• cosinus

    Ok att lämna barn på förskolan om syskonet är magsjukt?

    På dagis ska barnen vara hemma om man är hemma med magsjukt syskon. Det ser jag eg inget problem i. Undantaget blir självklart om syskonet i fråga är så gammalt att man inte vabbar längre utan det är hemma själv. 

    Skolbarn behöver inte vara hemma för att syskon är sjuka. Jag brukar dock göra klart för både barn och lärare att vi har magsjuka i familjen så börjar barnet känna sig det minsta konstigt så ringer de direkt. Äldsta går i femman och ännu har ingen av mina skolbarn (3 stycken) blivit magsjuk i skolan. Överlag så smittar det klart mindre mellan syskonen när de är större och rent krasst också när inte alla är hemma hela dagarna och krälar över den sjuke.

  • cosinus
    Lowika skrev 2016-02-10 10:12:44 följande:

    Du behöver bara sjukintyg från dag 8?


    Det betyder ju inte att det är ok att vabba ändå.

    Lika lite som det är ok att vabba och skriva "smittat" för att farmor är snorig och barnet har varit där är det ok att vabba och skriva "smittat" när ett storasyskon kräks.

    Sen att man inte behöver läkarintyg föränn dag 8 har liksom inte med saken att göra. 

    Värt att komma ihåg här är att magsjuka med så stora barn smittar betydligt mindre inom familjen. De stora kan hålla sig på en toa, de kräks inte över alla, de vill inte ens ha syskonen krälandes över sig när de mår dåligt, de hittar av toa/hink och man kan tala om för dem att de inte har i köket att göra. Det var extremt länge sen vi hade en magsjuka som drabbade alla rakt av. Det var i princip bara medan alla ff var på dagis.
  • cosinus
    Anonym (G) skrev 2016-02-10 17:33:49 följande:
    Öh va? Om det är uppenbart att barnet satt i halsen pga mat eller dryck kan ni väl inte kräva att barnet skall bedömas magsjukt och hålls hemma 48h? Ni låter ju FULLSTÄNDIGT orimliga. Vi har ett barn med lättväkt kräkreflex när det sätter i halsen vid matning. Nu brukar det inte bli spyor på förskolan, men hade vi haft barnet hos er hade vi banne mig bytt plats eller sett över möjligheterna att anmäla er.

    On topic: Givetvis ska syskonet vara hemma om magsjuka finns i familjen.
    Och jag har en unge som är hyffsat åksjuk. Hände mer än en gång att han kräktes på vägen till förskolan. Samma unge är allergisk och kan kräkas om han får i sig fel kost och nä vi räknar självklart inte 48 timmar på varken åksjuka eller allergiska reaktioner
Svar på tråden Ok att lämna barn på förskolan om syskonet är magsjukt?