• Anonym (?)
    Äldre 30 May 16:10
    11345 visningar
    83 svar
    83
    11345

    När ska jag få ha egentid?

    Hej

    Vår dotter är 9 månader och sambon jobbar jämt. Då han är egen företagare så förstår jag att det är mycket jobb. När han inte jobbar går han på fotboll och hänger med kompisar lite grann. Han får också vara själv i ca en vecka i månaden då jag och dottern åker iväg och hälsar på min familj som inte bor här. Sambon har även varit iväg på semester när dottern var väldigt liten. Jag ville inte åka med dottern då jag var osäker på resandet med så liten men jag var snäll och sa att sambon fick åka utan oss.

    Det var lite av sambons liv och om vi kollar på mitt liv så gör jag aldrig något själv. Jag har bara varit ifrån dottern en helg och kanske 2 andra kvällar under 9 månader för att jag ville att sambon skulle umgås mer med dottern. Men annars har jag henne typ dygnet runt och hela dagar fram till sena kvällen. Jag älskar min dotter men jag börjar bli så trött! Jag känner att jag nästan börjar bli deprimerad pga att jag aldrig får vara själv och slappna av. Jag sa till sambon senast igår att idag vill jag vara själv under kvällen när han kommer hem från jobbet för att jag håller på blir tokig. Jag måste få slappna av och bara vara. Ja absolut sa han men nu för bara en stund sen var han tvungen att åka iväg på ett akutjobb. Inte nog med det så fick jag reda på häromdagen att han alltid åker tidigare hemifrån varje morgon för att hämta upp folk för att köra till kontoret där dom böjar arbetsdagen. Så om dottern vaknar (vi har sagt att han ska ta henne på morgonen och ge mat och byta blöja när han ändå ska gå upp sen sköter jag henne plus hemmet resten av dagen) men nu känns det jobbigt att veta att sambon måste iväg tidigare på morgonen om hon skulle ha vaknat när han egentligen ska gå upp bara för att han ska hämta folk som inte har bil eller körkort.

    Om ja påpekar det för honom att han är alldeles för snäll och får dessutom inget tillbaka så blir han typ arg och säger typ att han inte orkar diskutera och att jag inte har med det att göra. Men det går ju ut över dottern! Så ibland får jag ta henne på morgnarna också. Plus på natten när hon vaknar och sen hela dagen och ibland kommer sambon hem när hon har somnat för kvällen.

    Jag är så jävla trött på det här! Vi har inga andra som kan vara barnvakt heller och det är inte det jag begär utan jag vill att sambon ska vara med henne för han känner knappt henne än känns det som. Jag har min familj och vänner och släkt typ 30 mil härifrån och ibland funderar jag seriöst på att flytta hem för där får jag i alla fall hjälp med dottern ibland.

    Och nu kanske några av er säger att jag ska vara glad att han drar in pengar till familjen men man behöver inte jobba så mycket som han gör för att få en lön. Men kan jag säga ifrån till honom? Jag kan ju inte tvinga honom att inte jobba men samtidigt blir jag bara mer och mer irriterad och trött så att jag ibland till och med har höjt rösten till dottern trots att det är sambon jag var arg på. Känner mig så dum och ledsen. Vad ska jag göra? Det där med att han ska hämta folk och så skulle jag vilja tvinga honom att sluta med i alla fall och ta hand om dottern istället men det kan jag ju inte heller... Vad hade ni gjort?

  • Svar på tråden När ska jag få ha egentid?
  • Anonym (?) Trådstartaren
    Äldre 30 May 16:19
    #1

    Ska också tillägga att jag sköter hela hemmet. Han kanske städar en gång i månaden ibland varannan månad och då fixar han till köket bara. Ibland funderar jag på seriöst om inte jag och dottern skulle bli lyckligare om vi flyttade hem till min familj och släkt och vänner. Vi har ändå inget socialt liv idag inte sambo heller. Han lovade så stort och allt kändes så bra innan dottern kom men nu är det bara jobb och egna intressen som gäller. Och då ska nämnas att företaget inte är nytt utan det har funnits i 5 år nu.

  • Äldre 30 May 16:22
    #2

    Egentid FÅR man inte, den TAR man. Boka in dig på en kurs eller börja träna på regelbunden basis, gå med i en bokklubb eller ett promenadgäng. Du kan vara generös och fråga vilken dag i veckan som passar din sambo bäst. De kvällarna är det HANS ansvar att ta hand om dottern. Inga akutjobb, inga fotbollsmatcher och ingen övertid. 

  • Äldre 30 May 16:38
    #3

    Håller med ovanstående. Man måste TA sig tiden.

    Jag har våran 2 åring för det mesta, kvällar, dagar ( förutom de 15 timmar som är förskola) och nätter, man orkar en stund men till slut tar det stopp. Då kräver jag av min sambo att han tar över, åker jag inte hemifrån så låser jag in mig i sovrummet eller badrummet och tex badar, läser en tidning och är själv någon timme.

  • Anonym (?) Trådstartaren
    Äldre 30 May 16:53
    #4

    Tack för era svar men det hjälper inte om jag bokar in saker. Om jag har bokat in något (för det har jag gjort förr) så slutar det med att sambon och jag blir osams för att han blir så stressad som dels måste pussla ihop allt på jobbet och samtidigt ha dottern.

  • Äldre 30 May 16:56
    #5

    Ah klassikern! Man är snäll mot sin make och låter honom ha egentid och så tror man att man ska få något tillbak för det men istället blir man tagen för givet.

    Dags att sätta ner foten TS och säga stop. Kräv lila mycket fritid som hn får och kräv att ni delar upp hushållet. Om det inte funkar så får han köpa in städhjälp en gång i veckan.

    Om ni ska klara er som familj måste ni bli mer jämlika.

  • Anonym (?) Trådstartaren
    Äldre 30 May 17:00
    #6
    Mantissans skrev 2016-05-30 16:56:29 följande:

    Ah klassikern! Man är snäll mot sin make och låter honom ha egentid och så tror man att man ska få något tillbak för det men istället blir man tagen för givet.

    Dags att sätta ner foten TS och säga stop. Kräv lila mycket fritid som hn får och kräv att ni delar upp hushållet. Om det inte funkar så får han köpa in städhjälp en gång i veckan.

    Om ni ska klara er som familj måste ni bli mer jämlika.


    Ja det är precis så det är att han tar mig för givet. Han brukar också alltid skylla på "ja men du känner ju dottern bättre så kan inte du göra det" när det handlar om henne.

    Jag orkar snart inte kämpa längre. Jag har gjort det i 9 månader nu utan resultat. Vi bestämde med alla på hans företag att han skulle vara ledig varje helg i alla fall men han var ledig en lördag sen jobbade han varje dag igen.
  • Caramb­olan
    Äldre 30 May 17:34
    #7
    +1

    Låter som att det är dags för honom att ta sin halva av föräldraledigheten snart?

  • Äldre 30 May 17:38
    #8
    +1
    Anonym (?) skrev 2016-05-30 16:53:01 följande:

    Tack för era svar men det hjälper inte om jag bokar in saker. Om jag har bokat in något (för det har jag gjort förr) så slutar det med att sambon och jag blir osams för att han blir så stressad som dels måste pussla ihop allt på jobbet och samtidigt ha dottern.


    Men vad gör det om han blir stressad? Du är ju också stressad! Bara informera om att t.ex tisdagar och torsdagar har du träning på kvällen, blir han irriterad eller stressad eller så när du går så ler du bara och säger "Det löser sig säkert! Ha en bra kväll så ses vi sen". Sen bara går du.
  • Anonym (Akka)
    Äldre 30 May 17:53
    #9

    Nä fy vad trist. Det är inte ok att du drar hela lasset med hem och barn,oavsett om du nu är mammaledig. Man måste kunna läsa av sin partner och se när det är NOG. Det är inte ett dugg ok att en ska slita ut sig och behöva begära hjälp! Det är i mina ögon värre att vara två vuxna och inte få den avlastning som borde vara självklar,då är det lättare att vara själv...då vet man om det och slipper störa sig på att den andra inte bidrar som den borde. Ni behöver verkligen reda ut detta omgående,det har gått gör långt om don frustation behöver gå ut över barnet. Skulle jag vara du skulle jag åka till min familj en tid och säga till mannen att ta sig en funderare under tiden...att detta kan bli permanent om inte han börjar bidra till familjelivet!

  • Anonym (?) Trådstartaren
    Äldre 30 May 17:54
    #10
    Carambolan skrev 2016-05-30 17:34:03 följande:

    Låter som att det är dags för honom att ta sin halva av föräldraledigheten snart?


    Ja han ska va pappaledig om jag kommer in på en utbildning i höst. Annars kan han inte va ledig om inte jag jobbar. Jag har bara haft vikariat och har inget att komma tillbaka till. Och han får väl inte vara hemma så länge jag också är hemma?
Svar på tråden När ska jag få ha egentid?