• Anonym (Hej)

    Barn hemma vid sjukskrivning?

    Ms H skrev 2016-02-12 20:36:13 följande:

    Varför skulle man inte få ha sitt barn hemma när man är sjuk?


    Försäkringskassans regler, är man tillräckligt frisk för att ta hand om ett barn är mn tillräckligt frisk för att jobba. Frågan är om fk hinner bli inblandade under penicillinkuren?
  • Anonym (Hej)
    Anonym (asa) skrev 2016-02-12 20:43:39 följande:

    Man får visst ha barn hemma när man är sjukskriven. För man är ju sjukskriven för sina arbetsuppgifter. Inte sitt privatliv.


    Vad grundar du det tvärsäkra felaktiga uttalandet på?
  • Anonym (Hej)
    Anonym (asa) skrev 2016-02-12 20:45:41 följande:

    Man får dock inte plocka ut både sjukpenning och vab samtidigt. Men han kan välja. Tror det oftast är mer fördelaktigt att plocka ut vab istället (ingen karensdag exempelvis).


    Inte för en dags vab. Då blir det ju ny karensdag efter vab.
  • Anonym (Hej)
    Anonym (asa) skrev 2016-02-12 22:05:48 följande:

    Common sense.


    Fk jobbar inte efter common sense. Jag har jobbat i psykiatrin länge och våra patienter får inte ha sina barn hemma när de är sjukskrivna. Inte ett enda fall jag kommit i kontakt med har det varit så. Nu är det oftast så att det är skönt att slippa ha det kravet på sig att ha barnen hemma, men fk är jättetydliga med att det inte är okej.
  • Anonym (Hej)
    Anonym (-) skrev 2016-02-13 00:29:29 följande:

    Nej FK jobbar i första hand enligt lagar, förordningar, riktlinjer o praxis.

    Blir så nyfiken. Tar du alltid/ofta upp frågan om patienten fått ok med FK att ha barnen hemma? Vill de ens det? Du skriver ju själv att de inte vill (tolkar jag). Alltså kommer dina patienter ens på tanken att "ja jag mår ju så pass psykiskt dåligt att jag har kontakt med psykiatrin så jag vill ha barnen hemma". Hur länge har dina patienter i regel varit sjukskrivna när denna fråga kommer upp? Har de jobb eller är de arbetslösa? Kontakt med psykiatrin brukar inte vara det första man får. Brukar vara väntetid, remiss mm o bara de sjukaste (om ens de) som får komma till er. Enligt min uppfattning alltså. Om man då ändå kan ta hand om små barn hela dagarna så är det väl klart (?) att det kan ifrågasättas hur dålig personen eg är. Vad är common sense i det läget enligt dig? Hur skulle det vara istället? Många frågor o av ren nyfikenhet som sagt. Menar inget illa.


    Ja många frågor ska försöka svara. Vi har hög tillgänglighet till psykiatrin där jag bor. Inget remisstvång och tid inom en månad. Vi tar nog emot många som man i andra landsting inte tycker tillhör specislistpsykistrin.

    De flesta tar upp frågan i ett tidigt skede med mig. Men när du säger det så är det nog oftast de som har ett jobb som tar upp det. Arbetslösa är ju vana vid att vara hemma när barnen är på förskola. Arbetande människor jagas ofta av dåligt samvete över att ha barnen på förskola, särskilt om man psykiskt inte mår bra. De tänker nog ofta att de borde ha barnen hemma när de är sjukskrivna men känner att de inte riktigt orkar. Det brukar var en avlastning för dem när de får höra hur fk ställer sig.

    Själv tycker jag nog att det är en bra regel. Inte för enstaka dagar som tråden egentligen handlar om. Men är det en längre sjukskrivning som det är när fk blir inblandade är det rimligast för både barn och vuxen att barnen är på förskola. Den vuxne behöver ofta vila eller jobba med sin rehabilitering. Barnet behöver ha en "vanlig" uppväxt även om man har en förälder som är sjuk.
  • Anonym (Hej)
    Anonym (asa) skrev 2016-02-12 22:27:45 följande:

    Det var det dummaste jag hört. Har också jobbat inom psykiatrin länge och aldrig hört talas om någonting liknande.

    Får en sjukskriven gå till affären och handla mat? Ja. Får en sjukskriven städa hemma? Ja. Får en sjukskriven träna? Ja. Får en sjukskriven ta hand om sina barn? Ja. Får en sjukskriven utföra sitt jobb? Nej, inte utan att avbryta sin sjukskrivning.


    Det klart att man får ta hand om sina barn. Och göra allt det andra du rabblar upp. Ingen har påstått något annat. I flera fall har jag dessutom varit med om att fk tillåtit att den sjukskrivna får åka utomlands på semester. Frågan är ju vad som är bra för rehabiliteringen. Men man får inte ha barnen hemma från förskola och samtidigt vara sjukskriven. Gissar att du jobbar inom slutenvården.
  • Anonym (Hej)
    modsey skrev 2016-02-14 10:45:17 följande:

    Klart du får ha barn hemma när dur sjukskriven !

    Hur löser man det exempelvis annars om hela familjen är magsjuk samtidigt ?

    Vi har haft influensan i vecka o jag blev sjuk först. Sen insjuknade barnen o dp fick de också vara hemma med mig. Pappan klarade sig så han jobbade


    Fk blir sällan inblandade då. Man är ju sällan sjuk i över två veckor med influensa eller magsjuka.
  • Anonym (Hej)
    Anonym (noomi) skrev 2016-02-14 10:33:02 följande:

    Jag har heltids sjukersättning och man får visst ha barnet hemma fastän man är sjukskriven. 


    Varför har du inte ditt barn på förskola?
  • Anonym (Hej)
    Anonym (noomi) skrev 2016-02-14 13:35:09 följande:

    vem har sagt att jag inte har det? 


    Vad bygger du ditt uttalande på om du har det?
  • Anonym (Hej)
    Anonym (noomi) skrev 2016-02-14 13:55:33 följande:

    mitt uttalande bygger på att jag har hel sjukersättning och ett barn. Vare sig barnet går på förskola eller inte (är inte relevant), så är det verkligen någonting man vet möjligheterna om när man har en sjukersättning.  


    Har de sagt att du kan göra som du vill? Och nej tydligen inte eftersom du har fel.
  • Anonym (Hej)
    Anonym (noomi) skrev 2016-02-14 14:29:17 följande:

    Kul att träffa en tvättäkta "sprida-negativ-energi" figur på familjeliv! Tänk att just MIN kommentar skulle bli utvald!


    Tolkar det som att du bara gissade hur det är, du har inget svar. Och det är lika roligt att träffa en "sprida-felaktig-information" figur på familjeliv.
Svar på tråden Barn hemma vid sjukskrivning?