Inlägg från: Farfallos |Visa alla inlägg
  • Farfallos

    Vilken är den viktigaste feministiska frågan?

    FDFMGA skrev 2016-05-13 09:20:23 följande:
    Nu kallar jag mig inte feminist, men jag har barn som kommer att gynnas om feminismen stärks - ja, det gör vi väl alla i stort sett.

    Jag tror att den viktigaste frågan är att försöka fortsätta att verka för ökad jämställdhet genom att utmana de närmast debila resonemang som ofta blir konsekvensen när man tar traditionella könsroller som givna av gud eller DNA-spiralen.

    Nyss hörde jag Brasiliens nya tillförordnade president säga att han ska ena landet efter att Dilma Rousseff sparkats, det gör han genom att utse 14 vita män som landets "representanter". Ett land där många är icke-vita och hälften är kvinnor.

    Samma fenomen kunde man se förr när det var omöjligt för bolag att hitta kvinnliga styrelseledamöter, alla som puttade på golfbollen i gänget som umgicks var ju män.

    Man kan se det när Miljöpartiet sparkar Romson - när det är Fridolin som är den stora syndaren om man ska ta partiets syn på jämställdhet på allvar.

    Feminismens viktigaste fråga är att våga utmana etablerade "sanningar".
    Exakt vilka sanningar då? Den etablerade sanningen som gett oss en lag som säger att en "fridskränkning" med automatik är grov om en man begår denna form av övergrepp på en kvinna, men att samma sak ses som lindrigare om han gör det mot sin bögpolare eller om en kvinna gör det mot en man?
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-05-13 20:27:04 följande:
    Nu är inte jag jurist men när jag kollar lagtexten så verkar ditt påstående inte stämma. Har du något belägg för ditt påstående?

    Jag kopierar in paragraferna, som du kan se finns det inga skillnader i straffvärdet mellan grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.

    4 a § Den som begår brottsliga gärningar enligt 3, 4, 6 eller 12 kap. eller enligt 24 § lagen (1988:688) om
    kontaktförbud mot en närstående eller tidigare närstående
    person, döms, om var och en av gärningarna utgjort led i en
    upprepad kränkning av personens integritet och gärningarna
    varit ägnade att allvarligt skada personens självkänsla, för
    grov fridskränkning till fängelse i lägst nio månader och
    högst sex år.


    Har gärningar som anges i första stycket begåtts av en man
    mot en kvinna som han är eller har varit gift med eller som
    han bor eller har bott tillsammans med under
    äktenskapsliknande förhållanden, ska han i stället dömas för
    grov kvinnofridskränkning till samma straff. Lag (2013:367).
    Nä, jag har faktiskt inte något belägg för det, så jag tar tillbaka det rätt av. Men de etablerade (och tveksamma) sanningarna om män som förövare och kvinnor som offer är ju många. Vi har "mäns våld mot kvinnor" t.ex. Faktum är ju att nästan allt utövat våld mellan män och kvinnor ser likadant ut åt båda håll. Kvinnor slår lite oftare och män slår hårdare, men som sagt var - på det stora hela så är det samma. Män slår däremot män väldigt mycket värre.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-05-16 23:14:36 följande:

    Ja, jag har sett uppgiften om att våld i nära relationer är lika frekvent från kvinnor som mot kvinnor.

    Om jag inte minns fel så misshandlas en kvinna i månaden till döds i hemmet, utan att veta säkert så tror jag att man både sväljer mygg och kameler om man inte går in på våldets konsekvenser om man diskuterar våld i nära relationer utifrån könsfördelning.


    Jo, det är ungefär 1 kvinna i månaden som blir ihjälslagen av sin man. Jag vill inte förringa det eländet, men det gör i sammanhanget (dvs i relation till den enormt stora och jämnt könsfördelade mängden våld i nära heterosexuella relationer) det inte befogat att prata om fenomenet som "mäns våld mot kvinnor". Det problem jag möjligen skulle kunna tänka mig att etikettera som "mäns våld mot kvinnor" (pga att förövarna är män till mer än 90%) är grov misshandel, våldtäkt och dråp. Detta utförs dock till största delen av tidigare känt sjuka eller kriminella män, så att formulera den problematiken som "mäns våld mot kvinnor" känns ändå fel.

    Det finns flera typer av brottslighet som med större utbredning och signifikans kan kopplas till olika invandrargrupper, men vi förstår i detta samhälle att inte kollektivt skuldbelägga alla individer i en grupp pga att ett fåtal individer i gruppen beter sig illa. När det gäller män så finns det dock ett märkligt undantag, och om vi inte motarbetar bruket av negativt generaliserande uttryck så kommer vi alltid att leva med den "etablerade sanningen" att kvinnor är offer för män. Detta är förlamande och stigmatiserande för kvinnor och bidrar till en värre känsla av underläge än befogat.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-05-17 18:45:39 följande:
    Fast är det särskilt många som kräver ett skuldbeläggande av alla oss män.

    Jag tar åtminstone inte på mig någon kollektiv skuld.
    Nä, det är klart att ingen vettig man känner kollektiv skuld eller ansvar för det man inte står för eller kanske aktivt motarbetar, men det är ju naturligtvis inte det som är den avgörande saken heller.

    Det som förfärar mig mest av allt är att det på en IQ-befriad och populistisk grund finns utrymme för framstående personer (även om de inte är så många) att säga att "våldtäkter är alla mäns ansvar". Det är också comme-il-faut att kalla de grymma männen för djur och avfärda allt som en vit medelålders man säger genom att dra på offerkoftan och påtala den mannens förutsättningar utan att bemöta honom i sak.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    FDFMGA skrev 2016-05-18 22:34:33 följande:
    Fast de där drakarna du ser kan väl närmast  betraktas som väderkvarnar.

    Män är djur. Det var väl hon från Roks, Irene W någonting, 10 kanske 15 år sen.

    Och vilka är det som anser att man inte har någon talan om man är vit, medelålders och man. Jag råkar vara vit, medelålders och man men har aldrig upplevt att detta diskvalificerar mig i några andra diskussioner en möjligen sådana som vilka mensskydd som är bäst.
    Det må vara hänt att det är många år sedan hon satt i TV och sa att män är djur, men just den tanken är bara en del av en vanligt förekommande världsbild där alla män är omedvetet aktiva soldater i patriarkatets kvinnoförtryckande arme. Vad vi vita män än gör så förtrycker vi bara genom vår existens, och vi "förstår inte", "vill inte" eller "kan inte vår historia".

    Vad du eller jag personligen har varit med om eller inte, det spelar mindre roll. Det är vad som är tillåtet eller ej i de avgörande ögonblicken som betyder något, och jag som är politiskt engagerad har sett eländet på nära håll. När män tystas och det blir fel bara för att man ska vara så förbannat PK. I feminismens namn blir det inte så sällan lika fel som i MP, där man i den högt aktade och gränslösa toleransens namn tolererar avskum som Kaplan och Khan.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    K Kalle skrev 2016-05-19 08:56:02 följande:
    Att just ordföranden för Riksförbundet för Sveriges Kvinnojourer säger att män är djur kan också ses med bakgrund i att hon mest troligt träffat väldigt många kvinnor som slagits sönder och samman av sina män, dvs hennes perspektiv när hon sa detta är ett helt annat än ditt perspektiv när du tar emot budskapet. Ni befann er i helt olika kontext.
    Jo, så är det visserligen, men hon borde förstå att SVT inte är där för att intervjua henne som privat tyckare, utan som tung företrädare för en seriös organisation.

    ...och hon gjorde visserligen en pudel sedan, men faktum kvarstår - Det finns gott om utrymme i dagens Sverige för kollektivt skuldbeläggande av män och generaliserande nesliga omdömen om män. Det har till och med gått så långt att "manligt beteende" är synonymt med "dåligt" dito. "Kvinnligt beteende" å andra sidan är motsatsen.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    Palestrina skrev 2016-05-19 09:15:38 följande:
    Det är ändå intressant att det ständigt återkommande exemplet på dumma feminister är EN replik som EN feminist sa för tio år sedan. 
    Men oj oj oj! Du har inte varken läst eller hört Gudrun, Johan Ehrenberg eller någon annan feminist göra korkade generella nesliga eller skuldbeläggande uttalanden om män efter det?
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    K Kalle skrev 2016-05-19 10:39:15 följande:
    Det där har jag aldrig hört talas om över huvud taget. Vad har du fått det ifrån????
    Googla efter typiskt män/killar/tjejer/kvinnor eller manligt/kvinnligt så får du en provkarta på vilka egenskaper som är typiskt män och kvinnor. Ganska snart växer nog bilden fram att det som är typiskt manligt oftast är mindre trevliga egenskaper. Förvisso finns en föreställning om kvinnor som "mer intrigerande" och att män är mer "rakt på sak", så det är inte svart/vitt i denna fråga.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
  • Farfallos
    Palestrina skrev 2016-05-19 10:43:39 följande:
    Det kvittar väl vad jag har hört eller inte hört, jag ville uppmärksamma det ständigt återkommande exemplet som antifeminister använder. Jag kan dessutom gå händelserna i förväg och berätta att talibantalet och mansskatten är båda ännu äldre exempel än Ireen "män är djur" von Wachenfeldt. Dags att bygga upp en ny repertoar?
    Mensskyddsbidrag
  • Farfallos
    K Kalle skrev 2016-05-19 13:50:56 följande:
    Du menar sånt som att kvinnor är svaga, gnälliga, skvallrar och att män är starka, förnuftiga och lojala?
    Det var ju precis det jag sa, att det inte är svart/vitt, och så gav jag exempel på just det (motsatsen) som du tar upp igen. I vilket syfte då???

    ...men jag måste verkligen ifrågasätta att det skulle finnas en allmänt utbredd uppfattning om män som mer lojala. Har faktiskt aldrig hör något annat än motsatsen, vilket dessutom skulle kunna sägas vara bevisat genom det faktum att kvinnor inte byter arbetsgivare lika ofta som män.
    OBS! 1 - Inget är svart eller vitt. 2- Lägger du ord i min mun får du ovett.
Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?