Inlägg från: Anonym (bszzt) |Visa alla inlägg
  • Anonym (bszzt)

    Ok att lämna barn på förskolan om syskonet är magsjukt?

    Anonym (Häxan surtant) skrev 2016-02-09 20:54:50 följande:

    När jag lämnade min friska dotter idag på förskolan mötte jag i dörren en förälder som lämnade sitt stora barn, men skulle hem och vabba med sitt lilla barn som var magsjukt. I min värld så blir alltid fler än en person i hushållet sjuka när det gäller magsjuka. Därför tycker jag att man bör ha alla barn hemma vid vab, särskilt om det handlar om något så smittsamt som magsjuka.


    Det beror helt o hållet på. Om det stora barnet redan varit sjukt så smittar det inte.
  • Anonym (bszzt)
    Anonym (G) skrev 2016-02-10 17:33:49 följande:

    Öh va? Om det är uppenbart att barnet satt i halsen pga mat eller dryck kan ni väl inte kräva att barnet skall bedömas magsjukt och hålls hemma 48h? Ni låter ju FULLSTÄNDIGT orimliga. Vi har ett barn med lättväkt kräkreflex när det sätter i halsen vid matning. Nu brukar det inte bli spyor på förskolan, men hade vi haft barnet hos er hade vi banne mig bytt plats eller sett över möjligheterna att anmäla er.

    On topic: Givetvis ska syskonet vara hemma om magsjuka finns i familjen.


    Ytterligare on topic . Barn som tillfrisknat efter magsjuka och vart hemma i 48 timmar kan utan problem gå till förskolan även om syskonet fortfarande är sjukt.
  • Anonym (bszzt)

    Men som sagt barnet som lämnas kan ju fortfarande redan ha haft sjukan och blitt frisk. Så måste man ju kunna lämna det barnet även om det har ett sjukt syskon


    vindruvan skrev 2016-02-10 19:41:45 följande:

    Det är en självklarhet att syskon är hemma om andra barn kräks/har diarré. Av respekt mot andra barn, föräldrar och pedagoger!!

    Alldeles för många tycker att det är ok att lämna syskon eller för all del, ljuga om vad barnen är för sjuka för att kunna lämna tidigare.

    Det r min arbetsplats och andra föräldrar ska inte tvingas vara hemma med sjuka barn för att nonchalanta föräldrar tycker att deras jobb är viktigare än mitt/andras!

    Jag jobbar på förskola och vi stoppar syskon till magsjuka.


  • Anonym (bszzt)
    vindruvan skrev 2016-02-10 19:54:47 följande:

    Det "friska" barnet kan bära med sig smitta, alla fsk-barn bör vara hemma vid magsjuka hos syskon. Och nej, ingen "måste" lämna barn när man är hemma och vabbar. Fsk är inte bättre än hemmet och förälder. Sen handlar det om respekt åt alla håll.


    Nej barnet kan inte bära smitta i sådana mängder att det smittar något annat barn om det inte är sjukt själv. Virus nivåerna blir alltför låga. Med det tankesättet borde ingen någonsin komma till förskolan eftersom de förmodligen omedvetet har varit i kontakt med någon som är sjuk.
  • Anonym (bszzt)
    vindruvan skrev 2016-02-10 20:11:55 följande:

    Jag fick höra från vårdpersonal att smitta även kan sitta i kläder om du tagit hand om/umgåtts med någon kräksjuk.

    Jag står fast vid min åsikt och på min fsk skickas syskon hem.


    Nä "smitta" sitter inte fast däremot kan det finnas olika mängd virus kvar på kläder men det är normalt sett långt ifrån tillräckligt för att någon sjukdom ska kunna bryta ut om inte någon osannolik kombination av immunförsvarsbrist och ovanligt höga virushalter förekommer. Det är långt mycket större risk att man smittar efter de "48 timmarma" än att man smittar på detta sätt.
  • Anonym (bszzt)
    Anonym (aldrig ok) skrev 2016-02-10 20:52:03 följande:

    Nej det är tydligt det, märks även i den här tråden.


    Så är det MEN återigen smittorisken gäller inte tillfrisknande barn med syskon hemma som är sjuk med samma stam virus.
  • Anonym (bszzt)

    Det är när det gäller magsjuka så gott som omöjligt att inte bli smittad om man bor under samma tak. Trots att det andra barnet verkar friskt kan det ha smittsamma halter av virus även under inkubationstiden. Så mitt råd är att låta bägge stanna hemma. Så snart något av barnet tillfrisknat och lite tid gått så smittar det barnet inte längre och kan gå. Oavsett om det andra fortfarande är sjukt.


    Pkb skrev 2016-02-10 20:12:17 följande:

    Jag brukar om jag har möjlighet, att lämna det friska barnet på skolan medan jag är hemma med det sjuka. Dels för att jag tror att det är roligare för det friska barnet och dels för att jag tror att barnet kan undvika att bli smittat om det är ute och andas frisk luft istället för att vara inne med magsjuke eller förkylningsbakterier.


  • Anonym (bszzt)
    Anonym (ingen smittspridare) skrev 2016-02-10 21:54:41 följande:

    Med rätt hygienrutiner är det inte alls "så gott som omöjligt". Men om så vore, desto större anledning då att skilja på barnen så mycket som möjligt så att inte alla behöver bli sjuka, för jag ser inget självändamål med att låta friska barn stanna hemma för att garanterat bli smittade och själva behöva genomlida magsjukan. Om det var helt omöjligt skulle jag hålla med dig.

    Hos oss har det oftast bara varit en person som har drabbats. I synnerhet sedan jag lärde mig exakt hur smittan sprids och vilka hygienrutiner som krävs (vilket jag inte hade koll på med första barnet, och då åkte jag ju själv dit på smittan dessutom).


    Nä det är klart det går men min erfarenhet är att det är svårt att kunna kontrollera smittvägarna framförallt hos barn. Men det är klart det beror ju på ålder med.
  • Anonym (bszzt)
    Anonym (000) skrev 2016-02-10 22:29:51 följande:

    Magsjuka är luft buren smitta o jo den sätter sig vist i kläder o kan smitta vidare. Bara för du inte blir smittad själv betyder de inte att du inte smittar någon annan. Föräldrar e så fruktansvärt lata som inte håller sina barn hemma om de går magsjuk i familjen. Våra barn har åkt på massa sådan skit bara för andra föräldrar inte orkar ha sin barn hemma.


    Nej magsjuka är inte luftburen på det vis att man kan påvisa det annat än genom droppsmitta. Då från en sjuk person. Dvs små vätskedroppar som visserligen kan spridas genom luften en kort bit vid ex kräkning . Det är dock INTE så att det hänger kvar i luften någon tid och virvlar runt i väntan på att andas in.
Svar på tråden Ok att lämna barn på förskolan om syskonet är magsjukt?