• SanderR

    AKUT! Någon som anlitat RiVe Juridska Byrå?

    Jag har anlitat RiVe Juridiska Byrå och är väldigt nöjd med dem.
    Jag har varit facklig ombudsman i 24 år, och hade aldrig tidigare anlitat någon jurist förut utan har löst allt själv. Nu i efterhand så är jag väldigt nöjd med resultatet (och med kostnaden) och glad för att jag anlitade RiVe.


    Men det är ett par saker som man först bör förstå som kommer att underlätta er relation, uppdraget och processen i övrigt.

    Jag började med att RiVe Juridiska Byrå gav mig en gratis genomgång av ärendet. Händelserna i korthet var att min arbetsgivare avsåg att omorganisera så att min tjänst skulle tas bort samtidigt som att de skulle ersätta min tjänst med en likadan tjänst med en annan profil. (andra kvalifikationskrav och därmed en annan tjänst), som jag inte var kvalificerad för på grund av de nya kraven, men med ca 95% samma arbetsuppgifter som jag hade tidigare. 

    Jag är akademiker och har dessutom arbetat fackligt i 24 år, jag kan inte mäta mig med juridiska specialister som RiVe men jag förstod att något var fel, 
    att arbetsgivarens agerande kanske var ett otillbörligt kringgående av 22§ Las eller i vart fall fel. Jag hade en del egna åsikter och en hel del egna teorier och synpunkter på vad vi skulle ta upp och vad vi inte skulle ta med och inte. En bit in i processen började jag att förstå just hur komplicerad arbetsrättsjuridik är och till min egen förvåning just hur lite jag själv faktiskt kan om arbetsrätt egentligen. Det finns så oerhört många hänsyn och underfrågor, rättslig doktrin och praxis som inte står skriven i någon lag och som helt ändras om man ändrar på bara en liten omständighet, min huvudsakliga lärdom var att låta juristen sköta juridiken, lägga upp strategierna och helt själv styra förhandlingen och processen. 


    Det var väldigt svårt att släppa kontrollen (åtminstone för mig) och jag ville ha information om och vara delaktig i allt gällande mitt fall, men vill man anlita en juridisk specialist så bör man enligt min (numera) uppfattning börja med att förstå skillnaden på en juridisk specialist och på en själv.

    Med facit på hand, och efter en tuff process (utanför domstol), så är jag väldigt nöjd med RiVe Juridiska Byrå AB. Tjänsten kostade mig 24 000 kr i arvode och 25 200 kr i resekostnader och hotell. Totalt fick jag 22 månadslöner, (770 000 kr).

    Unionen förhandlade för min kollega (som hade ett precis likadant ärende som mig) och de enades om ett utköp på bara 5 månadslöner (178 000 kr).

    Jag är såklart väldigt nöjd med utköpet och har även fått väldigt många nya kunskaper.

  • SanderR
    Anonym (Right4me) skrev 2018-06-09 17:33:19 följande:
    Jag har liknande goda erfarenheter som du, men hur känns det att vara facklig ombudsman och ändå behöva anlita jurister?
    Jag har varit facklig i 24 år, först som förtroendevald och sedan facklig ombudsman på halvtid. För mig har det aldrig varit frågan om att jag tror att vi vet bättre utan vi känner de olika arbetsplatserna bättre, och det är båda bra och dåligt. Samtidigt får man komma ihåg att alla arbetare inte har råd att anlita juridiska specialister utan det är ju ofta ett privilegium som bara tjänstemännen har råd med. Jag anlitade RiVe Juridiska Byrå i mitt ärende för att jag varit på en facklig ombudsman utbildning där de var föreläsare och det var så vi kom i kontakt.  
  • SanderR

    Jag har fått samma information, att man ofta vill jobba så för att möjliggöra mer avancerad bevissäkring osv. det gör det även möjligt att erbjuda %-fördelning och så, att man inte kostar något om man inte vinner! 

    Det får nämligen inte advokater göra (endast jurister) för advokatsamfundet tillåter inte att man är "del i risken". Jag har även haft andra ärenden, bland annat ett ärende för något år sedan även inom bolagsrätt och det var samma sak då, då fick vi fram bevis genom ljudinspelning av telefonsamtalet jag hade med min motpart och de fick medverka och även uppmuntra till det för de var inte medlem i samfundet.

Svar på tråden AKUT! Någon som anlitat RiVe Juridska Byrå?