• K Kalle

    Alla män är potentiella våldtäktsmän

    Progressiv skrev 2016-04-11 14:28:23 följande:

    Vad tycker ni om det påståendet? Sant, falskt?

    Både och tycker jag. Det är ju sant att det inte går att veta vilken man som kommer att begå en våldtäkt - samtidigt är det ju bara en liten del av alla män som gör detta, så det blir ju avigt att gå runt och ha sådana tankar om enskilda män.


    När du går ensam hem från bussen på kvällen och märker att en man går bakom dig, då är han en potentiell våldtäktsman. Du vet inte om det är en schysst man eller en våldtäktsman och då måste du agera som att det är en våldtäktsman.

    Samma sak gäller alla andra tillfällen. Du vet aldrig om mannen du träffar på en dejt, kurskamraten eller kollegan som följer med in i din lägenhet för att låna toaletten osv är en våldtäktsman eller inte.
  • K Kalle
    CFly skrev 2016-04-14 09:58:34 följande:
    Du kan inte göra något annat än att försöka leva ditt liv så normalt som möjligt. Inte oroa dig i onödan så att du hämmar ditt liv. Samtidigt använda sunt förnuft vid möte med andra. 

    Samma fråga som vad ska jag göra när jag inte vet vem som kan tänkas råna mig, slå ner mig, skjuta på mig, bomba mig  osv. Jag kan inte gå omkring med en överdriven rädsla för det då skulle jag vira in mig i en madrass hemma och mitt liv skulle inte bli kul. Jag får helt enkelt leva på med sunt förnuft. 
    Skillnaden är att om du blir rånad, nerslagen eller skjuten så kommer ingen att anklaga dig för att du inte såg till att inte hamna i den situationen att du bleb rånad, nerslaghen eller skjuten. Kvinnor som blir våldtagna blir anklagade av såväll omgivningen som rättsväsendet för att de försatte sig i situationen (det borde du väl fattat att han inte bara ville låna toaletten).
  • K Kalle
    Palestrina skrev 2016-04-14 10:38:20 följande:
    Men tänker du så, på riktigt? Att mannen som går bakom dig kan vara en våldtäktsman, att du riskerar att bli våldtagen av din kollega som lånar toaletten hos dig?

    För mig finns det ingen rimlighet i att agera som om jag är ett offer, eller att frivilligt inta offerpositionen, innan jag faktiskt har blivit utsatt för något. Att bli våldtagen av en människa som det är tänkbart att man hamnar i ett sexuellt sammanhang med (som en dejt eller en människa man följer med hem från krogen, eller t o m en partner) är ju en sak för sig, men risken att du befinner dig på samma plats vid samma tid som en våldtäktsman som ägnar sig åt överfall av okända kvinnor är ju försvinnande liten.
    Nej, det tänker jag verkligen inte, men det är ju så och tyvärr är det också så att om jag skulle bli våldtagen av kollegan som säger att han vill låna toaletten ja, då skulle omgivningen anklaga MIG typ "det fattade du väl att han inte ville toaletten" "hon får skylla sig själv när hon släppte in honom i lägenheten" osv. Tyvärr faller rättssystemet in i detta också.

    Man är såååå snabb på att lägga skulden på offret när, som du mycket riktigt skriver, det inte är rimligt att agera som om man är ett offer, eller att frivilligt inta offerpositionen, innan man faktiskt har blivit utsatt för något. Man ska kunna släppa in den manlige hantverkaren utan att behöva agera som att han är en våldtäktsman och om han skulle visa sig vara det ska rättssystemen stå på kvinnans sida och inte kräva att hon skulle agera på ett orimligt misstänksamt vis.
  • K Kalle
    Sandra8978 skrev 2016-04-16 10:09:27 följande:
    Kämpa för våra rättigheter ja.
    Gå runt själv full på folktomma gator om nätterna nej.

    = anpassa dig till verkligheten.
    Om gatorna är folktomma löper man knappast risk att bli våldtagen.

    Förövrigt blir de flesta kvinnor våldtagna av någon de känner. Det kan vara en kurskamrat, en som man trodde var en god vän, en släkting, en före detta pojkvän osv. Dessa möter man inte ute på stan och de hoppar inte fram bakom en buske.
  • K Kalle
    Fatumeh skrev 2016-04-16 11:27:16 följande:
    Det låter som du nog behöver anpassa dig till verkligheten. Det är väldigt, väldigt liten risk att bli våldtagen på en tom gata. De flesta våldtäkter sker inomhus av personer som inte är främmande för offret. Men ändå underblåser media och attityden att kvinnor ska hålla sig borta från vissa platser (vilket jag nu för tusende gången upprepar att dom INTE ska behöva göra) skräcken att bli överfallsvåldtagen. Ska någon undvika att vara utomhus är det män för risken att dom råkar illa ut är MYCKET större.
    Precis. Det förstärker attityden att det offentliga rummet är männens sfär (det är anledningen till att kvinnor i en del länder måste ha burka, hijab mm när de är ute - de befinner sig i männens sfär och där får de egentligen inte vara).
  • K Kalle
    Sandra8978 skrev 2016-04-15 17:21:55 följande:
    Vad hjälper det något att det inte var dennes fel att den blev våldtagen? Kommer det göra att händelsen är lättare att ta sig igenom?

    "Jag ska kunna gå runt med dyra prylar fullt synliga i stans fattigaste kvarter där alla vet att folk blir rånade dagligen, utan att det är mitt fel om jag blir rånad"

    Det är inte att resonemanget är fel, man ska inte stjäla. Men det är endå jävligt dumt tänkt. Anpassa dig till verkligheten.
    OM du skulle bli rånad då? Skulle domstolarna lägga skulden på dig för att du blev rånad? Nej. Skulle du få en massa ingående frågor om du brukar ge bort saker till folk, hur du var klädd mm? Nej.
  • K Kalle
    Progressiv skrev 2016-04-18 06:55:24 följande:
    Är det några som borde lära sig vad sunt förnuft är så är det ju våldtäktsmännen. Just saying.
    Samt domare och nämndemän.
  • K Kalle
    Progressiv skrev 2016-04-18 07:10:06 följande:
    Hur tar sig detta uttryck då? Att vara på sin vakt som kvinna.
    Alla kvinnor har strategier för att känna sig trygga när de går hem ensamma. Man kanske har en nyckelknippa i handen; har slagit 112 på mobiltelefonen så man snabbt kan ringa SOS; har en hårsprej beredd i fickan eller kanske till och med överfallssprej/alarm; man går lite karlarktigt för att ge sken av att man inte är en kvinna mm mm
  • K Kalle
    Progressiv skrev 2016-04-18 07:17:10 följande:
    Om detta är den "officiella" definitionen, så har jag inte några problem alls med uttrycket som sådant.
    Ja det är naturligtvis detta som menas. Vad trodde du?
  • K Kalle
    Progressiv skrev 2016-04-19 05:07:07 följande:
    Det var något nytt - tror du verkligen gemene kvinna orkar planera dessa säkerhetsåtgärder varenda gång de skall lämna sitt hem? För övrigt är väl inte nyckelknippa mycket till försvar? (Jag är i allmänhet emot ännu mer våld för att lösa det ursprungliga våldet, skall tillåtas.)
    Inte varenda gång, men om man ska gå hem själv när det är mörkt, ja. Alla mina väninnor har olika strategier och även mina kvinnliga kollegor. Jag är inte heller för våld, men om jag råkar ut för en våldtäktsman lovar jag dig att jag kommer att ta till allt jag kan för att komma fri utan att fundera på om mannen blir skadad eller inte. Allt annat är ju korkat (såvida man inte blir helt paralyserad, sånt kan också hända). Jag vet inte vad man gör med nycklarna. I rätt läge kanske man kan köra in nyckeln i ögat på gärningsmannen.
Svar på tråden Alla män är potentiella våldtäktsmän