering upphör så fort det bara går.
    Om allt går korrekt till ska det fungera så men i det här fallet mörkar och fifflar familjehemmet med ersättningen......
  • maja1190

    Har nu varit i kontakt med soc i den kommun som betalar ut pengarna för killen och sagt att jag är orolig för honom i hans familjehem då de inte varit på besök på länge och det ger förhoppningsvis effekt. De lova att kolla upp det med en gång och ringa tillbaka.

  • maja1190

    Naturligtvis gäller sekretessen och allt sådant, men vem som helst kan göra en orosanmälan. De kommer ringa tillbaka och meddela att de har varit i kontakt med familjehemmet men inga detaljer osv. Jag bad de göra det och hon sa att det var helt ok. Hur det går i själva "ärendet" kommer jag ändå få information av om och när det händer något från killen.

  • maja1190
    Kjell2 skrev 2016-01-22 10:44:04 följande:
    Bra att ni satt igång processes. Hoppas nu allt slutar väl.
    Tack det hoppas verkligen vi medGlad

    Det har redan hänt en del som jag inte vill berätta förrän allt är "klart" men så fort killen har kommit därifrån tänker vi sätta oss ned med honom och skriva ned allt som familjehemmet har gjort fel genom åren och skicka det här till soc. Även hur vi misstänker hur de har fifflat med pengar, sedan är det upp till soc om de kan bevisa det hela.
Svar på tråden Familjehem gör olagligt?