Inlägg från: Anonym (fghj) |Visa alla inlägg
  • Anonym (fghj)

    Det där med myndighetsålder...

    Jag håller med, jag tycker myndighetsåldern ska vara 21. Eller iaf 20.

    Dock bör man få ta körkort vid 18 som nu.

  • Anonym (fghj)
    Anonym (&) skrev 2016-04-30 16:15:30 följande:
    Varför ?
    För att 18-åringar inte är så mogna som de tror Och för att det kan ställa till oerhörda problem för föräldrar med 18-åringar i skolan som vägrar föräldrarna insyn men som missköter sig. (Har sett flera i mitt yrke)

    Ang att 18-åringar ska få ta körkort och om de då ska anses ansvariga vid ev olyckor så ja givetvis ska de det.
    Att man är straffmyndig vid 15 ser jag inte som ett problem, kan man inte skilja på rätt och fel så har föräldrarna misslyckats kapitalt eller så är 15-åringarna begåvnings-svaga och kanske aldrig ska få bli myndiga. Jag kan tänka mig att sänka detta till 14 också faktiskt.

    Alternativt kan man ha som så att de som begår brott (efter att de blivit straffmyndiga) får sin myndighetsdag OCH körkortsdag (så att säga) framflyttad 6 mån till 2 år beroende på brottets art.
    Och så behåller man 18 som myndighetsålder för normala ungdomar.

  • Anonym (fghj)
    Anonym (&) skrev 2016-04-30 18:12:53 följande:
    Så du drar alla över samma kam ? Det finns massa 25 åringar som är mogna som 15 år oxå
    Ja, i viss mån gör jag det. Överlag är 18-åringar inte alls så mogna som de tror, jag var en mogen 18-åring, men inte på lååååångt när så mogen som jag själv trodde Vilket jag vet idag.

    Jag har inte sagt att det inte finns äldre som är omogna heller, det finns många 40-åringar som inte är torra bakom öronen än. Men någonstans måste man dra gränsen.

    Jag kan även tänka mig att man i vissa fall gör mognadstester innan någon blir myndig, men det är ekonomiskt ohållbart.


  • Anonym (fghj)
    Anonym (anonym) skrev 2016-04-30 18:33:44 följande:

    På 1930-talet och tidigare började människor jobba när de var 13 ,år som regel flyttade de ut från föräldrahemmet och tog tjänst som dräng, piga, hembiträde, hjälpreda på byggen eller började som lärling inom något hantverksyrke när de hade konfirmerats trots att de ännu inte var myndiga.

    Jag har svårt att tro att dagens 18-åringar skulle vara sämre rustade för vuxenliv än 13-åringar var för hundra år sedan.


    Det är de. Sämre rustade alltså.

    Förr uppfostrades man på ett HELT annat vis, med jobb tidigt i hemmet eller där föräldrarna jobbade, med eget ansvar och skötte man sig inte fick man betydligt hårdare konsekvenser än idag, idag får ju inte ens vissa någon konsekvens hur illa de än beter sig.

    Vissa som är 18 idag har fått en bra uppfostran, men alldeles för många har blivit curlade och invaggade i tron att de förtjänar allt och har alla möjliga rättigheter men inga som helst skyldigheter.
  • Anonym (fghj)
    flygrl skrev 2016-04-30 20:59:31 följande:
    Tack! (antar det va positivt menat :)

    Livet har nog tvingat fram mognad i mitt fall. Fast jag fattar jag säkert e omogen också.
    Jag är också omogen emellanåt Jag tror att man kommer att tänka tillbaka på sitt 20-åriga, 30-åriga osv själv och tänka: "Ja, just där hade jag kunnat agera mer moget". Jag lär ju vara mer mogen vid 80 än nu vid lite över 40
Svar på tråden Det där med myndighetsålder...