• Palestrina

    Alla män är potentiella våldtäktsmän

    Att vilken vanlig kille som helst skulle kunna vara en våldtäktsman har vi lärt oss av spektakulära fall som hagamannen, eller vilket annat fall som helst där kvinnor utsätts för överfall och gärningsmannen är okänd. Det syns inte utanpå en man om han är en våldtäktsman. Så i den bemärkelsen, ja, sant.

    Men man ska inte glömma att ur det perspektivet är också alla kvinnor och tjejer potentiella våldtäktsoffer. Och skulle vi verkligen leva efter den devisen skulle det allvarligt begränsa vår rörelsefrihet.

    I verkligheten är ju de flesta män inte våldtäktsmän, och kvinnor i allmänhet vet också det.

  • Palestrina
    Progressiv skrev 2016-04-14 00:35:01 följande:
    Så du skulle säga att kvinnor generellt lever efter sannolikheten; dvs inte går runt och tror att de skall bli våldtagna?
    Ingen jag känner går runt och tror att hon ska bli våldtagen, och jag själv har aldrig gjort det. Men när hagamannen härjade samtidigt som jag bodde i Umeå fick jag lära mig att gå runt med nyckelknippan i handen, för att kunna skada en eventuell angripare. Och så betraktades jag som lite dumdristig när jag promenerade ensam på kvällen. Män erbjöd sig att eskortera mig hem (!). Så omgivningen har gjort sitt bästa för att lära mig och andra kvinnor rädsla.
  • Palestrina
    K Kalle skrev 2016-04-14 10:28:41 följande:
    När du går ensam hem från bussen på kvällen och märker att en man går bakom dig, då är han en potentiell våldtäktsman. Du vet inte om det är en schysst man eller en våldtäktsman och då måste du agera som att det är en våldtäktsman.

    Samma sak gäller alla andra tillfällen. Du vet aldrig om mannen du träffar på en dejt, kurskamraten eller kollegan som följer med in i din lägenhet för att låna toaletten osv är en våldtäktsman eller inte.
    Men tänker du så, på riktigt? Att mannen som går bakom dig kan vara en våldtäktsman, att du riskerar att bli våldtagen av din kollega som lånar toaletten hos dig?

    För mig finns det ingen rimlighet i att agera som om jag är ett offer, eller att frivilligt inta offerpositionen, innan jag faktiskt har blivit utsatt för något. Att bli våldtagen av en människa som det är tänkbart att man hamnar i ett sexuellt sammanhang med (som en dejt eller en människa man följer med hem från krogen, eller t o m en partner) är ju en sak för sig, men risken att du befinner dig på samma plats vid samma tid som en våldtäktsman som ägnar sig åt överfall av okända kvinnor är ju försvinnande liten.
  • Palestrina
    K Kalle skrev 2016-04-14 11:02:36 följande:
    Nej, det tänker jag verkligen inte, men det är ju så och tyvärr är det också så att om jag skulle bli våldtagen av kollegan som säger att han vill låna toaletten ja, då skulle omgivningen anklaga MIG typ "det fattade du väl att han inte ville toaletten" "hon får skylla sig själv när hon släppte in honom i lägenheten" osv. Tyvärr faller rättssystemet in i detta också.

    Man är såååå snabb på att lägga skulden på offret när, som du mycket riktigt skriver, det inte är rimligt att agera som om man är ett offer, eller att frivilligt inta offerpositionen, innan man faktiskt har blivit utsatt för något. Man ska kunna släppa in den manlige hantverkaren utan att behöva agera som att han är en våldtäktsman och om han skulle visa sig vara det ska rättssystemen stå på kvinnans sida och inte kräva att hon skulle agera på ett orimligt misstänksamt vis.
    OK. Ja, jag har läst "Flickan och skulden", så jag vet vad du menar - ungefär. Helt klart är att det finns stora problem i rättsväsendet med synen på kön, även om jag hoppas att det har börjat förändras. Jag tycker också att du skruvar till det lite väl mycket, nästan till det absurda. Ifall den manliga hantverkaren skulle våldta mig i mitt eget hem är jag förhållandevis förvissad om att ingen skulle försöka ge mig skulden för det.
  • Palestrina
    Fatumeh skrev 2016-04-18 08:30:23 följande:
    Men snälla! Fotbollsskador och hundbett är kan verkligen inte jämförelser med övergrepp av den enkla anledningen att det är olycklor, inget av det inträffar pga av att någon försöker utöva makt och kontroll.

    Det är inte VART man befinner sig utan med VEM som är avgörande, eftersom det oftast är en för offret känd person som begår övergreppet.

    Hur löser din ide om missvisande statistik det? Förgriper män sig på kvinnor dom känner och har en relation med/till bara för att det inte finns tillräckligt många främmande kvinnor ute?

    Det finns igen anledning att fortsätta måla upp bilden av det offentliga rummet som ett våldtäktsrum. Såvida du inte tror att alla män går runt och letar efter någon att förgripa sig på vill säga. Det tror INTE jag!
    Kloka människa! Jag vill göra tumme upp för dina inlägg, men en bugg i min webbläsare gör att jag inte kan det.
  • Palestrina
    Progressiv skrev 2016-04-19 05:07:07 följande:
    Det var något nytt - tror du verkligen gemene kvinna orkar planera dessa säkerhetsåtgärder varenda gång de skall lämna sitt hem? För övrigt är väl inte nyckelknippa mycket till försvar? (Jag är i allmänhet emot ännu mer våld för att lösa det ursprungliga våldet, skall tillåtas.)
    Man bär nyckelknippan i näven så att nycklarna sticker ut mellan fingrarna, och på det sättet ställer näven till mer skada när den slår - i självförsvar, givetvis. Jag hoppas verkligen att du inte är emot att kvinnor försvarar sig när de blir överfallna!

    Jag kan inte svara för om gemene kvinna tänker på det sättet som K Kalle föreslog, men det är säkerligen fler än du tror.
  • Palestrina
    joje skrev 2016-04-25 13:34:28 följande:
    Ja det är alltid bra att vara förberedd. Jag som man skulle inte heller våga gå i en mörk gränd med risk för att han kan vara någon som vill råna mig. 

    Men rubriken "Alla män är potentiella våldtäktsmän" skulle ju då kunna bytas ut mot  "Alla män är potentiella inbrottstjuvar" eftersom det faktiskt begås fler inbrott i Sverige än våldtäkter?
    Det kan du självklart göra, men det är lite vid sidan av poängen, särskilt i den här diskussionen. Jag hoppas att bilden nedan blir läsbar. Jag hittade den på Lady Dahmers blogg, i det här inlägget (för övrigt ganska klargörande):
    ladydahmer.nu/alla-man-ar-potentiella-valdtaktsman-2/

    alla män är potentiella våldtäktsmän
  • Palestrina
    joje skrev 2016-04-25 16:05:31 följande:
    Jag har läst den och jag vet inte om jag förstår hur hon menar faktiskt. Det är en del saker som hon tar upp som fakta som jag inte vet stämmer överallt.
    Det är ju en analys av betydligt större mönster än bara individuella fall. Du kan avfärda det om du tror att det ska förstås som "fakta" som du förväntar dig ska stämma i varje enskild situation, eller "överallt". Men att du känner tjejer som har blivit våldtagna, vars beteende innan våldtäkten inte har ifrågasatts, som har sluppit svara på frågor om sin klädsel, hur mycket hon hade druckit, eller om sin sexuella historia, eller på något sätt har låtits förstå att HON är ansvarig, eller om du själv tycker att det är helt i sin ordning att tjejer går ensamma hem från krogen eftersom du vet hur liten risken faktiskt är att de blir utsatta för en överfallsvåldtäkt - det förändrar inte den större bilden.  Läs "Flickan och skulden" av Katarina Wennerstam, t ex.
    joje skrev 2016-04-25 16:05:31 följande:
    Men nej jag tror ändå inte jag fattar detta... Varför ens ha en sådan fras "Alla män är potentiella våldtäktsmän"? Alla män är ju inte det. Det är ju bara en väldigt liten del av männen som våldtagit någon. 
    Poängen med uttrycket är inte att skrämma tjejer för våldtäktsmän, eller att peka ut män som potentiella våldtäktsmän. Om du tror att det är det som det handlar om, borde du nog kanske läsa analysen igen.

  • Palestrina
    joje skrev 2016-04-26 11:36:02 följande:
    Det räcker inte då med att gå ut med råd till kvinnor i stil med att vara försiktiga och vaksamma  i olika situationer? "Alla män är potentiella våldtäktsmän" är en väldig negativ generalisering av alla män som jag inte kan förstå skulle kunna vara ok.
    Det är ju precis tvärtom, faktiskt. När kvinnor uppmanas att vara försiktiga och vaksamma i olika situationer, är det helt i linje med uppfattningen att alla män är potentiella våldtäktsmän.
  • Palestrina
    joje skrev 2016-04-26 16:10:12 följande:

    Jag hinner inte skriva så mycket mer i den här tråden, och vet inte vad jag ska svara heller faktiskt.

    Ta inte illa upp, men när jag läser vad ni skriver så tycker jag det verkar som ni har androfobi (tror jag det heter, rädsla för män). 


    Ta inte illa upp, men jag förstår inte hur du kan missförstå så fundamentalt.
Svar på tråden Alla män är potentiella våldtäktsmän