Inlägg från: tjejanonym |Visa alla inlägg
  • tjejanonym

    Mår dåligt av att amma.

    Hej

    För några veckor sedan fick jag mitt första barn.

    Direkt efter förlossningen la dom upp honom på mitt bröst och sa att jag skulle ge honom bröstet.

    Även om jag under tiden jag var gravid känt mig lite tveksam och obekväm kring det här med amning så tänkte jag inte så mycket på det där och då utan jag gav honom bröstet.

    Det var ingen som tittade att han hade rätt sugteknik eller så vilket ganska snabbt resulterade i såriga bröstvårtor. Dagen/natten efter förlossningen försökte jag amma flera gånger och varje amning var verkligen en pina. Det var som att gå igenom ännu en förlossning, utan att överdriva. Det gjorde så ont!

    De sista dagarna på BB fick jag i alla fall pumpa och ge i kopp för att få vila bröstvårtorna lite. Jag fick även testa att amma med amningsnapp vilket kändes lite bättre.

    Nu dom senaste veckorna hemma har jag mått så himla dåligt. Nästan varje gång jag ska amma gråter jag och har ångest. Jag ammar fortfarande med amningsnapp men det gör ändå ont, framför allt i ena bröstet. Jag pumpar även och ger på flaska. Vi ger också ersättning då vår pojke inte blir helt nöjd på bara bröstmjölk.

    På fem dagar har jag fått mjölkstockning och hög feber tre gånger vilket inte gjort  saken bättre. Trots att jag pumpat/ammat regelbundet, duschat varmt, masserat, haft på värmekudde...

    Jag vet att bröstmjölk är det "bästa" för barnet och det är därför jag fortsätter. Men det känns inte alls så där underbart och mysigt att amma som alla säger. För mig är det mer en ångestfylld situation som jag fasar inför och funderar nästan på att sluta och bara ge ersättning... Hur ska jag klara det här i flera månader till liksom?!

    Jag känner mig låst och vågar inte ta mig ut för tänk om han blir hungrig mitt i alltihop och jag måste slänga fram bröstet vilket jag inte är bekväm i.

    Samtidigt mår jag dåligt över att jag känner just så här när jag ammar och att jag inte får det att fungera. Känner mig som en dålig mamma :(

    Är jag hemsk som funderar på att gå över helt till flaska och ersättning istället?

    Jag vet inte riktigt vad jag vill få ut av det här inlägget. Lite stöttning kanske? Någon som känner/har känt lika dant? Ska man må så här dåligt av att amma?

    Eller är jag helt ensam i det här? :(

  • Svar på tråden Mår dåligt av att amma.
  • tjejanonym

    Tack för alla svar! Trodde aldrig att jag skulle få så mycket stöttning eftersom det som sagt är sån "tabu" med flaskmatning. En stor vikt släppte från mina axlar bara av att få höra från er att det är okej om jag vill sluta och därför funderar jag faktiskt på att göra det...

    Skönt att också få veta att man inte är ensam om att ha denna amningsångest när det enligt alla andra är så "underbart". Funderade ett tag på om det kanske handlade om förlossningsdepression men jag har inte fått fylla i en sån där lapp från BVC än så jag får ta det när det kommer.

    Frågan nu är bara hur jag ska förklara för folk varför jag inte ammar när jag egentligen kan. Det känns som att folk kanske kommer att lägga sig i väldigt mycket :/

  • tjejanonym

    Tack ännu en gång för alla tips och stöttande svar!

    jag har beslutat mig för att sluta amma och det känns bra. Är bara lite nojig ifall om min pojke får ex öroninflammation i framtiden. Då kommer jag säkert att anklaga mig själv för att jag inte ammat... Men det är ju som några av er säger - vissa ammade barn blir oftare sjuka än flaskmatade barn och tvärt om så det är ju lite av ett lotteri.


    Iowhannah skrev 2016-02-05 13:48:59 följande:

    Hur går det, TS?

    Jag tycker även att du ska prata med din bvc-sköterska om hur du känner, det låter lite som att det kan vara en förlossningsdepression på g (eller i grunden).


    I tisdags när jag var på BVC tog jag lite försiktigt upp det här med amningen och att jag har skuldkänslor och ångest/är ledsen men sköterskan verkade inte uppmärksamma det särskilt mycket. Men det kan bero på att jag inte var tillräckligt tydlig.
  • tjejanonym

    Jag har gjort så att jag kokat vatten på kvällen, låtit det svalna till lagom temperatur och hällt i en termos. Lagt rätt mängd pulver i 2-3 nappflaskor och tar med allt till sovrummet. Då tar det max en minut att blanda till ersättningen :)

Svar på tråden Mår dåligt av att amma.