Alexi skrev 2016-05-22 08:31:08 följande:
Men vilken ålder på barn hade det handlat om och vilken typ av kladd? För här är det liksom inte konstant kladd utan det är verkligen bristande fokus. Typ ris/spaghetti ramlar ner på golvet, tröjärmen läggs i såsen, håret hänger så det får kladd från kinden osv. Men inte varje dag eller varje måltid. Utan främst vid vissa typer av rätter och tillbehör.
Ålderspannet är för stort för att ge ett bra svar här.
Min älskade moder kommer och hälsar på ett par gånger om året och hon berättar
varje (infoga himlande med ögonen från min inre tonåring) gång om hur hon såg en hel avdelning med ettåringar på ett ungerskt dagis äta lunch med manglade, vita dukar och vita förkläden och med exemplariskt bordsskick.
Min makes familj är av brittiskt härkomst och här förväntas inte barnen delta i måltiderna förrän de är runt tolv år och då förväntas de kunna äta och uppföra sig som vuxna.
Någonstans däremellan skulle jag gissa är normalt. Eftersom det i ditt fall inte verkar vara pga bristande förmåga eller finmotorik så är det fokus och motivation. Du kan jobba med inre motivation (en vilja att göra det trevligt för alla vid bordet och delta i att positivt påverka måltiden), eller yttre motivation (tråkigare att kladdsanera, städa och tvätta, eller belöningar och mutor).
Mutan med restaurangbesök som jag skrev om i mitt förra inlägg införde jag här hemma när pojkarna var fem resp åtta år gamla, för att ge dig ett exempel.