Inlägg från: Anonym (osäker ts!) |Visa alla inlägg
  • Anonym (osäker ts!)

    Lägga föräldraledigt storhelger, fastän man inte kan nekas..? Hur gör ni?

    Önskar vara anonym då jag annars har en känd profil här. 

    Har i vintras börjat på ett nytt jobb som sjuksköterska, jobbar på en vårdavdelning på ett sjukhus. I veckan upplyste chefen om att det var dags att lägga sommarschemat (vi har önskeschema), och påpekade att det är viktigt att man gör sin kvot storhelger varje år. Chefen sa att man väljer en storhelg om året, sedan turas om. T.ex. jul i år, ledig andra storhelger. 

    Jag frågade om det var ok att lägga föräldraledigt. Chefen sa att jag absolut har laglig rätt, men att jag inte kommer bli populär bland mina kollegor. Hon sa att om man valt att jobba på ett sjukhus, då får man ta att man måste jobba jul ibland. Jag har då ingen lust med det, faktiskt, absolut inte julafton... Barnen är små, och jag tänkte passa på. På midsommar är vi alltid på svärföräldrarnas sommarställe. Nyår brukar vi fira hos vänner. Känns som att påsk & kanske nyår är de enda helgerna som jag kan tänka mig avvara om jag måste. På mitt förra jobb var det aldrig något problem, alla småbarnsföräldrar lade FL varje storhelg utan att det sågs negativt. Hur skulle ni göra i min sits? 

  • Svar på tråden Lägga föräldraledigt storhelger, fastän man inte kan nekas..? Hur gör ni?
  • Anonym (osäker ts!)
    8airam8 skrev 2016-04-10 10:40:54 följande:

    Hur ser det ur i personalgruppen i övrigt? Många småbarnsföräldrar? Svårt att få förståelse från kollegorna om du gör på det viset?

    Jag hade nog bitit i det sura äpplet. Eller, jag har under många år bitit i just det där sura äpplet. Det är väldigt tråkigt och osolidariskt när kollegor gör sådär (tar ut föräldraledighet så att det kör ihop sig ordenligt för oss som inte gör det).


    Det är nog ganska blandat. Jag har ju bara jobbat där några månader, så jag vet inte riktigt hur det ser ut. Men det spelar ju egentligen ingen roll, om man uttalar att FL inte läggs på den arbetsplatsen, någonting som verkligen förvånat mig!
    Anonym (M) skrev 2016-04-10 10:45:16 följande:

    Det muttras ALLTID om dom som tar föräldraledig... Alltid! Vilket kan kan förstå när vissa alltid måste täcka upp...

    Ja man har rätt men tycker man kan vara lite schyst och inte ta ledig jämt och inte hela helger. Tycker det är trist när de som är föräldraledig julhelgen även tar ledigt dagarna före så den som jobbar jul aldrig får ledigt....

    Jag har tagit föräldraledigt julaftons kväll men har jobbar på dagen och ibland även resten av julhelgen och inte tagit ledigt både jul och nyår... Tycker att man kan bjuda till lite även om man har laglig rätt att vara ledig.


    Jag kan nog ta nån juldag/annandag tex, men enligt chefen så är det aftnarna som räknas; julafton, midsommarafton, nyårsafton osv. Helgdagar jag inte jobbat på flera år, eftersom min tidigare arbetsplats inte brydde sig om man lade FL. Vi jobbade istället påsklov, sportlov osv så de med större barn kunde åka bort. 
  • Anonym (osäker ts!)
    Anonym (Kajsa) skrev 2016-04-10 10:49:07 följande:

    Jag har så svårt att förstå att man väljer ett yrke där det ingår helger, men sedan vill man inte jobba sin egen del av det, utan tycker att andra ska göra det.


    Sjuksköterskeyrket är brett och det finns massor att utveckla sig inom! Jag har inga problem att jobba en lördag kväll tex. På det nya jobbet gäller varannan helg, och det gör mig inget eftersom jag är ledig 2-3 dagar i veckan istället då barnen kan vara hemma med mig. Ett bra skäl till skiftarbete!
  • Anonym (osäker ts!)
    Anonym (Kajsa) skrev 2016-04-10 10:57:02 följande:
    Fast det ingår även andra helger som du inte vill ta din del av. Där du förväntar dig att andra ska jobba, men du ska få slippa.
    Man får ju passa på medan barnen är små, om ett par år är det min tur att alltid jobba. Jag var mest förvånad över att attityden på denna arbetsplats var att man inte "får FL".  Har inte varit med om det ngn annanstans. 
  • Anonym (osäker ts!)
    Anonym (?!) skrev 2016-04-10 11:01:34 följande:

    Det är ju inte så att man får jobba tex julafton varje år. Vad gör det ifall man jobbar dag på julafton? Sen när man har kommit hem så har man ju ändå tid till att fira. Eller är julafton slut redan kl 16? 
    Jag har aldrig tagit fl på julafton utan jag har då jobbat om det har blivit så att jag fått det på schemat. 


    Reser man bort är det ju svårt att jobba till 16. Men visst, dagtid är väl ok. Jag var mest förvånad över attityden, som sagt. Det kan ju vara andra på min avd som vill vara FL, men inte "vågat" lägga det. På min förra arbetsplats var alla storhelger täckta av frivilliga eller vikarier. 
  • Anonym (osäker ts!)
    Anonym (?) skrev 2016-04-10 16:03:20 följande:
    Mina barn är lediga alla lov o storhelger för min arbetsgivare beviljar fl när vi vill ha
    Det gör ju min chef också, men hon sa att det inte är populärt bland kollegorna...
  • Anonym (osäker ts!)
    arianne03 skrev 2016-04-10 15:00:18 följande:

    Vad händer om ALLA på en arbetsplats tar FL? Bemannas en vårdavdelning tex då helt av vikarier? Det känns inte helt patientsäkert.


    Vikarierna är precis lika mkt sjuksköterskor som jag är, fast med skillnaden att de är timanställda tidigare kollegor. De kanske pluggar och behöver/vill jobba extra. Dessa vikarier kan ju sin avdelning! Det är ju inte vilken vikarie som helst. 
    Anonym (AnnaP) skrev 2016-04-10 15:24:23 följande:
    Är man sjuksköterska så behöver man inte nödvändigtvis jobba helger. Man kan jobba på så många olika ställen där man jobbar mån-fre 7-16, t ex mottagning eller vårdcentral. Passar inte arbetstiderna på en vårdavdelning ens privat liv så är det väl bara söka sig till nåt ställe som gör det.
    Skulle aldrig vilja jobba på VC, gud så tråkigt! Och helger går bra, men jag är ju helst ledig alla aftnar. Det har aldrig varit ett problem på tidigare arbetsplatser. 
  • Anonym (osäker ts!)
    2009 skrev 2016-04-10 14:50:50 följande:

    Jag jobbar som distriktssköterska och har ett barn i förskoleåldern, hittills har jag använt fl för att förlänga sommarsemestern 1-2 v och så tog jag ledigt 2v över jul o nyår julen som nyss var. Förra julen var jag schemalagd och jobbade som vanligt. I samråd med mina kollegor så klart, verksamheten måste ju fungera även i min frånvaro och det finns inga vikarier att ta in vilket leder till att mina kollegor, hemtjänstgrupper och patienter blir lidande. Men så älskar jag mitt jobb och mina kollegor också, hade jag inte gjort det hade det kanske varit mer självklart att ta ledigt som jag vill utan att bry mig om nån annan...


    Det har jag också gjort. Men på denna arbetsplats verkar det vara "fult" att ta semester 26-30 och FL 31-34. Vi hade en ssk som började i maj, hade vik till aug. Hon lade FL juni-juli. Det var ju okej, om än ovant! Men chefen beviljade!
  • Anonym (osäker ts!)
    Anonym (Hmmmmm) skrev 2016-04-10 16:16:15 följande:
    Har du ens kvar föräldraledighetdagar om du nu inte har jobbat under högtider på flera år?
    Absolut. Upp till 18 mån behöver du ju inte ens ta FL-dagar. 
  • Anonym (osäker ts!)
    frokenkorrekt skrev 2016-04-10 17:33:44 följande:
    Avtalet säger 3 månader om man jobbar inom kommun och landsting.
    Vi har ett lokalt avtal, det är 2 mån. 
    Anonym (Mumin) skrev 2016-04-10 17:18:15 följande:

    Chefen har rätt. Du har naturligtvis rätt rent formellt att lägga in om föräldraledighet så länge du gör det minst två månader i förväg och max antal gånger per år som föräldraledighetslagen medger. Samtidigt kommer du inte bli populär varken hos medarbetare eller chefer om du vid varje storhelg slänger fram trumfkortet föräldraledighet för att få jobba. Det kan mycket väl märkas såväl på klimatet på arbetsplatsen som i lönekuvertet. Det är inte konstigt om arbetsgivaren premierar de som är lojala mot arbetsplatsen och sina kollegor. 

    Min erfarenhet är att de som gång på gång slänger in trumfkortet föräldraledighet när många vill vara lediga får andra begränsningar. När de sen vill byta en dag med en kollega får de nej. Sen när föräldraledighetsdagarna är slut är det ingen som vill ställa upp. Vem vill ställa upp på en kollega som är så ego? Likaså är visserligen chefen skyldig att bevilja föräldraledighet om den ansöks om i tid och är max tre gånger per år, men chefen är inte skyldig att förlägga semestern i anslutning eller att bevilja fler tillfällen. Så om man tar föräldraledighet vid t.ex. en studiedag, skolavslutning och i juli är risken stor att man får arbeta hela hösten och jul och nyår. Och lägger man in om föräldraledighet de populäraste veckorna i slutet av juli kan arbetsgivaren förlägga semestern till juni månad så länge det är fyra veckor i streck. Brukar inte vara så populärt bland de som vill ha de bästa veckorna i juli och augusti. Och man ska ha i åtanke att en dag är föräldraledighetsdagarna slut.

    Min rekommendation är att om man har valt ett yrke där det krävs att arbeta helg ibland så anpassar man sig till det och är samarbetsvillig med sina kollegor. Annars skulle man valt ett annat yrke.


    Då är det en kultur som finns på vissa arbetsplatser, att man inte ska lägga FL. Jag har jobbat som ssk i snart 10 år, och har varit på två tidigare arbetsplatser. Ingen annanstans var det sura miner. Det finns en himla massa dagar som jag kan jobba istället. Under sommaren och tidig höst är det flera bröllop, och jag tar gärna och jobbar istället för en kollega. Ingen kan säga att jag inte ställer upp för några andra utan barn, då alla ju har olika behov. Jag har småbarn och behöver aldrig ledigt påsklov eller sportlov. 

    Mitt yrkesval rör mina innersta intressen, min vardag, större delen av dygnet! Att välja yrke för att få ut mest ledighet är ju himla dumt. Då skulle jag bli lärare, och det är verkligen helt ointressant för mig. Nu har jag ju möjlighet att vara ledig när jag vill, och andra kan vara ledig på sina favoritdagar. 
Svar på tråden Lägga föräldraledigt storhelger, fastän man inte kan nekas..? Hur gör ni?