• Anonym (Ts)

    Rund mage hos normalviktigt barn, varför?

    Har en sjuåring som är helt normalviktig. Hon är inte tunn/spinkig men helt normal. Under vintern konstaterade vi plötsligt att hennes mage blivit klart rundare. Vi trodde det var ett tecken på att det blivit för mycket onyttigheter under bland annat en all inclusive-vecka och har försökt vara noga med att hålla nere onyttigheterna men äta mat som vanligt.

    Ikväll kommenterade min pappa till mig (absolut inte till henne, vi pratar aldrig med henne om sånt här) att hon fått mage. Så det är uppenbart att hon är lite rund om magen. Medan sjuåringar ju ska gå åt det spinkigare hållet. Ibland typ på morgnarna tycker jag att hon är mycket plattare om magen.

    Hon rör sig massor, idrottar och gillar att röra sig i allmänhet. Men äter lite ensidigt.

    Det som är konstigt är att hon faktiskt inte är överviktig det minsta. Hon väger nu 23,9 kg och är 124 cm lång. Hon väger 0,9 kg mer och växt 2 cm sen i januari.

    Hon klagar en del på ont i magen emellanåt. Vi har också reagerat på att hennes bajs verkar vara åt det lösare hållet (vi ser spår i toan ibland).

    Så frågan är om det här tillsammans är tecken på tex någon allergi som vi borde kolla upp? Eller vad kan det här bero på? Känns ju konstigt att en normalviktig frisk sjuåring ska ha en ballongmage?

  • Svar på tråden Rund mage hos normalviktigt barn, varför?
  • Fröken Apelsin

    Det låter som laktosintolerans. Testa laktosfritt ett tag och se vad som händer.

  • nnnnnnnn

    Testa att byta till laktosfritt eller mölkproteinfritt under 2 veckor.
    Testa sedan vanlig mjölk igen, i mat och liknande.

    DÅ märks det tydligt ifall det är laktos eller mjölkproteinet som ställer till det.
    Så kan ni utesluta det, om det inte märks någon skillnad!

  • Anonym (Ts)

    Vi har ju funderat på laktos. Men för det första, är det inte dumt att byta ut produkterna utan att ha pratat med läkare först? Dessutom, hon dricker ju mycket mjölk även i skolan tex, det är ju svårt att styra över.

    På vilket sätt skulle man se tydligast effekt? På magen?

  • nnnnnnnn

    Det är helt riskfritt att bara byta ut till laktosfritt och se vad som händer.
    Informera skolan om detta, det behövs inga läkarintyg eller liknande (även om vissa kommuner hävdar detta, bestrid om de försöker något för det ska gå att ordna utan en massa tjafs)
    Prata med barnet om varför ni testar detta, att det onda i magen kanske kommer att försvinna om hon är noga med mjölken.
    Tänk på glass och liknande!

  • Anonym (H)

    Nån som vet om man kan vara laktosintolerant utan att ha ont i magen? Har en son som också har ganska rund mage. Han väger dock lite mer, 16 kg till 91 cm, men är liksom mest rund om magen. Precis som Ts berättar är magen ganska platt på morgonen. Han är tvärtom ofta hård i magen och går för närvarande på laxerande.

  • Fröken Apelsin
    Anonym (Ts) skrev 2016-04-28 20:50:15 följande:

    Vi har ju funderat på laktos. Men för det första, är det inte dumt att byta ut produkterna utan att ha pratat med läkare först? Dessutom, hon dricker ju mycket mjölk även i skolan tex, det är ju svårt att styra över.

    På vilket sätt skulle man se tydligast effekt? På magen?


    Nej, det är inga livsnödvändigt vi pratar om. Du får naturligtvis prata med henne och se till att hon dricker vatten i skolan.
  • Anonym (Nej!)

    Ta flickan till läkare istället för att ställa diagnos med stöd av folk här! Det kan faktiskt vara något allvarligt! Är det tex glutenintolerans så kan en laktosfri kost maskera det hela så att man tror att hon blir bättre av det. Och samtidigt så kan hennes tarmludd bli förstört med hemska konsekvenser i form av näringsbrist och följdsjukdomar. Och glutenintolerans (utöver laktos) är ändå bara EN möjlig förklaring...

  • Anonym (hmm)

    Jag tänker också att det kan vara gluten, och att det är bättre att undersöka det på vårdcentral än att experimentera hemma. En riktig diagnos gör ju att det blir lättare att förklara för andra varför ens barn behöver specialkost, och att man själv förstår hur viktigt det är att man sköter kosten.

    Ifall jag har fattat det rätt har det också värre konsekvenser om en glutenintolerant äter gluten, än om en som är laktosintolerant eller mjölkproteinallergiker får i sig laktos eller mjölkprotein. Så det kan vara viktigt att få till det rätt.

  • nordanvinden

    Om ni var utomlands i samband med att det startade kan det ju vara lite vad som helst. Tycker ni ska uppsöka läkare o testa om hon e glutenintolerant. Men låt henne INTE gå på några dieter innan ni vart hos läkare.

  • Anonym (Ts)

    Tack, jag ska ringa vårdcentralen i morgon bitti och se vad de säger. Om vi får boka en tid och också om vi ska dra ner på mjölken/byta till laktosfritt redan direkt.

Svar på tråden Rund mage hos normalviktigt barn, varför?