Inlägg från: Frankie Bean |Visa alla inlägg
  • Frankie Bean

    Vill ha planerat snitt, första barnet.

    En grej bara... Vården kan "tvinga" dig till vaginal förlossning genom att inte göra något alls. De kan inte tvinga till ingrepp men en förlossning räknas inte så.

    Ett kejsarsnitt är ett ingrepp du kan neka till, däremot anses förlossning vara en naturlig process.

    Ska själv ha kejsarsnitt och är inte anti på något sätt men detta verkar vara väldigt missförstått.

  • Frankie Bean
    schober skrev 2016-04-07 22:00:19 följande:

    Patientens rätt till medbestämmande (vilket innebär att man inte kan neka en patient ett kejsarsnitt om det inte finns mycket goda skäl) reglerades tydligt genom införandet av HSL 3 a § den 1 januari 1999 med följande lydelse:

    När det finns flera behandlingsalternativ som står i överrensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet skall landstinget ge patienten möjlighet att välja det alternativ som han eller hon föredrar.


    Fast nej, så fungerar det inte. Vaginal förlossning är inte en behandling på samma sätt som ett kejsarsnitt. Sedan kanske många landsting agerar som om det vore det, en förlossning är speciell och man tar hänsyn till det. Behandlingsalternativ till förlossningsrädsla är snarare "kejsarsnitt" eller "hjälp mot ångest och oro". Läs riktlinjerna för kejsarsnitt själv.
  • Frankie Bean

    En normal graviditet som fortskrider till en normal förlossning räknas som en process, inte en behandling. Om något sedan skulle hända, tex att man behöver antingen instrument eller snitt för att få ut barnet handlar det om att välja behandlingssätt.

    Hoppas det blir tydligare nu.

    Samma anledning som att graviditet inte klassas som sjukdom enligt Försäkringskassan.

  • Frankie Bean
    Hoppfullatankar skrev 2016-10-02 11:18:27 följande:

    Har varit med om både vaginalt och snitt, den största skillnaden mellan dem är smärtan. Vid vag tar man smärtan direkt och vid snitt har man smärtan efteråt. Urinläckage blir oftast under själva graviditet.

    Det jag tyckte va negativt med just snitt är att du inte får lyfta efter, samt att du inte kan vara med när pappa klipper navelsträngen osv. Här skickas mamma till uppvaket även om man varit vaken under op, bebis och pappa skickas till BB . Så de första timmarna får man inte vara med sitt barn. Jag hade tur som slapp detta för att uppvaket var fullt.


    Fast det är lite olika. Pappa och barn följde med mig till uppvaket så vi fick vara tillsammans hela tiden.

    Sedan är väl smärtan högst individuell. Jag hade typ noll smärta efter snitt och en god vän med vf tyckte inte att den smärtan var så illa alls. Samtidigt finns det ju folk i båda lägren som upplevt massa smärta. Man vet ju inte förrän man är där så att säga.
Svar på tråden Vill ha planerat snitt, första barnet.