Inlägg från: Progressiv |Visa alla inlägg
  • Progressiv

    Vilken är den viktigaste feministiska frågan?

    Palestrina skrev 2016-05-24 08:15:37 följande:

    Men det är ju inte begreppet jämställdhet som är kidnappat. "Jämställdism" däremot är en helt ny språklig konstruktion och det gör mig ingenting att någon annan har hittat på det. De som betraktar sig själva som feminister har som regel inte några problem med begreppet och heller inget behov av ett nytt.

    Och att antifeminister generellt inte skulle vara för jämställdhet, var har du fått det ifrån? De vill också ha jämställdhet, de gör bara inte en feministisk analys, dvs de uppfattar inte kvinnor som strukturellt underordnade män eller vill bara inte förstå vad det betyder. Och de betraktar feminismen som sin fiende och roten till i princip allt ont som de anser drabbar män, men det är ju en helt annan historia.


    Fast jag håller inte med om att anti-feministerna driver på för (riktig) jämställdhet, snarare ser de ju inte ens vad traditionella könsroller ställer till för problem för mänskligheten. Men, det är ju detta jag säger: När inte ens feministerna själva är ense om vad jämställdhet faktiskt ÄR (nej, "särartsfeminism" har således inte jämställdhet som mål), ja, då är det svårt att ta rörelsen på allvar.

    Däremot, utan att vara den som är den, vill jag instämma i absurditeten i att tillskriva feminismen allt ont kopplat till kön som vi sett genom historien, som dessa anti-feminister ofta gör (skillnad i lagstiftning, olika bemötanden, osv).
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-24 08:17:49 följande:

    De som du kallar "avarter" får inte större utrymme än du själv väljer att ge dem.


    Det är givetvis sant i någon mening, men feminismen har ju samtidigt ett rykte utåt.
  • Progressiv
    EnAnonumius skrev 2016-05-24 09:00:54 följande:

    Är det inlägget raderat?


    En hel uppsjö inlägg författade av anti-feminister är numera bort-modererade i tråden. Tur är väl det.
  • Progressiv
    EnAnonumius skrev 2016-05-25 08:31:35 följande:

    Är du för åsikts censur?


    Jag ansåg att korrelationen var tydlig i det fallet.
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-25 12:53:12 följande:

    Vad är "riktig" jämställdhet, menar du?


    Uppenbarligen i ståndpunkten att de båda (eller ännu fler) könen bör likställas ifråga om ansvar och rättigheter i samhället; att det ses som lika naturligt att arbeta / vara en god familjemänniska alldeles oavsett kön, osv, osv... "Denna" jämställdhet, precis som jämlikhet, är centrala "progressiva" begrepp och samhällsmål (ang. mitt alias), så vill betona detta trots att jag då inte kallar mig feminist.
    Palestrina skrev 2016-05-25 12:53:12 följande:

    Jag uppfattar inte feminism som en enad rörelse, så jag har inga problem med att ta feminism på allvar bara för att det finns olika uppfattningar om jämställdhet.


    Tycker du inte att det är en allmän svaghet för feminismen att man inte har enats om ett gemensamt samhällsmål? Är du så naiv i din stora iver att nå någon sorts jämställdhet att du inte ser några brister alls i den rörelse vilken du säger dig tillhöra?
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-26 10:19:16 följande:

    När det till och med är svårt att definiera vad en feminist är så måste man verkligen undra vad en antifeminist är. Till vad är hen anti?


    Hen är anti till extremfeminism, så egentligen borde beteckningen lyda "anti-extremfeminism".
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-26 12:01:11 följande:

    Men du kanske bara tycker att detta är väl nyanserad och befogad kritik mot män eller?


    Varför gör du EN feminists väldigt tillspetsade tweet till någon sorts allmängiltig sanning för hela den feministiska rörelsen?
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-26 14:28:05 följande:

    Eftersom jag redan har sagt att jag inte uppfattar feminismen som en enad rörelse, undrar jag hur du får det till att jag säger mig tillhöra en rörelse? Och bara för att jag inte uppfattar samma eventuella brister i feminismen som du, betyder det inte att jag inte ser några brister alls.

    Och du är antagligen inte ute efter att plocka popularitetspoäng hos mig, men för att föra ett samtal med en god stämning där samtliga parter är positivt inställda till varandra, är det aldrig en bra idé att kalla någon "naiv", i synnerhet inte om den egna läsförståelsen vacklar. Så jag ber att du slutar läsa in egna betydelser i mina inlägg.


    Jag frågade om du är naiv, jag konstaterade det inte. Min undran föranleddes av det faktum att jag aldrig sett dig ge uttryck för ens en tillstymmelse av kritik till feminismen som sådan.

    Och jo, visst bryr jag mig om att vara respekterad av mina med-debattörer - det tror jag vi alla vill.
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-26 14:31:33 följande:

    Noterar att din definition av antifeminism inte är den samma som wikipedias, och att jag på avgörande punkter inte enligt varken din eller wikipedias definition är antifeminist.

    ...men min fråga var faktiskt inte så seriös i sak, utan mer retorisk. Etiketter... Jag blir så trött. Varför håller folk på att tjafsa om etiketter hit och dit. Vad är det för ett märkligt behov folk har av att klistra etiketter på dem de inte till fullo håller med? Det är ju sakfrågorna som är intressanta menar jag.


    Där har du faktiskt fullständigt rätt! Etiketter verkar mest, enligt min mening, ställa till besvär och skapa en massa missförstånd. Det är de faktiska ståndpunkterna i diverse sakfrågor som är det väsentliga.
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-26 22:41:10 följande:

    De mansrelaterade frågorna följer med av bara farten, eftersom könsnormer påverkar alla, och eftersom det inte går att skapa jämställdhet utan att det blir jämställt för ALLA.


    Hur kan du vara så säker på det?
  • Progressiv
    FDFMGA skrev 2016-05-27 06:51:26 följande:

    Inte alls. Hen tar enskilda exempel, ibland sådana hen inte begripit, och påstår att detta är företeelser som kännetecknar feminismen.

    Hen är urtypen för en antifeminist.


    Nu talade jag visserligen om anti-feminister generellt, och inte just Farfallos, men eftersom de båda ofta är synonyma så hakar jag mig inte upp på det, utan vill bara förtrydliga att jag menade just det du säger. Ser dock nu att mitt inlägg går att tolka på annat sätt.
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-27 06:55:04 följande:

    Jag är inte här för att kritisera feminismen, jag är här för att försvara den.


    Du anser att feminismen är tillräckligt misskrediterad som den är, m a o?
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-27 08:34:13 följande:

    Med ledning av hur du uttrycker dig i övrigt så får jag anta att du (liksom jag) är både normalbegåvad och mer än 6 år, och då fattar jag inte varför du spelar dum och låtsas tro att jag menar "hela den feministiska rörelsen" är si eller så bara för att jag tar ett exempel för att visa på något som förekommer.


    Uppfattningen man får är ju inte att du "bara" tar fram exempel på extrema feminister, utan att du samtidigt låter de sunda feministerna stå till svars för de extremena feministernas uttalanden. Jag kan bara tala för mig själv, men så upplever jag det.
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-27 08:34:13 följande:

    Det framgick visserligen inte, men för min del bekräftar det att det inte bara är ett fåtal mer kända tokfeminister (t.ex Fanny Åström) som är så tokiga.


    Jag är för övrigt inte feminist alls, så förstår inte vem du försöker övertyga där.
  • Progressiv
    Palestrina skrev 2016-05-27 09:31:04 följande:

    Jag påpekar bara det uppenbara i att du inte vet allt om mig och mina åsikter baserat på de inlägg jag har råkar ha skrivit som du råkar ha läst. Jag ser inte poängen med att som feminist sitta och kritisera feminismen i antifeministers sällskap, om jag inte ville ställa mig in hos dem - vilket jag inte vill.

    I de sammanhang där jag vanligtvis rör mig är feminismen inte misskrediterad. Det är den bara på familjeliv och på de mörka sidorna av internet och sociala medier.


    Nu menade jag inte att det ens vore bra om du talade illa om feminismen, snarare som så att eftersom du inte tycks göra det så får jag tolka det som att du helt enkelt inte ser några större brister med rörelsen/ideologin som sådan. Det var det bara.

    Personligen tycker jag som FDFMGA att det knappast vore dåligt för samhälle om det blev mer feministiskt, men ser tyvärr för mycket avigsidor med "3:e vågens feminism" att jag inte kan omfamna ideologin i stort.
  • Progressiv
    Farfallos skrev 2016-05-27 09:51:24 följande:

    Samtidigt så är det lätt att se hur det ligger till, för i barnklädesbutikerna går unga mammor eller deras mammor och väljer bland de rosa sakerna till sina små prinsessor.


    Just de kvinnorna kanske inte är feministiskt medvetna?
  • Progressiv
    Hen skrev 2016-05-27 20:37:34 följande:

    Hur skulle den vardagen se ut om vi slutade använda mensskydd...


    Stockholms blodbad, 2.0?

    Om det står mellan mans-skatt och subventionerat mensskydd väljer jag det sistnämnda.
Svar på tråden Vilken är den viktigaste feministiska frågan?